Pijn onder de voorvoet: symptomen, oorzaak en behandeling

Pijn onder de voorvoet: symptomen, oorzaak en behandeling Pijn onder de voorvoet of pijn onder de bal van de voet is een courante klacht. Metatarsalgie is de brede benaming voor voorvoetklachten, wat vaak gepaard gaat met pijnklachten onder de bal van de voet; vaak een scherpe of stekende pijn onder de voorvoet. Je kunt deze klachten ontwikkelen als je deelneemt aan activiteiten waarbij je rent of springt. Er zijn ook andere oorzaken, waaronder misvorming van de voet of schoenen die te strak of te los zijn. Hoewel de aandoening over het algemeen niet ernstig is, kun je er wel dermate last van hebben dat je niet goed kunt lopen. Je kunt vaak zelf bepaalde maatregelen nemen, zoals het toepassen van ijs en rust om de symptomen te verlichten. Het dragen van het juiste schoeisel met schokabsorberende zolen of steunzolen kunnen klachten voorkomen of toekomstige problemen met metatarsalgie tot het minimum beperken.

Pijn onder de voorvoet of metatarsalgie

Metatarsalgie duidt op voorvoetklachten, wat vaak samengaat met pijnklachten onder de bal van de voet. Het gaat hierbij om een overbelasting van de middenvoetsbeentjes en de gewrichten in de voorvoet. Dit kan soms leiden tot een ontsteking in de voorvoet.

Symptomen van metatarsalie

Verschijnselen

Symptomen van metatarsalgie kunnen bestaan uit:
 • Scherpe, pijnlijke of brandende pijn in de bal van je voet het deel van de zool net achter je tenen;
 • Pijn die verergert wanneer je staat, of je voet draait of buigt tijdens het lopen, in het bijzonder op blote voeten op een hard oppervlak;
 • De pijnklachten verbeteren in rust;
 • Scherpe of stekende pijn, gevoelloosheid of tintelingen in je tenen;
 • Een gevoel alsof je een steentje in je schoen hebt zitten.

Huisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Wanneer een arts raadplegen?

Niet alle voetproblemen vereisen medische zorg. Soms heb je last van je voeten na een lange dag van staan ​​of een pittige training. Pijn onder je voeten die langer dan een paar dagen duurt, kun je beter niet negeren. Praat met je huisarts als je een brandende pijn in de bal van je voet hebt die niet verbetert na een aantal dagen rust en het aanpassen van je activiteiten.

Oorzaken van pijn in bal van voet

Vaak ontstaat metatarsalgie door een combinatie van factoren, maar het kan ook door één factor veroorzaakt worden.

Hardlopende vrouw / Bron: Istock.com/MartinanHardlopende vrouw / Bron: Istock.com/Martinan

Intensieve training of activiteit

Langeafstandslopers hebben meer kans op metatarsalgie, vooral omdat de voorvoet aanzienlijke kracht absorbeert wanneer een persoon hardloopt. Maar iedereen die deelneemt aan een high-impact sport heeft meer kans hierop, vooral als je schoenen slecht passen of zijn versleten.

Holvoet

Bij holvoet of pes cavus heeft je voet een zeer hoge boog. Deze is niet plat wanneer je gewicht plaatst op je voet. Dit komt door een disbalans in de spieren van de voet. Deze aandoening kan zorgen voor extra druk op de bal van de voet wat kan leiden tot metatarsalgie.

Hamerteen

Bij een hamerteen is je teen chronisch gebogen op haar middengewricht. Veelvoorkomende oorzaken zijn slecht passende schoenen, schade aan de tenen, knobbel aan de grote teen (een zogeheten 'bunion') en reumatoïde artritis.

Overgewicht

Aangezien het meeste van je lichaamsgewicht zich verplaatst naar je voorvoet wanneer je loopt, betekent ieder extra pondje dat er meer druk op je middenvoetsbeentjes komt. Het verliezen van gewicht zou de klachten aanzienlijk kunnen verminderen.

Hoge hakken kunnen pijn onder de voorvoet veroorzaken / Bron: Jill111, PixabayHoge hakken kunnen pijn onder de voorvoet veroorzaken / Bron: Jill111, Pixabay

Slecht passende schoenen

Hoge hakken, waardoor er extra gewicht komt aan de voorkant van je voet, zijn een veel voorkomende oorzaak van metatarsalgie bij vrouwen. Schoenen met een smalle voorkant waardoor je tenen te weinig ruimte hebben of sportschoenen die te weinig steun geven, kunnen ook bijdragen aan het probleem.

Stressfractuur van een middenvoetsbeentje

Dit duidt op een botscheurtje in de middenvoetsbeentjes, vaak als gevolg van overbelasting.

Neuroom van Morton

Mortons neuralgie is van invloed op één van de zenuwen die lopen tussen de botten in je voet. Het gaat om een verdikking of beklemming in de gevoelszenuw van de tenen, waarvan de exacte oorzaak niet bekend is. Symptomen bestaan uit pijn, branderig gevoel, gevoelloosheid en tintelingen tussen twee tenen van de voet.

