Zwangerschap: laatste drie maanden

Zwangerschap: laatste drie maanden In de laatste drie maanden van je zwangerschap bereidt je baby zich voor op een leven buiten je baarmoeder. Je lichaam is gedurende de zwangerschap behoorlijk veranderd en dit gaat ook in de laatste drie maanden door. Nu het einde van het zwanger zijn in zicht is, nemen je vragen misschien toe. Vragen omtrent: wel of niet blijven werken, of er reden is tot ongerustheid over het welbevinden van je baby, wat een zwangerschapscursus voor je kan betekenen bijvoorbeeld. In de laatste drie maanden van je zwangerschap is de kans heel groot dat ochtendmisselijkheid tot het verleden behoort. Je bent je dikke buik gewend en voelt je baby schoppen in je buik. De verloskundige of gynaecoloog houdt jouw gezondheid en die van de baby in de gaten. Je gaat inplannen hoe je het straks gaat regelen met je werk en beslist of je een zwangerschapscursus gaat volgen.

Zwangerschapscursus

Vroeger zetten vrouwen gewoon zonder poespas hun talrijke kroost op de wereld. Het was een hele andere tijd, er moest hard gewerkt worden en zwangere vrouwen hadden geen tijd om uitgebreid hun zwangerschap te analyseren en bespreken. Ze beleefden hun zwangerschap veel minder. Gelukkig is hier een en ander in veranderd. Er is veel aandacht voor de zwangere vrouw, en de zwangere vrouw van tegenwoordig heeft meer tijd tot haar beschikking waardoor ze haar zwangerschap intensief kan beleven. Een zwangerschapscursus kan een nuttige toevoeging zijn vanwege de vele voordelen. Je leert er over ademhalingstechnieken die van pas kunnen komen tijdens de bevalling, massage, ontspanningsoefeningen die de angst en pijn tijdens de bevalling kunnen verlichten. Door deelname aan een zwangerschapscursus zijn zwangere vrouwen veel beter op de hoogte, omtrent hetgeen ze kunnen verwachten tijdens de bevalling. Het is prettig om met andere zwangere vrouwen ervaringen uit te wisselen en je krijgt hierdoor ook bevestiging: gelukkig ik ben niet de enige die dit zo ervaart. Bovendien kun je vragen en onzekerheden ventileren. Je ontmoet andere aanstaande moeders en hieruit kunnen vriendschappen ontstaan.

Je baby de laatste drie maanden

Rond 28 weken is je baby ongeveer 36 cm en heeft een gewicht van ongeveer een kilo. Aan het einde van je zwangerschap ligt dit gewicht rond de 3 tot 4 kilo en is de baby ongeveer 50 cm. Wat doet de baby zoals in de laatste drie maanden? De baby groeit, slaat vetweefsel op en ontwikkelt zijn organen. Met name het centrale zenuwstelsel wordt verder ontwikkeld. De huid wordt blauwroze en gladder en de ledemaatjes worden molliger. Je baby is minder vatbaar voor infecties, is sterker geworden. Je baby gaat in de hoofdligging (met het hoofdje naar beneden) als hij zo rond de 28 tot 34 weken is. De bips van de baby ligt dus omhoog waar de baarmoeder de meeste ruimte biedt. In enkele gevallen ligt de baby in stuitligging (met de bips naar beneden) of in dwarsligging. Als de baby ongeveer 36 weken is gaat de groei minder snel en komt er ook niet meer vruchtwater bij. Verloskundige of gynaecoloog houden het vruchtwater in de gaten door de buik te bevoelen of een echo te maken.

