Overgang: symptomen en overzicht

Overgang: symptomen en overzicht De overgang is het afscheid van de vruchtbare levensjaren. Heftige hormoonschommelingen luiden een geleidelijke daling van oestrogeen in. De gevolgen zijn drastisch: overvloedige menstruaties, opvliegers, slaapproblemen, libidoverlies, vaginale droogte, prikkelbaarheid en incontinentie zijn maar een greep uit de symptomen. De overgang begint tussen het 40e en 50e jaar en houdt op als de menstruatie verleden tijd is. Tot die tijd is het doorbijten voor nu anderhalf miljoen Nederlandse vrouwen!

Wat vrouwen rapporteren

Fora op Internet spreken boekdelen. Vrouwen maken zich massaal zorgen om de overgang en de verschijnselen die 'erbij horen'. Nu is de overgang een gewoon proces, maar dat blijkt velen tegen te vallen.

Lichamelijke overgang

Dit blijkt in elk geval geen lolletje te zijn. Een greep uit de posts: Help, zijn het allemaal overgangskwalen?; Kun je van opvliegers beroerd worden?; Uitgeput door de overgang; Alles doet me zeer; Wat gebeurt er met mijn lijf?; Is dit hartbonzen?; Zo naar in mijn hoofd en opgejaagd; Vocht vasthouden; Rusteloze benen; Nachtzweten en koud hebben; Opvlieger na opvlieger, is dit wel normaal?; Spierkrampen in benen; Zwakkere blaas; Pijnlijke tepels; Hartklopping in de keel; Gruwelijke krampen; Het lijkt op een stroomstoot; Allesoverheersende vermoeidheid; Zweetlucht; Darmen op hol; Weeïg en misselijk gevoel; Extreem droge mond; Vreselijke zweetaanvallen in de nacht; enz.

Overgang en menstruatie

Een minstens zo grote zorg. Vrouwen rapporteren van alles: Steeds maar ongesteld; Zeer heftige bloeding bij menstruatie; Na dertien dagen alweer ongesteld; Rommelende menstruatie; In paniek door hevig vloeien; Gigantische stolsels; Menstruatiepijn zonder menstruatie; Grillige menstruaties; Twee dagen ongesteld?; Lange bloedingen; Nepmenstruaties; Veel slijm bij menstruatie; Ziek rond menstruatie; Zwart bloed; Menstrueren zonder pauze; Na zeven maanden weer ongesteld; Menstruatiepijn drie weken per maand; Toename menstruatie; Menstruatie van slag; Hevig vloeien; Buikpijn bij spotting?; Na een jaar weer ongesteld?; Dacht dat ik er af was; enz.

De geestelijke overgang

Misschien nog wel het moeilijkst. Een indruk van de posts: Hekel aan mezelf; Zo met de dood bezig; Ik maak alles kapot; Wakker liggen; Geweldig gespannen; Onbestendig gevoel; Er komt niks uit mijn handen; Ik ken mezelf niet meer; Doemdenken; Kan nergens van genieten; Geen grip op mezelf; Help, ik word langzaam gek!; Geestelijk aan mijn eind; Down en huilerig; Extreem veel slapen; Gevoel van dreiging; Ik lijk wel een vulkaan; Angst voor de dood, Boos en lichtgeraakt; Ik word zo moe van mezelf; Gevoel krankzinnig te worden!; Help, heel angstig en agressief; Ik functioneer niet; Ik voel me zo triest; Onbeschrijflijk rotgevoel; Ik zie het niet meer zitten; Ziek van de zenuwen; Emotionele chaos; Ik voel mezelf een grote NUL; Overal tegenop zien; Doelloosheid, Ik ben mezelf kwijt; Daar ga ik weer de put in, Ik heb het helemaal gehad met mezelf; enz.

De relatie in de overgang

Kan vanzelfsprekend te lijden hebben van alle veranderingen. Ook daar maakt men zich zorgen over: Voel niets meer voor mijn man; Superonzeker in relatie; Onbegrip van partner; Ben hem zo zat; Ik hou niemand meer over; Libido weg door overgang?; Moeilijk voor mijn man; Geen seks meer; Pas een nieuwe vriend maar voel niets meer; Ben het liefst alleen; Hoe vertel ik het mijn relatie?; Sexleven op nulpunt; Mijn man wil dit niet meer!; Hou ik nog wel van hem?; Mijn man vindt het onzin; Totaal GEEN begrip!; Geen zin in sex; Mijn man is het zat als broer en zus te leven; Denk veel aan mijn eerste man; Blijft mijn libido voor altijd weg?; Mijn man stelt zich op als slachtoffer van mijn overgang; enz.

Menopauze

De menopauze is de technische benaming voor de laatste menstruatie, maar wordt ook vaak gebruikt om de jaren voor en na deze gebeurtenis aan te duiden. De medische term voor de periode rondom de officiële menopauze heet ook wel climacterium of in gewone taal: De overgang. De gemiddelde leeftijd waarop de laatste menstruatie te verwachten is ligt op 51 jaar, maar de speling is groot en de menstruatiecyclus kan er al mee ophouden rond het 40e jaar of juist pas na het 55e levensjaar. In de jaren voor de menopauze wordt het regelmatige, maandelijkse patroon van hormoonproductie en het vrijkomen van eicellen verstoord waardoor er veranderingen in de cyclus plaatsvinden. Op het moment dat de eierstokken met de productie stoppen, houden de menstruaties op. De overgang is een natuurlijke fase en betekent het einde van de vruchtbare jaren.

Overgangsverschijnselen

De overgang gaat niet zonder slag of stoot. Bijna alle vrouwen bemerken lichamelijke en geestelijke veranderingen tijdens de overgangsjaren. Een deel daarvan lijdt aan vervelende en zelfs kwellende verschijnselen. Deze kunnen maanden of jaren duren, maar de hevigheid varieert sterk. Sommige symptomen kunnen blijvend zijn. Lichamelijke verschijnselen van de overgang zijn onder meer onregelmatige, zeer hevige en/of langdurige menstruaties, (nachtelijke) opvliegers met sterke transpiratie en rode verkleuring van de huid, hartkloppingen, hoofdpijn, droogte en jeuk van de vagina, verlies van libido, pijn in gewrichten en spieren, extreme moeheid en lusteloosheid, stress-incontinentie en aandrang-incontinentie, droog/dun haar of zelfs haarverlies, duizeligheid, broze nagels, elektrische schok-sensaties, vibraties in het lichaam, tintelingen, slaapproblemen, verandering van lichaamsgeur, pijnlijke gezwollen borsten afgewisseld met te slappe borsten, opgeblazen gevoel en gewichtstoename. Vooral de buik en in mindere mate de heupen moeten het ontgelden. Proberen af te vallen door beweging of dieet heeft een effect dat gelijkstaat aan nul.

Haperende hormonen zijn tot alles in staat. Geestelijke verschijnselen van de overgang kunnen zijn: Stemmingswisselingen, naar binnen gekeerd zijn, depressie, angsten, onrust, prikkelbaarheid, paniekaanvallen, gebrek aan concentratie, dufheid, onzekerheid, vergeetachtigheid en 'black-outs'. Het allesoverheersende gebrek aan energie ten slotte maakt dat je niets meer wilt of kunt ondernemen. Je gaat overal tegenop zien, zelfs de kleinste dingetjes. Wie de pil slikt zal minder merken van zowel lichamelijke als geestelijke symptomen omdat zij het het lichaam laat geloven dat het nog in de vruchtbare levensfase zit, behalve dan in de stopweek als overgangsverschijnselen kunnen toeslaan. De pil stelt de overgang in elk geval niet uit. Na de overgang is er ten slotte een evenwicht bereikt, maar er bestaat een verhoogde kans op osteoporose (botontkalking) en versterkte haargroei in het gezicht.

Hoe lang duurt de overgang?

De duur van de overgang verschilt. De gemiddelde tijd tussen de eerste onregelmatigheden en de laatste menstruatie is vier tot zes jaar, maar symptomen van de overgang kunnen al veel eerder worden opgemerkt. De overgang kan worden onderverdeeld in de vijf jaar voor de laatste menstruatie tot drie jaar erna. Deze fasen heten: Perimenopauze, menopauze en postmenopauze. In deze periode bestaan er niet altijd klachten. Vrouwen van wie de moeder vroeg in de overgang kwam komen zelf waarschijnlijk ook vroeg in de overgang. Een te vroege overgang vindt plaats bij verwijdering van de baarmoeder, en bij verwijdering van de eierstokken begint de postmenopauze (laatste fase van de overgang) ongeacht de leeftijd onmiddellijk, met alle gevolgen van dien. Dit is voor vrouwen jonger dan 40 jaar natuurlijk traumatisch. De overgang gaat normaal gesproken over in de postmenopauze zodra er een jaar lang geen menstruaties hebben plaatsgevonden. Ongeveer vijftien procent van de vrouwen heeft na tien jaar nog verschijnselen.

Overgang en menstruatie

Overgeslagen menstruaties, onregelmatige menstruaties, te korte of veel te lange menstruaties, lichte of zeer zware menstruaties: In de overgang zijn vrijwel alle menstruatieproblemen normaal. Je zou een kortere cyclus kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld om de 24 dagen in plaats van 28. Een andere mogelijkheid zijn lichte menstruaties die worden afgewisseld met sterke, angstaanjagende menstruaties. De menstruatie kan slechts twee dagen duren, of juist twee weken duren, ook kunnen er grote veranderingen ontstaan in de afvloei van het bloed, dat niet meer regelmatig plaatsheeft maar meer met horten en stoten. Nadat er een aantal maanden duidelijke veranderingen hebben plaatsgevonden, kan het patroon weer even teruggaan naar normaal, om dan bijvoorbeeld weer eens twee menstruaties over te slaan, enzovoorts. Elk denkbaar merkwaardig patroon is mogelijk. De veranderingen beginnen gemiddeld omstreeks het 45e levensjaar, wanneer de beginfase van de overgang, de perimenopauze, intreedt. Gewoonlijk zijn hevige menstruaties een van de eerste tekenen van de overgang. De afvloei van deze menstruaties kan lijken op het openzetten van een kraan (veel vloeibaar bloed) of in de vorm van circa 7 tot 10 cm grote, verontrustende stolsels.

De rol van hormonen bij menstruatie

Oestrogeen en progesteron zijn de belangrijkste hormonen die verantwoordelijk zijn voor de veranderingen van het menstruatiepatroon in de overgang. Oestrogeen is verantwoordelijk voor de baarmoederbekleding voordat de eisprong optreedt. In de perimenopauze ziet men vaak een overschot aan oestrogeen: Een oestrogeen-dominantie. Vaak komt dit doordat het progesterongehalte juist te laag wordt. Het gaat dus altijd om de ratio oestrogeen-progesteron. Is er teveel oestrogeen in het bloed dan voltrekt de baarmoederbekleding zich onregelmatig en kunnen hevige bloedingen ontstaan. Progesteron houdt het baarmoederweefsel in bedwang na de ovulatie en regelt het tijdstip van de menstruatie. Het is ook verantwoordelijk voor de duur en de intensiteit van de menstruatie.

Bij afname van het progesterongehalte komt de menstruatie eerder dan normaal en/of is er een onduidelijk begin van de menstruatie. Wanneer tijdens de overgangsjaren anovulatie, dat wil zeggen menstruatiecycli zonder ovulaties steeds vaker gaan plaatsvinden, dan wordt er helemaal geen progesteron geproduceerd. Dit betekent een disbalans ten gunste van oestrogeen, zodat veel te sterke en onregelmatige bloedingen kunnen optreden. Dit zijn in feite ongestructureerde baarmoederloslatingen en geen echte menstruaties, omdat er geen ovulatie aan vooraf is gegaan. Gedurende de overgang zullen oestrogeen en progesteron sterk fluctueren om uiteindelijk tot een tamelijk vast laag niveau te dalen. Voordat het zover is, zullen allerhande wilde symptomen ten gevolge van het uit balans geraakte patroon optreden. Deze symptomen zijn gerelateerd aan een teveel aan oestrogeen, een teveel aan progesteron, een tekort aan oestrogeen of een tekort aan progesteron. En dit alles in wisselende mates.

Opvliegers

Afgenomen oestrogeen heeft een direct effect op de hypothalamus, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor tal van zaken, waaronder de lichaamstemperatuur. Bij gebrek aan oestrogeen zal deze thermostaat van het lichaam in de war raken, met opvliegers als gevolg. De meerderheid van de vrouwen krijgt deze vasomotorische warmte- en koude-aanvallen in de overgang. Deze beruchte opvliegers voelen als een plotselinge, voorbijgaande sensatie van hitte dat zich verspreidt over het lichaam en een rode blos op gezicht, nek en borst geeft. Opvliegers (ook wel: opvliegingen) zijn de reactie van het lichaam op het afgenomen oestrogeengehalte in het lichaam. In welke mate de opvliegers optreden hangt af van de daling van dit hormoon. Wanneer de daling langzaam verloopt, zullen de opvliegers ook licht zijn of weinig optreden. Gebeurt de afname van oestrogeen vrij abrupt, dan kunnen de opvliegers lijken op een rit in een achtbaan.

