Een stekende pijn onder de bal van de voet bij elke stap

Een stekende pijn onder de bal van de voet bij elke stap Het komt meestal zomaar ineens: bij elke stap krijgt u een scherpe pijnscheut onder de bal van een voet. U weet niet waar het vandaan komt, want er is niets aan te zien. Er zit geen ontsteking, er is geen voet wrat en de plaats waar het tijdens het lopen pijn doet is ook niet rood of gezwollen. Waarom dan die pijn? Ligt het aan de schoenen? Loopt u op verkeerde of op te oude schoenen? In elk geval remt het u in uw bewegingsvrijheid, want lang lopen of wandelen en op uw gemak gaan winkelen is er op die manier niet meer bij. Daarnaast gaat u vaak de voet extra ontlasten en belast op die manier uw andere been meer. Dat levert op den duur nog meer problemen op. Waar ligt de oorzaak van die pijn?

Een stekende pijn onder de bal van de voet bij elke stap die u zet

Pijn onder de voorvoet bij elke stap krijgt u meestal bij het ouder worden. Jonge mensen hebben er bijna nooit last van. De pijn beperkt zich tot een enkele plaats en kan een enorm scherpe pijnscheut zijn, waardoor u bijna niet meer op die voet durft te steunen. Het maakt vaak niet uit welke schoenen u draagt, hoewel de pijn vaak erger is als er schoenen met hogere hakken gedragen worden. De pijn beperkt zich meestal op een plek onder de bal van de voet die zo ongeveer tussen de tweede en de derde teen ligt. Bij elke stap voelt men daar een hevige pijnscheut, waardoor men soms niet meer compleet met het volle gewicht op die voet durft te gaan staan.

Oorzaak van de stekende pijn onder de bal van de voet

De oorzaak ligt in het ouder worden van het bindweefsel en de spierbundels in de voorvoet. Na het veertigste jaar wordt alles slapper. Niet alleen de huid aan de buitenkant, maar ook het weefsel aan de binnenkant van het lichaam. De voetbeenderen krijgen op die manier wat meer speling. Ze zit niet meer zo stevig in elkaar.

Het verdwijnen van vetkussentjes

Vetkussentjes verdwijnen bovendien bij het ouder worden uit de structuur van de voet. Normaal dienen ze als stootkussentjes. Daarnaast is de vering van de voet niet meer zo soepel en de voorvoet zakt bij elke stap door. Het probleem komt vaker voor bij mensen met zwak bindweefsel, maar ook bij anderen kan het gebeuren.

Gevolg van het probleem

Een vervelende, vaak stekende pijn is het gevolg. U durft bijna niet meer op de voet te gaan staan. Sommige mensen laten zich door die pijn sterk in hun bewegingen beperken. Ze lopen minder en maken bijvoorbeeld geen wandelingen, gaan niet meer uitgebreid winkelen, nemen vaker de auto om boodschappen te doen en ook op vakantie kiezen ze vaker voor rust dan voor beweging. Geen wonder, want wie zoekt zelf graag de pijn op? Niemand toch?

Hoge hakken verergeren vaak de pijn

Vrouwen die graag schoenen met hoge hakken dragen, hebben sneller en meer last van het probleem, dan mensen die schoenen met lage hakken dragen. Geen wonder, want bij het dragen van schoenen met hoge hakken wordt het gewicht van het lichaam alleen op de voorvoet gelegd en die oppervlakte is kleiner, dan wanneer men het gewicht van het lichaam over de hele voet verdeeld. Het dragen van schoenen met hoge hakken kunt u vanwege de pijn dan ook beter beperken tot het op bezoek gaan bij mensen en gelegenheden, waarbij u kunt zitten. Jammer, maar anders maakt u het probleem (en de pijn) voor uzelf alleen maar groter.

Rusten helpt meestal niet

De voet rust geven verhelpt het probleem echter niet. Ook al hebt u een hele tijd weinig gelopen, verband om de voet gedaan, of de voet ingesmeerd met pijnstillende crème, het probleem kan even iets minder worden, maar komt toch in alle hevigheid weer terug, zodra u weer meer gaat lopen. Rust geeft dus geen oplossing, maar schuift het probleem slechts op en is, juist bij het ouder worden, niet goed voor het hele bewegingsapparaat. Ook de andere spieren kunnen gaan verstijven als u meer zit dan u eigenlijk zou mogen doen.

