Gezondheid: Last van rode ogen

Gezondheid: Last van rode ogen Nee, we hebben het hier niet over de man of vrouw die geboren is met albinisme (het ontbreken van pigment in haar en huid, met als gevolg witte huid en rode ogen). Hier gaat het om de man of vrouw waarbij het wit van het oog geïrriteerd is en sterke rode adertjes zichtbaar worden. Er zijn verschillende redenen te bedenken waardoor iemand hier af en toe of zeer regelmatig last van heeft. Het kan, naast weinig fraai ook met name pijnlijk worden. Je ogen zijn kwetsbaar, dus niet afwachten maar handelen. Wat te doen?

Wat wil ‘rode ogen’ zeggen?

Van ‘rode ogen’ heeft iedereen wel eens last, het is een irritatie van het transparantie slijmvlies wat over het witte gedeelte van het oog ligt. Het oogvlies ziet er dan rood uit en de adertjes zijn op het wit goed zichtbaar. Door te knipperen moet er voldoende vocht over het oog gewreven worden, maar het voelt alsof er te weinig vocht is en je ogen proberen dit soms te corrigeren door juist heel veel traanvocht aan te maken, met als gevolg dat je juist een soort huilogen krijgt.

Vanuit verschillende onderzoeken (twee recente onderzoeken uit de VS en GB) is naar voren gekomen dat we steeds meer last krijgen van geïrriteerde ogen. Dit heeft voor een groot deel te maken met het stijgende gebruik van de computer, laptop, tablet en smartphone.
Daarnaast worden alle nieuwe woningen en kantoren opgeleverd met minimaal een ventilatiesysteem en ook dit is een stevige veroorzaker van geïrriteerde ogen. Op kantoren zijn ook steeds vaker klimaat/temperatuur-regelaars aanwezig en de lucht is niet zelden te droog c.q. verkeerd afgesteld. Je werkdagen in dergelijke ruimte doorbrengen, kan dus ook de veroorzaker zijn. Dit laatste wordt met name bij lensdragers als groot probleem gezien en dit kan ook nog gecombineerd worden met een teveel aan tijd spenderen achter de computer.

Veroorzakers?

Er zijn verschillende redenen waarom je ‘rode ogen’ kunt krijgen. Enkele van de meest voorkomende:
  • Als je gebrek aan slaap hebt, meestal gaat het dan over meerdere dagen.
  • Een flinke borrel achter de kiezen.
  • Langdurig in de sigarettenrook
  • Langere tijd (minimaal enkele uren) achter de computer werken.
  • Een prikkelende stof in de ogen krijgen (bijv. shampoo of chloorwater).
  • Te lang of verkeerd dragen van lenzen.
  • Veelvuldig in de ogen wrijven.
  • Leven/werken in een niet optimaal afgestemde klimaat/temperatuur- of ventilatiesystemen.

Als je nu geen last hebt van het bovenstaande en je blijft die typische ‘rode ogen’ houden, dan is het goed eens de arts te laten kijken naar je ogen. Mogelijk is er iets anders aan de hand.

Oplossing

Quick en dirty

Als je heel snel van die ‘rode ogen’ af moet, bijvoorbeeld omdat je op het punt staat naar een feestje te gaan, dan zijn er druppels die het oogwit direct weer wit maken. Deze druppels worden bijvoorbeeld ook veel gebruikt door mensen op televisie en acteurs. Een natuurlijk middel om redelijk snel resultaat te hebben is even een momentje met komkommerschijfjes of kamilletheezakjes op de ogen te gaan liggen.
Als vrouw kan je ook nog met bepaalde kleuren oogschaduw en kohl werken om het wit witter te laten lijken. Neem kohl en zet dit aan de binnenkant van het onderste ooglid en/of zet een groene oogschaduw op het ooglid en wellicht een dun randje onder het ooglid. Deze kleur neutraliseert.

