Buikgriep behandeling en symptomen

Buikgriep behandeling en symptomen Wanneer we spreken over buikgriep, dan hebben we het eigenlijk over de aandoening die artsen gastro-enteritus noemen. Letterlijk vertaald betekent dit "ontsteking van maag of darmen". De aandoening wordt gekenmerkt door overgeven in combinatie met diarree en wordt veroorzaakt door een infectie met een virus of bacterie.

Symptomen buikgriep

Typische symptomen van buikgriep zijn diarree in combinatie met overgeven. Soms is slechts een van deze symptomen aanwezig, maar meestal beide. Maagkrampen komen ook vaak voor bij buikgriep. Kenmerkend is dat de symptomen zo’n 12 tot 72 uur na het binnenkrijgen van het infectieuze virus of bacterie beginnen. Indien de ziekte veroorzaakt wordt door een virus dan herstelt de patiënt meestal binnen een week. Als er bloed wordt aangetroffen in de ontlasting dan is de oorzaak waarschijnlijk bacterieel. In dat geval kan de buikgriep zelfs tot enkele weken voortduren.

Behandeling van buikgriep

Wat te doen bij buikgriep? Zoals hierboven gemeld zijn de belangrijkste symptomen van buikgriep diarree en overgeven. Beide symptomen kunnen leiden tot uitdroging. Dit is met name bij baby’s en zuigelingen van cruciaal belang. Eén van de belangrijkste zaken is dus de vocht en zoutbalans in het lichaam op orde te houden. Veel drinken van niet-irriterende dranken, zoals thee en water is dus belangrijk. In geval van ernstige langdurige diarree kan het gebruik van ORS een uitkomst bieden, omdat dit zowel het vocht als de mineralen op peil houdt. Verder kan er niet zo heel veel gedaan worden om het herstel te bevorderen. Enkele dagen thuis rust houden en veel slapen zijn belangrijk voor een spoedig herstel.

Buikgriep baby

Buiksgriep kan voor baby’s een gevaarlijke aandoening zijn. Hoe kunt u uw kind het beste helpen?
  • Zorg er voor dat uw kind niet te veel vocht verliest.
  • Controleer of uw kind blijft plassen, zo niet, dan kan dit een teken van uitdroging zijn.
  • Raak niet in paniek als uw kind niet of minder wilt eten, dit hoort erbij.
  • Als uw baby koorts heeft, behandel deze dan.
  • Smeer de billetjes preventief in met zinkzalf, bepanthen of andere vette zalf.
  • Biedt uw kind vaker kleinere hoeveelheden melk (50-100ml) aan.

Buikgriep voorkomen

Buikgriep voorkomen is erg lastig. De microorganismen die de buikgriep veroorzaken zijn over het algemeen makkelijk overdraagbaar. Een griepprik zal niet helpen, omdat die slechts beschermt tegen het griepvirus en laat dat net een virus zijn dat geen buikgriep veroorzaakt! Enkele zaken die bijdragen aan om de kans om ziek te worden te verkleinen zijn; goed de handen wassen na de toiletgang en voor het bereiden van voedsel. Verder is het belangrijk om vlees goed te verwarmen, zodat alle bacteriën dood zijn en voorzichtig te zijn met schaaldieren. Andere tips zijn het vermijden van mensenmassa’s, slechte eetgelegenheden en ziekenhuizen. Ieder risico vermijden lukt bij buikgriep helaas niet omdat buikgriep vele veroorzakers heeft.

