Nagelproblemen: herken een onderliggende ziekte

Nagelproblemen: herken een onderliggende ziekte Als je last hebt van nagelproblemen, zoals witte, blauwe, gele of brokkelige nagels kan het een aanwijzing zijn dat er sprake is van een onderliggende ziekte. Als je leert hoe je nagels kunt aflezen, kun je in sommige gevallen een ziekte snel op het spoor komen. Meestal is een nagelaandoening onschuldig. Niet alle broze nagels betekenen dat er problemen zijn met de schildklier, maar het kan ook door schoonmaakmiddelen komen. Welke nagelaandoeningen zijn er allemaal en wat betekent het?

Afwijkingen aan de nagels

Nagels kunnen een hoop vertellen over je gezondheid. Hoewel het meestal vrij onschuldig is, kunnen sommige problemen van de nagels wijzen op een onderliggende ziekte. Door te weten wat een bepaalde afwijking kan betekenen, kun je bepaalde ziekten achterhalen en op tijd ingrijpen. Zo begint bijvoorbeeld bij 10% van de mensen met de huidaandoening psoriasis met geribbelde nagels. Maar broze nagels hoeft niet altijd een onderliggende ziekte te betekenen: het kan komen door veel blootstelling aan een schoonmaakmiddel.

Afgebrokkelde nagels, gespleten nagels of broze nagels

Bij klachten dat de nagels erg droog en broos zijn, dat ze snel afbrokken of afbreken, kan er sprake zijn van een voorteken van een schildklieraandoening. Als de nagels broos zijn en een gelige kleur hebben, kan er sprake zijn van een schimmelinfectie, ook wel kalknagel genoemd. Als je veelvuldig wordt blootgesteld aan water of schoonmaakmiddelen, ligt het voor de hand dat de klachten daardoor komen. Schoonmaakmiddelen kunnen erg agressief zijn, en zorgen voor zeer droge nagels, en dat kan leiden tot broze nagels of zelfs tot afgebrokkelde nagels.

Geribbelde nagels

Als je last hebt van nagels met ribbels of putjes, kan het voor voorbode zijn voor de huidaandoening psoriasis of gewrichtsontsteking (artritis) zijn. Als hier sprake van is, zie je ook vaak een roodbruinachtige verkleuring optreden. Bij circa 10% van de mensen begint psoriasis in de nagels. Het is dus niet andersom dat bij 10% van de mensen met geribbelde nagels sprake is van psoriasis. Psoriasis is een chronische huidaandoening waarbij er een sterke schilfering plaatsvindt van huidcellen. Bij deze aandoening is het immuunsysteem ontregeld.

Bleke of witte nagels

Deze aandoening kan ontstaan bij het ouder worden. De nagels worden bleker en soms wel zelfs wit. Als het niets met ouder worden te maken heeft kan het wijzen op: een leverziekte, bloedarmoede, hartfalen en ondervoeding. Als de verandering van bleke nagels helemaal doorzet tot het ontstaan van witte nagels, is het verstandig om naar de dokter te gaan.

Witte nagels met donkere randen

Als je nagels bijna helemaal wit zijn, met donkere randen aan de bovenkant, kan het een aanwijzing zijn voor een leveraandoening, zoals hepatitis (leverontsteking). Geelzucht gaat vaak gepaard met leverproblemen, er kan een gelige verkleuring zijn van de vingers. Deze gele kleur is vooral goed te zien in het oogwit, dat in geval van geelzucht ook geel kleurt. Omdat een leveraandoening ernstig is, is het raadzaam om in geval van vermoeden hiervan, zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan.

Gele nagels

Meestal als er sprake is van een aandoening, gaat het om een schimmelinfectie. Als de infectie zich doorzet, kan het nagelbed zich terugtrekken en kunnen de nagels dik en broos worden. Wat minder vaak voorkomt, is dat de gele kleur wijst op een longziekte, suikerziekte (diabetes), psoriasis of een schildklieraandoening. Zware rokers hebben regelmatig last van gelige nagels, maar dit komt door het vasthouden van de sigaret en het heeft niets met de nagels zelf te maken.

