Nachtblindheid, slecht zien in het donker

Nachtblindheid, slecht zien in het donker Wanneer je nachtblind bent kun je slecht zien in het donker of schemering. Daarnaast hebben je ogen meer moeite om zich aan te passen bij de wisseling van donker naar licht. Natuurlijk ziet iedereen in het donker vaak iets minder, je ogen moeten wennen aan minder licht maar wanneer je slecht blijft zien, ben je waarschijnlijk nachtblind.

Inhoud


Wanneer ben je nachtblind

Nachtblindheid treft altijd beide ogen en is vaak een erfelijke aandoening. Iemand die nachtblind is ziet niets in de schemering of in het donker. Ook passen de ogen zich maar moeilijk aan van fel licht naar duisternis. Iedereen ziet altijd even minder in zon situatie maar bij nachtblinde mensen passen de ogen zich niet aan en blijft het zicht slecht. De proef: in een donkere bioscoop moeten je ogen altijd even wennen aan de duisternis maar wanneer je na vijf minuten de persoon naast je goed kunt zien, ben je niet nachtblind.

Oorzaken van nachtblindheid

Meestal speelt vooral erfelijke aanleg een rol maar een tekort aan vitamine A kan ook nachtblindheid veroorzaken. Het zijn vooral de staafjes die problemen geven bij nachtblindheid. In het netvlies zitten kegeltjes en staafjes, de kegeltjes zijn belangrijk in het daglicht en de staafjes in het donker of de schemering. De voornaamste vorm van nachtblindheid is genetisch bepaald en het lijkt alsof iets meer vrouwen dan mannen er last van hebben. Andere oorzaken voor nachtblindheid kunnen verklaard worden door een oogziekte zoals cataract (grijze staar). Ook chronische gastritis en chronische leveraandoeningen kunnen nachtblindheid veroorzaken.

Is nachtblindheid te voorkomen?

Wanneer vitamine A tekort een rol speelt is het voorkomen van nachtblindheid, het eten van voedingsmiddelen met vitamine A. Vitamine A zit in zuivelproducten maar ook in spinazie, sla, wortelen, sinaasappelen en perziken. Wanneer je denkt onvoldoende vitamine A binnen te krijgen zijn er altijd nog vitaminepreparaten. Alleen wanneer nachtblindheid veroorzaakt wordt door dit vitaminegebrek is het te voorkomen, in alle andere gevallen is het niet mogelijk.

De gevolgen van nachtblindheid

Nachtblindheid veroorzaakt problemen bij het autorijden. Zelfs in de beginnende schemering is het gezichtsvermogen al verminderd.In het donker zijn vooral de lampen van tegenliggers lastig en in regenachtig weer maakt de glinstering op de wegen het nog moeilijker. Het is niet altijd duidelijk waar de berm begint, het zien van verkeersborden en het onvoldoende kunnen inschatten van afstanden maken autorijden af en toe zelfs gevaarlijk. Volgens sommigen is het rijden in het donker met nachtblindheid net zo gevaarlijk als het rijden met een te hoog alcoholpromillage. Met nachtblindheid is het autorijden zwaar en wanneer het niet beslist noodzakelijk is, kun je soms beter thuisblijven.

Wanneer je toch de weg op moet kun je beter de goed verlichte wegen nemen. Als je kunt kiezen neem dan de rustige route. Kijk vooral naar de rechterkant van de weg en probeer de felle lichten van tegenliggers te vermijden. Pas je snelheid aan en zorg dat je eigen autolampen in goede staat zijn.

De behandeling van nachtblindheid

De nachtblindheid die veroorzaakt wordt door een erfelijke aanleg is niet te genezen en deze wordt erger in de loop van de jaren. Wanneer nachtblindheid veroorzaakt wordt door een gebrek aan vitamine A, is een gezonde voeding met extra vitamine A vaak voldoende. Wanneer de nachtblindheid wordt veroorzaakt door andere onderliggende ziekten dan kan de ziekte soms behandeld worden waardoor de nachtblindheid verdwijnt of minder wordt. In alle gevallen is een controle door een oogarts noodzakelijk.

Eind 2009 ontdekten onderzoekers van het Academisch Medische Centrum in Amsterdam het gen dat nachtblindheid veroorzaakt. Bijna de helft van alle personen met nachtblindheid heeft een gemuteerd gen. Het gen dat gemuteerd zorgt voor nachtblindheid heet TRPM-1. Het speelt vooral een rol bij signaaloverdrachten in het netvlies. In het geval van nachtblindheid zijn het vooral de staafjes (maar ook de kegeltjes) die niet goed hun signalen kunnen doorgeven aan de oogzenuw. Op dit moment kan dit vooral de diagnose van nachtblindheid vereenvoudigen. Een eventuele therapie die zou voortkomen uit deze ontdekking is nog niet te verwachten.
© 2012 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nachtblind of nachtmyopie, is behandeling mogelijk?Nachtblind of nachtmyopie, is behandeling mogelijk?Nachtblindheid is een vrij zeldzame aandoening van de netvliezen. Ongeveer 1 op de 3000 a 4000 mensen lijdt aan nachtbli…
Nachtblindheid: oogaandoeningNachtblindheid: oogaandoeningNachtblindheid komt voor bij 1 op de 4.000 mensen. Nachtblindheid is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen aan het…
Nachtblindheid: oorzaken, symptomen en behandelingNachtblindheid: oorzaken, symptomen en behandelingNachtblindheid is een vervelende aandoening. Deze aandoening kan het dagelijks leven enorm hinderen. Het zicht van een p…
Syndroom van Usher: Wanneer je niet meer kunt horen of zienHet Syndroom van Usher is een erfelijke aandoening, waarbij progressief het zicht en gehoor achteruitgaan. Sommige kinde…

Hypochondrie is de angst om ziek te wordenHypochondrie is de angst om ziek te wordenHypochondrie is een angst voor ziekte, letterlijk ziektevrees. Mensen die hypochondrie hebben zijn steeds bezig met het…
Jeukende tepelsJeukende tepelsVeel vrouwen en meisjes hebben last van jeuk aan de tepels. Het ontstaat door prikkeling van de gevoelszenuwen die uitmo…
Bronnen en referenties
  • http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=43325
  • http://www.ivy-rose.co.uk/Define/Night_blindness
  • http://www.gezondheidsnet.nl/goed-zien/nieuws/9117/bijna-helft-automobilisten-ziet-slecht-in-donker
Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 27-12-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.