Gezondheid: Vocht vasthouden

Gezondheid: Vocht vasthouden Normaal gesproken moet de vochtregulering bij een mens zo zijn, dat aan- en afvoer in balans is. En dat wil zeggen dat het lichaam vocht opneemt uit eten en drinken en overtollig vocht afgescheiden wordt via urine en via de huid middels transpiratie. Als er iets niet goed gaat in die regulering kan het zijn dat je vocht vasthoudt. Dit kan op verschillende plaatsen in het lichaam tot uiting komen en is een signaal dat er iets niet goed is.

Vochtbalans

Vocht heeft het lichaam nodig om te kunnen functioneren én is het hoofdbestanddeel van het lichaam. Vocht is voor verschillende zaken nodig, enkele van de meest bekende zijn:
  • Warmte regulering
  • Zuivering (bloedzuivering door de nieren)
  • Stimulering stofwisselingsproces

De norm die opgelegd wordt is gemiddeld zo’n 1,5 liter water per dag drinken, maar is mede afhankelijk van een aantal zaken, zoals:
  • Woon je in een warme streek en/of winderige streek en/of beduidend hoger dan de zeespiegel?
  • Heb je een gemiddelde stofwisseling of juist niet?
  • Geef je nogal een over of heb je last van diarree?

Allemaal zaken die je vochtinname (we spreken over water, maar kan ook ander vocht zijn wat je tot je neemt) kunnen beïnvloeden. Bovendien kan er ook nog vocht onttrokken worden aan voeding. Denk hierbij aan verse groenten en fruit, maar ook de kopjes thee of koffie die je tussendoor drinkt, een kopje soep of het drinken bij je maaltijd. Overigens heeft koffie de naam dat het vocht onttrekt aan het lichaam, maar dit is een fabel. Koffie telt gewoon mee als het om de hoeveel drinken gaat. Een vaststaande regel is er dus niet en de algemene regel van 1,5 liter water per dag is slechts een gemiddelde. Alleen goed “luisteren” naar je lichaam laat je het exacte antwoord weten.

Bron: Myriams Fotos, PixabayBron: Myriams Fotos, Pixabay

Verstoorde vochtbalans

Als je een verstoorde vochtbalans hebt, dit merk je bijvoorbeeld door een opgeblazen gevoel in de buikstreek of dikke voeten en/of enkels en een enkele keer gezwollen handen, dan is dat een signaal van het lichaam. Het opgehoopte vocht kan pijnlijk zijn en uiteraard cosmetisch niet erg fraai. Maar het is van belang de oorzaak te achterhalen, vocht vasthouden is immers een symptoom van iets in het lichaam wat niet werkt zoals het zou moeten werken.

Er is niet één oorzaak aan te geven, maar de meer voorkomende oorzaken zijn hart- en vaatziekten (hoge bloeddruk) of problemen met de nieren, lever of schildklier. Maar als je ooit aan je lymfeklieren geopereerd bent, kan vochtophoping ook een gevolg zijn. Tenslotte hebben nogal wat medicijnen de bijwerking dat ze vocht ophopen.

Maar het kan ook onschuldiger zijn, denk aan de zwangere vrouw die vocht vasthoudt of het gebruik van de anticonceptiepil, maar je kunt ook teveel zout innemen of gewoon het warme weer wat er voor zorgt dat je vocht vasthoudt.

Niet te herleiden

Ook als de vochtophoping niet direct te herleiden is, is het nog steeds goed om de huisarts te raadplegen. De vochtophoping is immers een signaal dat er iets verstoord is en de oorzaak achterhalen en oplossen kan met behulp van de huisarts of als deze je doorstuurt met behulp van een specialist. Daarmee niet gezegd dat de oorzaak van je vochtophoping altijd ernstig in zijn soort moet zijn, maar een duidelijk signaal negeren lost de kwaal in ieder geval niet op. Handel dus altijd.

Er zijn verder nog wat hulpmiddelen die het vocht kunnen afdrijven, maar “rommel” er niet te lang mee, als het niets oplevert.
  • Bleekselderij of peterselie eten
  • Beperkt je zout en kruiden
  • Appelazijn drinken
  • Vocht afdrijvende thee drinken
  • Beweeg voldoende
Tenslotte zijn er ook nog wat homeopathische middelen die je kunt uitproberen. Stem af met de homeopaat of homeopathisch arts.

Tot slot

Het hoeft niet direct ernstig te zijn, maar het kan geen kwaad om bewust met je lichaam om te gaan en te handelen indien je iets opmerkt wat buiten het reguliere valt, ook dikke enkels, voeten, buik of armen. Luister vooral ook naar je lichaam.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vocht vasthouden: wat kun je er tegen doen?Vocht vasthouden: wat kun je er tegen doen?Het kan zijn dat je een ring plotseling niet meer past, of dat je enkels opgezwollen zijn. Toch weet je zeker dat je nie…
Gezwollen enkels en voetenGezwollen enkels en voetenTijdens de zomermaanden hebben nogal wat mensen last van gezwollen voeten, enkels en sommige mensen hebben zelfs gezwoll…
Oefeningen die helpen bij vochtophoping in de benenOefeningen die helpen bij vochtophoping in de benenVeel mensen hebben last van opgezette benen, met meestal ook gezwollen voeten en enkels. Vooral met warm weer zwellen de…
Oedeem, vochtophopingOedeem is een overmatige ophoping van vocht. Dit zit in het weefsel tussen de cellen van het lichaam in. Het ontstaat do…

Zomerverhalen en zomergedichten aan dementen voorlezenZomerverhalen en zomergedichten aan dementen voorlezenDe zomer kan een moeilijke tijd zijn in een verpleeghuis of zorgcentrum. Personeelstekorten door de zomervakanties die o…
Stijve nek: oorzaken en hoe kom je hier vanaf?Stijve nek: oorzaken en hoe kom je hier vanaf?Iedereen heeft wel eens last van een stijve nek. Vastzittende spieren kunnen ontstaan als gevolg van een verkeerde houdi…
Bronnen en referenties
  • C. Dumahel - homeopathisch arts
  • Afbeelding bron 1: Myriams Fotos, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.