Nachtblindheid: oorzaken, symptomen en behandeling

Nachtblindheid: oorzaken, symptomen en behandeling Nachtblindheid is een vervelende aandoening. Deze aandoening kan het dagelijks leven enorm hinderen. Het zicht van een patiënt wordt slechter naarmate er minder licht is. De aandoening ontstaat geleidelijk aan. Mensen met nachtblindheid herkennen de symptomen aan het feit dat ze minder in het donker of bij schemering zien. Er zijn een aantal behandelbare oorzaken en een aantal onbehandelbare oorzaken. Een behandeling is mogelijk, afhankelijk van de oorzaak. Aangeboren afwijkingen of kokerzicht (retinitis pigmentosa) zijn spijtig genoeg niet behandelbaar.
Nachtblindheid veroorzaakt een minder goed zicht bij schemering of 's nachts. / Bron: Blueberrykings111, PixabayNachtblindheid veroorzaakt een minder goed zicht bij schemering of 's nachts. / Bron: Blueberrykings111, Pixabay

Wat is nachtblindheid?

Bij nachtblindheid wordt het zicht slechter naarmate er minder licht is. De aandoening kan zelfs zo ver evolueren dat er ’s nachts helemaal niets meer wordt gezien. Ook kan er verblinding ontstaan. Verblinding kan veroorzaakt worden door de koplampen van tegemoetkomende auto’s. Je ogen kunnen zich na het felle licht van de koplampen niet snel genoeg aanpassen aan het donker. Dit is de reden waarom je slecht ziet. De aandoening wordt doorgaans vastgesteld aan beide ogen. Je zal zelf moeten vaststellen of autorijden nog mogelijk is bij nachtrijden. In sommige gevallen kan nachtrijden zelfs gevaarlijk zijn.

Symptomen van nyctalopie (nachtblindheid)

In een eerste fase van nachtblindheid wordt deze aandoening gewoon niet opgemerkt. De aandoening komt er heel geleidelijk aan. Uiteindelijk zal je moeten vaststellen dat je een verminderd vermogen hebt om in het donker of in de schemering te zien. Tegenover andere goedziende personen zal je in het donker minder goed zien en wordt kijken ook als vermoeiender ervaren. Andere voorbeelden zijn dat je op straat heel traag zijstraten opmerkt of dat je je als voetganger heel erg moet concentreren op de grond om de weg te weten.

Oorzaken nachtblindheid

In het netvlies van het oog worden twee soorten fotoreceptoren onderscheiden: de staafjes en de kegeltjes. Kegeltjes zorgen voor het zicht overdag en de staafjes zorgen voor het zicht bij schemering of nacht. Het zijn de staafjes die minder goed werken bij nachtblindheid. Wetenschappers van het Academisch Medische Centrum in Amsterdam ontdekten in 2009 dat de helft van de patiënten met nachtblindheid een gemuteerd gen hebben. Dit gen speelt een rol bij de overdrachten van signalen in het netvlies. Nachtblindheid kan vele oorzaken hebben, waarvan er enkele behandelbaar zijn maar er ook enkele onbehandelbaar zijn.

Sterkere brilglazen kunnen helpen voor bijziende personen. / Bron: Qiye, PixabaySterkere brilglazen kunnen helpen voor bijziende personen. / Bron: Qiye, Pixabay
De behandelbare oorzaken en behandelingen
  • Vitamine A-tekort: een vitamine A-tekort kan een oorzaak zijn van nachtblindheid. Een grotere inname van producten met vitamine A kan hier een goede behandeling zijn. Producten die rijk zijn aan vitamine A zijn lever, vette vis, eigeel, volle melk en boter. Nochtans levert een gezonde en gevarieerde voeding genoeg vitamine A.
  • Staar: ouderdomsstaar is het gevolg van een vertroebeling van de ooglens. Zowel overdag als ’s nachts wordt er waziger gezien. Deze vorm van blindheid kan behandeld worden door een oogspecialist. Men vervangt dan de troebele lens door een ooglens.
  • Bijziendheid: indien je bijziend bent en je brilglazen of lenzen niet sterk genoeg zijn, dan zie je in het donker waarschijnlijk minder goed. Sterkere brilglazen of lenzen kunnen dan de oplossing zijn.
  • Geneesmiddelen: antidepressiva en geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk of hartklachten kunnen nachtblindheid veroorzaken. Indien deze klachten blijven aanhouden, dan lees je best de bijsluiter na of ga je langs bij de oogarts. Ook bepaalde oogdruppels voor glaucoom kunnen een oorzaak zijn.

Niet behandelbare oorzaken

  • Retinitis pigmentosa (kokerzicht): deze erfelijke oogaandoening geeft als eerste symptoom vaak nachtblindheid. De volgende stap in deze aandoening is kokerzicht waarbij de randen van het gezichtsveld afnemen, met als eindresultaat een algemeen slechter zicht.
  • Aangeboren afwijkingen: deze afwijkingen zijn heel vaak het gevolg van een verminderde gevoeligheid van het oog. Aangeboren afwijkingen zijn echter erg zeldzaam.

Weetje: autorijden bij nachtblindheid

Er zijn enkele criteria om rijgeschikt te zijn. Om rijgeschikt te zijn, moet men na 5 minuten na de aanpassing aan de duisternis een scherpte met beide ogen hebben van 2/10, eventueel met een optische correctie. Met een ernstige vorm van nachtblindheid (hemeralopie), is rijden alvast uitgesloten. Deze ernstige vorm van nachtblindheid komt echter heel zelden voor.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nachtblindheid: ’s Nachts of bij weinig licht slecht zienNachtblindheid: ’s Nachts of bij weinig licht slecht zienNachtblindheid, ook bekend als nyctalopie, is een visuele aandoening waarbij iemand moeite heeft met zien bij weinig lic…
Nachtblind of nachtmyopie, is behandeling mogelijk?Nachtblind of nachtmyopie, is behandeling mogelijk?Nachtblindheid is een vrij zeldzame aandoening van de netvliezen. Ongeveer 1 op de 3000 a 4000 mensen lijdt aan nachtbli…
NARP-syndroom: Symptomen aan o.a. zenuwstelsel en ogenNARP-syndroom: Symptomen aan o.a. zenuwstelsel en ogenHet NARP-syndroom is een zeldzame genetische multisysteemaandoening veroorzaakt door afwijkingen in de mitochondriale en…
Retinitis pigmentosaRetinitis pigmentosaRetinitis pigmentosa is de naam die wordt gebruikt voor een aantal erfelijke aandoeningen van het netvlies in het oog, w…

Atopisch eczeem; verloop, symptomen en behandelingAtopisch eczeem; verloop, symptomen en behandelingAtopisch eczeem of constitutioneel eczeem is erfelijk bepaald en kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt vaak voor bij…
Het Baader-Meinhof fenomeen, iets nieuws ineens overal zienHet Baader-Meinhof fenomeen, iets nieuws ineens overal zienHet Baader-Meinhof fenomeen is iets waar de meeste mensen onbewust ervaring mee hebben gehad, maar nooit een naam aan he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Nachtblindheid, 9 december 2015
  • Gezondheidsplein.nl, http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/nachtblindheid/item37221, 9 december 2015
  • Hansanders.be, http://www.hansanders.be/nl/blog/nachtblindheid-en-zien-in-het-donker-hier-lees-je-er-alles-over-/175/, 9 december 2015
  • Debelgischeoptiekgids.be, http://www.debelgischeoptiekgids.be/nachtblindheid.htm, 9 december 2015
  • Afbeelding bron 1: Blueberrykings111, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Qiye, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.