De oplossing bestaat uit het lopen op schoenen met een goed voetbed

De enige oplossing is de voet te ondersteunen op de plaats waar dat nodig is. U kent vast wel de schoenen met een voetbed, waar op de plaats van de bal van de voet een kleine verhoging zit. Nu is niet elk voetbed met die verhoging doeltreffend.

Er zijn diverse vormen van zooltjes voor een ander voetbed

Elke fabrikant heeft zijn eigen vorm en zweert daarbij. Soms echter geeft een bolronde verhoging op de plaats waar de bal van de voet op rust, juist extra pijn en geen verlichting. Elke voet is weer anders en het gewicht van uw hele lichaam rust daarop. U kunt u voorstellen dat wat bij de een helpt, bij de ander, of bij een ander voetprobleem, juist verkeerd uitwerkt. Het gaat er dan ook om dat u de goede vorm van voetbed uitzoekt, die voor dit specifieke probleem de oplossing is.

Niet elke voet is gebaat met een willekeurig voetbed

Er zijn veel goede en ook minder goede voetbedden in de handel, maar niet elk goed ontwikkeld voetbed is geschikt om die stekende pijn bij elke stap te verhelpen. Het voetbed dat voor dit probleem meestal het beste werkt is het voetbed van de Birkenstock sandalen en schoenen. Dat voetbed heft door de speciale, smalle en lange verhoging onder de bal van de voet het doorzakken van de voetbeentjes op, waardoor ook de pijn verdwenen is.

Birkenstock sandalen verminderen de pijn aanmerkelijk

De verhogingen zitten bij dat voetbed op precies de juiste plaatsen en wie er eenmaal een paar weken op gelopen heeft, zweert er dan ook bij. De oude Birkenstock sandalen en schoenen zagen er nogal lomp en log uit, maar de moderne versies zien er stukken beter uit en worden bij bosjes ook door verpleegsters en ziekenhuispersoneel gebruikt. Wie lang moet lopen en staan heeft er immers baat bij.

Ook andere merken hebben een soortgelijk voetbed, maar vaak zit er toch verschil in

Het probleem van de doorgezakte voorvoet is wijd verbreid en daarom zijn er al meer fabrikanten die een dergelijk voetbed in hun collectie hebben zitten. Is het bovenstaande merk u te duur, probeer dan gerust een van de andere schoenenmerken met hetzelfde voetbed, maar zorg wel dat het een voetbed is, waar u baat bij hebt. Het doorzakken van de voorvoet zal bij gebruik van een goed voetbed met de bekende verhoging verminderen en tenslotte uitblijven. Als u dan een enkele keer schoenen met hakken aan doet, zal dat niet meteen tot doorzakken en stekende pijn leiden.

Steunzolen

Er zijn ook steunzolen die dezelfde verhoging hebben en waarmee u de pijn tegen kunt gaan. Het nadeel van steunzolen is echter dat ze altijd in uw schoenen moeten passen. Vaak moet dan de hak van uw schoenen wat hoger zijn, zodat de voet er niet bij elke stap uitschuift. Daarnaast moet u voor een paar steunzolen meestal eerst naar een voetspecialist. Een schoen of sandaal met een goed voetbed is sneller te kopen en gemakkelijker om op te lopen.

Een blijvend probleem bij het lopen

Wie eenmaal een doorgezakte voorvoet heeft, komt daar niet meer van af. Het is niet te genezen. U moet dan kiezen. U loopt het meest op schoenen en sandalen die de bovenstaande verhoging hebben en doet alleen voor speciale gelegenheden mooie schoenen met hakken aan, waar u dan echter niet lang op hoeft te lopen, of u blijft dagelijks met pijn lopen. Andere oplossingen zijn er niet voor.

