Haaruitval de oorzaken en hoe het te voorkomen

Haaruitval de oorzaken en hoe het te voorkomen Haaruitval is iets, waar de meeste mensen niet aan moeten denken. Voor het grootste deel komt haaruitval, vooral bij mannen, door een genetische aanleg. Maar verkeerde of te weinig voeding kan ook zorgen voor haaruitval. De haarwortels hebben goede voeding en een goede doorbloeding nodig. Langdurige chronische stress kan ook zorgen voor haaruitval en er zijn medicijnen bekend, die haaruitval als bijwerking ( kunnen) hebben. Het is dus verstandig om te kijken wat de oorzaak is van de haaruitval en mogelijk kan er iets worden gedaan om verdere haaruitval te voorkomen.

Haaruitval

Haaruitval of alopecia kan de normale haaruitval zijn bij ouder worden (vooral bij mannen), maar kan ook veroorzaakt worden door bepaalde ziekten, chemotherapie of hormonale stoornissen.
Haaruitval bij mannen uit zich vaak met een terugtrekkende haarlijn en kaalheid boven op het hoofd aan de achterkant. Bij vrouwen wordt het haar meestal geleidelijk aan dunner op het gehele hoofd.
In het geval van alopecia areata is een auto-immuunziekte waarschijnlijk de veroorzaker en heeft tot gevolg dat hele bossen haar tegelijk kunnen uitvallen.

Mogelijke oorzaken van haaruitval

Haaruitval door te weinig of slechte voeding

Haaruitval kan optreden door verkeerde of te weinig voeding. De haarwortels hebben voeding en goede doorbloeding nodig. Een dieet waarbij je minder dan 1000 calorieën per dag binnenkrijgt is slecht voor je haar. De haarwortels krijgen te weinig voeding ( eiwitten, vitamines en sporenelementen).Symptomen die je dan ziet optreden zijn dof haar, wat uitvalt, soms ontstaan er schilfers. IJzer, zink en vitamines zijn erg belangrijk. Het eten van veel vis, groente en fruit is goed en in sinaasappels zit veel biotine, wat de haargroei bevorderd.Bij ijzertekort zijn de symptomen haaruitval, neerslachtigheid, een bleke huid en bloedarmoede. Als het tekort wordt opgeheven begint het haar weer te groeien. Erg slecht is het om veel vet voedsel te eten. Dat leidt tot een verhoogd cholesterolgehalte en aderverkalking. De haarwortels en de bloedvaten in de kransslagaders reageren hier zeer slecht op. Wie teveel vitamine A in zijn lichaam heeft ( dagelijks meer dan 50.000 IE) krijgt last van de symptomen haaruitval, droge mond, spier-en hoofdpijn, misselijkheid, droge en schilferige huid. Vaak komt een teveel aan vitamine A door het slikken van te veel vitaminepillen.

Stress en haaruitval

Bij langdurige chronische stress treedt vaak haaruitval op. De oorzaak is niet 100% bekend, maar waarschijnlijk zijn de afbraakproducten van adrenaline en cortisol ervoor verantwoordelijk. Net als testosteron vallen deze stoffen de haarwortels aan en duwen het haar uit de wortels. Neurotische haaruitval kan optreden bij zeer ernstige stress. Gelukkig stopt de haaruitval door stress weer, zodra de stresssituatie afneemt. Om de stress te lijf te gaan kun je yoga, autogene training of ontspanningsoefeningen gaan doen.

Medicijngebruik en haaruitval

Als onder het kopje bijwerkingen de woorden effluvium of alopecia vermeld worden, dan betekend dat, dat er haaruitval kan optreden. Enkele medicijnen die voor haaruitval kunnen zorgen zijn;
 • Medicijnen tegen jicht (allopurinol)
 • Schildkliermedicijnen (thiamazol)
 • Bloedverdunners (heparine, cumarine)
 • Bloedvetverlagende medicijnen (clofibrate)
 • Middelen tegen kramp (carbamazepine)
 • Hormonen (danazol, testosteron)
 • Zuurremmers (cimetidine)
 • Bloeddrukverlagende medicijnen (bètablokkers, ACE-remmers)
 • Medicijnen tegen kanker (cytostatica)
 • Vitamine (vitamine A, retinol)

Preventie en behandeling

Behandel je haar voorzichtig, borstel en kam het haar voorzichtig en bij voorkeur niet te vaak. Bescherm je haar zoveel mogelijk tegen zonlicht en chloorwater en gebruik milde shampoo. Droog het haar door het droog te deppen en gebruik zo min mogelijk een hete föhn of een krultang.

Als de haaruitval veroorzaakt wordt door een aandoening dan kan deze door een arts mogelijk behandeld worden waardoor verdere haaruitval wordt tegengegaan. Soms kan een hormoonbehandeling uitkomst bieden. Bij natuurlijke haaruitval, door het ouder worden, zijn er cosmetische mogelijkheden om het uiterlijk te verfraaien, zoals haartransplantaties of een operatieve ingreep waarbij stukken behaarde hoofdhuid verplaatst worden. Verder kan een pruik uitkomst bieden.

Als je meer dan 100 haren per dag verliest is er sprake van haaruitval. Als dit het gevolg is van de medicijnen, kun je er met de arts over spreken. Het is nooit verstandig om zelf zomaar te stoppen met medicijnen.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haaruitval door stressStress vooral als u over een langere periode stress heeft of er bijzonder veel stress is kan tot haaruitval leiden.…
Haaruitval door hormonenHaaruitval door hormonenVele vrouwen lijden tijdens de zwangerschap of na de geboorte van het kind onder haaruitval. Ook bij ziektes van de schi…
Wat is haaruitval en hoe voorkom je hetHaaruitval is een natuurlijk proces waar de meeste mensen op een gegeven moment last van kunnen krijgen. Haaruitval is v…
Haaruitval, wat kan je er tegen doen?Haaruitval, wat kan je er tegen doen?Iedereen verliest per dag tot 100 haren als gevolg van het natuurlijke regeneratieproces. Vallen er echter duidelijk mee…

Health check (Gezondheidscontrole) soms gewoon via apotheekHealth check (Gezondheidscontrole) soms gewoon via apotheekControle op je gezondheid wordt steeds eenvoudiger en laagdrempeliger. Het is nog niet zo ver dat je het bij de supermar…
Atherosclerose (aderverkalking): symptomen en behandelingAtherosclerose (aderverkalking): symptomen en behandelingWat is atherosclerose of aderverkalking en wat zijn de symptomen en oorzaken? Atherosclerose of aderverkalking (eigenlij…
Bronnen en referenties
 • Dr. Michael Dirk Prang; Gezondheidsgids voor mannen
 • Geneeswijzer met symptomenwijzer blz. 192 en 193
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 23-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.