Structureel

Als je de veroorzaker kent, is het beste die te vermijden … simpel en snel. Maar dat is niet altijd mogelijk. Denk maar eens aan de klimaatregeling in een kantoor. Je kunt mopperen en vragen of ze er nog eens naar willen kijken (zeker als er meer mensen last van hebben), maar dat zegt nog niet dat het opgelost wordt.
Je laat ook niet altijd een feestje schieten, omdat je mogelijk de volgende dag kant hebt op ‘rode ogen’.

Wat je in dat geval het beste kunt doen, is zorgen dat je oogdruppels bij je hebt. Het gaat nagenoeg altijd om dat geïrriteerde slijmvlies en door je ogen als het ware te helpen met extra vocht, neutraliseer je het probleem en worden je ogen weer ‘normaal’. Spreekt voor zich dat als je langer in een bepaalde ruimte bent, je ook vaker moet druppelen. Volg goed de instructies op de verpakking of stem af met je huisarts wat je het beste kunt doen.

De derde oplossing is wel de situaties vermijden die leiden tot ‘rode ogen’ en dat kan in meerdere gevallen natuurlijk wel. Je kunt uit een rokerige ruimte stappen, en als je zelf rookt, moet je je afvragen of het opweegt tegen die sigaret. Je kunt een wekkertje zetten op de tijd die je achter de computer doorbrengt en dus even wat anders gaan doen als de wekker gaat en contact met chloorwater in het zwembad kan je voorkomen door een speciaal brilletje te gebruiken.

In geval van ‘rode ogen’ en lenzen kan het om een beginnersfout gaat, maar als dat niet het geval is, ga dan terug naar je opticien en stem af of je andere druppels moet hebben of dat er toch iets anders aan de hand is met je lenzen.

Tot slot

Zo kan je altijd kijken of er een structurele oplossing voor je veroorzaker van ‘rode ogen’ is en als dat niet het geval is, zorg dan dat je druppeltjes op zak hebt. Overigens is het wel zo dat je druppels niet tot in lengte van dagen in je tas kunt laten zitten. Als je dus af en toe maar druppels nodig hebt, neem dan druppels in losse pipetjes. Één pipetje is voldoende voor twee ogen, werkt prima en is nauwelijks duurder dan een flesje.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij droge, rode of gezwollen ogen?Niemand vindt het leuk om er altijd moe of zelfs ziek uit te zien. Of om continu rond te moeten lopen met rode, geïrrite…
Ogentroost: helpt bij rode en branderige ogenOgentroost: helpt bij rode en branderige ogenRode, branderige of jeukende ogen kunnen erg vervelend zijn. Veel mensen hebben hier echter weleens last van. Het kan ko…
Hygiene bij contactlenzenHygiene bij contactlenzenContactlenzen zijn (bijna) onzichtbaar en vaak praktischer dan een bril. Maar als je niet konsekwent op de hygiëne let,…
Oogkleur en gezondheid: Risico op aandoeningenOogkleur en gezondheid: Risico op aandoeningenDiverse genen dragen bij aan de ontwikkeling van de oogkleur. Net zoals bij de huidpigmentatie, komen bepaalde oogkleure…

Wat is orthopedie?Wat is orthopedie?Ziekenhuizen kennen verschillende medische specialismen waarvan orthopedie er een is. Wanneer je problemen hebt met je b…
Urine-incontinentie: typen, behandeling, kegel-oefeningenUrine-incontinentie: typen, behandeling, kegel-oefeningenBij urine-incontinentie is er sprake van onvermogen om urine op te houden. Het komt met het ouder worden frequenter voor…
Bronnen en referenties
  • P. Hansen – opticien
  • V. Breggeman - optometrist
Reactie

Paula, 27-11-2017
Leuk om over die druppels te hebben, maar hoe heet het en eventueel waar te koop? Reactie infoteur, 28-11-2017
Er zijn verschillende merken, maar o.a. A.Vogel heeft de druppels in het assortiment. Te koop bij in ieder geval de betere drogisterij en onlinedrogisterijen.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.