Haaruitval als gevolg van medicijnen voor de hoge bloeddruk

Haaruitval als gevolg van medicijnen voor de hoge bloeddruk Haaruitval kan een lastig probleem zijn. Veel mannen, maar ook vrouwen krijgen op latere leeftijd last van haaruitval. Het haar wordt dunner en dunner, terwijl er soms niet direct een oorzaak voor aan te wijzen is. Vaak wordt de haaruitval geweten aan een verandering van de hormoonspiegel, maar dat hoeft zelfs in de overgang niet altijd de oorzaak te zijn. Ook het veel dragen van een hoofddeksel, verkeerde voeding, enzovoort, worden vaak als oorzaak aangewezen. Soms is verzuring van de hoofdhuid een oorzaak, maar dat kan men alleen via een haar analyse vaststellen. Het gebruik van medicijnen kan eveneens haaruitval veroorzaken, maar dat is niet bij iedereen bekend.

Medicijnen voor de hoge bloeddruk

Veel mensen krijgen op een bepaald moment last van hoge bloeddruk. Veel stress, problemen met relaties, geld of werk kunnen daaraan ten grondslag liggen. Als men na verloop van tijd merkt dat er meer haar uitvalt dan normaal, wijt men dat dan ook vaak aan de stress en niet direct aan de medicijnen die men voor de hoge bloeddruk gekregen heeft. Die zijn echter berucht voor een sterkere haaruitval. Vooral in combinatie met stress zijn zij verantwoordelijk voor een verhoogde uitval van uw haar.

Het gevolg van sommige medicijnen

Medicijnen die de hoge bloeddruk moeten tegengaan zijn vaak de oorzaak van het feit dat vooral de haarvaten boven op het hoofd, bij de tenen en de vingers dunner worden en minder bloed doorlaten. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de verzorging van de huid aan de oppervlakte. Ook die wordt minder doorbloed, waardoor er minder voedingsstoffen en zuurstof aan de haarzakjes afgeleverd wordt. Ook de afvoer van afvalstoffen wordt daar dan minder.

Mogelijk als gevolg van de medicijnen

Meestal is dit effect het eerste te merken aan de uitval van de haren bovenop de dikke teen. Omdat die niet direct belangrijk zijn en er vaak niet op gelet wordt, valt dat niet iedereen op. Iemand wordt pas ongerust als de haren boven op het hoofd overmatig gaan uitvallen. De haarborstel of kam neemt veel meer haren op dan normaal en tijdens een douche ziet u ook meer haren in de douchebak liggen.

U merkt het vaak niet meteen

Pas na verloop van tijd komen de meeste patiënten er achter dat de haaruitval vermeerderd is sinds hij of zij medicijnen voor de hoge bloeddruk heeft. Sommige patiënten krijgen de ene pil voor de hoge bloeddruk op de andere. Als de eerste tablet niet helpt, krijgt men na verloop van tijd als de bloeddruk weer gestegen is, de tweede tablet erbij en zo nodig een tijd later nog een derde tablet.

Elke nieuwe tablet heeft meer dan een effect

Elk van die tabletten heeft echter niet alleen invloed op de verlaging van de bloeddruk, maar ook op andere onderdelen van het lichaam, zoals ook de haaruitval. Wie drie tabletten per dag inneemt om de bloeddruk te verlagen, heeft dus meer kans op sterke haaruitval, dan wie er maar een of twee inneemt.

Artsen vinden de haaruitval meestal niet het belangrijkste

Voor de arts is het verlagen van de bloeddruk belangrijker dan de haaruitval die ermee gepaard kan gaan. Daar wordt dan ook meestal niets over gezegd. Hebt u er echter veel last van, praat er dan met de arts over, want soms is er echt wel iets aan te doen. Vooral voor vrouwen is het verlies van hun haar dramatisch. Iets dat een mannelijke arts vaak niet helemaal kan navoelen.

Bloeddruk verlagen door andere middelen

Er zijn echter meer mogelijkheden om de bloeddruk te verlagen en er zijn ook meerdere soorten medicijnen daarvoor. Het is dan ook belangrijk om het probleem bij de behandelende arts aan te kaarten en samen met hem of haar naar een oplossing te zoeken. Het verminderen van bloeddruktabletten wordt vaak gecompenseerd door het innemen van magnesium en knoflook capsules, die ook regulerend op de bloeddruk werken. Dit zijn natuurlijke stoffen die weinig of geen bijwerkingen hebben.