Blauwachtige nagels

Blauwgekleurde nagels kunnen een teken zijn van een zuurstoftekort. Er kan sprake zijn van een longontsteking. Als er sprake is van een hele lichte zweem, zou er sprake kunnen zijn van suikerziekte. Als er slechts sprake is van één blauwe nagel, is de oorzaak meestal een bloeduitstorting. Dit uit zich als een blauwe plek onder de nagel. Dit kan pijnlijk zijn, maar gaat vanzelf weer over. Mensen die last hebben van de aandoening Raynaud (een aandoening waarbij bloedvaten heftig reageren op kou waardoor vingers en tenen wit worden), kunnen ook last van blauwe nagels krijgen. Dit is van korte duur en is weer over als de persoon weer warme handen en voeten heeft.

Afgebeten nagels

Nagelbijten is meestal niet meer dan een vervelende gewoonte. Als je niet kunt stoppen met nagelbijten, kan er sprake zijn van een obsessief-compulsieve stoornis oftewel een dwangstoornis. Het gevolg kan zijn dat de nagels veel te diep worden afgebeten, en dit kan leiden tot ingescheurde nagels of gespleten nagels. Als je niet in staat bent te stoppen met nagelbijten, raadpleeg dan een huisarts.

Opgezette nagelrand

Als de huid rond de nagel opgezet, pijnlijk en rood is, is er vaak sprake van een ontsteking van de nagelrand. Het is een onschuldige aandoening die meestal vanzelf weer over gaat. In een zeldzaam aantal van de gevallen kan een opgezette nagelrand duiden op een ernstige aandoening, zoals de huidziekte lupus (een auto-immuun bindweefselziekte die zich uit in onder andere huidaandoeningen). Als een ontstoken nagelrand pijn doet aan de nagels en niet vanzelf over gaat, ga dan naar de huisarts.

Donkere lijnen onder de nagel

Wees alert in het geval er donkere banden onder de nagel verschijnen, omdat dit in sommige gevallen veroorzaakt kan worden door huidkanker. Het hoeft niet ernstig te zijn, maar omdat het wel ernstig kan zijn is het raadzaam zo snel mogelijk naar de dokter te gaan.

Ingroeiende nagels

Het is een van de meest algemene nagelproblemen. Meestal ontstaat een ingegroeide teennagel aan de grote teen. De oorzaken zijn nog niet afdoende onderzocht, maar strakke schoenen lijken een oorzaak te zijn van dit probleem. Meestal is het vrij onschuldig en kan het bijgehouden worden door de randjes van de nagels goed te knippen. In sommige gevallen kan het zeer pijnlijk zijn en kan er een ontsteking ontstaan. Er kan dan fijt ontstaan, dit is een vorm van ontsteking waarbij het bot aangetast kan worden.

Wanneer naar de dokter?

In de meeste gevallen hoef je je direct geen zorgen te maken als er nagelproblemen zijn, met uitzondering van de donkere lijnen onder de nagel. Mocht een bepaald probleem lang aanhouden en zelfzorg helpt niet, of je maakt je zorgen, dan kun je altijd een afspraak maken met de huisarts of vragen om een doorverwijzing naar een dermatoloog.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe houd je je nagels mooiHoe houd je je nagels mooiNagels hebben normaal gesproken als functie dat je geen eelt krijgt op je vingertoppen. Maar veel vrouwen vinden ook dat…
Nagels afbijtenNagelbijten, het is een nare gewoonte die veel mensen dagelijks bezighoudt. Is het niet uit stress, dan wel uit vervelin…
Afgebrokkelde gespleten vingernagels; slechte nagelsAfgebrokkelde gespleten vingernagels; slechte nagelsJe nagels brokkelen af en zijn bros. Wat kunnen de oorzaken zijn van afgebrokkelde nagels of lelijke gespleten nagels? B…
Misvormde of broze nagelverzorgingMisvormde of broze nagelverzorgingWanneer men last heeft van broze nagels betekent dit dat de nagels te uitgedroogd zijn door teveel in het water te hebbe…

Oorzaken en symptomen van ADHDBij ADHD denkt men vaak aan drukke kinderen. Maar wat zijn de verdere symptomen van ADHD, hoe ontstaat deze aandoening e…
Verstopping: wat kun je er zelf aan doen?Verstopping: wat kun je er zelf aan doen?De een heeft dagelijks een stoelgang en de ander hoeft misschien maar eenmaal in de drie dagen. Het is niet verontrusten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Niekverlaan, Pixabay
  • www.dokterdokter.nl
  • www.gezondheid-en-afvallen.plazilla.com
Reacties

