Dementerenden zeeverhalen, -gedichten en 僕iedjes voorlezen

Dementerenden zeeverhalen, -gedichten en 僕iedjes voorlezen Zeeverhalen voorlezen aan mensen met dementie zal zeker stimulerend zijn. De zee is zo verweven met de Nederlandse geschiedenis en met het Hollandse leven dat de ervaringen, avonturen en belevenissen met de zee zeker deel uitmaken van het leven van al onze ouderen met bijvoorbeeld Alzheimer, zeker als deze geboren en getogen zijn in Nederland. U kunt ook zeeliederen en gedichtjes over de zee voorlezen aan senioren met een of andere vorm van dementie. Er zijn kansen genoeg dat door het voorlezen eigen herinneringen aan de zee worden opgeroepen.

Genoeg materiaal om voor te lezen over de zee aan mensen met dementie?

Het is niet gemakkelijk om genoeg geschikte verhalen over de zee te vinden om voor te lezen aan ouderen die dementeren. Verhalen zijn er genoeg. Maar voorleesverhalen voor bejaarden met hersenbeschadigingen, moeten niet te lang zijn. Ouderen die aan een vorm van dementie lijden, kunnen zich maar beperkt concentreren. De verhalen mogen niet kinderachtig zijn. Want hoewel deze senioren vaak in hun jeugd leven, zijn het geen kinderen. Verhalen mogen ook niet te moeilijk zijn: het taalbegrip van ouderen met bijv. Alzheimer of Parkinson wordt immers aangetast. Als u met deze criteria rekening wil houden, zult u tot de ontdekking komen dat er weinig geschikt kant en klare verhalen zijn om voor te lezen. Ondanks de prominente rol van de zee in de Nederlandse geschiedenis.

Alternatief voorleesmateriaal over de zee

Omdat er weinig geheel geschikt kant en klare voorleesverhalen zijn, vindt u hieronder een voorbeeldprogramma dat u op weg helpt. Ook dit voorbeeldprogramma is niet ideaal. Het maakt bijvoorbeeld toch gebruik van een kinderverhaal, bijvoorbeeld 善oppejans gaat varen uit een van de Jip en Janneke-boeken van Annie M. G. Schmidt. Het is echter wel een herkenbaar verhaal en dat compenseert het wat kinderlijke karakter van het verhaaltje. Bovendien kennen vrijwel alle ouderen de naam van Annie M. G. Schmidt.

Liedjes en gedichtjes voorlezen over de zee

Als alternatieven voor de kleine hoeveelheid kant en klare zeeverhalen is gebruik gemaakt van bekende liederen over de zee en gedichtjes over de zee. De liedjes kunt u met de ouderen zingen. Of u leest de tekst van het lied voor. Beiden kan natuurlijk ook. De kans is groot dat het zingen spontaan gebeurt, als u gaat voorlezen.


Voorlezen over de zee: programma met liedjes, gedichten en verhalen

 1. 船aar was laatst een meisje loos een liedje over een meisje vermomd als matroos op zee
 2. 薦en nieuwe dag een nieuwe kans verhaal uit: 薦en hart vol verhalen over een strandjutter en zijn hond
 3. 船e zeemeerminnen geestig gedicht van Annie M. G. Schmidt over zeemeerminnen in een villa
 4. 善oppejans gaat varen, kort verhaal: Jip en Janneke spelen een storm op zee na in de teil
 5. 全chipbreukeling of 前p een onbewoond eiland: gedicht én lied van Schmidt over schipbreukelingen

Pauzeren en trakteren op zeebanket tijdens het voorlezen

Het is leuk én lekker in stijl te pauzeren: trakteer bij de koffie en thee op zeebanket. Zeebanket bestaat uit bonbons in de vorm van zee-figuren: schelpen bijvoorbeeld. U moet de luisteraars er wel op attenderen: zo地 lekkere bonbons zit zo in de mondvoor ze hem hebben bekeken!

