Ovulatie of eisprong

Ovulatie of eisprong Als je de kans op een zwangerschap wilt beïnvloeden omdat je bijvoorbeeld een kinderwens hebt, dan is het belangrijk te weten wanneer je een ovulatie of eisprong hebt. De ovulatie vindt normaal gesproken plaats in het midden van de cyclus. Deze cyclus verschilt van vrouw tot vrouw, en heeft meestal een lengte van tussen de 23 dagen en 35 dagen. Dus het is niet altijd zo dat de ovulatie plaats vindt op de 14e dag van de cyclus.

De cyclus

Zoals al genoemd is de lengte de cyclus bij elke vrouw verschillend, in de praktijk moet je rekening houden met een periode van tussen de 23 en 35 dagen. Ergens halverwege deze cyclus vindt de ovulatie of eisprong plaats. Na de ovulatie duurt het vervolgens 12 tot 16 dagen totdat de volgende cyclus begint. De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van de ongesteldheid. Bij de meeste vrouwen duurt de menstruatie 3 tot 7 dagen. Eventuele menstruatiepijn is meestal op de eerste dag van de menstruatie als deze het hevigst is. Dit is zo omdat de hormonen het lichaam stimuleren om het slijmvlies in de baarmoeder van de vorige cyclus af te stoten.

De eisprong

In het begin van de cyclus komt er een signaal om te beginnen met de productie van het follikelstimulerende hormoon, ook wel FSH genoemd, dit hormoon zorgt voor de productie van rijpe eicellen. De follikels zijn vochtblaasjes in de eierstokken. Iedere individuele follikel beschikt over één onrijpe eicel. Het FSH zorgt voor de ontwikkeling van follikels en stimuleerd deze tot het produceren van het oestrogeenhormoon. De oestrogeenspiegel begint laag bij de aanvang van de menstruatie, om vervolgens te stijgen. Meestal ontwikkelt zich één follikel. Er komt binnen deze follikel een eicel tot rijping en de follikel zelf wordt groter. Ondertussen zorgt het oestrogeen ervoor dat de binnenkant van de baarmoeder in dikte toeneemt en extra bloed en voedingsstoffen opslaat, dit gebeurt met het oog op een mogelijke zwangerschap. Het eventueel bevruchte eitje heeft dan extra voedingsstoffen ter ondersteuning van het groeiproces. Met de toename van het oestrogeen in het lichaam ontstaat er ook een toename van het luteïniserend hormoon. Dit hormoon is er verantwoordelijk voor dat een rijpende eicel het laatste zetje krijgt welke nodig is om tot volledige rijping te komen en zich uit de follikel te bevrijden. Dit noemen we de eisprong of ovulatie.

Heel veel vrouwen denken dat de ovulatie op de 14e dag van de cyclus plaatsvind, dat is echter lang niet altijd het geval. De dag van de eisprong is afhankelijk van hoe lang de cyclus duurt. Er zijn vrouwen die precies het tijdstip van de eisprong kunnen waarnemen, zij vernemen dan vaak een stekende pijn, echter de meeste vrouwen vernemen helemaal niets. Er zijn geen uiterlijke verschijnselen waaraan de eisprong is vast te stellen.

Na de eisprong

Indien er een eicel is vrijgekomen, dan zal deze eicel via de eileider naar de baarmoeder gaan. Een eicel heeft een levensduur van ongeveer 24 uur, dit in tegenstelling tot het mannelijke sperma wat 3 tot 5 dagen kan overleven. Vlak voor tijdens en na de eisprong is er dus de meeste kans op een bevruchting. In deze periode is de kans op een zwangerschap dus het grootst. Onmiddelijk na de eisprong zorgt het follikel voor de productie van het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt voor stimulatie en ontwikkeling van de baarmoeder, zodat de baarmoeder zich kan voorbereiden op de ontvangst van de bevruchte eicel. De inmiddels lege follikel krimpt ineen, maar gaat door met het produceren van progesteron en oestrogeen. Dit is de periode dat er symtomen kunnen ontstaan zoals gevoeligheid van de borstenl, vermoeidheid, (ochtend)misselijkheid, stemmingswisselingen en meer zaken waarvan onder normale omstandigheden geen sprake is.

Zwanger

Indien de eicel bevrucht is, dan zal deze zich in de baarmoederwand vasthechten. Dit gebeurd meestal een week na de bevruchting. Als de innesteling heeft plaatsgevonden, dan gaat het lichaam het zwangerschapshormoon hCG produceren. De inmiddels lege folikel gaat door met het produceren van oestrogeen en progesteron. Dit gebeurt om er voor te zorgen dat het baarmoederslijmvlies niet wordt afgestoten en kan blijven functioneren totdat de placenta zich genoeg heeft ontwikkeld om het embryo te voorzien van de benodige stoffen welke nodig zijn om tot ontwikkeling te komen.
© 2010 - 2025 Costaric, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een (te) vroege eisprong of ovulatieEen (te) vroege eisprong of ovulatieGemiddeld duurt de vrouwelijke cyclus zo'n 28 dagen. Dit zou inhouden dat de eisprong, ook wel ovulatie genoemd, rond da…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
Eisprong en ovulatie herkennen: wanneer ben je vruchtbaarEisprong en ovulatie herkennen: wanneer ben je vruchtbaarHoe herken je de eisprong? Hoe herken je de ovulatie? Wanneer is jouw meest vruchtbare periode van je cyclus aangebroken…
Ovulatietest: hoe werkt het en welke ovulatietesten zijn er?Ovulatietest: hoe werkt het en welke ovulatietesten zijn er?Wanneer je zwanger wilt worden kan het handig zijn om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt. Een ovulatietest kan je…

Wat zijn de risico’s van het roken tijdens een zwangerschap?Wat zijn de risico’s van het roken tijdens een zwangerschap?Mocht je twijfelen om voor je zelf te gaan stoppen om roken, misschien helpt dit artikel je wanneer je zwanger bent of w…
Pijnstillers en verdoving tijdens de bevallingEr is een grote verscheidenheid van pijnstillers. Ze hebben niet op iedereen dezelfde uitwerking. Het is daarom belangri…
Costaric (128 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.