Angst tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen worden vaak geconfronteerd door tal van angsten, die ze voor hun zwangerschap nog niet kenden. Deze angsten zijn echter normaal en komen vaker voor dan men denkt. Er zijn gelukkig ook manieren om je angsten onder controle te krijgen.

Het onvermogen om je te beheersen

Help mijn water breekt!

Voor veel vrouwen zijn de angsten voor een bevalling verbonden met de angst je niet te kunnen beheersen. Je hele leven heb je geleerd je gedrag onder controle te houden en plotseling staat er iets te gebeuren waar je duidelijk geen controle over kunt uitoefenen en waarbij je niets meer over je lichaam te zeggen hebt. Je krijgt te horen dat je mag huilen of kreunen, je mag je laten gaan, mag vloeken en dingen zeggen waarover je nooit wilde praten en je vindt het vreselijk om te horen dat je, tijdens de bevalling, je ontlasting en urine mag lozen. Je krijgt ook te horen dat het vruchtwater plotseling kan afvloeien. In iedere groep vrouwen die over de gebeurtenissen tijdens de bevalling praten, vragen de vrouwen die voor het eerst zwanger zijn altijd aan hen die al kinderen hebben, wanneer het water wegvloeide, of dat plotseling gebeurde en, als dat zo was, waar ze zich toen bevonden. Ze vertellen over hun angst dat de vliezen zouden kunnen breken in de supermarkt of de bus. Wat ze onder woorden brengen, is hun angst dat ze hun lichaam niet onder controle kunnen houden, en daardoor in moeilijke situaties verzeild raken.

Maak je geen zorgen

Het lijkt alsof bij de bevalling lichamelijke functies in het openbaar plaatsvinden en dan nog wel de vieze, gericht op het verwijderen van afvalstoffen. Probeer eens bij uzelf na te gaan waarom het breken van de vliezen u zo van uw stuk brengt. Iedereen kan zien dat u zwanger bent en spoedig zult bevallen. Seksualiteit en zwangerschap horen thuis in ons leven. Men zal met u meevoelen en u helpen, van afkeer is geen sprake. Het gaat om een normale zaak, bij de mensen om u heen bekend. Is het dan echt zo erg dat het u overkomt? Als u er vrede mee kunt hebben dat u gaat bevallen in plaats van u er innerlijk uit vage angst tegen te verzetten, zal de ervaring u niet teleurstellen. Maak de weg daartoe vrij door u bewust te worden van uw lichaam. Ontspanning door aanraking kan u daarbij helpen en een steun voor u zijn.

Angst voor te falen

Een angst die samenhangt met het verlies van controle is de angst om een gek figuur te slaan. Sommige vrouwen denken dat artsen en verpleegsters hen uit zullen lachen wanneer ze, bijvoorbeeld, geluiden maken die ze niet kunnen bedwingen. U zou het gevoel kunnen hebben dat u bij de bevalling te kijk staat, alsof het een test was op uw uithoudingsvermogen. U kan zich ook zorgen maken over het teleurstellen van uw partner die zoveel vertrouwen heeft in uw incasseringsvermogen. Ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken moeten niet opgedrongen worden tijdens de bevalling, ze moeten een tweede natuur worden, een deel van uzelf. Het is net als bij leren pianospelen: er is een groot verschil tussen het oefenen van toonladders en het spelen van een sonate. De oefeningen zijn belangrijk, omdat ze u voorbereiden op het maken van muziek. Het uiteindelijke doel is het beleven van die muziek, waarin die toonladders niet doorklinken. Zo'n lichamelijke en emotionele overgave is niet moeilijk tijdens een bevalling, gezien de intense beleving. Een geboorte betrekt lichaam en geest gezamenlijk bij wat er te doen staat op een volledig in beslag nemende manier, opwindend en hartstochtelijk. Er is geen sprake van jezelf bewijzen of falen, u kunt geen gek figuur slaan, iemand teleurstellen of een slecht 'examen' doen.