Oorzaken buikgriep

Hoewel men spreekt over buik”griep”, wordt de aandoening meestal niet veroorzaakt door het griepvirus. De belangrijkste virale veroorzakers van buikgriep zijn rotavirus, norovirus, adenovirus en het astrovirus. Wanneer we kijken naar baby’s en kinderen, dan is meestal het rotavirus de boosdoener.
Het rotavirus zorgt voor uitdroging en diarree bij kinderen en dan vooral bij kinderen onder de 2 jaar. Volwassenen hebben over het algemeen een redelijke weerstand tegen dit virus. Een besmetting met het rotavirus duurt zo’n 6 dagen en komt overal ter wereld voor.
De tweede grootste veroorzaker van buikgriep is het norovirus. Vooral bij volwassenen die in elkaars nabijheid leven, kan het norovirus grote uitbraken van met diarree gepaarde buikgriep veroorzaken. Denk hierbij aan onhygiënische restaurants, cruiseschepen, ziekenhuizen en studentenhuizen. Het vervelende aan het norovirus is dat nadat de patiënten genezen zijn van hun diarree, ze nog steeds besmettelijk zijn. Hierdoor kunnen ze weer gezonde personen besmetten. Besmetting met dit virus kan voorkomen worden door de handen goed te wassen, nadat men het toilet bezocht heeft en voordat men in de keuken eten klaarmaakt.
Het astrovirus en adenovirus zijn minder vaak de veroorzakers. Wel is met name het astrovirus bekend als het “ballenbakvirus”. Het virus blijft namelijk lange tijd buiten het lichaam besmettelijk, bijvoorbeeld op slecht gereinigd speelgoed (bijv. ballenbak bij IKEA).

Soms wordt de buikgriep veroorzaakt door een bacterie. In dat geval is Salmonella de belangrijkste boosdoener. Salmonella is een groep van 2000 verschillende bacteriën die via de mond in de maag en de darmen terecht komt. Salmonellabesmetting wordt vaak veroorzaakt door slecht verwarmd vlees, waarin niet alle bacteriën gedood zijn.
Andere bacteriën die buikgriep veroorzaken zijn:
  • Campylobacter
  • Clostridium difficile
  • Shigella
  • Listeria
  • Escherichia coli
  • Vibrio chlolerae

Shigella wordt vooral van mens op mens overgebracht en veroorzaakt een bloederige diarree en dysentrie. Listeria is een een staafvormige bacterie die via menselijk contact wordt overgebracht. Een infectie met listeria is met name gevaarlijk voor zwangere vrouwen.´De Campylobacter bacterie is vooral bekend als een gevaarlijke bacterie die in kip voorkomt en sporadisch ook in andere slecht verhitte vleesproducten. Met name mensen met een verminderde weerstand zoals ouderen en zieken zijn gevoelig voor deze bacterie, die bij mensen toch enkele tientallen doden per jaar veroorzaakt, vooral in bejaarden -en verzorgingstehuizen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Pernambuco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikgriep met diarree: symptomen en behandelingBuikgriep met diarree: symptomen en behandelingBuikgriep is een frequent voorkomende ziekte. Ongeveer 20% van de Nederlandse en Belgische bevolking krijgt er jaarlijks…
Buikgriep: symptomen, preventie en behandelingBuikgriep: symptomen, preventie en behandelingBuikgriep (gastro-enteritis) is een verzamelnaam voor maag-darmontstekingen. Een bekende veroorzaker van buikgriep is he…
Buikgriep: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseBuikgriep: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseEen maag-darminfectie of gastro-enteritis noemen we in de volksmond ook wel buikgriep. Het gaat om een ontsteking van he…
De buikgriep, symptomen en behandelingBuikgriep hebben kan erg lastig zijn, het is een acute infectie door besmetting van een virus. Eén van de belangrijkste…

Syndroom van Tietze: pijn op de borstSyndroom van Tietze: pijn op de borstPijn op de borst: de meeste mensen denken gelijk aan een hartaanval of een ernstige hartkwaal. Zoek maar eens op het int…
Bewegen helpt tegen darmkankerBewegen helpt tegen darmkankerHondenbezitters die een aantal keren per dag op uittrekken om hun huisdier zijn bewegingsvrijheid te geven, hebben minde…
Bronnen en referenties
  • http://www.merckmanual.nl/mmhenl/index.html
Pernambuco (62 artikelen)
Laatste update: 21-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.