Zwangerschapshypertensie hoge bloeddruk tijdens zwangerschap

Zwangerschapshypertensie hoge bloeddruk tijdens zwangerschap Zwangerschapshypertensie houdt in dat je een verhoogde bloeddruk hebt tijdens de zwangerschap. Een verhoogde bloeddruk kan gevaar opleveren voor zowel moeder als kind. Dit kan zelfs zo erg zijn dat het kind beter af is buiten de buik van de moeder, en dat de bevalling moet worden opgewekt. Maar hoe weet je of je last hebt van een verhoogde bloeddruk? En zijn er dingen die je zelf kunt doen om de bloeddruk weer te verlagen? Er zijn een aantal factoren die het risico op een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap verhogen. Je leest alles hierover in dit artikel.

Wat is zwangerschapshypertensie?

Er is sprake van zwangerschapshypertensie wanneer de bloeddruk is verhoogd, na de twintigste week van de zwangerschap, en indien de bloeddruk voor die tijd wel gewoon normaal was. Wanneer iemand voor de zwangerschap al last had van een hoge bloeddruk, is de kans namelijk groot dat dit zich verder uit tijdens de zwangerschap. Maar bij zwangerschapshypertensie komt de hoge bloeddruk echt puur door de zwangerschap zelf, en wordt zodoende dus pas later in de zwangerschap ontwikkeld. Verder zal na de bevalling de bloeddruk ook vanzelf weer dalen in het geval van zwangerschapshypertensie. De daling van de bloeddruk duurt maximaal 3 dagen.

Controle op de bloeddruk

De bloeddruk zal bij iedere controle bij de verloskundige worden gemeten. Normaal gesproken is de bloeddruk in de zwangerschap iets lager dan dat hij normaal is. Maar bij ongeveer 10% van de vrouwen is de bloeddruk hoger. Bij een normale bloeddruk ligt de onderdruk tussen de 70 en 80. Wanneer de onderdruk hoger is dan 90, is de bloeddruk te hoog! Wanneer er meerdere keren achter elkaar sprake is van een hoge bloeddruk, zal je worden doorverwezen naar de gynaecoloog. De gynaecoloog zal een aantal controles uitvoeren om de conditie van het kindje te bepalen. Dit wordt gedaan door de urine te testen, bloedprikken en een CTG scan te maken. Wanneer blijkt dat het kindje het goed maakt, hoef je verder niet onder behandeling te blijven bij de gynaecoloog. je kunt dan gewoon weer terug naar de verloskundige. Daar zullen je ze wel beter in de gaten houden. Mocht uit het onderzoek blijken dat de conditie van je kindje verslechterd, wordt je waarschijnlijk opgenomen in het ziekenhuis om de situatie voor langere tijd te monitoren.

Gevolgen

Een verhoogde bloeddruk kan gevolgen hebben voor je kindje. Doordat er minder bloed door de placenta stroomt, kan de groei van het kindje achterblijven. Het kindje krijgt namelijk minder voedingsstoffen en zuurstof binnen. Verder kan zwangerschapshypertensie een vroeggeboorte veroorzaken. Dit komt vooral doordat het verder laten gaan van de zwangerschap teveel gevaar oplevert voor moeder en kind. Er wordt dan vaak besloten om de bevalling op te wekken. Verder zijn kindjes van moeders die zwangerschapshypertensie hebben gehad vatbaarder voor het krijgen van infecties.

Symptomen

De volgende symptomen kunnen er op duiden dat je last hebt van een te hoge bloeddruk.
  • Aanwezigheid van eiwit in de urine
  • Vocht vasthouden in handen, voeten en gezicht.
  • Drukkend gevoel bovenin de buik (alsof er een strakke band omheen zit)
  • Hoofdpijn
  • Misselijk
  • Braken
  • Sterretjes of flitsen zien
  • Tintelende vingers
  • Minder moeten plassen
  • De baby minder voelen bewegen

Sommige vrouwen hebben meer kans op het krijgen van zwangerschapshypertensie dan anderen. De kans op zwangerschapshypertensie is groter bij:

  • Een eerste zwangerschap
  • Overgewicht
  • Hoge leeftijd tijdens zwangerschap (ouder dan 35 jaar)
  • Lage leeftijd tijdens zwangerschap (jonger dan 20 jaar)
  • Meerlingzwangerschap
  • Zwangerschapshypertensie gehad tijdens een eerdere zwangerschap
  • Familieleden die last hebben gehad van zwangerschapshypertensie
  • Een zwangerschap die ontstaan is door middel van donorsperma
  • Nierziekten bij de moeder
  • Hartaandoeningen bij de moeder
  • Suikerziekte bij de moeder
  • Schildklieraandoeningen bij de moeder.

Luister vooral goed naar je lichaam tijdens de zwangerschap! Vaak voel je het zelf het beste aan wanneer er iets aan de hand is, of wanneer je het even rustiger aan moet doen.
© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zwangerschapshypertensie isWat zwangerschapshypertensie isTijdens de zwangerschap kan de vrouw last krijgen van een te hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk tijdens de zwangersch…
Zwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenZwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenVan zwangere vrouwen heeft ongeveer vijftien procent last van hoge bloeddruk. De medische naam hiervoor is hypertensie.…
Zwangerschapsklachten die u nooit moet negerenZwangerschapsklachten die u nooit moet negerenEen zwangerschap kan een aantal ongemakkelijke klachten voortbrengen. Echter soms kan er meer aan de hand zijn dan een o…
Zwangerschap: hoge bloeddruk (zwangerschapshypertensie)Zwangerschap: hoge bloeddruk (zwangerschapshypertensie)Circa 10 tot 15% van de zwangere vrouwen krijgt last van een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Dit wordt ook we…

Tips voor de kraamvisiteAls er een baby op komst is zal er ook bezoek op komst zijn. De ene ouders ervaren dit als prettig, de andere willen er…
De ontwikkeling van je baby; 39 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 39 weken zwangerEen spannende week breekt aan; de baby kan elk moment geboren worden. Toch is de kans best groot dat de baby nog even bl…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 02-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.