Bijkomende symptomen van opvliegers (ook wel: flashes of vapeurs) zijn een snelle of onregelmatige hartslag inclusief hartkloppingen, lichte tot zware transpiratie, koude rillingen, duizeligheid, misselijkheid, angst en hoofdpijn. Treedt het verschijnsel vooral in de nacht op, dan uit het zich in hevige transpiratieaanvallen waarbij nachtgoed drijfnat wordt en de slaap ernstig wordt verstoord. De eerste symptomen van een verstoorde thermostaat van het lichaam treden op als het hormoonpeil erg laag is. In de pre-menopauze betekent dit in de menstruatieweek.

Geen zin in seks

Verlies van libido is een complex verschijnsel maar in de overgangsjaren een normaal gevolg van een onevenwichtige hormoonbalans door oestrogeentekort. Oestrogeen speelt een belangrijke rol in de vrouwelijke seksualiteit omdat het opwinding in gang zet. Bovendien verzorgt het de productie van vaginaal vocht alsmede de gezondheid van het weefsel. Door een tekort worden de weefsels atrofisch: Dunner, droger en minder elastisch. Ook is er een verlaging van de zuurgraad dat een beschermende functie heeft. Zonder deze natuurlijke bescherming wordt de vagina alkalisch, en dat werkt ontstekingen en irritatie in de hand. De gevolgen voor seks zijn groot: 'Geen zin in seks' wordt gekenmerkt door een gebrek aan interesse in seksuele activiteiten. Seksuele gevoelens komen door het geleidelijk verdwijnen van ovulaties minder frequent voor. Wat vroeger opwindend was, is in de overgang neutraal of zelfs vervelend.

Door de hormoonschommelingen vermindert ook de energie voor seks of verdwijnt volledig. Dit hoeft niet pas te ontstaan als het oestrogeenpeil daalt, maar kan ook optreden als er juist een oestrogeenoverschot is, zoals in de perimenopauze vaak het geval is. Er wordt bijvoorbeeld nooit meer aan gedacht en dit uit zich heel breed: Gevoelens van afkeer en afstand, niet aangeraakt willen worden en geen mannen meer kunnen verdragen. Soms loopt de geest echter achter op het lichaam: De geest wil wel, maar het lichaam niet. Worden er toch pogingen ondernomen dan is er een fysiek onvermogen om opgewonden te raken, vaginale droogte en irritatie. Natuurlijk houden al deze klachten verband met elkaar. Worden de verschijnselen voorts genegeerd, dan kan dit resulteren in pijnlijk vrijen, urineweginfecties, blaasontstekingen, drukgevoel, scherpe steken, brandend gevoel en langdurende irritatie (lees: verwondingen) van de weefsels. En dit haalt de zin in seks nog verder naar beneden. Omdat er nog steeds een taboe rust op het 'geen zin hebben in seks' legt dit grote druk op sommige relaties, en ontstaan er frustraties en verdriet.

Stemmingswisselingen in de overgang

Hormonen, zoals oestrogeen, beïnvloeden de productie van serotonine, dat een stemmingsregulerende neurotransmitter is. Een gebrek hieraan geeft al depressieve gevoelens, maar is er een 'overschot' aan progesteron door een tekort aan oestrogeen, dus een verstoring in de balans, dan versterkt dit het serotoninetekort nog eens. Resultaat: Onredelijkheid, prikkelbaarheid, boze buien of een tranendal. Wie in de overgang is, heeft vaak geen controle meer over haar gevoelens. De stemmingswisselingen kunnen intens zijn, plotseling en buitensporig. Plotselinge tranen (uit het niets) komen steeds vaker voor en abrupte wisselingen van emotionele staat volgen elkaar op. Kenmerkend is dat de emotionele reacties geen logisch gevolg zijn van eventuele oorzaken of triggers. Dit alles lijkt een beetje op die van PMS (premenstrueel syndroom) en de toestand kan zelfs lijken op die van een persoon met een psychologische stoornis. Allerlei verschijnselen kunnen voorkomen: Agressie, minder geduld, nervositeit, melancholie, toegenomen stress, onverklaarbare huilbuien, gemopper of gekrijs, depressieve gevoelens, gebrek aan motivatie, nergens meer zin in hebben en het ontwikkelen van allerlei angsten. Sommige vrouwen zijn vatbaarder voor depressies en stemmingswisselingen dan andere vrouwen.

Incontinentie en overgang

Er zijn drie typen incontinentie (urineverlies) die in de overgang of al eerder kunnen voorkomen. Ook zijn combinaties mogelijk. De eerste heet stress-incontinentie en treedt op bij drukverhogingen zoals lachen, hoesten, niezen, iets optillen, sporten, bukken e.d. De ingang van de blaas komt plotseling iets anders te liggen en de spieren komen onder druk te staan. Wanneer deze bekkenspieren door leeftijd, maar ook geboorte of operatie zijn verzwakt en niet goed meer functioneren kunnen er plotseling hoeveelheden urine ontsnappen. De tweede soort incontinentie heet aandrang-incontinentie ook wel urge-incontinentie genoemd. Bij deze vorm trekt de blaas zonder noemenswaardige waarschuwing abrupt samen om zich te ledigen, ongeacht de weerstand hiertegen. De blaas hoeft niet eens vol te zijn. Kenmerkend zijn de plotselinge drang om te urineren bij het openzetten van een kraan, het in de voordeur steken van de huissleutel, of het zien van een wc.

Andere benamingen voor de urge-incontinentie zijn overactieve blaas, hyperactieve blaas of spastische blaas. Het gaat samen met veelvuldig urineren, d.w.z. meer dan acht keer per dag. Een druk op de blaas hoeft trouwens helemaal niet te betekenen dat er met de blaas iets mis is. In de pre-overgang kan de baarmoeder op de blaas drukken omdat deze door teveel oestrogeen de groei van vleesbomen heeft aangewakkerd en/of door een te dikke baarmoederbekleding vergroot kan is. Gevolg: Voortdurende aandrang om te plassen, maar onderzoeken van urine of blaas halen dan niets uit.

De derde vorm incontinentie tenslotte komt minder vaak voor en heet 'overflow incontinentie'. Hierbij is er geen gevoel meer dat je naar de wc moet en verliest de blaas onwillekeurig urine of druppelt steeds. Hoe ontstaat al deze ellende? Oestrogeen helpt spieren sterk te houden, ook de spieren die de controle van de blaas regelen. Oestrogeen helpt ook de urinewegen gezond te houden. Wanneer het oestrogeenpeil daalt, verslappen de spieren en de blaas gaat zijn eigen gang. Verzakkingen krijgen vrij spel!

Hoe weet je wanneer de overgang is begonnen?

Wanneer er minder oestrogeen wordt geproduceerd, stijgt het FSH (Follikel Stimulerend Hormoon)-gehalte in het bloed en in de urine. Eigenlijk is dit een vicieuze cirkel, want een verhoogd FSH zet de productie van oestrogeen aan, mits de eierstokken ondanks het 'opraken' van het aantal eicellen dit nog kunnen produceren! Kunnen ze dit nog, dan stijgt het oestrogeen en zakt het FSH. Dat is de normale situatie. In de overgang blijft het FSH doorstijgen om de eierstokken ertoe aan te zetten om oestrogeen te produceren. Dit gaat moeizaam of uiteindelijk helemaal niet. Gevolg: Een hoog tot torenhoog FSH. Zelftesten en testen bij de huisarts kunnen aantonen of het FSH in het lichaam is verhoogd en in welke mate. De thuistesten sporen de hoeveelheid FSH in de urine op. Eigenlijk is een enkele meting niet voldoende, want in de perimenopauze kunnen gehaltes nog sterk fluctueren. Een signaal dat de overgangsperiode is begonnen is er als er minimaal twee maal een verhoogd FSH is gemeten. Metingen worden in de menstruatieweek en de week erna uitgevoerd. Voor pilgebruiksters is de test ongeschikt omdat FSH hierbij wordt onderdrukt.

De psychologie van de overgang

De overgang valt vaak samen met een reeks andere levenssituaties die vooral geestelijke klachten van de overgang kunnen versterken. De vrouw ziet zich geconfronteerd met einde, afscheid en aftakeling. Kinderen worden onafhankelijker en gaan uit huis, waardoor zorgtaken verminderen en de vrouw in een 'zwart gat' valt. Er ontstaat leegte en een gevoel van overbodig zijn. Dit wordt nog eens versterkt bij een eventuele echtscheiding als deze in de overgang plaatsvindt. Daarnaast worden een of beide ouders wellicht hulpbehoevend wat een zware belasting kan vormen. Behalve veranderingen in de omgeving kampen veel vrouwen in de overgang met een negatief zelfbeeld. Het lichaam wordt zichtbaar ouder en de angst voor ziekte en veroudering wordt groter. Niet langer voldoet ze aan de normen in fashion tijdschriften en reclames. Het feit dat aan de vruchtbare leeftijd een einde is gekomen en kinderen krijgen van de baan is, is met name voor vrouwen zonder kinderen onbewust een bittere pil. Maar ook wie wel gebruik heeft gemaakt van de vruchtbare jaren, voelt zich in de overgang vaak minder aantrekkelijk en kan het bewijs van vruchtbaarheid, namelijk de menstruatiecyclus, gaan missen.

Vervroegd in de overgang

Niet alle vrouwen komen na hun 45e in de overgang. Sommigen zijn eerder de klos, een groot deel hiervan tussen het veertigste en vijfenveertigste jaar, maar velen zelfs voor hun veertigste en een enkeling al rond het dertigste jaar. Deze vrouwen bemerken de overgang doorgaans op een wat andere manier, namelijk als ze zwanger willen worden en/of stoppen met de anticonceptiepil en geen menstruatiecyclus terugkrijgen. Dit verschijnsel heet Premature Ovarian Failure (POF), wat inhoudt dat er geen eisprong meer plaatsvindt. De gevolgen van zo'n vervroegde overgang zijn fors. Op het psychische vlak is er woede, ongeloof, verdriet en schaamte en op lichamelijk gebied wachten de typische overgangsverschijnselen. Veel vrouwen voelen zich plotseling minder 'vrouw', en vooral als er een kinderwens is wordt het toekomstbeeld om zeep gebracht.

Oorzaken zijn talrijk. Voorbeelden zijn beschadiging aan de eierstokken of immune eierstokken in welk geval de eierstokken niet reageren. Er kunnen erfelijke afwijkingen zijn, een chromosoomafwijking of een auto-immuun ziekte. Een eenvoudiger reden is dat de eicellen vroegtijdig 'op' zijn waardoor er geen cyclus is. Pilgebruik verdoezelt een disfunctie van de eierstokken, dus speel bij cyclusstoornissen en kinderwens in de toekomst liever op safe en vermijd deze. Hormooninjecties ter nabootsing van de overgang (Zoladex), soms gegeven in geval van gynaecologische problemen, kan bij het stoppen eveneens problemen geven. Vooral bij vrouwen ouder dan 40 kan dit net het ongewenste zetje zijn om blijvend in de echte overgang te komen.

Behandeling van de overgang?

Wie de overgang om een of andere reden ondraaglijk vindt komt in aanmerking voor hormoonsuppletie (hormoonvervangende therapie). In het begin van de overgang zal de keus meestal vallen op een combinatie-preparaat van zowel oestrogeen als progestageen (kunstmatig progesteron), dat de hormooncyclus zoveel mogelijk nabootst. De pillen bevatten gedurende het eerste deel van de cyclus enkel oestrogeen, in het tweede deel bevatten ze ook progestageen. Onttrekkingsbloedingen volgen aan het eind van een strip. Wie al langer dan een jaar niet meer heeft gemenstrueerd komt in aanmerking voor een preparaat waarbij er de gehele maand zowel oestrogeen als progestageen in de pillen zit. Bloedverlies is beperkt tot zeer kleine hoeveelheden. Hormoonbehandelingen zijn er niet alleen in pilvorm. Er zijn ook hormoonpleisters, hormooncrèmes en gels. Bijwerkingen van veel hormoonvervangers zijn misselijkheid, gespannen borsten, gewichtstoename en een opgeblazen gevoel, om die reden plus risico's op de lange termijn is het gebruik toch vaak af te raden. Er bestaan ook plantaardige middelen waar zwak werkende oestrogenen in zitten (fyto-oestrogenen), of de nieuwe, alternatieve hormoonbehandelingen.

