Vaginale schimmelinfectie en bacteriële vaginosis

Vaginale schimmelinfectie en bacteriële vaginosis Vulvovaginitis is een ontsteking van de vulva en vagina, dit veroorzaakt pijn en jeuk. Oorzaken kunnen onder andere een vaginale schimmelinfectie zijn of bacteriële vaginosis. Een vaginale schimmelinfectie is een ontsteking van de vagina die veroorzaakt wordt door besmetting met de candidaschimmel. Bacteriële vaginosis is een bacteriële infectie van de vagina die soms een afwijkende afscheiding geeft met een onprettige geur. Wat zijn de oorzaken, de symptomen, wat kun je zelf doen en wat zijn de mogelijkheden voor behandeling?

Inhoud artikel


Vulvovaginitis

Vulvovaginitis is een ontsteking van de vulva en vagina, het veroorzaakt jeuk en pijn. Bijna iedere vrouw maakt het euvel wel een keer mee in haar leven. Ook als jong meisje kun je er last van hebben. Meestal wordt vulvovaginitis veroorzaakt door een infectie: of door een schimmel, Candida albicans, die een schimmelinfectie geeft, of door een protozoön, Trichomonas vaginalis. Deze laatste leidt tot trichomoniasis een seksueel overdraagbare aandoening. Vrouwen die leiden aan diabetes mellitus lopen meer risico op een schimmelinfectie. In de vagina komen bacteriën voor die in principe onschadelijk zijn, maar heb je er teveel van dan kunnen ze zorgen voor vulvovaginitis. Vulvovaginitis wordt soms veroorzaakt door het gebruik van producten voor het bad die parfum bevatten, bepaalde wasmiddelen, deoís, inlegkruisjes, crèmes die zaaddodend werken. Maar het kan ook optreden na de overgang, het weefsel van de vagina wordt dunner, droger, gevoeliger voor irritatie. De veranderingen komen door een laag gehalte aan oestrogeen. De behandeling van vulvovaginitis hangt af van de oorzaak.

Kinderen

Bij kinderen die last hebben van vulvovaginitis kan de irritatie veroorzaakt worden door aarsmaden, er kan iets vastzitten in de vagina (bijvoorbeeld een kraal), maar het kan ook een aanwijzing zijn voor seksueel misbruik.

Vaginale schimmelinfectie (oorzaken, symptomen, behandeling)

De meeste vrouwen krijgen ooit in hun leven last van een schimmelinfectie, meestal in de jaren dat ze ongesteld zijn. Een schimmelinfectie kan dikwijls terugkeren.

Oorzaken

Een vaginale schimmelinfectie ontstaat als een schimmel, Candida albicans, die al van nature in de vagina aanwezig is, sneller gaat groeien dan gewoonlijk. Een vaginale schimmelinfectie is niet gevaarlijk maar geeft wel lastige klachten: een jeukende vulva en vagina. Candida-infecties kunnen ook voorkomen in bijvoorbeeld de mond. Candida albicans kan sneller gaan groeien als de bacteriën die de groei normaal tegenhouden worden vernietigd door antibiotica of door zaaddodende middelen. De bacteriën in de vagina kunnen ook vernietigd worden doordat het evenwicht van hormonen verandert, bijvoorbeeld bij een zwangerschap of voor de ongesteldheid. Vrij je met iemand die candida heeft, dan kun je het ook daardoor krijgen. Het is echter geen seksueel overdraagbare ziekte. Heb je diabetes mellitus dan is de kans op een schimmelinfectie groter.

Symptomen

De verschijnselen ontwikkelen zich vaak binnen een paar dagen. Het gaat om irritatie en een jeukend gevoel bij de vagina en vulva. Er is sprake van witte afscheiding die vrij dik is en doet denken aan kaas. Zonder behandeling kan de huid bij de aangedane plaatsen rood kleuren en stuk gaan.

Diagnose

De vaginale afscheiding kan een aanwijzing zijn. Er zal waarschijnlijk een inwendig onderzoek worden gedaan en misschien wordt er een kweek gemaakt.

