Cholesterol natuurlijk verlagen
Cholesterol heeft in de loop van de tijd een slechte naam gekregen. Men ziet cholesterol bijna als een vergif voor het lichaam. Toch heeft ons lichaam deze vetachtige stof nodig voor de aanmaak van celwanden, hormonen en gal. Daarnaast is het ook een bouwstof voor het zenuwstelsel en voor sommige hormonen. Cholesterol wordt aan eiwitten gebonden vervoerd in ons bloed. Wel kunnen we een te hoog gehalte aan cholesterol hebben en dat kan nadelig zijn voor hart en bloedvaten.
Als je bedenkt dat ongezond eten, weinig sporten, slaapstoornissen (Gangwisch et al., 2010), de pil, psychische aandoeningen (Lehto et al., 2010; Sagud et al., 2009) en zelfs bepaalde karaktertrekken (impulsiviteit) (Sutin et al., 2010) de HDL-waarden ongunstig beïnvloeden, dan lijkt het mij logisch dat verandering van levensstijl het cholesterolgehalte gunstig kan beïnvloeden. De geneesmiddelenindustrie tracht een HDL-verhoging te forceren met een of andere enzymblokker, maar hierdoor zal ze vergeten de oorzaken weg te nemen. Als een lage HDL louter het gevolg is van een ongezonde levensstijl, dan zal zo'n mechanistische HDL-verhoging meer schade berokkenen dan goed doen.
LDL, de slechte cholesterol verlagen
Een afzonderlijk voedingsmiddel heeft maar een beperkte invloed op de HDL. Vlaszaad, vezels, soja, gember, knoflook, granaatappel, groene thee, citrusflavonoïden enzovoort verlagen wel de LDL-cholesterol, maar de HDL-cholesterol blijft veelal ongewijzigd. Invloed van een bepaald voedingsmiddel op de cholesterol is doorgaans het best aantoonbaar bij patiënten met abnormale lipidenwaarden in hun bloed (hyperlipedemie).
HDL, de goede cholesterol verhogen
Kiwi en omega-3-vetzuren verhogen mogelijk de HDL. Anthocyaninen verhogen de HDL-waarde met 13 % (Qin et al., 2009); tegelijk werd er aangetoond dat de activiteit van het CETP-enzym verminderd was. Ook sinaasappelsap en koolsap (+27 %) hebben een gunstige invloed (Cesar et al., 2010; Kim et al., 2008).
Een glaasje alcoholische drank per dag heeft ook een positieve invloed op de HDL-waarde. Rode wijn bevat alcohol én anthocyaninen.
Voeding met een hoge glycemische lading ('snelle suikers') verlaagt de HDL-waarde zonder dat het veel invloed heeft op andere cholesterolwaarden (Nakashima et al., 2010; Culberson et al., 2009; Roza et al., 2007).
Vermijd slechte vetten. Vervang voeding die verzadigde en transvetten bevat, met omega-3-rijke voeding.
Leefstijl heeft ook invloed op HDL-cholesterol
Lichaamsbeweging verhoogt de HDL-cholesterol met enkele procenten (Kelley, 2004). De beste manier is vijf keer per week 30 minuten een sport te beoefenen die het hartritme verhoogt. Je kunt dit nog eens opsplitsen in drie keer 10 minuten. Stress zou de HDL verlagen en ook roken verlaagt de HDL-cholesterol.
Enkele planten met invloed op cholesterol
- Allium sativum / Knoflook en andere ui-achtigen
- Planten met werking op de lever: artisjok, paardenbloem, cichorei
- Slijmstoffenplanten zoals lijnzaad, fenegriek en haver
Zo te zien zijn er heel wat natuurlijke manieren om ons cholesterolgehalte onder controle te krijgen.