"Menopause really isn't that bad." ... said no woman ever.

Lees verder

© 2009 - 2025 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…
De overgang, hoe komt het en wat doe je eraan?Bij vrouwen van tussen de 45 en 50 onstaat een periode waarin de eierstokken stoppen met het aanmaken van oestrogenen, d…
Verschil tussen de overgang en de menopauzeVerschil tussen de overgang en de menopauzeWat is het verschil tussen de overgang en de menopauze? Er komt een moment in het leven van de vrouw dat de eierstokken…
Alles over de overgang en de menopauzeAlles over de overgang en de menopauzeAlle vrouwen krijgen er vroeg of later mee te maken: de overgang. Bij de ene vrouw gaat deze periode zowat ongemerkt voo…

Verkoudheid: de werking en bijwerkingen van Vicks VaporubVerkoudheid: de werking en bijwerkingen van Vicks VaporubBij verkoudheid voelen we ons vervelend en zoeken we verlichting voor onze verkoudheidsklachten. Vicks Vaporub wordt geb…
Verkoudheid: de werking en bijwerkingen van neusspraysVerkoudheid: de werking en bijwerkingen van neusspraysVerkoudheid is een terugkerende ergernis voor veel mensen. Slapen gaat slecht door een verstopte neus, het eten smaakt n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Reacties

Henri, 14-09-2016
Astrid, je geeft hier advies aan mensen die symptomen hebben "op jouw leeftijd is er geen sprake van premenopauze" aan bv. iemand van 40, terwijl dat uiteraard wel zo kan zijn. Vanwaar jouw advies? Ben jij arts? Oppassen met verkeerde raad. Reactie infoteur, 08-10-2016
"It's not the lie that bothers me. It's the insult to my intelligence that I find offensive." ~ Inspirational quote

Mar, 27-12-2012
Beste redactie,

Ik ben 45 jaar en ben op mijn 18e jaar gestopt met de pil omdat ik er depressief van werd, sinds een tijd heb ik weer last van stemmings wisselingen jante lacht en jante huilt (veel), mijn menstruatie is om de 22 dagen 1 dag erg weinig 1 dag normaal en 1 dag bijna niets i.p.v. 4 dagen normaal bloedverlies 2 jaar geleden de stemmings wisselingen kwamen normaal rond mijn menstruatie ik merk nu dat het vaker voorkomt wat ik erg naar vind ook voor mijn omgeving, ik heb soms het gevoel dat ik me totaal aan het verliezen ben, heb een naar gevoel in mijn hoofd, (doemdenken), koude rillingen, paniek aanvallen, erg onrustig in de nacht en heel soms braken, hartkloppingen, misselijk, keel word dicht geknepen, spierpijn en een druk op mijn ogen ik word hier erg onzeker en ban van, dit heb ik ook aan mijn huisarts verteld en deze stelde voor om voor 3 maanden aan de 3 fase pil tegaan, maar dit durf ik niet omdat ik daar juist mee gestopt ( op mijn 18e) was en je er misschien nog naarder van wordt met migraine e.d. De huisarts weet van dit alles af en toch heb ik het gevoel dat hun niks met pre overgang te maken willen hebben en word je gauw de deur gewezen met een burn-out klacht. Ik heb ook leuke en goede weken er tussen wat moet ik nu word langzaam gek van mezelf en ga me schamen. moet ik nu Valdispert stemming gaan slikken of tocht die 3 fase pil ik weet het niet meer.
Vriendelijke groet Mar Reactie infoteur, 28-12-2012
Hi Mar, niemand kan voor jou besluiten wat je er aan moet doen. Op deze leeftijd hebben hormonen van buitenaf (pil e.d.) een heel ander effect dan toen je 18 was, je kunt er nu zelfs erg ziek (misselijk) van worden omdat je eigen hormoonniveau al veel lager is dan destijds. Het lichaam is een hoog hormoonpeil gewoon niet meer gewend. De klachten die je beschrijft hoeven echter niet allemaal met de overgang te maken hebben dus kun je van je arts verwachten dat hij een en ander uitzoekt. Daarbij hoort ook een bloedonderzoek voor wat betreft de diverse hormoongehaltes. Omdat de symptomen in pre-overgang en overgang steeds weer wijzigen is het wellicht het verstandigst om helemaal niets te slikken. Sterkte, A.

R. Saalmink, 16-12-2012
Ook ik zit al een aantal jaren in de overgang veel klachten. Vorig jaar een test laten doen bleek dat ik al 70% gehad heb. Ik ben 50 jaar, een vervroegde overgang noemen ze dat. Ook heb ik nog een b12 tekort wat ook veel klachten geeft. Dubbel op wat klachten betreft. Hoelang duurt dit nog ik ben nu echt gesloopt. Is er een goed middel voor de overgang. Voor de b12 heb ik injecties 2x per week. Reactie infoteur, 17-12-2012
Hi R., op de leeftijd van 50 jaar is er geen sprake van vervroegde overgang, ook niet als je er al bijna doorheen zou zijn. De overgang duurt vijf tot tien jaar waarvan enkele jaren een soort dieptepunt vormen. Er is niets bewezen effectief wat de natuur kan tegenhouden of milder kan maken, behalve inname van hormonen. Maar dan stel je het probleem alleen maar uit. Groetjes, A.

Dianne, 08-11-2012
Eerst e.e.a. doorgelezen. Zie veel klachten die ik herken. Op mijn 37ste (moeder op 37 niet meer ongesteld) na stoppen met de pil werd ik heel weinig ongesteld. Een beetje bruin de 1ste dag dan 2 dagen wat donker bloed, dan weer over. Vroeger was dit een week met bakken eruit. zoals ze zeggen. Kreeg ook opgezette borsten soms 6 wkn lang dat ik amper kon lopen. Depressief ook in het begin. Vanaf die tijd, nachtzweten, mijn matras kapot gezweet, opvliegers, hartkloppingen, darmklachten, spier en gewrichtsklachten, noem maar op, de hele lijst van internet kan ik beamen, en vlgs de gynaecoloog het begin van de overgang. Op mijn 49ste de laatste menstruatie. Daarvoor vaak een jaar niet ongesteld en dan ineens weer enkele maanden wel. Maar heel weinig bloedverlies. Je wordt er moedeloos van. Ook slecht slapen, opgefokt zijn, dan weer down, dan weer hieperdepiep, je word er vervelend van. Heb nu al 15 jaar klachten(ben nu 53) en dacht als de menstruatie stopt, wordt het beter. Mijn moeder heeft 25 jaar opvliegers gehad en spier en gewrichtsklachten. In die tijd werd er eigenlijk niet over gesproken. Helaas komen er weer nieuwe klachten bij. Nu houd ik weer zoveel vocht vast in armen en benen, dat ik niet door de knieën kan en de trap moeilijk op en af. En dit heb ik al 6 maanden maar het wordt niet beter. Beweeg veel, gebruik alleen homeopathische middelen, af en toe een slaaptablet als het echt te gek word, ook voor de hartkloppingen een pilletje als ik er niet meer van kan slapen. Houd niet van medicijnen maar je moet wat, nu weer iets voor het vocht af te drijven. Ik voel me 83 i.p.v. 53.Vriendinnen krijgen nu last van de overgang en zeggen nu : wij dachten altijd dat je overdreef maar weten nu wat het is. Hopelijk komt er een eind aan. En dan te bedenken dat er mensen zijn (mijn tante) die plots niet ongesteld werd, en dat was het. Soms denk ik het is niet eerlijk. Als grapje zeg ik vaak: degene die de overgang heeft uitgevonden kan nooit en vrouw geweest zijn. Wil jullie niet ontmoedigen, hopelijk herken je het en denk je ik ben niet de enige. Maar dat wist ik al. Fijn om even je hart te luchten, want bij de meeste mensen hoef je niet aan te komen, of ze snappen het en dan lucht het op erover te praten met iemand die het herkent. Nou succes allemaal dames, we moeten erdoorheen. Gr. Dianne Reactie infoteur, 09-11-2012
Hi Dianne, langdurig te lage hormoonniveaus veroorzaken de typische overgangsklachten, maar de hormoonschommelingen die aan die fase vooraf gaan zijn minstens zo zwaar. Het is frappant dat je cyclus niet terugkeerde na dat pilgebruik. Sommige vrouwen belanden na langdurig hormoongebruik automatisch in een 'overgang'-achtige toestand, ook al zijn ze nog veel te jong daarvoor. Het lichaam is dan te lang onderdrukt geweest. Als de cyclus echt niet meer terugkomt kun je vervolgens spreken van de echte overgang. Zoiets moet met jou gebeurd zijn. Veel sterkte! A.

C. Nijdam, 01-11-2012
Ik zal mijn vraag nog eens stellen, maar nu wat simpeler. Ik ben 48 jaar, sinds enige tijd in de overgang. Ik heb geen moeite met de opvliegers en zo. Het gene waar ik mee zit is dat mijn gevoel voor sex weg is. Daar heb ik al eerder een vraag over gesteld, maar geen antwoord op gehad. Mijn vraag was of er een medicijn is dat er voor zorgt dat je weer zin krijgt in sex, omdat ik dat zo erg mis dat ik er depressief van word. Dus graag een antwoord, dan weet ik waar ik aan toe ben.

M.V.G Carla Reactie infoteur, 02-11-2012
Hi C., zin in seks is gerelateerd aan ovulaties. In de fase voor de ovulatie moedigt de natuur seks aan. In andere fases doet het lichaam dat niet. Maar waar je in jongere jaren ook nog wel zin kunt 'maken' in die andere fases van de cyclus, zal dat in de (pre)overgang - dus als er nog een menstruatiecyclus is - moeilijk tot onmogelijk zijn. Daar komt bij dat de ovulaties op den duur geheel zullen verdwijnen, en daarmee de menstruaties ook (overgang en post-menopauze). Het resultaat is dan een langdurig extreem laag hormoonniveau, wat de zin in seks van nature volledig wegneemt. Daar zijn geen medicijnen voor. Het is de normale gang van zaken dat je gaandeweg zult moeten leren accepteren. Grt, A.

Cathy, 24-10-2012
Ik ben 48 en heb sinds bijna 3 jaar een hormoonspiraaltje. Daarvoor een jaar of 3 de pil genomen, maar gynaecoloog zie dat het op mijn leeftijd beter was om te stoppen met de pil en het spiraaltje te gebruiken omdat dit beter zou zijn voor mijn borsten. Ben een hele tijd onregelmatig geweest soms maar 14 dagen tussen menstruaties maar de laatste maanden heb ik soms 35 dagen tussen men regels en mijn verlies is soms bijna zwart van kleur en taai slijmerig. Ik denk dat mijn voorbode van de menopauze begonnen is, want kom soms ook 's nachts wakker helemaal bezweet en dan weer rillen van de kou, mijn zin in sex is erg vermindert en heb ook meestal een droge vagina. Veel hoofdpijn, mijn nagels zijn zeer dun en breken of scheuren bij het minste. Heb ook een paar maanden na elkaar heel erg opgezwollen en pijnlijke borsten gehad, precies of ze wogen elk 50 kg. Mijn vraag is nu heb de laatste maanden veel last van een rode kop, voel dit opkomen alsof je opeens beschaamd wordt, ook mijn decolleté is dan rood, en kan zijn dat wanneer je ferm aan het babbelen bent, dat je een opvlieger (tenminste ik denk dat dit opvliegers zijn) uitlokt? Ook een glas wijn heeft mij dit resultaat. Ik kom niet graag meer onder de mensen omdat ik mij schaam hierover, is echt niet meer leuk ergens in conversatie zitten want krijg ik het weer. Is het de overgang dan leg ik mij daar bij neer, als ik maar een gint krijg dat het idd de natuur is die bezig is, en vooral komt mijn rooie hoofd ook van dat?
M.V.G. Cathy. Reactie infoteur, 25-10-2012
Hi Cathy, een hormoonspiraaltje verstoort je normale hormoonbalans zelfs nog meer dan je enkel op grond van je leeftijd zou verwachten. Van buitenaf toegediende hormonen, of het nu van de pil is of van een spiraaltje, geven geen menstruaties maar bloedingen als gevolg van hormonale storingen. In jouw geval is het hormoonpeil langdurig veel te laag (als gevolg van die Mirena), waardoor er bijna voortdurend rommelig bloed wordt afgescheiden. De andere verschijnselen zoals hoofdpijn, droogheid, pijnlijke borsten, warmte-opwellingen en slecht slapen zijn hier ook allemaal aan te wijten. Wat je moet doen is stoppen met de hormonale verstoringen en je eigen lichaam het werk laten doen. Dan kun je ook veel beter beoordelen of de verschijnselen nu te wijten waren aan de Mirena, of dat de overgang echt is ingetreden. Houd daarbij rekening met een lange periode waarin het lichaam nog ontregeld blijft. De kans is - gezien je leeftijd - groot dat je van de ene hormonale puinhoop in de andere belandt, maar met 48 jaar is de pre-overgang normaal te noemen. Opvliegers zoals je inderdaad beschrijft, komen op jouw leeftijd echter veel te vroeg. Ik vermoed dat de Mirena de boel dus nog erger maakt dan het al is. Stop er mee en geef je lichaam de kans om nog tot ovulaties te komen, zodat de klachten die je beschrijft voorlopig en naar alle waarschijnlijkheid zullen verdwijnen. Groetjes, A.