Angst er alleen voor te staan

Sommige vrouwen beschouwen een bevalling als een blindedarmoperatie, een hinderlijke onderbreking van hun dagelijkse leven, in plaats van als een ervaring die erg bevredigend kan zijn. Ze voelen zich volledig afhankelijk van het ziekenhuis en maken zich zorgen dat ze niet op tijd zullen komen en of er dan wel de juiste mensen zullen zijn om de baby ter wereld te brengen. De afhankelijkheid van deze vrouwen wordt versterkt door de tegenwoordige kennis van zaken en de televisieprogramma's die de nieuwste snufjes van de wetenschap op dit gebied laten zien. De indruk wordt gewekt dat vrouwen moeten vertrouwen op apparaten die voor hun leven van belang zijn, en dat de baby zonder die apparaten niet veilig geboren kan worden. De realiteit is dat die technische verworvenheden bijzonder nuttig kunnen zijn bij het stellen van een goede diagnose als er complicaties optreden die een risico opleveren voor de baby of wanneer de zwangerschap bepaalde moeilijkheden heeft opgeleverd. De overgrote meerderheid van de vrouwen kan hun baby geboren laten worden zonder al die apparaten. Het is niet de vooruitgang in de medische wetenschap die de bevalling zo veel veiliger maakt voor de moeder en de baby dan 100 jaar geleden, maar de betere omstandigheden, de betere voeding en gezondheid. Het percentage kinderen dat dood geboren wordt of in de eerste week sterft, staat in direct verband met de welvaart en de positie van de vrouw in ieder land.

Verlies van zelfstandigheid

Een andere, veel voorkomende angst is het gevoel dat je niet het recht zult hebben om te functioneren als een volwassene en volledig onder de controle van artsen, verpleegsters en zelfs apparaten terecht zult komen. Veel vrouwen hebben er moeite mee dat ze niet hun eigen beslissingen kunnen nemen. Steeds meer vrouwen voelen er niets voor hun lichaam over te geven aan professionele helpers bij hun zwangerschap en bevalling. Ze zoeken naar een oplossing waarin zij de beslissingen samen met hun adviseurs kunnen nemen.
Waar het op aan komt is of u het gevoel heeft dat uw verloskundige of arts eerlijk met u overlegt. Veel vaker dan in Amerika bevallen vrouwen in Nederland thuis en is er alleen sprake van opname in een ziekenhuis als er moeilijkheden zijn, lichamelijke of sociale. Het lijkt ook waarschijnlijk dat Amerikaanse vrouwen, veel vaker dan Nederlandse, in hun kennissenkring te horen krijgen dat in het ziekenhuis alles zo machinaal verloopt als hierboven gesuggereerd werd. Dit neemt niet weg dat de angst van vrouwen voor bedisselen toch wel vermeld moet worden , angst berust op emoties en niet alleen op feiten.

Angst voor het ziekenhuis

Voor veel vrouwen zijn ziekenhuizen bedreigend: je gaat erheen als je ziek bent. Wanneer het de eerste keer is dat u wordt opgenomen, kan wat u ziet, hoort of ruikt u alarmeren. Bij de bouw van ziekenhuizen is niet gedacht aan een huiselijke inrichting van kraamafdelingen. Het verblijven in de verloskundepolikliniek nodigt ook ik niet overal uit tot ontspannen gesprekken met de andere wachtende vrouwen en de verloskamer is, overigens niet geheel ten onrechte, vaak heel 'medisch' ingericht. Belangrijker dan het gebouw en de inrichting is uiteraard de mentaliteit van de mensen die er werken. Wanneer u afstandelijkheid of onaantastbare autoriteit ontmoet, is het misschien voor u beter ergens anders uw heil te zoeken, want angst over wat er gaat gebeuren kan uw hele benadering van de bevalling in de war sturen. Praat met uw arts van tevoren. Maak duidelijk welke wensen u heeft. Wanneer uw arts uw wensen kent, kan hij met de collega´s in het ziekenhuis erover praten.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is de bevalling echt zo pijnlijk?Is de bevalling echt zo pijnlijk?De meeste zwangere vrouwen zijn bang voor de bevalling. Ze zien vooral erg op tegen de pijn. Vooral vrouwen die voor de…
Waar kunt u bevallen?Er zijn verschillende plaatsen waar u kunt bevallen. In Nederland bevalt ongeveer 30% van de vrouwen thuis. Het is in ie…
De ontwikkeling van je baby; 31 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 31 weken zwangerIn week 31 van een zwangerschap weegt een baby ruim 1500 gram, en is zo'n 39 centimeter lang. De baby krijgt, doordat hi…
Informatie rondom de bevalling: bevallen in het ziekenhuisInformatie rondom de bevalling: bevallen in het ziekenhuisMeer dan zeventig procent van alle bevallingen vindt plaats in het ziekenhuis. Een dergelijke bevalling (zonder medische…

De relatie tussen toekomstige oudersZwangere vrouwen zijn niet alleen aanstaande moeders, met of zonder problemen tijdens hun zwangerschap en bevalling, ze…
Maak je zwangerschap comfortabelerZwanger zijn vergt enkele aanpassingen aan je levensgewoonten en aan omgeving. Zeker als je ook nog mooi en vrouwelijk v…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.