Wat u zelf kunt doen om de bloeddruk te verlagen

Allereerst kunt u proberen om de eventuele stress te verlagen. Stress is een van de grootste oorzaken voor een te hoge bloeddruk. Probeer stress te vermijden. Los problemen op en als dat niet helemaal gaat of zelfs onmogelijk is, probeer het dan een plaatsje te geven en er rustiger mee om te gaan. Niet alle problemen zijn immers op te lossen, maar men kan er vaak wel mee leren leven.

Meer bewegen

Naast het verminderen van stress zijn ook het meer bewegen, het eventueel afvallen als u teveel weegt en het gezond eten en vermijden van alcohol, mogelijkheden om de bloeddruk te verlagen. Ook het verminderen van zout heeft daar invloed op. Minder drop eten, wat minder zout in het eten doen, enzovoort. Het heeft allemaal invloed op de bloeddruk.

Genetische aanleg voor haaruitval

Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor hoge bloeddruk. Hun ouders en grootouders hadden er bijvoorbeeld al last van. In dat geval zijn medicijnen vaak de enige mogelijkheid om de bloeddruk blijvend te verlagen. Mensen met een genetische aanleg kunnen vaak weinig doen tegen hun hoge bloeddruk en zijn afhankelijk van de mogelijkheden die de gezondheidszorg biedt in de vorm van medicijnen.

Zorg zelf voor een bloeddrukmeter

Een goede bloeddrukmeter hoeft niet duur te zijn. Met een dergelijke meter kunt u regelmatig uw eigen bloeddruk controleren. Controleer die bloeddruk echter altijd op dezelfde tijd en onder dezelfde omstandigheden. Alleen dan krijgt u een goed overzicht. De bloeddruk wisselt namelijk doorlopend.

Met de arts overleggen

Indien u geen genetische aanleg voor hoge bloeddruk hebt en het idee hebt dat u de laatste tijd rustiger geworden bent, praat dan eens met de arts over het eventueel verminderen van de bloeddruktabletten. Hoge bloeddruk kan immers veroorzaakt zijn door bepaalde tijden van stress, zoals problemen op het werk, problemen in het gezin, enzovoort. Als u dan ander, en leuker, werk hebt gevonden, of de gezinssituatie is aanmerkelijk verbeterd, dan kan de bloeddruk ook weer normaal geworden zijn.

Beslist nooit op eigen houtje de medicijnen verminderen

Zeker als u een stuk of drie tabletten daarvoor hebt is dat het proberen waard, maar alleen onder doktersbegeleiding en met zijn of haar toestemming. Nooit op eigen houtje dus, want dat kan gevaarlijk zijn. Uw gezondheid gaat immers voor alles en een hoge bloeddruk kan allerlei beschadigingen in uw lichaam veroorzaken. U krijgt die medicijnen immers niet voor niets. Aan de andere kant is niet elke arts ervan overtuigd dat iemand die medicijnen voor de hoge bloeddruk gebruikt, deze ook levenslang moet blijven gebruiken.

Een haar analyse laten maken

Bent u ten einde raad, laat dan eens een haar analyse maken om erachter te komen waar de haaruitval aan ligt. Vraag van tevoren naar de kosten, want die kunnen per kapsalon of instantie wel eens verschillen. Ook de eventuele behandeling kan nogal duur zijn.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is haaruitval en hoe voorkom je hetHaaruitval is een natuurlijk proces waar de meeste mensen op een gegeven moment last van kunnen krijgen. Haaruitval is v…
Hoge bloeddruk, en wat je er zelf tegen kunt doenHoge bloeddruk kan erg gevaarlijk zijn. De meeste mensen merken niets van een hoge bloeddruk. Ongeveer 10% van de Nederl…
Haaruitval de oorzaken en hoe het te voorkomenHaaruitval de oorzaken en hoe het te voorkomenHaaruitval is iets, waar de meeste mensen niet aan moeten denken. Voor het grootste deel komt haaruitval, vooral bij man…
Haaruitval door hormonenHaaruitval door hormonenVele vrouwen lijden tijdens de zwangerschap of na de geboorte van het kind onder haaruitval. Ook bij ziektes van de schi…

Gynaecomastie (grote borsten) jongens en mannen: operatieGynaecomastie (grote borsten) jongens en mannen: operatieGynaecomastie is zwelling van het borstweefsel of borstvergroting bij jongens of mannen, welke wordt veroorzaakt door ee…
ECG: met een gerust hart sportenECG: met een gerust hart sportenAls sport een groot deel van je vrije tijd uitmaakt, moet je er absoluut zeker van zijn dat je gezond bent. Plotselinge…
Reacties