Jolanda, 02-09-2012
Allereerst de complimenten voor deze geweldige site.
Ik heb ook een vraag. Toen ik 48 was ben ik geopereerd aan een wondergezwel en zijn mijn beide eierstokken, baarmoeder en baarmoedermond verwijderd. Daarna kwam ik dus in een "vervroegde"overgang terecht. Na 6 weken sloeg mijn hart op hol en kreeg ik enorme opvliegers en een hoge bloeddruk. De bloeddruk daalde gelukkig met medicijnen. Inmiddels ben ik 52 en heb ik in de tussenliggende jaren allerlei kwalen op lichamelijk gebied gehad. Dit was op zich goed vol te houden.
vorige week dinsdag kreeg ik zomaar echter een heel erg leeg gevoel in mijn maag en ik begon heel erg te zweten. Ik had het gevoel dat ik van mijn graatje ging. Ik moest gewoon iets eten. Daarna zakte het wel. Maar de dag erna kreeg ik een gevoel of er iets met een klap in mezelf gebeurde. Ik voelde me heel erg down en gestresst, bijna paniekerig. Het leek wel of mijn hele lichaam kolkte, net een soort vulkaan die tot uitbarsting kwam. Er volgden hele erge huilbuien, die afgewisseld worden met down gevoelens. Het is zo'n naar gevoel, het lijkt net of je overspannen bent op zo'n moment.
Maar dan is je hoofd weer helder en dan komt het weer en dat terwijl ik me anderhalve week terug nog gewoon goed in mijn vel voelde zitten. Er is sindsdien alleen maar onrust in mijn lijf. Het lijkt wel of de adrenaline bij tijd en wijle hoogtij viert. Mijn eigenwaarde is van een blije sterke vrouw veranderd in vrouw die zich nu een hoopje ellende voelt en waar het zelfvertrouwen zoek is. Alles kolkt letterlijk in mijn hoofd en maag. Het maakt me zo verdrietig. Zo kan ik ook mijn werk niet doen.
Ik gebruik verder geen supplementen voor de overgang. Zag hier wel tips die positief klinken. Heb mezelf ook aangemeld bij de menopauzekliniek.
Ik gebruik geen supplementen. Ben wel door de angst naar de huisarts gegaan en die heeft me nu 3 x dgs 0, 5 mg oxazepam gegeven. Ik vind het zo'n eng gevoel…
Een paar weken terug heb ik wel een rot bericht gekregen van mijn vriendin. Haar zoon is heel erg ziek.
Daar ben ik natuurlijk ook van geschrokken en verdrietig over. Dat begrijp ik wel van mezelf.
Is dit normaal in de overgang?
lieve groetjes voor iedereen die het net zo zwaar heeft als ik op dit moment. Reactie infoteur, 07-09-2012
Hi Jolanda, wat je beschrijft zijn overgangsklachten. De niveaus van adrenaline en cortisol kunnen door schommelingen in de geslachtshormonen in de war raken, met als gevolg langdurige klachten (door verhoogd cortisol) en/of kortdurende klachten (door verhoogd adrenaline) van het zenuwstelsel. Het serotonine-peil wordt hierdoor ook beinvloed en gaat naar beneden. Zie ook: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/51646-hormonen-en-hun-onschatbare-invloed.html
Zoek online bijvoorbeeld ook op: 'menopause adrenaline rushes', 'menopause cortisol levels', 'low serotonin menopause' en varianten. Ik vermoed dat de plotselinge aanvallen die je hebt gemerkt een uiting zijn van scherpe hormoonschommelingen, waardoor je je van het ene op andere moment heel slecht kan voelen, met symptomen als warmte-opwellingen, hartkloppingen, naderende flauwtes, depressieve gevoelens, paniekaanvallen, huilbuien, hoogspanning tot aan een enge onrust in het lichaam. Geen 'stress' of 'depressies' dus, maar wel een flink hormonale disbalans. Zijn de klachten erg belastend en langdurig, dan kun je overwegen om hormoontoevoegingen te gebruiken. Raadpleeg hiervoor de arts. Sterkte, A.

Suusje, 22-08-2012
Hallo,
Allemaal overgangsperikelen, ik ben dus niet alleen, gelukkig. Ik ben 50 en volgens mij middenin. Wegens hevig bloedverlies tijdens menstruaties heb ik een Mirena laten plaatsen. Na 3 jaar begon ik weer hevig te vloeien. Vervolgens heb ik een hormoonkuur gehad, waarbij ik een maand lichte bloedingen had. Toen is de Mirena verwijderd en heb ik hevige ontrekkingsbloedingen gehad. Na die tijd heb ik om de week of 2 weken bloedingen, steeds langer nu al weer 12 de dag hevige bloeding. Dit is dus nu sinds juni ik heb eerst een pil met vrouwelijke hormonen gehad en nu net met een pil begonnen met zowel vrouwelijke als mannelijke. Ik hoop dat het aanslaat. De huisartsen hadden het al over dichtbranden of iets dergelijks van de baarmoeder - eerlijk, ik moet er niet aan denken. Is er niet iets dat me echt kan helpen. Want soms functioneer ik bijna niet meer. help! Reactie infoteur, 26-08-2012
Hi Suusje, misschien is 'Novasure' (zie internet) een oplossing. Hierbij wordt alleen het baarmoederslijmvlies verwijderd, waardoor je van de klachten af zou moeten komen. Vraag de arts om meer informatie. Met vriendelijke groet, A.

Marga, 20-08-2012
Terwijl mijn baarmoeder al verwijderd is, heb ik nu veel menstruatie pijnen. Verder vermoed ik gezien de klachten dat ik in de overgang ben ondanks dat ik 44 jaar ben, huilbuien, opvliegers, depri, moe. Verder heb ik CVA gehad dus mag ik geen hormonen. Wat kan ik het beste doen?
MvG, Marga Reactie infoteur, 26-08-2012
Hi Marga, naar je arts gaan. Als de eierstokken zijn blijven zitten, zouden er theoretisch geen overgangsklachten moeten zijn, maar de praktijk laat vaak anders zien. Het is dus niet zo verbazingwekkend dat je met moeheid en opvliegers zit. Menstruatie-achtige pijnen zijn echter niet de bedoeling. Je kunt dit melden aan je behandelend arts zodat deze eventueel een behandeling kan starten. Sterkte, A.

Karin, 09-08-2012
Wat een hoop info: super!
Mijn vraag: kunnen jullie wat voorbeelden noemen van plantaardige middelen?
Ik slik zelf Ymea, dit gaf een half jaar best verbetering qua opvliegers maar nu nemen de klachten weer toe.
Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 10-08-2012
Hi Karin, je kunt een online search doen naar 'fyto oestrogenen', waarbij je talloze voorbeelden krijgt van beschikbare middelen. Een ander idee is om voedingsmiddelen te gebruiken die rijk zijn aan natuurlijke fyto-oestrogenen. De beroemde Amerikaanse arts Dr. Oz heeft hier allerlei tips voor die op internet te vinden zijn. Groetjes, A.

Danielle, 06-07-2012
Beste redactie,
Ik heb nu sinds enige tijd zwaardere menstruaties en nu opeens een week na het einde van de laatste menstruatie verloor ik een klein beetje bloed. Vervolgens had ik 3 dagen niets en toen ik de derde dag in de ochtend een uitstrijkje liet maken, kreeg ik in de avond wat oud bloed. De volgende dag ben ik weer gaan bloeden en het lijkt erop dat ik gewoon weer ongesteld ben geworden. Ook nu aan het eind van de 2e dag met stolsels, zoals ik ook heb tijdens mijn menstruaties. Ik ben pas 38 jaar. Kan dit al met de overgang te maken hebben? Ik maak me er toch zorgen om. Mijn moeder vertelde dat ze het vroeger ook wel een aantal keren heeft meegemaakt dat ze 2 keer per maand ongesteld was. Reactie infoteur, 07-07-2012
Hi Danielle, van hieruit is niet te bepalen waar het onverwachte bloedverlies vandaan komt. Oorzaken kunnen varieren van hormoonstoornissen tot problemen in de baarmoeder zelf. Gezien je leeftijd is er geen sprake van de overgang. Herstelt de cyclus zich niet vanzelf, dan kun je je wenden tot je huisarts. Groetjes, A.

Lotje, 21-06-2012
Hallo, een jaar geleden heb ik voor de 3e keer een nieuwe Mirena (hormoonspiraaltje) laten plaatsen. Dit omwille van hevige bloedingen (aanwezigheid paar kleine myoompjes). Mijn menstruatie kwam er steeds rond de 24 ste dag door. Nu is het de eerste keer dat ik 14 dagen "overtijd" ben en plots kwam er een bruinachtige afscheiding die overging in een normale bloeding. Dit nu reeds 14 dagen, is dit nu de overgang. N.b. een 2-tal maanden had ik een echografie van de baarmoeder en de myoompjes waren niet gegroeid. Maar dat 14 dagen bloedverlies is wel uitputtend. Reactie infoteur, 22-06-2012
Hi Lotje, constante toevoer van progestagenen, of dat nu oraal is of via een spiraaltje, geeft altijd grote kans op doorbraakbloedingen. Zonder ovulaties is de hormoonhuishouding namelijk volkomen stuurloos. De doorbraakbloedingen kunnen kort of lang duren, en het bloedverlies kan weinig of veel zijn. Met de overgang heeft dit niets te maken, die zou door dit soort middelen zelfs deels worden gemaskeerd. Groetjes, A.

Ina, 14-06-2012
Hallo redaktie,
Ik heb met herkenning deze site gelezen en ben net als Sarena erg blij met de uitgebreide uitleg over wat nu precies de overgang inhoudt. Vele klachten in mijn lichaam begrijp ik niet en maak ik me soms ook best zorgen over. Het gevoel van mezelf even helemaal kwijt-zijn, ja dat ken ik maar al te goed. Ik ken mezelf soms niet meer wat een vervreemd gevoel van binnen geeft.
Spierpijnen zijn ook iets heel naars, je kunt gewoon niet meer wat je wel in je hoofd bedenkt. ik voel me 'oud' en ben dat met mijn 50 jaar zeker niet. Dat is verstand die dit kan bedenken, gevoel is iets heel anders.
Pijnlijke vingers, soms handen en polsen is ook zoiets raars, geen doek kunnen uitwringen… waar slaat dit op…
en ja, geestelijk… pffft ik word er moe van. Veel onbalans en labiel gevoel van tijd tot tijd. boosheid, ongeduld, huilbuien, ik ken het allemaal. Ik probeer het op te vangen en soms lukt dat niet en komt het er allemaal weer uit…
Lusteloos zijn, ook een sterk ding in mijn leven op dit moment, me daardoor waardeloos voelen…
Ik ga vandaag ekstra lief zijn voor mezelf.
Bedankt voor deze site informatie, ik voel me hierdoor meer begrepen.

lieve groet, Ina Reactie infoteur, 15-06-2012
Hi Ina, tot je dienst :). Hormonen zijn het besturingssysteem in ons lichaam. Hoge of lage niveaus bepalen volledig hoe je je voelt. Zie ook: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/51646-hormonen-en-hun-onschatbare-invloed.html
In de (pre-)overgang zijn er grote schommelingen van de diverse hormoonspiegels, waardoor je eigenlijk voortdurend met een disbalans zit. Op zijn best voel je je niet lekker in je vel zitten, op zijn slechtst ben je volledig uitgeschakeld. De overgangsjaren lijken wel jaren van verminderde toerekeningsvatbaarheid… ;). Groetjes, A.

