Wie mag niet in de zon?

Wie mag niet in de zon? Terwijl de meeste mensen zich in de zomer op de zon verheugen, moeten anderen de zon juist vermijden. Daartoe behoren patiënten met bepaalde huidaandoeningen die worden veroorzaakt of verergerd door blootstelling aan UV-licht. Maar ook voor patiënten die bepaalde medicijnen gebruiken is extra bescherming tegen de zon noodzakelijk.

Mensen met een licht huidtype

Naar het strand, het zwembad of het park, de meeste mensen zoeken in de zomer de zon op. Maar sommigen van hen zouden daar maar met mate of misschien helemaal niet van moeten genieten. Mensen die de zon beter kunnen vermijden, zijn volgens dermatologen mensen met een licht huidtype, huidtype I en II dus. Die hebben een verhoogd risico om melanoma huidkanker te ontwikkelen. Wie dus behoort tot het Keltische (type I) of noordelijke type (type II), heeft een lage natuurlijke bescherming van de huid en moet daarom bij voorkeur de schaduw opzoeken en zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor gebruiken.

Medicijn als sensibilisator

Niet alleen mensen met een lichte huidkleur, maar ook patiënten met bepaalde ziekten moeten de zon te vermijden. Het zijn patiënten die behandeld worden met medicijnen die de lichtgevoeligheid van de huid verhogen. Dermatologen spreken in dat verband van zogenaamde sensibilisatoren, substanties of eigenschappen die (meer of minder heftige) allergische reacties kunnen oproepen of zulke allergieën kunnen verergeren.

Deze fotosensibilisatoren leiden, afhankelijk van het geneesmiddel tot verschillende symptomen die kunnen variëren van ernstige zonnebrand en blaren tot verhoogde pigmentatie. In dit verband worden vooral diuretica als trigger genoemd.

Fotosensibilator bij uitstek is Sint-Janskruid. Maar ook veel andere werkzame stoffen uit antibiotica, antidepressiva, antipsychotica en anti-malaria-middelen kunnen een vergelijkbaar effect oproepen. Apothekers moeten, als zij een dergelijk medicijn verstrekken, de patiënt adviseren om een passende bescherming tegen de zon te gebruiken.

Verhoogde kans op huidkanker door medicijngebruik

Een geval apart vormen patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Zij moeten vaak geneesmiddelen innemen die het risico op huidkanker met een factor 30 verhogen. Ook andere patiënten waarbij de werking van het immuunsysteem chronisch onder druk staat, lopen gevaar. Patiënten met ulceratieve colitis of reumatoïde artritis gebruiken geneesmiddellen die het risico op huidkanker aanzienlijk doen toenemen.

Ziek door zonlicht

De derde grote groep van mensen die de zon moet vermijden, zijn patiënten met huidziekten die worden geactiveerd of verergerd door UV-licht. De klassieker in dit verband is cutane lupus erythematosus. Bij deze auto-immuunziekte van de huid is UV-licht een van de belangrijkste triggers (uitlokkende factoren). Zowel blootstelling aan de zon als kunstlicht, kunnen huidletsels veroorzaken of verergeren en in zeldzame gevallen leiden tot systemische lupus.

Daarom zijn ook voor deze patiënten konsekwente maatregelen ter bescherming tegen de zon een must. Op onbedekte lichaamsdelen moeten het hele jaar door zeer effectieve zonnebrandmiddelen worden toegepast (beschermingsfactor 50 of meer). Bovendien moeten patiënten beseffen dat ramen UV-A-straling doorlaten en eventueel met een donkere folie bekleed moeten worden.

Zonne-allergie geen echte allergie

Bij deze in het dagelijks spraakgebruik als zonne-allergie bekend staande reacties, is overigens geen sprake van een echte allergie. Echte foto-allergische reacties treden meestal op in samenhang met de inname van een medicijn of bij gebruik van bepaalde zonnebrandmiddelen.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidkanker komt vaak voor bij ouderenHuidkanker komt vaak voor bij ouderenIn Nederland krijgt één op de vier mannen bij het ouder worden te maken met huidaandoeningen zoals huidkanker. Het aanta…
Huidkanker: symptomen, oorzaken & behandelingHuidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Huidkanker ontstaat als de cellen van je huid zich onge…
Door zonnebank extra risico op (soms dodelijke) huidkankerNiet voor de eerste maal is aangetoond dat zonnebankbezoek, vooral op jongere leeftijd, levensgevaarlijk kan zijn. In Du…
De digitale huidscan: moedervlekken checken op kankerDe digitale huidscan: moedervlekken checken op kankerMet een digitale huidscan kunnen moedervlekken worden gescand op huidkanker. Daarom wordt de digitale huidscan voor moed…

Wat kun je zelf doen in geval van keelpijnWat kun je zelf doen in geval van keelpijnKeelpijn ontstaat vaak als je verkouden bent. Meestal is er dan sprake van een virus die zowel de verkoudheid als keelpi…
Cholesterol natuurlijk verlagenCholesterol natuurlijk verlagenCholesterol heeft in de loop van de tijd een slechte naam gekregen. Men ziet cholesterol bijna als een vergif voor het l…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.