Gezondheid: Kachelbenen, een winterkwaal?
Veel minder dan in het verleden, maar nog steeds komen de zogenaamde ‘kachelbenen’ voor. Het is in principe niet ernstig, maar kan wel ontsierend zijn en hoewel het kachelbenen heet, kan het over het hele lichaam voorkomen. Hoe ontstaat het én wat kan je er aan doen?
Wat is het?
De officiële benaming is Erythema ab igne, wat roodheid door hitte wil zeggen. Het is een onschuldige huidaandoening, die wordt veroorzaakt als er langdurige en herhaalde blootstelling aan warmtebronnen is. We kenen het uit het verleden wel, waar men dicht tegen de kachel aan kroop en aangezien de kachel normaal op beenhoogte zit, waren de benen als eerste de pineut. Maar tegenwoordig kan je ook denken aan het veelvuldig in de nabijheid van ovens werken of zeer regelmatig met de laptop op schoot.
De hoge temperatuur zorgt voor vaatverwijding en als je regelmatig blootgesteld wordt aan die warmte, nemen de vaten geen normale vorm meer aan en maakt de vaatverwijding definitief. De vertakkingen laten op het lichaamsdeel vaak een patroon achter. Enerzijds zijn het aderen, maar het wordt na verloop van tijd vaak een vlekkerig geheel in rood/paars, wat uitloopt naar bruin. De bruinachtige kleur vindt plaats door echt langdurige blootstelling, waarbij het pigment steeds meer toe neemt.
Over het hele lichaam?
Echter, de kachelbenen hebben de naam uit het verleden meegekregen, maar strikt genomen is het niet iets wat alleen op de benen hoeft te ontstaan. Kachelbenen, als aandoening, kan dus over het hele lichaam voorkomen. Wel is het zo dat je het vaker op de buik en armen terug ziet.
Hoe stel je het vast?
Normaal gesproken is het de huisarts die vaststelt dat je kachelbenen hebt, maar veel mensen gaan niet eens naar een huisarts, men weet het zelf wel. Hoewel dit misschien nog wel klopt, kan het toch geen kwaad om voor alle zekerheid de huisarts de diagnose te laten stellen. Temeer er bekend is dat deze aandoening soms huidkanker kan veroorzaken. Wees ook na de vaststelling door de huisarts alert op wondjes en afwijkingen van het patroon (er in ieder geval vanuit gaande dat je de warmtebronnen niet meer opzoekt).
Wat is er aan te doen?
Als je niet meer vaak en dicht bij de warmtebron gaat zitten, dan wordt het aangetaste gebied een stuk rustiger. Dat neemt niet weg dat het aangetaste gebied over het algemeen niet meer beter wordt. Er zijn wel wat crèmes die beterschap beloven, maar de praktijk wijst anders uit.
Jeuk
De jeuk die kan ontstaan wil op zich niets zeggen, maar kan wel als erg storend ervaren worden. Er zijn zalfjes die deze jeuk onderdrukken. Bovendien voorkomt het dat je door het krabben de huid kapot maakt.
Tot slot
Op zich geen kwalijke aandoening, maar wel een ontsierende. Bovendien is het een aandoening die gemakkelijk te voorkomen is of tot stilstand te brengen door die warmtebronnen niet meer op te zoeken. Wees alert op het plakkaat op het lichaam waar de aandoening is vastgesteld. In een enkel geval kan er dus huidkanker ontstaan.