Soorten medicatie bij allergieën

Soorten medicatie bij allergieën Een allergie is een felle reactie van het lichaam op een bepaalde stof. Er kunnen symptomen optreden zoals astma, jeuk, een rode en verdikte huid, niezen, tranen in de ogen en bultjes op de huid. Niemand wil natuurlijk deze symptomen krijgen en mochten deze optreden dan wil men er zo snel mogelijk van af zijn. In veel gevallen kun je beginnen met allergietabletten in te nemen, die snel effectief zullen zijn en de klachten doen verminderen of verdwijnen.

Verschillende soorten allergietabletten

Wanneer je last hebt van je allergie doordat je bijvoorbeeld per ongeluk in aanraking bent geweest met de stof die jij niet kunt verdragen, kun je allergietabletten innemen. Ook wanneer je weet dat je in aanraking zult komen met de bepaalde stof, dan kun je een allergietablet innemen zodat je geen of bijna geen last zult krijgen van de symptomen. Een goed voorbeeld hiervan is een pollenallergie. Een pollenallergie betekent dat mensen allergisch zijn voor het stuifmeel van grassen en bomen. De meesten van hen gebruiken in het voorjaar en in de zomer allergietabletten, omdat ze anders constant last zouden hebben van hun allergie. Allergietabletten zijn in verschillende soorten te verkrijgen en enkele voorbeelden zijn Zyrtec, Cetirizin, Aerius en Reactine.

Reactine; een allergietablet

Een voorbeeld van een bekende en veelgebruikte allergietablet is Reactine. Het is een allergietablet uit de categorie antihistaminica, welke de vrijkoming van histamine onderdrukt en remt. Dit betekent dat na het innemen van deze allergietablet de symptomen van de allergische reactie onderdrukt worden. Reactine is zeer betrouwbaar, heeft een uitstekende verdraagzaamheid, een langdurige werkzaamheid, een snelle inwerktijd en is uiterst doeltreffend. Deze allergietablet kan niet gebruikt worden voor alle soorten allergieën, maar wel voor de volgende.

Seizoensgebonden overgevoeligheid

Dit betreft vooral de pollenallergie. We hebben net kunnen lezen dat het stuifmeel van bomen en grassen voornamelijk in het voorjaar en de zomer voorkomt. Wanneer je dus weet dat je hier allergisch voor bent en geen hooikoorts wilt krijgen, kun je Reactine innemen.

Niet seizoensgebonden overgevoeligheid

Reactine werkt ook goed voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijten, huidschilfers van dieren en schimmels.

Galbulten en netelroos

Wanneer mensen allergisch zijn voor nikkel in sierraden en toch hiermee in aanraking komen, kunnen zij een allergische reactie krijgen die zich uit in galbulten of netelroos. Heb je deze symptomen, dan kun je ze kwijtraken door een Reactine tablet in te nemen.

Aerius

Aerius is een merknaam van een middel tegen allergie, dat beschikt over de werkzame stof Desloratadine, en is alleen op recept verkrijgbaar in de vorm van een drankje of tabletten. Een allergie is een te sterke reactie op prikkels die uit de omgeving komen en kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld huidschilfers van huisdieren, maar ook door graspollen dat kan leiden tot de typische hooikoorts. Door de allergische reactie komt er in het lichaam een speciale stof vrij, die histamine wordt genoemd. Deze stof kan vervolgens een verscheidenheid aan klachten op het gebied van allergie veroorzaken. Om die reactie van allergie tegen te gaan, kan Aerius gebruikt worden.

Aerius, brede werking bij allergie

Aerius dat op recept verkrijgbaar is, kent een brede werking tegen allergie. Aerius is het middel dat de aanmaak van histamine tegen gaat, de stof die juist de allergische verschijnselen veroorzaakt. Het middel Aerius werkt tegen veel verschillende soorten allergieën en dat komt juist door de brede werking. Allergieën die bestreden kunnen worden met het middel Aerius zijn onder meer:
  • Hooikoorts
  • Ontstoken neusslijmvlies
  • Ontstoken ogen als gevolg van een allergische reactie
  • Netelroos
  • Jeuk door allergie

Afhankelijk van het soort allergische reactie zal na inname van het middel Aerius de reactie van het lichaam snel merkbaar zijn. Bij inname als gevolg van jeuk door een allergische reactie, zal de werking van het middel binnen een uur merkbaar zijn. De klachten zullen dan dus binnen een uur afnemen en de werking zal ongeveer een dag aanhouden. Bij hooikoorts kunnen de klachten al verminderen binnen een half uur na inname van Aerius, en ook hier zal het effect ongeveer een dag merkbaar zijn. Voor het verkrijgen van Aerius is het nodig over een recept te beschikken, dat bijvoorbeeld door de huisarts is uitgeschreven.

