Afvallen na de zwangerschap

Afvallen na de zwangerschap Tijdens de zwangerschap komt een vrouw gemiddeld 10 tot 20 kilo aan, afhankelijk van het eigen BMI. Na de bevalling vliegen de eerste kilo's er snel af. Wat overblijft zijn een aantal hardnekkige kilo's die soms maar niet willen verdwijnen. Hoe lang duurt het voordat het oude gewicht weer bereikt is en op welke manier?

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Het is heel normaal, en ook heel gezond, om tijdens de zwangerschap in gewicht aan te komen. Hoeveel dit is, zal afhankelijk zijn van het BMI van de zwangere vrouw. Een vrouw met een normaal BMI, zal gemiddeld 11 tot 16 kilo aan moeten komen. Een vrouw met ondergewicht komt liever wat meer aan, een vrouw met overwicht komt liever wat minder aan. Ongezond is het om na de bevalling minder te wegen dan voor de zwangerschap.

Een vrouw verliest na de bevalling al snel een aantal kilo's door de geboorte van de baby, de geboorte van de placenta en het verlies van het vruchtwater. Deze drie dingen samen zijn al goed voor zeker vijf kilo. De overige kilo's bestaan uit vocht dat vastgehouden wordt tijdens de bevalling en extra vet. Het is heel normaal dat het lichaam tijdens de zwangerschap extra vet opslaat. Dit is een overlevingsmechanisme van de natuur: een zwangere vrouw heeft reserves nodig voor de baby.

Een andere veroorzaker van gewichtstoename is de bloedvolumetoename, het groter worden van de baarmoeder en de borsten. De meeste kilo's verdwijnen na de bevalling weer vanzelf. Borstvoeding kan ervoor zorgen dat een vrouw sneller gewicht kwijtraakt.

Afvallen na de bevalling

Niemand zal er na de bevalling weer mooi strak uitzien. Dit kan ook niet: de huid heeft zich uitgezet tijdens de zwangerschap en zal weer moeten slinken. Ook de extra vetopslag zal niet zomaar ineens verdwijnen. Een vrouw die tijdens de zwangerschap normaal in gewicht is aangekomen, zal na de bevalling wat last hebben van overtollige kilo's.

Het is niet nodig om direct na de bevalling op een streng dieet te gaan staan. De meeste kilo's verdwijnen enkele dagen na de geboorte al: het vastgehouden vocht verdwijnt, de bloedvolume vermindert en de baarmoeder slinkt. Borstvoeding zorgt ervoor dat men wat sneller gewicht verliest: dit komt door de hoeveelheid energie die er in borstvoeding wordt gestoken. Toch geeft dit geen garantie: er zijn borstvoedende moeders die geen enkele gram verliezen.

Over het algemeen kan men er rekening mee houden dat het negen maanden duurt voordat het oude gewicht weer bereikt is. Wie negen maanden lang aankomt, moet diezelfde tijd aanhouden om weer af te vallen. Wel is het belangrijk om hetzelfde gewicht te bereiken van voor de zwangerschap. Bij overgewicht kan en mag men gerust meer afvallen, bij ondergewicht is het beter niet af te willen vallen.

Wie veel vocht heeft vastgehouden tijdens de zwangerschap, zal over het algemeen ook veel zijn aangekomen. Na de bevalling kunnen de kilo's er dan ook weer vanaf vliegen. Dit komt door het overtollige vocht dat uit het lichaam verdwijnt.

Moeilijk gewicht kwijtraken

Veel vrouwen raken maar moeilijk op hun oude gewicht. Vaak ziet men dat vrouwen die borstvoeding geven, ook meer gaan eten. Borstvoeding vraagt veel energie van het lichaam. Meer eten is een manier om die energie aan te vullen. Echter wie teveel gaat eten, zal ook een teveel aan energie binnen krijgen. De vetopslag wordt dan niet aangesproken en zal misschien zelfs aangevuld worden. Oppassen dus met extra eten.

Wie na een jaar nog steeds niet op zijn oude gewicht zit, heeft schijnbaar een hoop moeite om dit kwijt te raken. Gekeken moet worden naar de eetgewoonten en de beweging. Veel moeders die niet gaan werken na de bevalling zijn geneigd om stil te gaan zitten. Probeer minimaal een half uur per dag te bewegen, bijvoorbeeld door een wandeling met de baby te maken. Ook sporten kan bijdragen aan gewichtsverlies. Bovendien kan het de nodige afleiding en ontspanning geven: het 24 uur per dag verzorgen van een baby kan soms tot frustraties of stress leiden.

Snacks, koek en snoep zijn totaal niet gezond. Ze leveren lege calorieën: calorieën zoals suiker en vet. Deze leveren geen voedingsstoffen op en worden als eerste in de vorm van vet opgeslagen. Suiker zit in frisdrank, snoep en gebak. Verzadigde vetten vinden we in kaas, koekjes, vlees en volle melk(producten). Afblijven dus. Kies liever voor magere melkproducten, mager vlees, volkoren producten, groenten en fruit.

Lees verder

© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sporten en afvallen na bevallingSporten en afvallen na bevallingEnkele weken of maanden geleden ben je bevallen van fijne zoon of dochter. Je bent helemaal in de zevende hemel. Echter…
Zwangerschapskilo's: tijdens en na de zwangerschapHet is niet te vermijden: als je zwanger bent zul je zwaarder worden. Je draagt immers een kindje met je mee en je licha…
Voordelen van afvallenVoordelen van afvallenDe voordelen van afvallen zijn veel talrijker dan de meeste mensen denken. Wanneer zij zich de vraag stellen: 'waarom mo…
Het Dukan Dieet, 3 tot 5 kilo afvallen in één weekHet Dukan Dieet, 3 tot 5 kilo afvallen in één weekHet Dukan Dieet is een van de populairste diëten van 2011. Het Dukan Dieet is makkelijk vol te houden en met behulp van…

Zwanger: bloedverliesZwanger: bloedverliesZwanger en bloedverlies: de schrik voor iedere zwangere vrouw. Het bloedverlies kan optreden na het vrijen, maar kan ook…
Zwanger: nesteldrangZwanger: nesteldrangNesteldrang komt voor bij de zwangere vrouw en komt het meest tot uiting ruim één maand voor de bevalling. Toch kan nest…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.