Sarena V. Laren, 09-06-2012
Zo, dit is tenminste eens een goed en compleet overzicht wat betreft de overgang. Buiten de zo bekende opvliegers worden hier de meeste ins en outs besproken. Opvliegers zijn maar een fractie van wat er allemaal gebeurt in een vrouwenlijf en leven gedurende deze periode. Ik vind daarom dat de overgang sterk 'ondergewaardeerd' wordt in deze wereld.
Bedankt voor deze complete uiteenzetting. Ik ben er in ieder geval blij mee en deze informatie kan ook dienen om anderen in te lichten, bijvoorbeeld je partner en kinderen.
S.L. Reactie infoteur, 10-06-2012
Hi Sarena, hartelijk dank :). De 'onderwaardering' van de overgang klopt. Er wordt vaak nogal lacherig over gedaan, maar om overgangsklachten valt weinig te lachen. Ook denkt men bij de overgang te vaak aan opvliegers, alsof dat alles zou zijn. Helaas! ;) Groetjes, A.

Dddd, 05-06-2012
Ik heb een onregelmatige menstruatie. Ik heb een maand overgeslagen dus geen menstruatie gehad, een maand later dacht ik ongesteld te zijn maar het was maar 1 dag nog niet eens, alleen wat lichtbloedverlies in de nacht, daarna niks meer. Ik ben niet aan de pil, 3 maanden geleden gestopt. Ik ben 38 jaar en ben bang dat ik misschien in de overgang ben, ik heb nog een kinderwens, maar dat is er helaas niet van gekomen. Mijn borsten voelen soms gespannen en gevoelige tepels maar trekt ook weg, ook soms kleine steken in mijn rechter borst en sinds kort uitslag/jeuk onder borst (geen smetplek) En het is net of ik vocht vast houdt. Reactie infoteur, 06-06-2012
Hi Dddd, op http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/13925-menstruatie-perikelen.html heb je hetzelfde gevraagd. Zie mijn antwoord daar. Grt, A.

Marie-Thérèse, 04-06-2012
Volgens mijn huisarts heb ik mogelijk een verslapte darmwand waardoor mijn ontalsting niet naar buiten geperst krijg (klinkt aannemelijk voor mij, het lijkt inderdaad ergens anders naar toe te gaan een soort zakje vlak voor de uitgang en ik moet knetterhard persen, wordt daar zelf duizelig van) Tevens heb ik buitesporigbloedverlies met ongelooflijk veel en grote stlsels en menstrueer nu al 25 dagen. De hevigheid neemt nu wel af en de stolsels zijn nog kleine flubbertjes. Mijn menstuaties zijn niet meer maandelijks en heb dit jaar 2 maal genemstrueerd waarvan dit de tweede keer is. Mijn huisarts heeft het nu over mogelijke operatie waarbij darmwand wordt 'strakgetrokken' en baarmoeder verwijderd kan worden in 1 keer. In eerste instantie dacht ik: prima! dan ben ik er van maar nu bedenk ik me toch meer en meer. Ik kom nu van alles tegen op het internet en dat roept eerder meer verwarring op. Mijn vraag: advies? Wat zijn mogelijkheden en wat is uw advies?
bij voorbaat dank Reactie infoteur, 05-06-2012
Hi Marie-Therese, lijkt op een rectocele, een verzakking van de endeldarm. Dit vraagt natuurlijk onderzoek en eventueel behandeling in de vorm van een operatie (achterwandplastiek). Je huisarts moet je daarvoor naar de gynaecoloog verwijzen. Waarom de baarmoeder dan meteen verwijderd zou moeten worden is me echter een compleet raadsel, en dat raad ik je dan ook ten stelligste af. De bloedingsproblemen die je hebt zijn normaal in de overgang en als je de tijd even uitzit ben je er straks vanaf zonder dat je organen zou moeten inleveren. Je bent al zo ver! Groetjes, A.

Janine, 31-05-2012
Ruim een jaar geleden kreeg ik van de gynaecoloog te horen dat ik niet meer in aanmerking kwam voor ICSI, mijn FSH was al veel te hoog (17 volgens mij?). Na nog een keer bloedonderzoek wat werd opgestuurd stond het vast. Een hormoonbehandeling had geen zin, omdat er niet genoeg eitjes meer waren. Enigszins verbijsterd verlieten we het ziekenhuis. Ik was toen 37 jaar (inmiddels dus 38). In de onderzoeken die hiervoor plaats hadden gevonden zei de gyn steeds dat alles 'liep als een zonnetje' en ruim een jaar later kon ik naar huis met 'verouderde eierstokken'. Ik vraag me nu steeds af of dit inderdaad in een jaar tijd ineens kan plaatsvinden? Dat het ineens heel snel gaat? Ook vraag ik me af of ik met een FSH van 17 (dit is bijna anderhalf jaar geleden) in de pre-overgangsfase zit? Ik heb nl. wel klachten op het gebied van koud (heel koud, niet warm te krijgen) en warm (niet echt opvliegers, maar wel erg warm terwijl iedereen dan zoiets heeft van… hm valt wel mee toch?) Ook heb ik meer last van buikpijn en spierklachten. En geestelijk gezien ben ik de ene dag helemaal superblij en de volgende dag ben ik zo moe dat ik het liefst op de bank blijf liggen. In mijn omgeving snappen ze er niks van, ik ben immers 'nog maar' 38… en dat kan niet… De gyn zei destijds dat de overgang nog niet was begonnen maar dat ik een aardig eind op weg was en dat ik extra calcium moest gaan slikken. Weet iemand ook hoeveel extra je dan zou moeten slikken? Reactie infoteur, 01-06-2012
Hi Janine, het FSH is een veranderlijke waarde. Van de pre-overgang is doorgaans pas sprake als je cyclus- en menstruatiestoornissen krijgt. Op jouw leeftijd moet je daar niet van uitgaan, wel is het zo dat de vruchtbaarheid na het 35e jaar met grote sprongen vermindert. Je hebt dan nog wel een regelmatige cyclus, maar de kwaliteit van de eicellen gaat achteruit en door hormoonschommelingen lopen eventuele zwangerschappen al snel fout af. Dat FSH zou best nog kunnen verbeteren. Er zijn vele voorbeelden van vrouwen bekend die ook waren 'afgeschreven' als zijnde onvruchtbaar, maar toch nog onverwacht zwanger werden. Wat betreft de calcium kun je gewoon een preparaat uit de winkel kopen. Verder: niet wanhopen, maar het lot uit handen geven. Al die hormoonbehandelingen zijn ook niet alles en leiden tot vele teleurstellingen. Daarom kun je beter die artsen achter je laten, en na verloop van tijd eens een heerlijke vakantie met je man nemen. Opvallend vaak blijkt dat als je de zwangerschapswens los kunt laten, de natuur toch opeens een verrassing heeft… Sterkte, A.

Yke, 27-05-2012
Ik hoor veel verhalen van vrouwen die vroeg in de overgang komen, of net begonnen zijn.
Ik heb dan het tegenovergestelde. Ben bijna 54 jaar. heb net afgelopen maand in april 2012 mijn eerste onregelmatigheid van de menstuatie gehad. 1 week ongesteld 1week pauze en toen weer een week ongesteld. Nu is het even weer rustig. Ga er dan maar vanuit dat het nu begonnen is. Heb eigelijk nergens last van Het enige dat ik wel snel emotineel bent( dat heb ik al wel een jaar) Maar verder kwam mijn menstruatie gewoon altijd op tijd. Ik was bijna 16 dat ik mijn eerste menstruatie kreeg, net als mijn moeder. Mijn moeder menstrueerde al niet meer op haar 52 ste.( inmiddels al 6 jaar overleden) Dus het hoeft niet altijd erfelijk te zijn.
Wil wel es weten als een vrouw laat in de overgang komt, of dat misschien in haar voordeel is, met de aankomende klachten die er toch komen gaat of misschien wel niet. Of eventueel minder. Na 4 kinderen te hebben gekregen, heb ik me laten stereliseren op mijn 31 ste levensjaar. Ook heb ik gehoord als je tijdens de overgangs klachten hormonen gaat slikken, verhoogt de kans op borstkanker.zoals mijn moeder dat had gedaan, en heeft toen ze rond de 60 jaar was, een kwaadaardige tumor in haar borst gekregen. Ook dat wil ik meer van weten. Ook de botontkalking die een vrouw krijgt na de overgang of tijdens de overgang, of dat vrijwel erfelijk is, dat ik dat ook dan maar krijg. Heel wat dingen dan waar ik me maar op voor moet bereiden. Eng idee vindt ik dat. Ik weet wel dat ik alles maar op me af laat komen en zal ik zeker geen hormonen gaan slikken tijdens het proces. Gewoon de dingen doen die ik nu ook doe. Ik run samen mijn mijn man een cafe in het buitenland, en volgens mij is de beste medicijn niet te veel er over nadenken aan het hele gedoe. dat maakt je ook erg onzeker. Geestelijk ben ik hier helemaal niet mee bezig. Ik ontkom er heus niet aan. dat ben ik wel van bewust. Misschien dat ik daardoor wel een laat bloeier bent. Wie weet. Dit was mijn verhaal uit het warme buitenland waar ik samen met mijn man al 3 jaar verblijven. Reactie infoteur, 28-05-2012
Hi Yke, artsen zijn terughoudend bij het voorschrijven van hormonen aan vrouwen in de overgang, want vooral preparaten met oestrogeen verhogen in deze fase het risico op borstkanker. Botontkalking is een natuurlijk proces dat iedereen na ca. het vijftigste levensjaar min of meer krijgt. Dat betekent niet dat het ook klachten met zich mee zal brengen. Het beste is om aanvankelijk te proberen de overgangssymptomen voor lief te nemen, in de wetenschap dat het tijdelijk is. Groetjes, A.

Tamira, 17-05-2012
Ik ben 40 jaar en kamp de laatste tijd met:
-lage rugpijn voor de menstruatie
-transpireren 's nachts wanneer de menstruatie in aantocht is
-Jeuk/eczeem tussen de borsten

Verder merk ik dat ik na mijn laatste menstruatie een 'raar' gevoel in de bovenbenen heb. En nu na de menstruatie ook nog last van pijn in de buik. Ook word ik 's nachts vaak wakker en ben ik de laatste 3 jaar een beetje labiel en depri, maar dat kan ook liggen aan persoonlijke omstandigheden want ik heb de laatste 3 jaar op privégebied het nodige te verduren gehad waar ik nog niet helemaal mee klaar ben. Wel merk ik dat ik wat sneller geïrriteerd ben (klinkt gek maar bijvoorbeeld als ik in de trein zit op weg naar mijn werk en er zitten hard pratende mensen in de trein heb ik zin om ze te slaan. Wat ik natuurlijk niet doe )

Ik was vandaag bij de huisarts voor iets anders, had het terloops over deze klachten maar zij wuifde de mogelijkheid dat het de overgang zou kunnen zijn weg. Ik menstrueer nog wel elke maand en ook over het algemeen ook regelmatig. Ik heb zo'n thuistest gedaan. Na 5 minuten zie ik wel een een heel dun streepje verschijnen. Dat zou duiden op het voorzichtige begin van de overgang. Maar komt dat streepje ook niet heel vaag door als je NIET in de overgang bent?
Ik zou graag een bloedtest willen doen maar als ik bel naar de praktijk en dit voorleg -dat ik geen consult wil maar gewoon alleen bloedprikken- vermoed ik dat er gezegd wordt dat ik wel eerst een consult moet en dat mijn klachten weer 'weggewuifd' worden. Ik heb geen opvliegers en volgens mij was mijn moeder begin 50 toen het bij haar begon, ik kan dat helaas niet meer vragen want ze is overleden.
Maar goed, nu de hamvraag: kan dit de overgang zijn? Ik moet er misschien ook nog even bij vermelden dat ik onlangs griep heb gehad die een beetje blijft 'nazeuren'. Reactie infoteur, 18-05-2012
Hi Tamira, op jouw leeftijd is er geen sprake van de overgang. In de regel is dan ook de pre-overgang nog ver weg. Voor wat betreft de thuistest komen fout-positieve uitslagen soms voor (bij hormoonstoornissen, cyclusproblemen en laag hormoonpeil), maar kijk voor details naar wat de bijsluiter zegt. De premenopauze begint over het algemeen tussen het 45e en 50e jaar en uit zich vaak in hevig bloedverlies, een kortere cyclus en klachten als gevolg van progesterongebrek. Pas in een veel later stadium zijn er grotere cyclusstoornissen en raakt het oestrogeen in de war om op het laatst zelfs te verdwijnen. Vaak ben je dan al ouder dan 50, en kunnen er vasomotorische klachten ontstaan zoals opvliegers. Groetjes, A.

