Angst bestrijden met water

Angst bestrijden met water Angst is een aandoening, een ziekte. In eerste plaats is het een psychische ziekte die vaak gepaard gaat met andere verschijnselen zoals neerslachtigheid, nervositeit, vermoeidheid, ongeduld en slecht slapen. Daarnaast kan het langdurig leven onder invloed van angst leiden tot lichamelijke klachten. Er zijn diverse oorzaken van angst. Een fysieke oorzaak is het tekort van water. Wanneer iemand chronisch te weinig water drinkt, of zelfs helemaal geen water, is er een aanmerkelijk grotere kans op het ontwikkelen van angststoornissen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Waarom water?

Het lichaam bestaat voor 75% uit water. Wat zegt ons dat? Het feit dat we voor het overgrote deel uit water bestaan vertelt ons dat het leven gebaat is bij water, dat we goed op onze waterinname moeten letten omdat het de levensvitaliteit bepaalt. Wie leeft ondergaat een stroom aan veranderingen en om deze veranderingen naar behoren uit te voeren heeft het lichaam water nodig. We kunnen ons leven en de stroom der gebeurtenissen die we dagelijks meemaken zien als een rivier. Wanneer de rivier uitgedroogd en modderig is komen er allerlei naargeestig uitziende modderbanken aan het oppervlak. Dat uit zich in allerlei negatieve gedrags- en denkpatronen waarvan angst er slechts één is.

Gespannenheid door watertekort

Wie voldoende water drinkt voldoet aan der basisvoorwaarde voor het leven. Hij laat de levensrivier volop stromen waardoor het water allerlei obstakels en onreinheden makkelijk kan verplaatsen. Men kan makkelijk varen over de stroom van het leven. Onze lichaamscellen bestaan uit water, de ruimte tussen de cellen bestaat uit water en het bloed wat continue door de aderen stroomt bestaat uit water. Wanneer we minder dan anderhalve liter water per dag tot ons nemen, heeft iedere lichaamscel watertekort en stroomt er minder bloed door de aderen. In reactie daarop spannen de bloedvaten zich aan, want er mag geen lucht in de aderen zitten. Het lichaam heeft een uniek mechanisme om te voorkomen dat er lucht in de aderen komt; het aanspannen van de aderen. Dit resulteert echter in een toestand waarin we letterlijk ´gespannen´ zijn en de neiging hebben om in voortdurende achterdocht om ons heen te kijken.

Beslist geen alcohol

Angst, gespannenheid, achterdocht zijn aldus terug te voeren op een watertekort in het lichaam. Wanneer we onze gespannenheid proberen op te lossen met het drinken van alcohol, vergroten we slechts het probleem. Alcohol droogt namelijk het lichaam in een versneld tempo verder uit. Iedereen voelt op zijn klompen aan dat het drinken van koffie niet de rust brengt waarnaar een door angstgevoelens gedreven persoon zoekt. Hoewel koffie in matige hoeveelheden helemaal niet slecht hoeft te zijn, is en blijft het een drank die niets doet om de watervoorraad van het lichaam te vergroten. Alle koffie die je drinkt zul je snel weer uitplassen.

Nee, ook geen groene thee

Zelfs zwarte en groene thee kan angstgevoelens niet verminderen door het watertekort aan te vullen. Deze dranken, die beide van dezelfde theestruik zijn gemaakt werken eveneens versneld vochtafdrijvend. Hoewel de werking een stuk milder is dan alcohol is het voor mensen met angstgerelateerde problemen aan te raden om in eerste instantie veel water te drinken.

Heet water is nog beter

IJskoud water of water met ijsblokjes is in principe geen goed idee omdat de maag hier meer moeite mee heeft. Warm of heet water is heel goed. Behalve dat je het vochttekort aanvult waardoor uiteindelijk angstproblemen verkleinen, is het zo dat warm water meer dan koud water de darmen schoonmaakt. Allerlei voedselresten blijven normaal gesproken hangen in de darmen en heet water neemt deze resten weer mee om het af te voeren uit het lichaam.

Angst is niet slechts een psychische aandoening. Het kan overslaan op het lichaam. Een angststoornis leidt soms tot hart- en vaatziekten.

Angstgevoel als zelfbehoud

Batmanghelidj suggereert in zijn fantastische boek´ Water als medicijn, je bent niet ziek, je hebt dorst´, dat een watertekort aanleiding is voor de hersenen om te reageren met een angstgevoel, uit zelfbehoud. Helaas interpreteren we dit angstgevoel niet als een roep van het lichaam om de meest belangrijke levensdrank tot je te nemen; water. In veel van de gevallen proberen mensen hun gevoelens te sturen, beïnvloeden en onderdrukken met synthetische medicijnen die enorme lijsten aan bijwerkingen hebben. Dat is misschien nodig in extreme gevallen maar voor iedereen met beginnende gevoelens van angst is het aan te raden om veel water te drinken.