De ouderdom komt met gebreken

Ouder worden is een voorrecht. De gebreken die daarmee gepaard gaan kunnen soms lastig zijn, maar er is vaak wel wat aan te doen. Het slapper worden van spieren, bindweefsel, en dergelijke is niet tegen te houden, maar er zijn wel vaak oplossingen te vinden die de problemen in elk geval flink kunnen verminderen.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?Pijnlijke voeten, wat doe je er aan?Onze voeten zijn kostbaar. We lopen er ieder dag mee. Wanneer je pijn hebt in je voeten, dan wordt het lopen vervelend.…
Pijn onder de voorvoet: symptomen, oorzaak en behandelingPijn onder de voorvoet: symptomen, oorzaak en behandelingPijn onder de voorvoet of pijn onder de bal van de voet is een courante klacht. Metatarsalgie is de brede benaming voor…
Likdoorn, wat is het en hoe voorkom je het?Likdoorn, wat is het en hoe voorkom je het?Bijna iedereen krijgt er eens in zijn leven wel eens mee te maken, een likdoorn onder de voet of tussen of op een teen.…
Fitflop en Mukluk voor een ongemerkte work-outFitflop en Mukluk voor een ongemerkte work-outWe belasten onze voeten dagelijks. Goed schoeisel is daarom erg belangrijk. De Fitflop is een nieuwe uitvinding, die ver…

Hoesten bij de babyHoesten bij de babyHoesten is een veelvoorkomende aandoening die vaak ook wel weer weggaat. Wanneer het een baby betreft, maken we ons toch…
Het hart slaat overHet hart slaat overHet overslaan van het hart maken we allemaal wel eens mee: het lijkt alsof het hart even vergeet te slaan. Daarna voel j…
Reacties

Ton Creemers, 08-04-2019
Als voorbereiding op de Kennedymars van dit jaar in Sittard heb ik in totaal 190 km gewandeld zonder enige pijn. Ik heb doorgezakte voeten en heb dus steunzolen. De laatste 2x na ongeveer 10-12 km wandelen lopen krijg ik flinke last van de hiervoor genoemde stekende pijnen onder de bal van de voeten en de tenen. Na 20 km had ik al 4 paracetamols genomen om minder pijn te voelen, maar dat loste uiteindelijk niets op. Zoals het er nu helaas uit ziet ben ik genoodzaakt te stoppen met de voorbereiding en af te zien vd Kennedymars vanwege de enorme pijnen, tenzij jullie mij een snelle oplossing kunnen geven voor het probleem. Reactie infoteur, 09-04-2019
Probeer het eens met Birkenstock sandalen. Die hebben juist op die plek, onder de bal van de voorvoet, een exacte verdikking zitten, die het doorzakken van het bot aldaar tegengaat. Andere schoenfabrikanten hebben dat ook al vaker geprobeerd, maar er schijnt toch verschil in te zitten.
Het duurt wel even een paar dagen daarop lopen, voordat de pijn verdwijnt. Veel succes met de Kennedymars.

Voskamp, 09-02-2018
Snerpende pijn onder de voetzool. zijn hier medicijnen voor? Al heel lang heb ik neuropathie. Reactie infoteur, 10-02-2018
Naar mijn weten zijn daar alleen de normale pijnstillers voor, maar aangepast schoeisel wil vaak helpen. Bent u al eens naar een podoloog geweest? Die kunnen vaak helpen. Beterschap!

Kees, 07-06-2017
Hoi, op schoenen lopen geeft bijna geen last maar in huis op sokken lopen geeft soms onverwacht 'n stekende pijn. Overdag loop ik en beweeg ik heel veel, ik ben van 1936 en draai mijn hand niet om voor lekker te werken. Groet van Kees Reactie infoteur, 08-06-2017
Het is mogelijk dat het dragen van schoenen minder snel het doorzakken van de voet botjes veroorzaakt. Als u op sokken loopt heeft de voorvoet geen steun en kunnen de voet botjes gemakkelijker uit elkaar zakken. Als we ouder worden, wordt ook het bindweefsel minder sterk om " de boel bij elkaar te houden". Ik ben bang dat er weinig aan te doen is. Wordt het erger, loop dan ook liever in huis op schoenen rond. U kunt er ook voor kiezen om in huis Birkenstock sandalen of slippers te dragen. Dan bent u het vast en zeker kwijt. Kies wel slippers met drie bandjes voor of een sandaal met een hielband.
Beterschap!

Jan van Engelandt, 12-10-2016
Pijn verergert meestal bij het autorijden en meestal 's nachts. Veronderstel door de positionering van de voet. Wat voor tijdens het sporten zoals voetbal en hardlopen? Gaat dat dan nog met steunzolen? Na een soms langere wandeling (2 uur) met specifiek wandelschoeisel voel ik niks. Daarentegen is de pijn pas echt goed begonnen na een voetbalmatch. Had wel al sinds een paar maand scheuten tijdens het voetballen die dan snel verdwenen. Reactie infoteur, 13-10-2016
Ik zou u aanraden om er toch eens een foto van te laten maken. Het is mogelijk dat er een voetbeentje verschoven is en dan is het verstandig om daar op tijd iets aan te laten doen door een fysiotherapeut of zo. Het is bij gewone wandelingen blijkbaar geen probleem, maar bij autorijden (waarbij u de voet langere tijd in een bepaalde stand op spanning hebt staan) en bij het voetballen hebt u problemen. Ook bij het voetballen gebruikt u de spieren en de gewrichten op een andere, intensievere manier.
Veel succes met een eventuele behandeling.