Klauwteen

Een klauwteen duidt op een afwijkende stand van de eerste twee teenkootjes van een teen, die in een onnatuurlijke hoek staan ten opzichte van elkaar. Hierbij raakt het uiteinde van de teen de grond.

Jicht in voet (grote teen) / Bron: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Jicht in voet (grote teen) / Bron: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Artritis of jicht

Artritis of jicht kunnen leiden tot een gewrichtsontsteking in de bal van de voet of van de grote teen.

Diabetes

Diabetes kan tot complicaties leiden, waaronder schade aan de zenuwen in je voeten.

Risicofactoren

Bijna iedereen kan metatarsalgie ontwikkelen, maar je hebt een hoger risico als je:
 • Deelneemt aan high-impact sporten met rennen en springen;
 • Hoge hakken draagt of schoenen die niet goed passen;
 • Te kampen hebt met overgewicht of obesitas;
 • Last hebt van andere voetproblemen, zoals hamerteen en eelt op de onderkant van je voeten
 • Last hebt van inflammatoire artritis, zoals reumatoïde artritis of jicht.

Complicaties

Zonder behandeling kan matarsalgie leiden tot pijn in andere delen van dezelfde of andere voet en pijn elders in het lichaam, zoals de onderrug of heup, vanwege hinken of mank lopen wegens pijn.

Diagnose en onderzoek

Verschillende voetproblemen kunnen symptomen geven die vergelijkbaar zijn met die van metatarsalgie. Om de bron van de pijn te kunnen vaststellen, zal de arts je voet onderzoeken terwijl je staat en zit en allerlei vragen stellen over je levensstijl en activiteitenniveau. Mogelijk dat een röntgenfoto nodig is om de oorzaak te identificeren of om andere voetproblemen uit te sluiten.

Behandeling pijn onder de voorvoet

Conservatieve maatregelen, zoals rust en het veranderen van schoenen, en door gewicht te verliezen, kunnen vaak al de symptomen verlichten. Als er sprake is van een onderliggende aandoening zoals een hamerteen, kan een operatieve ingreep uitkomst bieden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spreidvoet: klachten, oorzaken en behandelingSpreidvoet: klachten, oorzaken en behandelingSpreidvoet is een voetafwijking waarbij de voorvoet is doorgezakt. Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn die echter…
Een stekende pijn onder de bal van de voet bij elke stapEen stekende pijn onder de bal van de voet bij elke stapHet komt meestal zomaar ineens: bij elke stap krijgt u een scherpe pijnscheut onder de bal van een voet. U weet niet waa…
Pijn onder de voetPijn onder de voetPijn onder de voet komt voor na een blessure, door overbelasting, bij overgewicht, verkeerd schoeisel, een verkeerde loo…
Mortonse Neuralgie: dove, stekende voorvoet, pijnlijke tenenMortonse Neuralgie: dove, stekende voorvoet, pijnlijke tenenBij het lopen moeten we de normale vloeiende loopbeweging afmaken, zodat we moeiteloos kunnen voortbewegen. Het houdt in…

Gastroscopie: Inwendig kijkonderzoek van maagGastroscopie: Inwendig kijkonderzoek van maagDe arts voert een gastroscopie uit om een beeld te krijgen van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm (het eers…
Maagkanker (maagcarcinoom): Kanker in maagslijmvliesMaagkanker (maagcarcinoom): Kanker in maagslijmvliesBij maagkanker (maagcarcinoom, carcinoma ventriculi) ontstaat kanker vanuit het maagslijmvlies. De precieze oorzaak van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainArchive, Pixabay
 • http://podotherapeut.nl/klachtenwijzer/19/12/metatarsalgie
 • https://www.patient1.nl/encyclopedie/metatarsalgie-oorzaak
 • http://www.webmd.com/a-to-z-guides/metatarsalgia#1
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/metatarsalgia/symptoms-causes/dxc-20262487
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/monkeybusinessimages
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/Martinan
 • Afbeelding bron 3: Jill111, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Reactie

Jan Sommeling, 16-11-2017
Ik heb een vraag.
Na een ernstig ongeluk 12 jaar geleden draag ik steunkousen, sindsdien heb ik dikke voetzolen, het laatste jaar is de bal van mijn voet dikker geworden, mijn tenen raken amper nog de grond.
Ik maak gebruik van een rolstoel en loop zo nu en dan nog stukjes maar dat is pijnlijk.
Graag wil ik weten of daar iets aan te doen is.
Bij voorbaat mijn dank, Jan Sommeling Reactie infoteur, 18-11-2017
Dikke voeten hebben een lokale of systemische oorzaak. De meest voorkomende lokale oorzaak is chronisch veneuze insufficiëntie (CVI), een chronische stoornis in de afvoerende aderen. U kunt dit het best met uw huisarts bespreken. Als de oorzaak duidelijk is, kan bekeken worden welke behandeling ingezet kan worden.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.