Vervolg zeeverhalen, zeegedichten en zeeliederen

 1. 践eb je van de Zilvervloot wel gehoord een lied over de strijd van de Zilvervloot tegen de Spanjaarden
 2. 践ans Brinker: kort verhaal over de jongen die zijn vinger in de dijk stak en zo zijn stadje redde
 3. 践et scheepje in de fles gedicht over een prinses die 痴 nachts uit vaart op het scheepje uit haar fles
 4. 賎ulliver naar Lilliput: kort verhaal: Scheeparts Gulliver spoelt aan in het land van de Lilliputters
 5. De Zuiderzeeballade: lied over het IJsselmeer dat, voor de bouw van de Afsluitdijk, nog Zuiderzee heette

Behouden vaart!

U programmeert met dit voorleesprogramma over de zee ongetwijfeld een leuke activiteit voor bejaarden die aan het dementeren zijn, ondanks de beperkingen die dit repertoire met zich mee brengt. In die zin zult u een behouden vaart hebben!

Lees verder

© 2013 - 2020 Ambassadrice, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Interactief voorlezenHet onderwijs van nu is interactief. Zelf bij het voorlezen is interactiviteit belangrijk. Het blijkt dat kinderen meer…
Voorlezen is leukVoorlezen is leukVoorlezen is leuk maar niet alleen dat. Voorlezen vergroot de woordenschat van kinderen, leert ze hoe de taal in elkaar…
Voorlezen bij peuters en kleutersVoorlezen bij peuters en kleutersVoorlezen is goed voor kinderen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel leuk. Voorlezen kan een feestje zijn voor z…
Voorlezen voor kinderen vanaf 8 t/m 12 jaarVoorlezen voor kinderen vanaf 8 t/m 12 jaarVoorlezen bij kleuters is vanzelfsprekend. Het is een bedritueel en wordt van ouders verwacht. Voorlezen bij oudere kind…

Mijn neus is gebroken, hoe verloopt het herstel?Mijn neus is gebroken, hoe verloopt het herstel?Een uit de hand gelopen ruzie of een ongeluk kan eindigen in een gebroken neus. Het kan veel pijn opleveren, waarbij de…
Zwarte en donkere vlekjes stipjes op de huid; moedervlekkenZwarte en donkere vlekjes stipjes op de huid; moedervlekkenHeb jij last van zwarte vlekjes of donkere vlekjes op je huid? Wat zijn deze zwarte vlekjes? Zwarte donkere vlekjes op d…
Bronnen en referenties
 • Tekst 船aar was laatste een meisje loos: www.musicfrom.nl/songteksten/duo_karst/daar_was_laatst_een_meisje_loos.html
 • 薦en nieuwe dag, een nieuwe kans: Een hart vol verhalen, uitgeverij SWP Amsterdam 2010
 • 船e zeemeerminnen, 全chipbreukeling, 践et scheepje in de fles: Ziezo, Annie. M.G. Schimdt, Querido 2007
 • 善oppejans gaat varen, Jip en Janneke deel 1, Annie M. G. Schmidt, Querido 2003
 • 践ans Brinker & 賎ulliver naar Lilliput: SprookjesBeelden aan Zee, M. Bouwhuis, Waanders Uitgevers Zwolle
 • 岨uiderzee ballade: www.musicfrom.nl/songteksten

Reageer op het artikel "Dementerenden zeeverhalen, -gedichten en 僕iedjes voorlezen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Margot van Acker, 06-08-2013 08:57 #1
Fijn om deze tips te lezen om mensen met dementie, voorzover ze íets' met de zee hebben, voor te kunnen lezen of samen te luisteren.

Nog mooier is het als niet meer geschreven wordt over 'dementerende', of 'dementen'. Deze termen zijn zo kwetsend! Een mens is toch meer dan zijn/haar ziekte?
Mensen met dementie; hieruit blijkt dat het in de eerste plaats om mensen gaat, mensen die een ziekte hebben, maar niet de ziekte zijn! Reactie infoteur, 06-08-2013
Ha Margot,
Dank voor de reactie!

Binnen artikelen op het internet is het nodig om de term dementerend etc. te gebruiken.
omdat mensen die naar informatie zoeken, zoeken op termen als 'dementie', dementerend, dement, Alzheimer. Maar het is op geen enkele manier een gebrek aan respect van mij uit.

De Ambassadrice.

Infoteur: Ambassadrice
Laatste update: 25-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Dementie en Voorlezen
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!