Behandeling

Als blijkt dat het een schimmelinfectie is, dan zal een medicijn worden voorgeschreven dat de schimmel vernietigd. Het kan gaan om vaginale crèmes, vaginale tabletten of pillen. De behandeling heeft meestal goed resultaat, maar de vaginale schimmelinfectie kan terugkomen. Bij een vaginale schimmelinfectie is het raadzaam om een paar dagen geen seks te hebben, tot de klachten zijn verdwenen.

Voorkomen van een vaginale schimmelinfectie

 • Was rond de vagina alleen met water;
 • Gebruik geen inlegkruisjes;
 • Gebruik geen zaaddodende crèmes en latexcondooms als deze voor irritatie in de vagina zorgen;
 • Gebruik geen badproducten, zeep met parfum of vaginale douches;
 • Gebruik geen geparfumeerd maandverband of tampons, breng vaak een nieuwe tampon in;
 • Draag ondergoed van katoen en zorg voor kleding die niet te strak zit.

Bacteriële vaginosis (oorzaken, symptomen, behandeling)

Bacteriële vaginosis is een bacteriële infectie van de vagina die soms een abnormale afscheiding geeft met een onaangename geur. Het kan zich voordoen bij seksueel actieve vrouwen van alle leeftijden.

Oorzaken

Bacteriële vaginosis wordt veroorzaakt door een overmatige groei van bepaalde bacteriën die gewoonlijk te vinden zijn in de vagina. Het gaat met name om de Gardnerella vaginalis en de Mycoplasma hominis. Het evenwicht, wat er van nature is, raakt van slag. Waarom de groei te snel verloopt is niet duidelijk, maar bacteriële vaginitis komt meer voor bij vrouwen die seksueel actief zijn en soms komt het voor samen met seksueel overdraagbare aandoeningen (maar dat is niet altijd het geval).

Symptomen

Bacteriële vaginosis geeft vaak geen verschijnselen. Soms is er sprake van een afscheiding die grijs-wit van kleur is met een onfrisse geur die aan vis doet denken, verder kunnen de vulva en de vagina geïrriteerd zijn.

Behandeling

Aan de hand van de klachten en verschijnselen kan de diagnose gesteld worden. Mogelijk wordt er een kweek gemaakt of wordt de afscheiding onder de microscoop bekeken. Soms wordt vaginosis behandeld met zuur water voor een spoeling van de vagina.
Er kan ook antibiotica worden voorgeschreven. Bacteriële vaginosis is meestal binnen een paar dagen verdwenen, het heeft wel de gewoonte om terug te keren.
© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeuk in schaamstreek bij de vrouw: vulvovaginitisJeuk in schaamstreek bij de vrouw: vulvovaginitisHet is heel gênant als je last hebt van jeuk in de schaamstreek. Het geeft naast jeuk ook irritatie en een branderig gev…
Vaginale schimmelinfectie (Candidiasis)Jeuk in en rond de vagina, pijn bij plassen en meer afscheiding dan normaal? Grote kans dat er sprake is van een vaginal…
Vagina-ontsteking: oorzaken en symptomenVagina-ontsteking: oorzaken en symptomenDe meeste vrouwen krijgen wel een keer last van vaginale klachten. Vaak is er sprake van een ontstoken vagina. De klacht…
Oorzaken van gele afscheiding en groene afscheidingOorzaken van gele afscheiding en groene afscheidingAlle vrouwen produceren afscheiding, maar soms kan de afscheiding afwijken. Dit kan voor paniek zorgen. Vooral als uw af…

Pijn in de lies: oorzaken, behandeling & tips bij liespijnPijn in de lies: oorzaken, behandeling & tips bij liespijnPijn in de lies komt bij vrij veel mensen voor, en niet alleen bij sporters. Bij sporters is vooral overbelasting de oor…
Gevoel alsof je valtGevoel alsof je valtHet gevoel dat je valt tijdens het inslapen: iedereen heeft dit al eens meegemaakt. De een heeft er dagelijks last van t…
Bronnen en referenties
 • Apotheek.nl
 • Thuisarts.nl
 • De Grote Oosthoek
 • Het Medisch Handboek
 • Wikipedia.nl
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 31-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.