Reactieve hypoglycemie - oorzaken, symptomen en behandeling
Reactieve hypoglycemie is een vrij onbekend fenomeen in de Westerse samenleving. Echter, heeft een groot deel van de bevolking hier last van. In de praktijk weten weinig mensen dat ze aan reactieve hypoglycemie lijden en ook bij de artsen is het een zeldzame aandoening. Deze aandoening heeft in feite niets te maken met diabetes maar kan, onbehandeld, lijden tot diabetes mellitus type 2 (ouderdomsziekte).
Wat is reactieve hypoglycemie?
Reactieve hypoglycemie is een
reactie op geraffineerde suikers. Kort gezegd reageert de alvleesklier (pancreas) te hevig op geraffineerde suikers. Deze suikers zijn toegevoegde suikers in onze voeding. Denk hierbij maar aan witte producten, zoetigheden, frisdrank, sauzen,... In 90% van onze voeding zit toegevoegde suikers. Fruit bevat ook suikers waardoor mensen met deze aandoening extra alert moeten zijn als ze een stuk fruit eten. Een banaan is wel goed aangezien deze zetmeel en dus trage suikers bevat. Reactieve hypoglycemie is dus eigenlijk een Westerse aandoening. Tegenwoordig zijn we het niet meer gewoon om 'natuurlijk' te eten en zit bijna in elke voeding wel suikers.
Oorzaken en diagnosestelling
Als grootste oorzaak kan de Westerse voeding aangesteld worden. Maar ook geneesmiddelen zoals Prednisone, Sostilar, ...kunnen scherpe suikerwaarden veroorzaken waardoor de kans op een hypoglycemie groot is. Een andere oorzaak — maar daarom niet minder belangrijk — kan een hogere gevoeligheid en stress ook zijn. Stress komt in de huidige Westerse maatschappij veel voor en het is gekend dat deze voor bijkomende klachten kunnen zorgen.
Om tot een diagnose van reactieve hypoglycemie te komen is er vaak een lang proces aan vooraf gegaan. Aangezien het een zeldzame aandoening is, is het voor veel artsen nog steeds een raadsel waar de hypoglycemies vandaan komen.
Om tot een diagnose te komen kan men een (verlengde) suikertest laten afnemen in het ziekenhuis. Men prikt zes keer bloed (een keer voor het drinken en dan om het halfuur en op het einde). Als er afwijkende waarden vastgesteld worden kan men tot een goede diagnose komen. Als andere methode kan men ervoor kiezen om een glucose dagprofiel vast te leggen. Een glucose dagprofiel geeft het suikergehalte gedurende viermaal per dag weer. Men neemt dan de glycemiewaarden door een vingerprik en een glucosemeter voor het ontbijt (nuchter dus), voor het middageten, voor het avondeten en voor het slapen gaan. De waarden die men aanhoudt om van een hypoglycemie te spreken zijn verschillend. Algemeen kan er gezegd worden dat waarden onder de 60-70 hypoglycemisch zijn.
Behandeling van reactieve hypoglycemie
De beste behandeling is het veranderen van het voedingspatroon. Dit vergt voor zowel de betrokkene als voor de omgeving een hele aanpassing. Geef ook aan bij de huisarts dat u last heeft van reactieve hypoglycemies, zelfs de anticonceptiepil kan een hypoglycemie uitlokken. Enkele voorbeelden van voeding dat u best vermijdt:
- snoep
- frisdranken
- fruit (behalve banen)
- sauzen
- zoet beleg
- witte producten (pasta, brood)
Zie onderstaande lijst voor voeding dat toegelaten zijn
- Volkoren brood
- Volkoren beschuiten
- Volkoren rijstwafels
- Vlees, vis, groenten en aardappelen zonder saus
- Havermout
- Bananen kan apart gegeten worden, ander fruit moet met een trage suiker gegeten worden
- Noten
- Beperkt beleg (choco, confituur, etc is dan uit den boze)
Als men dan toch wil 'zondigen' is het aangeraden om daarbij een trage suiker te eten.
Wat met hypoglycemies?
Probeer op tijd in te grijpen voordat er een hypoglycemie ontstaat. Eet op regelmatige tijdstippen en meet af en toe de glycemie door een vingerprik. Leer uw lichaam kennen! Na verloop van tijd gaat u merken dat u hypoglycemies voelt 'aankomen' en kan u iets eten. Vermijd indien mogelijk snelle suikers zoals cola en druivensuiker. Het klopt dat deze snelle suikers de hypoglycemie doet 'oplossen' maar een tweede hypoglycemie is dan mogelijk. Het is beter om zo goed mogelijk de juiste voeding te nuttigen, anders raakt men in een vicieuze cirkel. Een hypoglycemie is te herkennen aan volgende symptomen:
- duizeligheid
- trillen
- gevoel van flauwte
- moeilijker praten
- sneller geagiteerd
- concentratieproblemen
- ....
Een hypoglycemie voelt niet voor iedereen hetzelfde en niet iedereen voelt het wanneer hij een hypoglycemie heeft. Opvolging en kennis van het eigen lichaam is dus aangewezen! Het kan helpen om een diëtist te raadplegen om u te helpen bij het wijzigen van uw voedingspatroon.