Y. Zuiderveld, 12-03-2019
Goedemiddag,
Verleden jaar heb ik 3 maanden Amlodipine geslikt, mij voorgeschreven door mijn vorige huisarts. Ik ben een vrouw van 71 en zij meende dat ik de 'leeftijd' had om bloeddrukverlagende pillen te slikken. Onwetend dacht ik dat de dokter het wel het beste zou weten. Eens per dag slikte 5mg en al snel had ik last van ernstige bijwerkingen, zoals heel dikke enkels, een mate van incontinentie en 5 tot 6 keer per nacht moeten plassen. Maar, voor mij het ergste, dramatische haaruitval/afbreken van haren.
Ik koos een nieuwe huisarts. Deze deed vele bloeddrukmetingen en constateerde dat ik helemaal niet lijd aan bloeddrukverhoging en dus nooit die medicijnen nodig had. Sinds half december 2019 slik ik ze niet meer. Helaas is de haaruitval nog steeds niet gestopt - mijn dikke haardos is een pluizig pruikje geworden. Op het net zie ik dezelfde klachten, maar nergens een remedie en of de uitval stopt. Alstublieft, kunt u mij een (goed) antwoord geven, of mijn haar weer aangroeit. Ik zou u erg dankbaar zijn. Reactie infoteur, 12-03-2019
Beste mevrouw, ik ken het probleem en zit er zelf ook mee. Het is jammer dat artsen vaak medicijnen voorschrijven, waarvan ze niet alle bijwerkingen kennen. Haaruitval is een erg vervelende bijwerking, vooral voor vrouwen. Een remedie heb ik niet, maar sinds kort ben ik bezig met een substantie van Andrelon: special keratine repair. Ik smeer het in kleine hoeveelheden 3 of 4 x per week 's avonds op de plekken, waar ik het meeste haar verlies. Het is dan de volgende morgen vaak wat beter in model te brengen. Ik kan nog niet zeggen of het helpt, maar het lijkt minder droog te zijn.
Begin echter niet aan de shampoo van Planhur, want daar wordt het haar verschrikkelijk droog van en dat is net funest voor uw haar.
Ik hoop dat u hier iets mee kunt aanvangen.
Veel succes!

Yvonne, 04-06-2013
Hallo, ik ben yvonne ben 50 jaar en zit met een heel groot probleem, ik heb sinds 2 jaar tabletten Hydrochloorthiazide Sandoz 12,5mg voor mijn hoge bloeddruk en sinds een half jaar ook Metoprololtartraat Accord 50mg tabletten om mijn hoge pols en bloeddruk te verlagen want die was te snel, dat ik tegen een hartinfarct aanzat, maar ik merk aan mijn haar dat het steeds dunner word tot kaal word terwijl mijn huisarts zegt dat het niet door de medicijnen komt en dat ik de medicijnen de rest van mijn leven moet innemen, maar mijn vraag is waarom word ik steeds kaler en het loopt ook aan de zijkanten van mijn hoofd al uit overal word het dunner en durf nu bijna de straat niet meer op, mijn gevoel zegt dat die medicijnen de oorzaak zijn van mijn probleem, ik heb wel gehoord van een speciale shampoo die een arts kan voorschrijven wat word vergoed door de zorgverzekeraar, ik zit hier enorm mee die kale plek is bijna net zo groot als mijn hoofd bovenop groot is, hoop dat je mij hiermee kan helpen ik weet me geen raad meer en durf de straat niet meer op.Alvast bedankt yvonne. Reactie infoteur, 05-06-2013
Beste Yvonne,
Ik ken het probleem. Daarom heb ik er ook over geschreven. Ik heb dezelfde medicijnen en na anderhalf jaar kwam ik erachter dat die de oorzaak van het steeds dunner wordende haar was. Overigens is niet elke dokter ervan overtuigd dat men bloeddrukmedicijnen levenslang moet nemen. Ik heb nu een gecombineerde bloeddruk tablet van bovenstaande twee medicijnen en heb onder begeleiding van de arts daar nu per dag slechts een halve tablet van en neem daarbij elke ochtend en avond een knoflook capsule en een magnesium tablet (beide volkomen natuurlijke voedingsmiddelen) en de bloeddruk blijft mooi gelijk. Daarnaast gebruik ik per dag drie tabletjes Suripanal van Dr van Udens cosmetica in Arnhem. Het duurt even, maar daarna lijkt het tot stilstand te komen. Probeer in elk geval tot rust te komen, want stress in combinatie met bloeddrukmedicijnen is in elk geval funest. Meer kan ik u er jammer genoeg niet over vertellen. Veel succes!

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 13-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.