Je baby voelen in de buik

Je baby voelen in de buik Wanneer je als zwangere vrouw je baby voor het eerst voelt, is dat een heel mooi en speciaal moment. Maar wanneer mag je dat prachtige moment ongeveer verwachten? Hoe voelt dat en zul je je kindje vanaf dat moment elke dag voelen? Op deze en meer vragen probeer ik in dit artikel een antwoord te geven.

Je baby voor het eerst voelen

De meeste vrouwen voelen hun baby voor het eerst bewegen wanneer ze 18 tot 20 weken zwanger zijn. Maar goed, iedere vrouw is anders, iedere zwangerschap is anders en ieder kindje is anders. Soms voel je de baby later, een reden daarvoor kan zijn dat je placenta voor de baarmoeder tegen de buikwand ligt of dat je veel vruchtwater hebt. Ook vrouwen die het erg druk hebben of erg met andere dingen bezig zijn, kunnen hun baby wel eens een paar weekjes later voelen. Vrouwen die al vaker een zwangerschap hebben meegemaakt, voelen hun baby vaak wat eerder, zij herkennen de bewegingen. Zij kunnen in de 16 e week hun kindje voor het eerst voelen bewegen, soms zelf al in de 14 e week. Het kan zijn dat ze dan wat later in de zwangerschap het kindje een paar dagen niet meer voelen. Dit is niets om je zorgen over te maken, het heeft slechts te maken met de wisselende hoeveelheid vruchtwater in de baarmoeder. Hoe meer vruchtwater, hoe minder je de baby voelt. Vaders moeten nog even geduld hebben, het duurt vaak nog minstens tot de 24 e week voor hij een beweginkje van de baby kan waarnemen.

Hoe voelt het?

Het is niet voor alle vrouwen meteen duidelijk dat ze de baby voelen. Ze voelen iets en vragen zich af: waren dat mijn darmen of was het écht de baby? Misschien dat het volgende lijstje met antwoorden van vrouwen op de vraag hoe het voelde toen ze voor het eerst leven voelden, een hulpmiddel zal zijn bij het onderscheid:
  • Vlinders in de buik
  • Luchtbelletjes in je buik
  • Kriebels in de buik
  • Kleine plopjes
  • Alsof een pingpongballetje tegen de binnenkant van je buik wordt gegooid
  • Bubbeltjes
  • Een klein hard plekje in je buik
  • Een uit zichzelf trillende spiertje
  • Een scheet aan de binnenkant van je buik of (en deze vind ik de mooiste)
  • Een opborrelende scheet in een badpak onder water

Hoe beweegt je kindje?

Al weken voor je je baby voor het eerst voelt, haalt hij of zij allerlei acrobatische toeren uit. In de loop van de zwangerschap worden de bewegingen minder, logisch: je baby heeft steeds minder ruimte voor buitelingen. De meeste baby’s zijn ’s ochtends en vlak voor het naar bed gaan het actiefst. Maar zoals ik al eerder aangaf: elke vrouw, elke zwangerschap en elk kind is anders. Ook wat betreft de hoeveelheid bewegingen. Een vrouw die twee of drie kinderen heeft zal dat beamen: vaak heeft zij in de baarmoeder al een verschil in temperament tussen de kinderen gevoeld. Het ene kindje aait af en toe langs de buikwand, het andere trapt zijn of haar moeder bont en blauw. Het is overigens niet gezegd dat een actieve schopper in de buik, ook een drukke onrustige baby wordt net als een kindje dat je weinig voelt, zeker een rustige zuigeling zal zijn. Toch kun je door het contact met de baby in de buik hem of haar al een beetje leren kennen. Vanaf de 28 e week van je zwangerschap moet je elke dag leven voelen maar hoe verder je zwangerschap vordert hoe minder beweging je voelt. Je kindje heeft ruimtegebrek. Ben je verder dan 28 week en heb je je baby meer dan een dag niet gevoeld, neem dan contact op met je vroedvrouw of gynaecoloog. Het voelen van leven is tenslotte één van de weinige indicaties die we hebben over hoe het kindje zich daarbinnen voelt.

Tip

Wanneer je je baby een poosje niet gevoeld hebt en je wilt toch graag even contact maken, kun je het volgende eens proberen:

Ga rustig liggen. Adem een paar keer rustig in en uit. Druk zachtjes met je handen aan tegen de zijkanten van je buik, zo maak je het kindje wakker. Neem hier rustig de tijd voor en herhaal zo nodig het drukken tegen je buik. Grote kans dat je baby wakker wordt en reageert. Leg ook eens een platte hand op je buik, soms zwemt je kindje dan naar die plek toe. Een heerlijk moment.
© 2009 - 2024 Alba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bewegingen van de baby tijdens de zwangerschapBewegingen van de baby tijdens de zwangerschapHeel veel aanstaande moeders vragen zich halverwege de zwangerschap af wanneer ze hun baby in de buik gaan voelen. Vol s…
Zwanger, week 17 t/m 20Zwanger, week 17 t/m 20'Zwanger, week 17 t/m 20' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. Je kunt lezen wat je zoal in deze weken te wacht…
Bevallen na 42 weken zwangerschapBevallen na 42 weken zwangerschapAls de bevalling na 42 weken zwangerschap plaatsvindt spreekt men van serotiniteit. Wat houdt dit in? Wat kunnen de even…
De ontwikkeling van je baby; 17 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 17 weken zwangerIn week 17 van een zwangerschap is het soms mogelijk al 'iets' van de ongeboren baby te voelen. De baby weegt nu ongevee…

Het bevallingsplanIn het buitenland is het de normaalste zaak gang van zaken dat een zwangere vrouw samen met haar partner een bevallings-…
Bijhouden van een zwangerschapsdagboekBijhouden van een zwangerschapsdagboekHoera, je bent zwanger! Waarschijnlijk lees je nu alles wat los en vast zit over de zwangerschap. Je kunt het verloop va…
Bronnen en referenties
  • Beatrijs Smulders: Veilig zwanger agenda www.dievanmij.nl vrouwenpower.nl www.geboortecentrumwonderwereld.nl
Alba (70 artikelen)
Laatste update: 15-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.