Inge Luimes, 14-05-2012
Hoi, ik ben Inge. Ik ben bijna 48 en weet haast wel zeker dat ik in de premenopauze ben. Ik heb sinds een half jaar een versterkt libido, mijn cycli zijn korter en heviger.
Ik weet dat vergeetachtigheid een verschijnsel kan zijn, maar ik vergeet hele gebeurtenissen en afspraken. Als ik daarop attent gemaakt wordt, moet ik heel lang nadenken voordat ik het weer weet. Behoorlijk extreem. Daarnaast kan ik dagen op de bank zitten zonder dat er iets uit mijn handen komt. Ik wil wel, maar kan me er niet toe zetten. Mijn stemming is normaal, dus niet vanuit depressie dat ik niks doe. Kan ik dit aan de overgang toeschrijven? Reactie infoteur, 15-05-2012
Hi Inge, ja. Alles wat je beschrijft kan voorkomen in de perimenopauze. De vergeetachtigheid kan heel erg zijn… namen, nummers, adressen, niets blijft nog hangen. Het lijkt wel alsof je elke dag opstaat met een compleet gewist geheugen ;). Dagenlang op de bank hangen terwijl er zoveel werk gedaan moet worden is ook typerend. Het lijkt wel een totale apathie. Nergens zin in, overal tegenop zien, alles teveel vinden, erg moe worden van het idee alleen al, enz. De moeheid lijkt behalve lichamelijk ook geestelijk. Ondertussen laat het lichaam, tussen de lange onvruchtbare perioden door, nog wat oplevingen zien. Helaas zijn die van steeds kortere duur. Het algemene hormoonpeil (en vooral het progesteron) is op deze leeftijd veel te laag, ondanks dat de menstruaties nog doorgaan. Groetjes, A.

Wilja, 11-05-2012
Ik dacht i/d post-menopauze te zijn, nl. al 2 jr. niet meer ongesteld en bovendien nauwelijks overgangsklachten: heerlijk! Tot ik gisteren opeens weer ongesteld werd! Hoe kan dit? Vr.gr. Wilja Reactie infoteur, 12-05-2012
Hi Wilja, dan was er dus weer hormonale activiteit! Het hormonale systeem kent nog wel eens een verrassing. Als er verder geen klachten zijn en het bloedverlies stopt zal het verder niet uitmaken. Groetjes, A.

Angle, 10-05-2012
Ik ben 40 en al 8 maanden geen menstruatie meer en volgens bloedonderzoek in de overgang. Ik ben 8 kg afgevallen en weeg nog maar 53 kg. Ik voel me lichamelijk zeer zwak en ben doodmoe. En mijn hart slaat steeds op hol. En verdere klachten, darmen, vergeetachtig, wisselende stemmingen, pijn in benen etc. Kan iemand mij vertellen hoe ik daarmee om moet gaan betreft mijn werk? Ik vind geen begrip, ben 2 weken ziek thuis geweest, maar na 1 week vond de huisarts dat ik wel weer aan de slag kon. Ik woon alleen en ben kostwinner. Dit geeft allemaal nog meer stress omdat ik het gevoel heb dat ik het niet aankan. Iemand tips? Bedankt.
Mvg Reactie infoteur, 11-05-2012
Hi Angle, hopelijk komen er tips binnen. Sterkte, A.

Corry, 03-05-2012
Mijn vraag is of die verschrikkelijke kriebel benen ook bij de overgang hoort. Het lijkt ook wel op zenuwachtige benen ik weet niet goed hoe ik het moet omschrijven. Ik kan mijn benen wel stil houden maar als ik de trap op loopt wordt het erger en dan voelen ze ook zo zwaar aan. Ik zit volgens mij wel behoorlijk in de overgang. Ik heb ook behoorlijk last van opvliegers en hartkloppingen. Met vriendelijke groetjes, C. Reactie infoteur, 04-05-2012
Hi Corry, bij rusteloze benen zijn er problemen in rust, bij bewegen zou het dan juist beter moeten gaan. Jij beschrijft iets anders. De oorzaak van dit soort sensaties is moeilijk te achterhalen. Ik raad je daarom aan om de huisarts te bezoeken zodat deze je benen kan onderzoeken. Een verband met de overgang zou ik niet durven bevestigen. Beterschap, A.

Esther, 02-05-2012
Alle bovenstaande te lezen maakte me aan het huilen. Bevestiging van wat ik al dacht en zo enorm herkenbaar! Ik tob nu sinds een jaar of twee met darmklachten die niet echt verklaarbaar zijn. Overloopdiarree tijdens ongesteldheid en paar dagen erna. Inmiddels zijn er wel behoorlijk wat myomen bij mij geconstateerd. Je bent gauw geneigd al je klachten daarop te gooien maar ik zie dat veel klachten die ik heb passen bij de overgang. Mijn moeder was door de overgang heen al op haar 45e. Ik wordt deze maand 41 dus logisch idee.
Ik zie alleen dat mijn huisarts het FSH op verkeerde tijdstip gemeten heeft waarschijnlijk daarom 'foute' uitslag. Bij mij gebeurde het rond de eisprong.

Net als voorgaande dames heb ik vooral moeite met het geestelijke vlak. Ook ik herken dat 'jezelf niet herkennen'
Mijn emoties schieten van hot naar her en ik ben onuitstaanbaar richting mijn echtgenoot.

Ik heb begrepen dat ik vanwege de vleesbomen geen hormonen mag gebruiken die zouden de bomen verergeren. Mogelijk moet alsnog mij baarmoeder eruit dat is nog even afwachten. Ik vind dat ook nogal wat eerlijk gezegd.
Maar goed dank voor de goede informatie. Reactie infoteur, 03-05-2012
Hi Esther, zolang je een regelmatige eisprong hebt is er nog geen sprake van de overgang. Wel is het zo dat in de jaren voordat de menstruatiecyclus stoornissen gaat vertonen er sprake is van een langzaam dalend hormoonniveau. Maar FSH meten in het midden van de cyclus is inderdaad zinloos. Ik vermoed dat je klachten (deels) te wijten zijn aan de vleesbomen, waarvoor diverse behandelmethoden mogelijk zijn. De baarmoeder verwijderen wordt vooral voorgesteld door artsen die persoonlijk niet bekend zijn met de modernere mogelijkheden. Pas dus op. Voor de overloopdiarree neem ik aan dat je ook bij een internist geweest bent, want de kern van het probleem kan natuurlijk ook in de darmen zelf liggen, en niet elders. Sterkte, A.

Grace, 01-05-2012
Hallo,
Graag wil ik weten of de darmklachten waar ik mee sukkel kunnen komen door de overgang? Het schijnt dat de binnenbekleding (slijmvlieslaag) van mijn maag en darmen verminderd is waardoor ik ook voor bijna alle voeding en medicijnen "overgevoelig" (intolerant) ben geworden. (lekkende darm en daardoor een histamine intolerantie) Ik heb wel eens gelezen dat allergieën verergeren in de overgang? Ook regelmatig last van extreem droge ogen, mond en huid. Tevens vaak het gevoel een blaasontsteking te hebben. En dan hebben we het nog maar niet over ALLE resterende klachten die hierboven beschreven worden! Ik wordt doodziek van mezelf! Mijn homeopaat heeft het over progesteron tekort. Zijn hier misschien middelen voor zodat ik iets positiever met het leven verder kan? Op deze manier hoeft het van mij echt niet meer! ( ik kwakkel al zo'n 8 jaar)
Ik hoop dat iemand deze perikelen herkend en wat tips heeft?
Sterkte allemaal! Reactie infoteur, 02-05-2012
Hi Grace, er is me geen samenhang bekend tussen de darmklachten die je beschrijft en de overgang. In de overgang zijn er grote hormoonschommelingen, varierend van een overschot of tekort aan oestrogeen tot een overschot of tekort aan progesteron. Een progesterontekort is een van de eerste verschijnselen die al in de pre-overgang voorkomen. Het resultaat is vooral zware bloedingen en niet zozeer wat jij beschrijft. De droge huid e.d. komt door een algeheel lager hormoonpeil, vooral door te weinig oestrogeenaanmaak. Ook blaasontstekingen liggen dan op de loer. Wat betreft medicatie kun je je huisarts raadplegen. Soms wordt plaatselijk oestrogeen toegepast, soms oraal (samen met progestageen). Sterkte, A.

Chantal, 11-04-2012
Ik word over een maand 46. Ben vanaf nov 2011 erg onregelmatig ongeteld heb last van hartkloppingen, nachtzweten, onrustige benen en spierpijn. Ik was pas met 15 jaar ongesteld en nu zeggen ze dat je dan vroeg in de overgang komt. Nu ben ik ineens niet meer ongesteld. Puff erg veel onzekerheid. Vind het maar niks. Ben ik in de overgang of ben ik daar nog te jong voor? Reactie infoteur, 12-04-2012
Hi Chantal, op de leeftijd van 46 jaar kun je er sowieso vanuit gaan dat de pre-overgang gaande is. Zijn er ook cyclusstoornissen, dan zijn de hormonale veranderingen ingrijpender en al wat verder gevorderd. De overgang is dan begonnen. Groetjes, A.

Dolfijntje, 05-04-2012
Ik ben 53 en zie vaak de leuke dingen van het leven helemaal niet meer zitten en heb het hier erg zwaar mee. Ik heb veel klachten o.a. spierpijn, pijn in de onderbuik, opvliegers, vermoeidheid, alles zwart zien, opgeblazen gevoel en in gewicht toegenomen, waar ik nog het meeste last van heb is dat ik mij zo down voel het gevoel dat de hele wereld tegen je keert. Reactie infoteur, 06-04-2012
Hi Dolfijntje, ja, zo herkenbaar. Door een relatief te laag hormoonpeil (lager dan wat je lichaam eerst gewend was), voel je je gewoon slechter. Gauw moe, nergens zin in, alles negatief zien… het komt vaak voor, zowel in de pre-overgang als de overgang. Het zou goed moeten komen als het lichaam gewend is aan de nieuwe hormonale staat, ofwel een tamelijk hormoonloze staat :(. Sterkte, A.

M., 26-03-2012
Dank voor deze site. Ook antwoorden op forumvragen getuigen van helder inzicht.
Overgang is voor mij een periode van zoeken naar nieuw evenwicht, een stap van fysiek bijdragen in deze maatschappij naar een meer geestelijk bijdrage aan de maatschappij… Er horen meer ongemakken bij dan ik kon vermoeden en eigenlijk ben ik daar (juist) wel tevreden over. Een overgang mag gerust merkbaar zijn. Mijn lijf roept om rust. Dat helpt mij om goed "bij mezelf te blijven". Succes allen. :-) Reactie infoteur, 27-03-2012
Hi M., hartelijk bedankt voor deze aardige woorden! Grt, A.

Will, 22-03-2012
Hallo A. Toen ik 31 was heb ik baarmoederhalskanker gehad. Bij de operatie zijn zowel mijn baarmoeder als mijn eirstokken verwijdert. Ik heb vanaf die tijd hormoonpleisters gebruikt (estradiol 50mg). Op mijn 50 ben ik daarmee gaan afbouwen, maar toen ik ze helemaal niet meer gebruikte viel ik in een zwart gat met heel veel klachten. Op dit moment ben ik 57 en plak ik nog een halve pleister per 3wk. De opvliegers etc. kan ik wel redelijk aan, maar heb erg veel last van hartklopingen/overslaan soms uren lang en die maken me erg angstig. Stoppen met de pleisters durf ik niet goed, omdat ik bang ben dat het nog erger wordt en ik weer in dat zwarte gat terecht kom. Ik zou graag iets op natuurbasis willen gaan gebruiken, maar er zijn zoveel keuzes dat ik niet weet welke. Alles te gaan testen lijkt me ook niet te doen. Reactie infoteur, 23-03-2012
Hi Will, geen van de vrij verkrijgbare middelen heeft een bewezen werking. Houd dit in het achterhoofd als je iets probeert. Voor afbouw van de hormonen kun je het best de behandelend arts raadplegen. Ook hartkloppingen is een klacht die je moet melden. Groetjes, A.

M. Kelder, 16-03-2012
Beste A.
Anderhalf jaar geleden was mijn laatste ongesteldheid. Wel heb ik nog steeds overgangsklachten als zweten, opvliegers, slecht slapen, hartkloppingen, buikpijn. Nu heb ik ineens weer bloedverlies. Weliswaar oud bloed, maar toch. Kan dit nog steeds of is er dan meer aan de hand?
Met vriendelijke groet. M Reactie infoteur, 17-03-2012
Hi M., bloedverlies - hoe gering ook - betekent dat er enige hormoonactiviteit was in de tijd ervoor. Officieel is de overgang 'voorbij' als de menstruatie langer dan een jaar geleden is. Het bloedverlies lijkt niet verontrustend, gezien het feit dat je eigenlijk nog middenin de overgang zit. Groetjes, A.