Bewegingen van je baby

Je geniet er erg van om je baby te voelen bewegen en te schoppen. Het kan soms lijken alsof je baby nogal wat capriooltjes uithaalt in je buik, je ziet je buik ook zo nu en dan van de buitenkant bewegen. Aan het einde van je zwangerschap echter kunnen er meer rustperioden tussen bewegingen zitten, omdat de baby zich instinctief voorbereid op zijn leven als baby in de buitenwereld: op de langere dutjes en langere periodes van activiteit. Soms heeft je baby de hik, wat je kan voelen door de korte schokkende beweging die hij maakt. Ook maakt de baby vanaf ongeveer 10 weken ademhalingsbewegingen: het middenrif maakt bewegingen als die van een echte ademhaling. Dit is voor jou niet te merken, maar op een echo is dit wel te zien. Het bewegen van de baby aan het einde van de zwangerschap wordt niet minder, maar bewegingen veranderen en de rustperiodes tussen de bewegingen door duren dus langer. Als je vind dat de baby erg weinig beweegt meldt dit dan aan je verloskundige of gynaecoloog. Bijvoorbeeld als je een patroon opmerkt van steeds minder bewegingen of als je een paar uur geen bewegingen voelt. In principe zou je na het avondeten ongeveer 6x beweging moeten voelen als je zit of ligt. Hierbij zijn ook de subtiele bewegingen inbegrepen.

Harde buiken

Harde buiken zijn vervelend, maar horen erbij. Harde buiken voelen alsof er een bal in je buik zit, je buik wordt zo nu en dan hard. Harde buiken zijn eigenlijk oefenweeën en hoewel het een beetje naar voelt doen ze geen pijn. Als je actief bent geweest,zul je eerder harde buiken hebben. Wanneer je al eerder zwanger bent geweest, heb je meestal vaker harde buiken. Harde buiken kunnen leiden tot valse weeën.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan in deze laatste fase van je zwangerschap optreden, net als in de eerste fase. Je moet extra veel gewicht meesjouwen, voelt je niet optimaal en minder energiek. Een tweede of derde zwangerschap wordt door vrouwen over het algemeen ook als meer vermoeiend beschouwd, omdat ze ook nog voor één of meer jonge kinderen moeten zorgen. Wanneer je niet alles kunt, is het beter om dit te accepteren en je niet schuldig te voelen. Misschien kunnen anderen je af en toe helpen in het huishouden, of je (kind)eren een tijdje meenemen zodat je kan uitrusten. Rust in ieder geval zoveel als je kunt ter voorbereiding van wanneer je baby er is. Dan is het gedaan met uitrusten.

Slapeloosheid

Slapeloosheid komt veel voor in de laatste drie maanden van de zwangerschap. Het is ook erg lastig om comfortabel te liggen met een dikke buik, alsof je een walvis op het droge bent. Bovendien moet je er erg vaak uit om te plassen. Om de slaap te bevorderen kun je warme melk met honing nemen: hierin zit tryptofaan, een neurotransmitter waarvan je slaperig wordt. Doe overdag aan beweging en ga later naar bed als normaal. Voor het slapen gaan kun je een ontspannend bad nemen en probeer niet meer te drinken na zeven uur 's avonds (pas wel op dat je niet teveel uitdroogt).
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 32 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 32 weken zwangerMet 32 weken maakt de baby zich klaar voor de bevalling. De longen en het spijsverteringsstelsel zijn bijna 'af', waardo…
De ontwikkeling van je baby; 34 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 34 weken zwangerIn week 34 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 2200 gram en is bijna 43 centimeter lang. In aanleg is de baby klaar…
Harde buiken. Onschuldig of kan het kwaad?Harde buiken. Onschuldig of kan het kwaad?Tijdens je zwangerschap kun je te maken krijgen met harde buiken. Maar waarom krijg je deze? En kan het kwaad? Harde bui…
9 maanden zwangerschap9 maanden zwangerschapDe zwangerschap en de geboorte van een kind is iets heel moois. Hoe verloopt een zwangerschap van 9 maanden? Wat zijn de…

Zwangerschapskwaaltjes, hoe ontstaan ze?Zwangerschapskwaaltjes, hoe ontstaan ze?Tijdens de zwangerschap beleef je mooie ervaringen: wanneer je je baby voelt bewegen bijvoorbeeld. Sommige zwangere vrou…
De zwangerschap: Van bevruchting tot bevallingDe zwangerschap: Van bevruchting tot bevallingEr is ontzettend veel informatie te vinden over de zwangerschap. De volledige zwangerschap duurt 40 weken, van bevruchti…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.