Hr Hisken, 08-11-2015
Hallo ik heb dagelijks pijn onder de linker voet ook als ik zit ik heb wel inlegzolen maar deze helpen niet echt ik heb wel een overgewicht maar ik heb ook pijn in ruststand ik loop wel regelmatig slenteren door het winkelcentrum en over de markten maar dan ben ik blij dat ik even kan zitten ik draag schoenen met harde zool en schoenen met zachte zool bij beide schoenen kom de pijn naar een poosje lopen wat te doen? Reactie infoteur, 08-11-2015
Ik zou daar toch eens mee naar de dokter of naar een podoloog gaan. Het is namelijk ook goed mogelijk dat u een scheef staand bekken hebt en uw linkervoet bij het lopen meer te lijden heeft dan uw rechtervoet. Misschien is met een kleine aanpassing het probleem al verholpen. Ook is het mogelijk dat er iets mis is met uw rechtervoet, maar dan zou daar eerst een foto van gemaakt moeten worden. Ook in dat geval moet u echter eerst naar de huisarts. Soms helpt echter ook fysiotherapie. U moet er in elk geval even naar laten kijken, want dit verhindert dat u in beweging blijft. Bovendien gaat u onbewust ook uw linkervoet ontlasten, wat straks weer andere problemen in heup of been kan veroorzaken.
Veel succes.
Met vriendelijke groet,
Anneke

Harro, 03-04-2015
Heb precies het zelfde probleem, alleen ik ben net 20. Bijna nooit last van mijn lichaam op spierpijnen en wat rug probleempjes na. nu een week lang deze pijn onder mijn voet en erg vervelend tijdens het sporten. tips? Reactie infoteur, 03-04-2015
Daar zou ik dan toch eens mee naar de dokter gaan. U bent er namelijk vrij vroeg mee. Normaal krijgt men pijn onder het midden van de bal van de voet (en dan bij elke stap) als men ongeveer boven de veertig is en het bindweefsel en spierweefsel wat slapper wordt. Op uw leeftijd is dat eigenlijk nog niet aan de orde. In combinatie met uw rugproblemen kan het echter ook iets anders zijn, zoals een verkeerde stand van de rug of een ongelijk staand bekken. Laat het daarom maar eens nakijken.

Trudy van Susteren, 09-06-2014
Ik heb al enige tijd last van hielspoor voornamelijk rechts. ik ben er nu oefeningen voor aan het doen. Maar nu heb ik ook pijn onder de bal van de linkervoet. Ik ben een wandelfan, maar dat wordt steeds moeizamer. ik ben 57. Ik heb platvoeten en heb jaren steunzolen aangemeten gekregen. De laatste keer zaten ze niet goed. Helaas vergoedt de zorgverzekeraar de voetenscan niet meer en is het heel erg moeilijk voor anderen te begrijpen dat ik daar geen geld voor heb en ook lang niet altijd in staat ben goede schoenen te kopen. Door alles dus ook zorg aan het vermijden, dus ook geen "verse" steunzolen meer. Ik weet niet goed wat ik moet doen. Bovendien heb ik ook last als ik gefietst heb. Kunt u mij advies geven?
M.vr. groeten Trudy Reactie infoteur, 09-06-2014
Beste mevrouw van Susteren,
Net als u heb ik ook steunzolen gebruikt, waar ik nu helemaal vanaf ben, omdat ik er niet mee weg kan. Evenals u heb ik rond mijn 50ste die pijn onder de bal van de voet gekregen, die bij elke stap een zenuwscheut veroorzaakt, waardoor het lopen moeilijk wordt. Sinds ik echter Birkenstock sandalen gebruik, is de pijn al snel verdwenen. Deze hebben precies op de goede plaats onder de voorvoet een randje die tegendruk geeft aan het doorzakken van de voetbeentjes, waartussen een van de voetzenuwen beklemd raakt. Andere sandalen en steunzolen hebben die ook wel, maar bij dit merk zitten ze blijkbaar perfect uitgemeten. Op deze sandalen kan ik dan ook het langste lopen. Er zijn ook modellen bij met riempjes achter de hiel. Echte damesschoenen draag ik nog soms, maar alleen naar feestjes en zo, want na korte tijd komt de pijn dan weer terug. Een van de oorzaken is dat niet alleen de spieren, maar ook het bindweefsel van de voeten tijdens het ouder worden slapper worden, waardoor de voet op die plaats hulp van "buitenaf" nodig heeft. Het adres van de firma kunt u op internet gemakkelijk vinden. Ik ben er zeker van dat u na korte tijd weer aan wandelingen mee kunt doen.
Veel succes!
Met vriendelijke groet,