Francis, 11-03-2012
Beste A, ik ben 41 en heb vorig jaar (eind nov) een zware operatie gehad. Hernia. Na 6 jaar kon er eindelijk iets aangedaan worden. Omdat het niet via de rug kon ben ik via de buikzijde geopereerd. Er is een stukje bekkenbot verwijderd en daar mijn ruggenwervel mee gevuld. Ik ben nu nog aan het revalideren. Intussen had ik ook last van hevige mensturatieklachten. 1,5 jaar geleden was ik 3 maanden aan één stuk gaan menstrueren. Ben daarvoor in behandeling bij de gynaecoloog. Hormonenpil geslikt om de cycles weer op gang te houden. Enfin, dat ging wel totdat mijn menstruatie 3 weken achterelkaar ging. Echo laten maken blijkt in een half jaar een vleesboom in mijn baarmoeder te zitten. Mijn baarmoeder word uitendelijk verwijderd. Vorig jaar is er Zoladex in mijn buik gespoten om mijn baarmoeder te laten slinken voor ter voorbereiding van de operatie. Het proces van overgang word hiermee versneld. Los van buikklachten (hoort erbij) staat er nu nog een 2e operatie gepland datum, is nog onbekend. Mijn klachten nu zijn enorme last van mijn gewrichten te hebben. Ik loop er zo'n 3 á 4 weken mee. Het lijkt alsof ik de dag ervoor een intensieve sportdag heb gehad?! Wat dus niet is. Mijn knokkels (vingers) doen zeer met buigen, last van mijn schouderbladen. Ik maak mezelf wijs dat ik misschien last zou kunnen hebben van atrose, zou ik reuma hebben of hoort dit bij mijn overgang? En wat kan ik er tegen doen? Het accepteren van de overgang ben ik al gepasseerd echter dat er andere symptonen bij komen maakt me moedeloos zowel geestelijk als lichamelijk, zucht! Mvg, Francis Reactie infoteur, 12-03-2012
Hi Francis, gewrichtspijn is een bijwerking van Zoladex, het middel dat je tijdelijk in een kunstmatige overgang brengt. Of de cyclus daarna weer terugkeert hangt vooral van je leeftijd af en jij bent nog jong. Vermoedelijk is het hormoonniveau veel te laag waardoor bloedverlies ook onregelmatig verloopt. Een vleesboom, mits binnenin de baarmoeder, maakt het bloedverlies nog eens erger. Toch: de baarmoeder verwijderen is alleen een allerlaatste optie, en wordt tegenwoordig algemeen afgeraden bij aandoeningen die goedaardig zijn. Je kunt dan namelijk nog veel meer problemen krijgen. Knok dus voor je organen en stop zsm met middelen die de cyclus plat leggen. Het slinken van de baarmoeder valt in de praktijk vaak erg tegen. Er zijn vele manieren om een vleesboom aan te pakken, maar niet ieder ziekenhuis voert die methoden uit. Heeft je arts geen alternatieven, vraag dan een second opinion aan. Groetjes, A.

Karin, 04-03-2012
Ik ben 44 jaar, moeder van 1 kind die ik 12 jaar geleden heb gekregen. Vanaf de bevalling heb ik enorme menstruaties. Veel bloedverlies, 7 dagen lang. Heb ik die periode echt overwogen om de mirena spiraal te nemen, maar de mogelijke bijwerkingen stonden mij tegen.
Sinds een half jaar is het patroon veranderd. Slechts 3 dagen ongesteld, de hoeveelheid als toen ik 14 jaar was. Dit is ideaal.
Maar nu is de menstruatie binnen 10 dagen terug.
Ik slik niet de pil, al jaren niet.
Veel zweten 's nachts, vreemde dromen. Dan weer uren wakker. Moeilijk in slaap vallen. Hoge bloeddruk.

Huisarts vond me te jong om in de overgang te zitten. Zelf heb ik het vermoeden van wel. Reactie infoteur, 05-03-2012
Hi Karin, een 'menstruatie' die binnen tien dagen weer terug is, is geen menstruatie maar een tussentijdse bloeding. Je hoeft er verder niets aan te doen mits de cyclus zich binnen enkele weken of maanden weer herstelt. Houdt bloedverlies aan of wordt het weer overvloedig, dan kun je overwegen naar je arts te gaan. Deze moet dan uitzoeken of er een andere, niet-hormonale oorzaak is. Dit zal mogelijk een bezoek aan de gynaecoloog worden. Voor de overgang ben je inderdaad te jong. Groetjes, A.

Liz, 01-03-2012
Hallo,
Ik ben 45 en heb geen baarmoeder meer, wel nog de eierstokken. Ik word knettergek van mijn stemmingswisselingen, het lijkt wel een achtbaanritje, huilen om niets, dan weer mezelf vreselijk zielig vinden, boos, geïrriteerd, onredelijk, achterdochtig, soms helemaal niks aan de hand. Erg vermoeiend dus. Verder droom ik verwarrend, er komt niets uit mijn handen, blijf ik liever thuis dan dat ik mijn sociale contacten onderhoud, ook telefoneren heb ik in zo'n moment geen zin in. Als ik bovenstaand stukje lees, herken ik enorm veel raakpunten maar vraag me af of het wel mogelijk is dit te kunnen plaatsen onder de noemer overgang als er geen baarmoeder meer is.
Ik hoor graag van je! Reactie infoteur, 02-03-2012
Hi Liz, je zegt helaas niet wanneer de baarmoeder verwijderd is, want vaak ontstaan er vrijwel direct na de ingreep overgangsklachten, ook al zijn de eierstokken er nog. In jouw geval nader je ook nog eens de echte overgang, dus vermoedelijk zit je al in de premenopauze. De eierstokken zijn dan nog wel actief, maar met horten en stoten. Dit, gecombineerd met het verlies van je baarmoeder, zal de oorzaak zijn van je huidige klachten. Groetjes, A.

Suus, 25-02-2012
Hallo Astrid,
Ik ben 44 en sinds ruim een half jaar allerlei vage klachten. eens in de 3 weken ongesteld, ontzettend slecht slapen en af en toe zo een spierpijn. De mensen om mij heen roepen dat ik te jong ben voor de beginselen van de overgang, maar zelf twijfel ik. het slapen is echt een probleem. Zijn dit dingen die met de a.s. overgang te maken kunnen hebben. Slaapmedicatie gebruik ik eens per week om een beetje bij te tanken. Heb jij tips? Reactie infoteur, 26-02-2012
Hi Suus, gezien je leeftijd kunnen de verschijnselen met tal van dingen te maken hebben. Of er sprake is van pre-overgang zie je als eerste aan veranderingen mbt het menstruatiepatroon. Je vertelt helaas niet sinds wanneer de cyclus zo snel verloopt, en of deze verandering abrupt was. Koop een menopauzetest bij de drogist, dat geeft alvast een indicatie. Voor de slaapproblemen raad ik je aan zeer regelmatig te leven. Gaan slapen is namelijk een ritueel wat je zelf kunt beinvloeden, dwz. 's avonds de lampen dimmen, op de bank hangen, een saai tv-programma bekijken, enz. zodat het natuurlijke melatonine kan vrijkomen. Je moet minstens een flink aantal malen hebben gegeeuwd voordat slaap kan toeslaan. Merk je dat je helemaal niet gaapt (in de avond), dan ben je gewoon niet moe genoeg. Er zijn verder geen aantoonbaar werkende remedies, behalve wat je waarschijnlijk al gebruikt. Groetjes, A.

Bikkeltje, 21-02-2012
Ben 49 jaar. Onregelmatig. Laatst 3 weken ongesteld. Nu na zes weken werd ik wakker van heel erg rugpijn. Dacht dat ik minstens nierstenen had. Natuurlijk op zaterdagochtend. 's Middags huisartsenpost gebeld voor advies. Zondag paniekaanval. Huisartsenpost gebeld. Maandag huisarts: vreselijke rugpijn (bij vlagen), kortademig, erg vocht vasthouden sinds 1 week. Nu maandag op dinsdagnacht ongesteld geworden. Moet ik naar gynaecoloog? Of ff aankijken. De rugpijnen zakken wat. Vooral liggen is vervelend. Lopen en zitten gaat beter. Ga gewoon door met alles. Heel rustig tempo… bikkeltje Reactie infoteur, 22-02-2012
Hi Bikkeltje, je vertelt helemaal niet wat de artsen hebben gezegd. De huisarts is degene die je verwijst naar een specialist, dus vraag hem wat de bedoeling is. Rugpijn betekent niet altijd dat het gynaecologisch is. Integendeel, de meeste rugpijnen zijn afkomstig van het spierstelsel, vooral als de houding van invloed is. Sterkte, A.

Mw Smit, 21-02-2012
Ik ben nu 47 en ik zit duidelijk in de overgang. De klachten die ik ervaar zoals hevige menstruatie met veel stolsels. Sommige menstruatie's zijn heel kort en duren maar twee dagen. Sommige menstruatie's worden op de derde dag van de menstruatie als de tweede en die zijn bij mij altijd het meest heftig. Veel pijn vanaf de onderkant van mijn hoofd tot mijn enkels: mijn benen zijn onrustig en ik hou meer vocht vast. Ik weet niet of 'vreet-kicks' ook bij de overgang horen, soms heb ik geen trek. Vaak moet ik in de nacht paracetamol innemen omdat ik wakker wordt van de pijn zodat ik niet meer kan slapen. Ik eet gevoelsmatig minder suiker en heb behoefte aan honing als zoetstof, uiteraard natuurlijker. Ik ervaar de overgang als natuurlijk, O.K., veel pijn maar ik weet dat het goed is met mijn lichaam. Ik laat zo ver als ik kan de natuur zijn gang gaan. Ik geef ook aan de buitenwereld aan dat ik in de overgang zit en doe wat in mijn mogelijkheden lig. Het is goed om jezelf te begrenzen. Het is heel erg fijn dat ik een man naast mij heb staan die mijn overgang begrijpt en respecteert. Wanneer een man in de slachtoffer rol gaat hangen omdat hij niet dezelfde sex ervaart als vóór de overgang die zijn vrouw ondergaat, dan lijkt mij dat een nóg zwaarder proces die de vrouw in de overgang ondergaat. In sommige 'oervolkeren' als ik dit zo kan/mag benoemen, worden vrouwen diep gerespecteerd door hun mannen om hun lichaam in de periode van menstruatie en overgang (?) en gaan de vrouwen dan ook in de Maanhut. De mannen zorgen op hun beurt voor het gezin en alles wat er bij hoort. Heel verhaal zo langs de zijlijn maar wel een leerpunt om in deze stressvolle samenleving, met al de eisen die op de vrouw, én man afkomen, de periode van menstruatie en overgang niet te zien als ziekte, maar als een periode van rust te accepteren en deze periode ook in te passen in de samenleving. Reactie infoteur, 22-02-2012
Dag Mw Smit, de overgang is inderdaad geen ziekte, maar de uiteenlopende reeks klachten komt er wel in de buurt. 'Pijn' is echter geen signaal van de overgang, en al helemaal niet van hoofd tot enkels. Wakker worden van de pijn is natuurlijk al helemaal van de gekke. Daarom raad ik u aan zsm contact op te nemen met de huisarts. Groetjes, A.

Ingrid, 04-02-2012
Ben 41 jaar en heb net een stressvolle periode achter de rug: o.a. sanering van bedrijf partner, grote verandering op het eigen werk, verhuizing binnen 4 mnd.
Al 2 maanden (omstreeks datum verhuizing) geen menstruatie meer gehad. Na echo bij huisarts geen bijzonderheden aangetroffen maar ook geen eitjes. Mogelijke diagnose overgang. Verder ben ik prikkelbaar, wisselende stemmingen, futloos en ontzettend moe. Zou het langdurig uitblijven van menstruatie ook door stress kunnen komen ipv overgang? Reactie infoteur, 05-02-2012
Hi Ingrid, ja dit is goed mogelijk. Op jouw leeftijd is er gewoonlijk geen sprake van de overgang. De menstruatiecyclus kan door allerlei oorzaken verstoord raken, waardoor bloeding uitblijft. Op een gegeven moment zal er wel weer iets gebeuren, waarschijnlijk een poging tot ovulatie. De kans hierop is het grootst als stress zoveel mogelijk uit je leven weg is. Dit omdat het lichaam je tegen zwangerschap beschermt in tijden van grote spanning. Het zou zeer uitzonderlijk zijn als de cyclus er zo plotseling mee ophoudt, zonder signalen van de peri-menopauze. Groetjes, A.

E. Fer-Hougee, 04-02-2012
Veel wist ik al omtrent de overgang, maar ik heb een vraag omtrent irritatie aan de slijmvliezen, de huid wordt dunner, is dit het geval voor het hele lichaam of alleen in de vagina? Reactie infoteur, 05-02-2012
Hi E., alle slijmvliezen in het lichaam worden dunner en drogen uit, dus ook bijvoorbeeld die van de mond, neus- en keelholte. Groetjes, A.