Langzaam water in je patroon opnemen

Het is niet goed om van de ene dag op de andere over te schakelen van nul glazen water naar zeven glazen water. Wat je doet is het volgende: je drinkt de eerste dag een uur voor de lunch en het avondeten een glas water. Hierdoor neemt het lichaam het water goed op. Het is niet goed om tijdens en vlak na het eten veel water te drinken omdat daardoor de spijsverteringssappen verdund worden en in kwaliteit verminderen. Hierdoor verteert het eten minder goed en is er een verhoogde kans op obesitas. De tweede dag begin je de dag met een glas water. Vervolgens drink je water ook ruim na de maaltijden. Een uur na de maaltijd een glas water drinken is aanbevelenswaardig. Vervolgens zet je voor het slapen gaan een glas water naast je bed. Hiervan drink je voor het slapen gaan als je een boek leest en als je ´s nachts wakker wordt. Zorg dat als je ´s morgens het bed uitkomt het glas leeg is.
Even op een rijtje:
  • Drink een uur voor het eten water,
  • Drink een uur na het eten water,
  • Zet een glas water op een nachtkastje.
Zo drink je eenvoudig zeven glazen water per dag. Met een glas water wordt hier bedoeld: een glas van 250ml.

Na zes dagen drink je 7 glazen

Mocht je al dagelijks een glas water drinken dan kun je iets sneller overschakelen op een dagpatroon van 7 glazen water. In principe kun je de volgende richtlijn hanteren: In de transitieperiode begin je met twee glazen en drink je elke dag een glas water meer zodat na zes dagen je 7 glazen per dag drinkt. De bekende schrijver over water Batmangheldij beveelt aan om twee liter water te drinken; daar kom je net niet aan met 7 glazen maar tijdens het douchen neemt het lichaam ook water op; maximaal 400 ml. Dat kun je ook als water drinken beschouwen waardoor het lichaam uiteindelijk op een dag iets meer dan twee liter water binnen krijgt.

Resultaat na enkele weken

Vanaf een week tot twee weken zou je de eerste positieve resultaten in de vorm van angstvermindering kunnen verwachten. Verwacht geen al te snelle resultaten. Hoewel het drinken van twee glazen water al rust kan brengen is het belangrijk om permanent angstvrij te worden. Het lichaam zal in het begin niet al het gedronken water opnemen. Het begint eerst met een soort doorspoelen van het lichaam en de nieren waardoor afvalstoffen uit het lichaam verdwijnen. Bovendien ziet het lichaam de extra watertoevloed in eerste instantie als iets tijdelijks en zal het niet het watertekort direct aanvullen omdat het in een soort noodtoestand van een watertekort zit. Wanneer het lichaam begrijpt dat er voortaan dagelijks genoeg water gedronken wordt, zal het beslissen om alle tekorten in de cellen en het bloed aan te vullen waardoor de bloedvaten zich weer gaan ontspannen en de algehele levensenergie verhoogd wordt. Het leven zal zich omzetten in een toestand waarvoor het bedoeld is: veranderen, de stroom des levens kan weer vrijelijk en ongeblokkeerd plaatsvinden waardoor het angstgevoel geheel overbodig is geworden.

Angst tegengaan met geneesplanten

Behalve het watertekort tegengaan zijn er een aantal geneesplanten die kunnen bijdragen aan het bestrijden van angstgevoelens. De meeste van deze kruiden, groenten en medicinale planten kun je gebruiken door er thee van te drinken. Dat is in dit geval extra aan te raden. Mocht je ondanks het voldoende water drinken en het gebruik van angstwerende kruiden toch last hebben van een angstgevoel dan heeft dit gevoel andere oorzaken waarnaar je via een deskundig hulpverlener op zoek kan gaan.

Geneesplanten tegen angst

© 2013 - 2023 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Angststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoeningAngststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoeningDe angststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoening is één van de twaalf angststoornissen die door de DSM-IV…
Angst: definitie, soorten en behandelingAngst is een emotie die gekenmerkt word door gevoelens als: je niet op je gemak voelen, onrust en paniek. Er zijn nog ee…
Angststoornis door een middelAngststoornis door een middelDe angststoornis door een middel is één van de twaalf angststoornissen die door de DSM-IV worden onderscheiden. In dit a…

Allergie door watertekortAllergie door watertekortUitdroging is een oorzaak van allergie. Je hebt er misschien nooit eerder aan gedacht maar een vochttekort openbaart zic…
Verhoogde oogdruk: symptomen, oorzaken en behandelingVerhoogde oogdruk: symptomen, oorzaken en behandelingVelen hebben hun oogdruk weleens laten meten bij de opticien door middel van een pufje lucht dat tegen het oog wordt geb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Boek: Dr. F. Batmanghelidj, Water, het goedkoopste medicijn, je bent niet ziek, je hebt dorst!
  • www.watercure.com
  • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Hoofdfoto met dank aan Ingrid Schouten
  • Overige foto´s: Tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.