Anneke

Iris, 09-05-2014
Ik ben 13 jaar maar heb dit altijd na een tijdje lopen. Dan krijg ik vreselijke steken in mijn voeten. Meestal heb ik ook erg snel echt pijn in mijn enkels. Ik kan er maar niet achterkomen wat het is ): Reactie infoteur, 11-05-2014
Beste Iris,
Ik weet het niet zeker, maar omdat je al zo jong last daarvan hebt, zal de oorzaak niet aan het doorzakken van de voet botjes liggen, maar kan het ook liggen aan zwakke spieren of het te zwakke bindweefsel, dat de voeten en enkels, samen met de spieren, stevigheid moet geven. Verzwik je vaak de enkels, val je snel als je per ongeluk ergens scheef op staat? Spieren kun je trainen, maar bindweefsel niet. Je kunt wel pijn krijgen als de spieren daardoor harder moeten werken of door verklevend bindweefsel zenuwen in de knel komen. Ga eens naar de dokter en leg het uit. Ik zou er wel even naar laten kijken, want je bent erg jong om hier al last van te hebben. Beterschap!
Anneke

Stacey, 21-06-2013
Hallo, ik heb hier zwaar last van en draag elke dag hakken van 10 cm en kan niet zonder! hebben julie een remedie om de pijn te verzachten? Reactie infoteur, 21-06-2013
Nee, jammer genoeg is tot nu toe de enige remedie om schoenen of sandalen te dragen met een correcte, precieze verhoging op de plaats waar de voorvoet doorzakt. Het doorzakken gebeurt overigens sneller door het lopen op hoge hakken. Dat is daar juist helemaal verkeerd voor. Overigens zijn er wel inlegzooltjes (hele en halve) met een verdikking op de plaats waar de voorvoet zit, maar vaak zijn die toch nog te zacht en zakt de voet toch nog door, waarna die vervelende zenuwpijn weer optreedt. U zou dat misschien eens kunnen proberen, maar dan moet dat zooltje wel precies op de goede plaats in de schoen aangebracht worden en dan nog is het de vraag of het helpt. Het is inderdaad een heel vervelend en pijnlijk probleem. Zelf loop ik nu op Birkenstock en kan nu wel weer af en toe op hakken lopen, maar niet lang, want dan begint het doorzakken weer opnieuw. Ik wens u veel succes.

F. van der Laan, 28-05-2013
Het probleem met een doorgezakte voorvoet met veel pijn onder de bal van de voet
tijdens het lopen heb ik al jaren. Omdat ik een liefhebber van lopen ben is het probleem ten dele opgelost door MBT schoenen te dragen maar wil ook wel eens pijnvrij op andere schoenen lopen met inlegzooltjes die verwisselbaar zijn maar ik wil wel naar een winkel om te passen en te vergelijken. Ik woon in Breda en ben een man van 66 jaar dus a.u.b een goed advies. Reactie infoteur, 04-06-2013
Ik ken de MBT schoenen niet, maar zal er eens naar gaan kijken. Op internet zag ik wel dat ze blijkbaar goed zijn voor een goede loophouding en dergelijke. Als de zool van die schoenen echter geen speciale verdikking onder de bal van de voet hebben, zullen ze niet afdoende helpen tegen de stekende pijn. Dan komt door het doorzakken nog steeds de zenuw tussen twee tenen in de knel. Ik heb zelf al jaren Birkenstock en kan tussendoor inderdaad een korte tijd pijnloos op andere schoenen lopen, maar de pijn komt dan toch weer terug. Door een juiste verhoging op die plaats geeft de zool extra steun en kan op die plek de voet niet doorzakken. Veel succes.

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.