Bijwerkingen van Aerius

Veel geneesmiddelen kennen mogelijke bijwerkingen en dat geldt ook voor het product Aerius. Een van de bijverschijnselen, die kan optreden na inname van Aerius, maar die zelden voor zal komen is vermoeidheid. Als er in het zeldzame geval al sprake is van vermoeidheid na inname van het middel, dan wordt aangeraden om het middel in de avond in te nemen. Andere mogelijke bijverschijnselen die nog minder vaak voorkomen, zijn het last hebben van een droge mond of hoofdpijn en in extreme gevallen slaperigheid. Er bestaat altijd de mogelijkheid dat er voor de stof Desloratadine een overgevoeligheid bestaat, en dat zal merkbaar zijn in de vorm van huiduitslag of doordat de klachten van allergie juist verergeren. In dat geval kan de arts geraadpleegd worden.

Allergietabletten kopen; drogisterij en online

Veel allergietabletten hoeven niet via doktersrecept gehaald te worden en kunnen dus gewoon in de drogisterij om de hoek gekocht te hebben. Weet je niet precies welke allergietabletten je precies nodig hebt of welke het beste voor jouw allergie zijn, dan kun je de hulp vragen van één van de medewerkers van de drogisterij. Ook online kun je terecht voor het kopen van allergietabletten. Er zijn op internet zelfs websites te vinden die de verschillende aanbieders van allergietabletten met elkaar vergelijken, om zo op een overzichtelijke manier te laten zien waar de allergietabletten te verkrijgen zijn en welke aanbieder deze het goedkoopst aanbiedt. Een voorbeeld van een online aanbieder van allergietabletten is de online drogist.

Therapie tegen allergie voor insectenbeet

Er is door de reguliere geneeskunde een therapie ontwikkeld die gebruikt kan worden bij mensen die een allergie hebben voor insectenbeten. Deze therapie heeft een preventieve werking en als doel dat er na een insectenbeet, bijvoorbeeld van een wesp, geen allergische reacties meer worden vertoond. Na afloop van de therapie zijn de behandelde personen immuun voor insectenbeten. De therapie tegen wespensteken bestaat er bijvoorbeeld uit dat er gedurende een periode van 5 dagen steeds een lage dosis wespengif bij de personen met allergie wordt ingespoten. De vervolgbehandeling duurt langer. Er moet namelijk gedurende 5 jaar om de zes weken nog een injectie worden toegediend, maar het resultaat is dan ook immuniteit voor wespensteken. Aangezien er personen zijn die een levensbedreigende allergie hebben voor wespensteken, is een dergelijke therapie voor hen zeker de moeite waard.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antihistamine - Betaal niet teveel!Antihistamine - Betaal niet teveel!Antihistamine is een medicatiesoort die wordt gebruikt om klachten ten gevolge van allergische reacties tegen te gaan. H…
Allergisch voor katten: symptomen en remediesAllergisch voor katten: symptomen en remediesOnderzoek heeft uitgewezen dat dertig procent van de bevolking in België en Nederland te kampen heeft met een allergie v…
Immunotherapie: Allergie-injecties voor behandeling allergieImmunotherapie: Allergie-injecties voor behandeling allergieEen allergie is een abnormale reactie die het lichaam maakt op een normale stof. Voor het verminderen of stoppen van de…
Allergieën, wat doe je eraan?Allergieën, wat doe je eraan?Het aantal allergieën neemt gestaag toe. In de lijst van grote boosdoeners zitten de pollen en katten-allergieën, de hui…

BijbalontstekingBijbalontstekingDe bijbal bevindt zich bij de man achter de teelbaal in de balzak. De bijbal is eigenlijk geen bal, maar een streng dat…
Het nut van een allergietestHet nut van een allergietestVeel mensen krijgen tegenwoordig te maken met een allergie. Zo kunnen mensen allergisch zijn voor een bepaalde stof, en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • www.allesoverallergie.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.