Gezondheid: Kachelbenen, een winterkwaal?

Gezondheid: Kachelbenen, een winterkwaal? Veel minder dan in het verleden, maar nog steeds komen de zogenaamde ‘kachelbenen’ voor. Het is in principe niet ernstig, maar kan wel ontsierend zijn en hoewel het kachelbenen heet, kan het over het hele lichaam voorkomen. Hoe ontstaat het én wat kan je er aan doen?

Wat is het?

De officiële benaming is Erythema ab igne, wat roodheid door hitte wil zeggen. Het is een onschuldige huidaandoening, die wordt veroorzaakt als er langdurige en herhaalde blootstelling aan warmtebronnen is. We kenen het uit het verleden wel, waar men dicht tegen de kachel aan kroop en aangezien de kachel normaal op beenhoogte zit, waren de benen als eerste de pineut. Maar tegenwoordig kan je ook denken aan het veelvuldig in de nabijheid van ovens werken of zeer regelmatig met de laptop op schoot.
De hoge temperatuur zorgt voor vaatverwijding en als je regelmatig blootgesteld wordt aan die warmte, nemen de vaten geen normale vorm meer aan en maakt de vaatverwijding definitief. De vertakkingen laten op het lichaamsdeel vaak een patroon achter. Enerzijds zijn het aderen, maar het wordt na verloop van tijd vaak een vlekkerig geheel in rood/paars, wat uitloopt naar bruin. De bruinachtige kleur vindt plaats door echt langdurige blootstelling, waarbij het pigment steeds meer toe neemt.

Over het hele lichaam?

Echter, de kachelbenen hebben de naam uit het verleden meegekregen, maar strikt genomen is het niet iets wat alleen op de benen hoeft te ontstaan. Kachelbenen, als aandoening, kan dus over het hele lichaam voorkomen. Wel is het zo dat je het vaker op de buik en armen terug ziet.

Hoe stel je het vast?

Normaal gesproken is het de huisarts die vaststelt dat je kachelbenen hebt, maar veel mensen gaan niet eens naar een huisarts, men weet het zelf wel. Hoewel dit misschien nog wel klopt, kan het toch geen kwaad om voor alle zekerheid de huisarts de diagnose te laten stellen. Temeer er bekend is dat deze aandoening soms huidkanker kan veroorzaken. Wees ook na de vaststelling door de huisarts alert op wondjes en afwijkingen van het patroon (er in ieder geval vanuit gaande dat je de warmtebronnen niet meer opzoekt).

Wat is er aan te doen?

Als je niet meer vaak en dicht bij de warmtebron gaat zitten, dan wordt het aangetaste gebied een stuk rustiger. Dat neemt niet weg dat het aangetaste gebied over het algemeen niet meer beter wordt. Er zijn wel wat crèmes die beterschap beloven, maar de praktijk wijst anders uit.

Jeuk

De jeuk die kan ontstaan wil op zich niets zeggen, maar kan wel als erg storend ervaren worden. Er zijn zalfjes die deze jeuk onderdrukken. Bovendien voorkomt het dat je door het krabben de huid kapot maakt.

Tot slot

Op zich geen kwalijke aandoening, maar wel een ontsierende. Bovendien is het een aandoening die gemakkelijk te voorkomen is of tot stilstand te brengen door die warmtebronnen niet meer op te zoeken. Wees alert op het plakkaat op het lichaam waar de aandoening is vastgesteld. In een enkel geval kan er dus huidkanker ontstaan.
© 2012 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kachelbenen, wat zijn het en wat kunt u er aan doen?Kachelbenen kwamen vroeger vooral voor dankzij de warmte van de kachels. Nu tegenwoordig worden laptops met andere chips…
Erythema ab igne of kachelbenen: symptomen en behandelingErythema ab igne of kachelbenen: symptomen en behandelingErythema ab igne of kachelbenen symptomen bestaan uit plaatselijke rood-bruine verkleuring van de huid, met een grillig…
Erythema ab igne: Huiduitslag door blootstelling aan warmteErythema ab igne: Huiduitslag door blootstelling aan warmteErythema ab igne is een huidaandoening waarbij een patiënt een huiduitslag heeft. De huidaandoening komt tot stand door…
Grijze huidvlekken door erythema dyschromicum perstansGrijze huidvlekken door erythema dyschromicum perstansErythema dyschromicum perstans is een zeldzame, progressieve pigmentstoornis. Erythema dyschromicum perstans is een goed…

Aneurysmacontrole kan veel minder ingrijpend en snellerAneurysmacontrole kan veel minder ingrijpend en snellerEen aneurysma, ofwel het optreden van een uitstulping van de bloedvaten in de hersens, is een ingrijpende kwaal. Na de i…
Glutathion bij Parkinson, Alzheimer, ALS, en andere ziektenGlutathion bij Parkinson, Alzheimer, ALS, en andere ziektenDe ziekte van Parkinson is volgens de huidige medische stand van zaken niet te genezen. Neurologen kunnen slechts medica…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.