Addie Rozemond, 03-01-2016
Ik heb een vraag, ik ontdekte met de feestdagen dat ik in eens blauwe randen had op mijn nagels van mijn vingers, ik heb een herseninfarct gehad in 1998 hier door was ik links verlamt, ik loop wel maar ik kan geen afstanden afleggen meer.
Mijn linker arm wil niet goed komen, het zou kunnen dat de bloed omloop hier voor zorgt dat ik in eens blauwe vinger nagels heb gekregen.
De feestdagen zijn voor bij, ik moet ook meer bewegen maar een lichaam wat niet meer goed kan bewegen terwijl ik dit wel wil dan begrijpen jullie ook wel wat er gaat gebeuren ik word zwaarder, een coats die mij kan begeleiden bij mij om meer op een verantwoordelijke manier goed te bewegen deze kan ik niet betalen, ik heb een WAO uitkering, Ik heb een driewiel fiets dit is ook mijn vervoer, ik weet dat fietsen goed is, lopen is een probleem.
Kunnen jullie mij vertellen wat de donkere nagels beteken, en ook wat nu het beste is om toch meer te bewegen. Reactie infoteur, 07-01-2016
Het zou heel goed kunnen dat het te maken heeft met de bloedsomloop. Doordat er te weinig zuurstof bij de vingers komt, kunnen ze blauw kleuren. Beweging is goed. Is het mogelijk om het lopen op te bouwen. Bijvoorbeeld dat u begint met een paar minuten en dit opbouwt?
Als dit niet mogelijk is, kunt u bijvoorbeeld eerst gaan zwemmen zodat u het hele lichaam laat bewegen.

Ann, 19-08-2014
Dag,
Mijn dochter (11) heeft aan haar handen prachtige nagels, haar nagels aan de linkervoet zien er prima uit, maar aan haar andere voet zijn ze grauw (ook wat gelig) en er zitten deukjes in. Dit is al een paar jaar zo. Het is niet pijnlijk, maar ze schaamt zich.
Wat zou er aan de hand kunnen zijn?
Zou een bezoekje aan de huisarts noodzakelijk/nuttig kunnen zijn, of een pedicure?
Ik ben benieuwd naar uw mening.
Met vriendelijke groet, Ann Reactie infoteur, 22-08-2014
Als u toevallig bij de huisarts bent met uw dochter, kunt u vragen of hij of zij er naar wil kijken. Anders kan een pedicure u waarschijnlijk ook advies geven. Het kan zijn dat er een schimmel in de nagel zit, dat op eenvoudige wijze te behandelen is met druppels die geruime tijd dagelijks op de nagels moeten worden aangebracht.

Vermeulen, 11-03-2014
Mijn vraag is: de nagels van mijn handen hebben ribbels die van boven naar beneden lopen en waarvan er inmiddels 3 endelings scheuren. De nagel groeit er al gescheurd uit. Het enige wat ik kan doen is om die nagels zo kort mogelijk houden. Het is ooit (zo'n jaar of 3 geleden met 1 nagel begonnen, nu dus inmiddels 3) Het is mijn rechter duim en links mijn ring en middelvinger.
Graag uw visie, met vriendelijke groet, Truus Vermeulen Reactie infoteur, 25-03-2014
Beste Truus,
Het zou kunnen zijn dat het probleem in het nagelbed ligt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn zoals een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of een onderliggende aandoening, Het advies is om een dermatoloog te raadplegen om dit uit te laten zoeken.

Met vriendelijke groet
YMBakker

C. J. Burger, 01-02-2014
Ik heb z.g lepeltjesnagels aan beide handen, is er een verband te leggen met de aanwezigheid van artrose in de vingergewrichten? Reactie infoteur, 07-02-2014
Het zou kunnen duiden dat er een beginstadium is van artrose, hoewel dat niet het geval hoeft te zijn. Meestal zijn geribbelde nagels onschuldig. Om te weten of er sprake is van artrose, dient dit nader onderzocht te worden.

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 03-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.