Catharine, 18-01-2012
Allereest, zeer prettig om alle ervaringen en tips te lezen!
Mijn vraag is het volgende: Ik ben 42, ik heb jarenlang de pil doorgeslikt en ben sinds 4 maanden gestopt. Mijn menstruatie blijft uit en ik ben niet zwanger (beide ben ik erg blij mee). Maar ik heb last van opvliegers, gevoelige borsten, kort lontje, rare dromen. Is dit het voorstadium van de overgang? Wanneer raden jullie aan naar de huisarts te gaan? Ik wil het nl. wel graag weten om er wellicht op homeopatische wijze iets hulp aan te bieden. Reactie infoteur, 19-01-2012
Hi Catharine, dank je. Na zeer lang pilgebruik ontstaat een hormonale toestand die vergelijkbaar is met de overgangsjaren of zelfs de postmenopauze. De hormooncyclus moet weer op gang komen wat maanden tot jaren kan duren. Zoals het nu is, is het hormoonpeil veel te laag om tot ovulatie te komen, met alle klachten van dien. De overgang laat in de regel nog wel tien jaar op zich wachten. Via homeopathische weg zijn er geen bewezen remedies. Je kunt helaas niets anders dan afwachten of er (ooit) weer een eisprong komt. Groetjes, A.

Monique, 11-01-2012
Hallo ik ben 36 jaar en vandaag bij de huisarts geweest vanwege een onregelmatige cyclus. Mijn menstruatie is helemaal van slag, afgelopen maand vloeide ik 11 dagen hevig. 7 dagen niet en vervolgens weer 8 dagen en zo gaat t al een hele poos. Ik slaap ontzettend slecht en droom de laatste tijd de meest bizarre dromen. Lijken meer angst dromen die ik niet kan verklaren. opvliegers komen ook waar meestal om gelachen word, omdat ik te jong ben.maar het voelt echt alsof de stoom uit je oren komt en je hooft is rood als een tomaat… de pijn in de benen is vooral op de rust momenten, s avonds op de bank en in bed. De huisarts heeft een uitstrijkje gemaakt en hierbij gezien dat mijn baarmoeder na achter is gekanteld. Ik heb hiervoor een verwijskaart voor de Gynaecoloog om een echo te maken van de baarmoeder… verder niks nu is geen vraag van mij beantwoord en weet ik net zoveel als voorheen. Reactie infoteur, 12-01-2012
Hi Monique, een achterovergekantelde baarmoeder komt bij bijna een kwart van de vrouwen voor en is dus niets bijzonders. Een echo is echter wel nuttig, daarnaast zal er bloedonderzoek nodig zijn om te zien hoe het met je hormonen staat. Zijn er geen lichamelijke afwijkingen zoals vleesbomen en/of poliepen (deze kunnen veelvuldig bloedverlies veroorzaken), dan kan het het begin zijn van de overgang. Maar daar ben je natuurlijk veel te jong voor. Hopelijk komt er iets uit waar ze wat mee kunnen. Sterkte, A.

Diana, 03-01-2012
Hallo ik ben 47 jaar en ben al jaren aan klieren met de overgang kom net uit de badkamer schrok van mijn eigen lichaam mijn buik en bovenbenen zijn abnormaal dik en opgezet op de weegschal gestaan 2 kilo zwaarder. Is dit vocht moet ik hier mee naar een dokter. Mijn opvliegers zijn nu weer erg aanwezig ook een tijdje geen last van gehad. ben ook een tijdje aan de pil geweest werd hier helemaal naar van. Wie oh wie heeft voor mij een antwoord. Reactie infoteur, 04-01-2012
Hi Diana, meestal komt een dikke buik door een ophoping van lucht (darmgassen). Twee kilo zwaarder is verder geen reden om naar de arts te gaan. Groetjes, A.

Linda, 03-01-2012
Ik ben 40 en net als mijn moeder is het bij mij begonnen rond 37 jr. Ik heb veel last van de menstruatie pijnen waaruit dan geen menstruatie komt, maar wat ik altijd had een wk voor ik het werd was obstipatie, en nu heb ik dat dus soms 3 weken lang, heeft niemand zoiets? Ik lees het nergens, terwijl ik al me leven lang hardloop, veel drink, veel olie door eten etc… dus ik zit nu regelmatig aan de pillen hiervoor maar dat is natuurlijk ook niet goed. Reactie infoteur, 04-01-2012
Hi Linda, hopelijk komen er reacties voor je binnen. Grt, A.

Irene, 14-12-2011
Ik ben 48 jaar en laatste menstruatie was in 2009. Dus zou ik al een eind op weg moeten zijn in de overgang. Maar ik merk er weinig van. De opvliegers die word beschreven ervaar ik als een beetje warm gezicht en slapen doe ik als de beste. Wel eens hoofdpijn maar zeker niet dagelijks. Ik merk op sexueel gebied wel dat als ik niet zo vaak wil als vroeger maar verder niets. Ik vraag me af of bij mij alles zo langzaam gaat of dat het wel normaal is? Reactie infoteur, 15-12-2011
Hi Irene, je beschrijft helaas niet hoe de jaren voor die laatste menstruatie verliepen. Vanaf een jaar na de laatste menstruatie kun je jezelf als post-menopauzaal beschouwen en heb je de overgang feitelijk al gehad. Het is mogelijk dat die laatste 'vruchtbare' jaren met weinig klachten gepaard gaan, maar je zou op zijn minst toch allerlei verschijnselen moeten hebben gemerkt. Misschien is er een andere reden waarom de menstruatie uitblijft, immers, destijds was je 46 en dat is vrij jong om dan al in de post-menopauze te zitten. Groetjes, A.

Liz, 05-12-2011
Ik ben 27jaar en er is een vervroegde overgang geconstateerd.Ga hiervoor naar R'dam en moet volgende week voor onderzoeken.Gelukkig heb ik 2 schatten van kinderen en was ik er vroeg bij, maar op dit moment ben ik ontzettend moe en heb heel veel rugpijn met uitstraling naar mijn benen.Ben zelfs zo moe dat ik elk moment van de dag kan slapen.Ben ook veel misselijk en heb nu al even last van duizeligheid.Kwam net terug van het uit school halen van mijn zoontje en dat is 10 min. lopen, maar ik werd heel misselijk en duizelig en begon helemaal te trillen.Soms ben ik gewoon even uit evenwicht.Heeft dit allemaal met de overgang te maken of toch maar even langs de huisarts? Reactie infoteur, 06-12-2011
Hi Liz, van hieruit is niet te bepalen of je klachten door het veel te lage hormoonpeil ontstaan, of dat het er los van staat. Wat je beschrijft is niet typerend voor de overgang; je verschijnselen kunnen feitelijk aan van alles liggen! Na de onderzoeken weet je vast meer. Sterkte, A.

Anita, 29-11-2011
Ik ben nu 42 jaar maar gelukkig nog geen overgangsklachten.
Maar nu ben ik echt een "verschrikkelijke" puber geweest, heeft dit nog te maken hoe je de overgang zult beleven, want dit heeft toch allebei met je hormoonhuishouding te maken.
Ik heb een half jaar geleden een spiraaltje laten plaatsen, heeft dit nog invloed op de overgang? Reactie infoteur, 30-11-2011
Hi Anita, de problemen in de puberteit hebben niet te maken met hoe je de overgang straks zult ervaren. Iedereen is hormoongevoelig, maar waar in de puberteit de hormonen ontwaken, kappen ze er in de overgang - via grote hormoonschommelingen - juist mee. Een spiraaltje, mits niet-hormoonhoudend, heeft geen invloed op de overgang. Bevat het echter progestageen, dan is het effect onvoorspelbaar. Groetjes, A.

Do, 17-11-2011
Dankje A. Ja ik denk ook dat ik al wat verder gevorderd ben. Maar is het niet raar dat na het samentrekken van de baarmoeder (zoals bij een orgasme) weer een lichte bloeding volgt? Het is donker gekleurd, dat zou op oud bloed kunnen duiden toch, of niet? Dat vind ik eng. Want het zou betekenen dat niet alles bij de menstruatie naar buiten komt… Reactie infoteur, 18-11-2011
Hi Do, dat donkere bloedverlies staat los van de menstruatie. Het is dus niet een kwestie van dat niet alles naar buiten zou komen. Wat je beschrijft is niet raar, omdat de weefsels door het veel te lage hormoonniveau zo dun zijn dat ze door irritatie of druk spontaan kunnen gaan bloeden. Goed mogelijk dus dat het bloedverlies niet uit de baarmoeder komt, maar van de cervix afkomstig is. Bij een hoog hormoonpeil zou je dit niet hebben. Groetjes, A.

Do, 15-11-2011
Ik ben 51 jaar en vermoed dat ik al een tijdje in de overgang zit. Heb me nog niet laten testen. Last van opvliegers, stemmingswisselingen, maar ook heel veel slaap en vaker hoofdpijn dan ervoor. Mijn menstruaties zijn soms regelmatig en soms ook niet. De eerste 2 dagen zijn zeer heftig met stolsels. Voel me dan echt een vaatdoek. Na 2 dagen houdt het ineens op om na een paar dagen verder te gaan met licht bloedverlies, donkerkleurig. Bv. na een (sporadisch) orgasme. Een inlegkruisje is dan voldoende. Dat houdt dan wel een tijdje aan. Herkenbaar? Reactie infoteur, 16-11-2011
Hi Do, zoals je in het artikel al gelezen hebt zijn allerlei bloedingsproblemen mogelijk. In de overgang zijn er grote hormoonfluctuaties, met diverse verschijnselen als gevolg. Wat jij beschrijft is een overgang die al wat verder gevorderd is. Tijdens de menstruatie is het hormoonpeil altijd al bijzonder laag, maar zakt nog dieper weg in de overgang. Dit resulteert in zeer dunne weefsels die gemakkelijk kunnen bloeden. Op die dagen is er dus een hormoontekort. Groetjes, A.

Miek, 09-11-2011
De huisarts vindt dat mijn Vit B12 op de grens zit en stelt dus 3 prikjes voor (1 x per week, 3 weken). Het is nu reeds 8 en 1/2 maand geleden dat ik de menses niet heb gezien. De miselijkheid heb ik gelukkig niet meer, maar wel steeds opvliegers vooral s'avonds en hoofdpijn. Mijn HB is verder prima. Ligt het niet aan bloedarmoede of op de grens zijnde Vit B12 dat de menstruatie wegblijft. Of is de verhoogde FSH al een aanduiding dat het slechts de overgang is. Verder heb ik gehoord dat de vit 12 prik erg pijnlijk is. Reactie infoteur, 10-11-2011
Hi Miek, B12 moet tussen 130 en 700 zitten, dus jouw 174 is goed en behoeft geen behandeling. Zie online: referentiewaarden of normaalwaarden bloed. Dat de menstruatie wegblijft komt echter door het zeer hoge FSH, wat duidt op de overgang. Met bloedarmoede (Hb) of B12 heeft dit allemaal niets te maken. Groetjes, A.

Rini, 04-11-2011
Ik ben 52 jaar en heb d.m.v. bloedonderzoek te horen gekregen dat ik in de overgang zit.
Door heel veel opvliegers, en met name s'nachts ben ik gestart met Ymea. Echter, ik heb nu heel veel last van hoofdpijn. Kan dit een bijwerking van Ymea (silhouet) zijn? Reactie infoteur, 05-11-2011
Hi Rini, hoofdpijn komt in de overgang veel voor. Dit zal volledig los staan van het gebruik van Ymea, dat enkel natuurlijke ingredienten bevat. Groetjes, A.

Miek, 04-11-2011
Beste A,
Ik ben er even weer, Miek. Ik heb de resultaten reeds. Mijn FSH is 104.2 / LH 43.1 / mijn oestradiol is 290 pmol/L.
Prolactine is 13.1 ng/ml vit B12 is 174 en mijn BSE is nogal hoog 35, moet tusen 0 - 15 zijn. Verklaard dat dus de miselijkheid? Ik moet zo naar de arts met de resultaten.
Is dit dus een begin fase van de overgang? Reactie infoteur, 05-11-2011
Hi Miek, je prolactine en B12 zijn goed, je BSE is iets verhoogd (moet onder 20 zijn), wat wijst op een infectie ergens in het lichaam en kan dus van alles zijn. Maar dan het FSH: Het FSH is echt torenhoog. Houdt dit aan (minimaal 4 maanden) dan duidt dit echt op de overgang. LH speelt een veel mindere rol. Het goede nieuws komt van je oestradiolspiegel, want die is normaal en geeft aan dat het lichaam nog wel pogingen doet. Je bent dus nog niet postmenopauzaal maar m.i. wel bezig met de overgang. De referentiewaarden geven verder geen verklaring voor misselijkheid. Groetjes, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 27-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.