Amandelstenen onprettig maar meestal niet ernstig

Amandelstenen onprettig maar meestal niet ernstig Gelukkig zijn niet alle lichamelijke kwalen ernstig met veel pijn en overlast. Maar toch bestaat er ook een aantal kwaaltjes die niet ernstig zijn maar wel als zeer onprettig worden ervaren. Sommige kwaaltjes zijn vooral minder gewenst omdat ze een onaangename lucht veroorzaken. Die onaangename lucht ontstaat bijvoorbeeld doordat bacteriën gassen afscheiden. Tot zo´n kwaaltje behoren amandelstenen.

Amandelstenen in groefjes

Amandelstenen, ook tonsilstenen of met een Engelse benaming tonsilstones genoemd, zijn witte of geelachtige brokjes in de keel. Zij bevinden zich in de groefjes van de keelamandelen en in de amandelcrypten die zich achter die amandelen bevinden. Die groefjes kunnen bijvoorbeeld ontstaan als iemand ouder wordt maar ook jonge mensen kunnen er last van hebben. In die groefjes kunnen zich voedselresten ophopen en dode witte bloedcellen en afscheiding uit de neus. Die resten worden onder meer door speeksel hard en zo ontstaan de brokjes.

Niet roken

Er is geen duidelijke verklaring voor waarom die groefjes bij de een wel en bij de ander niet ontstaan. Wel is duidelijk dat ze vaker ontstaan bij mensen die regelmatig keelontsteking hebben of gehad hebben. Ook zou een slechte weerstand er mee te maken kunnen hebben. Zoals een gezonde levenshouding veel kwalen kan voorkomen is dat ook het geval bij amandelstenen waarbij zeker ook aangeraden wordt om niet te roken.

Slechte adem is onprettig

Meestal hebben de bolletjes ongeveer een halve millimeter doorsnee maar soms kunnen ze uitgroeien tot de grootte van een maiskorrel. Ondanks dat ze als storend worden beschouwd zijn ze niet schadelijk voor de gezondheid. Maar helaas zijn ze dikwijls oorzaak van een slechte adem en kunnen ze zorgen voor een slechte smaak naast een voortdurend vervelend gevoel in de mond.

Bacteriën bron voor vorming amandelstenen

Om infecties te bestrijden bezit ons lichaam een uitgebreid systeem waar de amandelen onderdeel van vormen. De keelamandelen, ook tonsillen genoemd, zijn achter in de keel links en rechts zichtbaar als knobbels. Samen met de neusamandelen vangen zij zoveel mogelijk ziekteverwekkers op die door hen onschadelijk worden gemaakt. Maar een bron voor de vorming van de amandelstenen zijn de bacteriën achter op de tong. Het is daarom aan te raden de tong regelmatig goed te reinigen door te spoelen met zout water of een speciale tongreiniger of door te schrapen met desinfecterende tong-gel waarbij gebruik gemaakt kan worden van een tongschraper.

Amandelstenen vaak vanzelf los

Een manier om eenmaal ontstane amandelstenen te verwijderen is ook door de stenen voorzichtig met wattenstaafjes uit de amandelen te drukken. Soms wordt aangeraden om de amandelen te laten knippen wat echter geen garantie is dat de klachten definitief verdwijnen en niet meer terug komen. Eerst andere methoden uitproberen is daarom raadzaam. Een behandeling is echter niet altijd noodzakelijk omdat de amandelstenen door de werking van de amandelen ook vanzelf los kunnen komen.

Klachten na te lang blijven zitten

Als amandelstenen te lang blijven zitten kan dit tot irritatie leiden en kan zelfs een infectie optreden die ook wel tonsillitis wordt genoemd. De klachten die tonsillitis met zich meebrengen zijn moeilijk kunnen slikken en een hese stem. Ook gaat tonsillitis vaak gepaard met weinig eetlust, hoofdpijn en zelfs koorts en kunnen de lymfeklieren van de kaak en hals pijnlijk en gezwollen zijn. Ook is het mogelijk dat bij te lang blijven zitten van de amandelstenen de amandelen opzwellen. Bij zeer ernstige klachten kan een KNO-arts adviseren om een kleine operatie te laten verrichten om een einde te maken aan de kwaal met bijbehorende verschijnselen.
© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amandelstenen: Steenvorming op amandelen met slechte ademAmandelstenen: Steenvorming op amandelen met slechte ademDe amandelen (tonsillen) bevinden zich aan de achterkant van de keel en spelen een rol in het immuunsysteem. Ze zijn opg…
Amandelstenen: symptomen en behandeling tonsilstenenAmandelstenen: symptomen en behandeling tonsilstenenAmandelstenen (tonsilstenen) zijn kleine, geelwitte afzettingen die zich in je amandelcrypten bevinden. Je amandelen bes…
Witte steentjes achter in de keel, stank: amandelstenenWitte steentjes achter in de keel, stank: amandelstenenIn de keel zitten de amandelen, waarmee ongewenste binnendringers onschadelijk worden gemaakt. Die afvalstoffen met voed…
Amandelstenen? Last van gele stukjes die uit je keel komen?Heb je last van gele of groene stukjes die uit je keel lijken te komen? Grote kans dat je te maken hebt met amandelsteen…

Wortelkanaalbehandeling en wortelpuntontstekingWortelkanaalbehandeling en wortelpuntontstekingVoor een tandarts is wortelkanaalbehandeling een term die hij of zij vaak gebruikt, maar weet degene die in de tandartss…
Longkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseLongkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseDe laatste zestig jaar is het aantal mensen met longkanker toegenomen en sneller dan andere soorten kanker. Roken is de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Tonsilstenen.nl
  • Amandelstenen.nl
  • Gezondheidsnet.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 09-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.