Hoofdpijn in de ochtend: diverse oorzaken

Hoofdpijn in de ochtend: diverse oorzaken Wanneer je zwaar verkouden bent, griep hebt of je hebt de avond ervoor te veel alcohol gedronken, is de reden van hoofdpijn in de ochtend duidelijk. Er zijn ook mensen die wakker worden met hoofdpijn in de ochtend en geen idee hebben hoe ze eraan komen. Hoofdpijn met opstaan kan vele oorzaken hebben, bijvoorbeeld een verkeerde houding, lijden aan slaapapneu, te weinig slaap, griep of stress. Wat zijn de verschillende oorzaken van hoofdpijn in de ochtend?

Hoofdpijn

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn, waarbij sommigen er af en toe last van hebben en anderen misschien zeer regelmatig. Hoofdpijn komt veel voor en kan hinderlijk zijn. Meestal is het niets ernstigs en gaat het weer over. Er zijn ook mensen die wakker worden met hoofdpijn, tot soms wel elke ochtend. Het is niet altijd te achterhalen waar het vandaan komt. Het komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Ochtendhoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

 • Slaapgebrek
 • Slaapapnoe
 • Alcoholgebruik
 • Verkoudheid en griep
 • Te veel cafeïne gehad
 • Verkeerde houding
 • Stress
 • Depressie en angst
 • Vermoeide ogen hebben
 • Roken
 • Tandenknarsen

Slaapapneusyndroom (OSAS)

Wanneer je ís ochtends wakker wordt met hoofdpijn als gevolg van zuurstofgebrek, kan het zijn dat je last hebt van slaapapneu, ook wel OSAS genoemd. Tijdens de slaap stokt de ademhaling meerdere malen per nacht, waardoor het zuurstofgehalte in het bloed erg omlaag kan gaan. Na de adempauze komt het met een grote snurk weer op gang. Mensen die hieraan lijden hebben dit meestal niet in de gaten en worden er niet wakker van. Zij denken dat zij voldoende hebben geslapen, maar toch worden ze moe wakker, hebben hoofdpijn en hebben moeite om zich te concentreren. Oorzaken van slaapapneu kunnen zijn: overgewicht, passageproblemen van de neus en afwijkende vorm van gehemelte. Rokers hebben meer kans op het krijgen van slaapapnoe. Het kan worden behandeld door ís nachts een speciaal zuurstofmasker te dragen.

Kater

Wanneer je ís avonds te veel alcohol hebt gedronken, is de kans zeer groot je de volgende ochtend wakker wordt met hoofdpijn. Daarnaast kan het zijn dat je jezelf misselijk voelt, duizelig bent en overgevoelig bent voor prikkels. De hoofdpijn ontstaat omdat je eigenlijk uitgedroogd bent. Er is een verlaagde vloeistofdruk in de hersenen. Daarom heb je ook een droge mond en de zogenaamde nadorst. Wanneer je een kater hebt, kun je het beste veel water drinken. Het is beter om de avond ervoor tijdens het drinken van alcohol water te drinken.

Tandenknarsen

Bij sommige mensen wordt hoofdpijn in de ochtend veroorzaakt door tijdens de slaap te tandenknarsen. Tijdens deze constante beweging van de kaken, wordt er spanning in de kaakspieren veroorzaakt. Dit breidt zich vaak uit tot de nek en schouders waardoor er hoofdpijn kan ontstaan. Het is niet alleen schadelijk voor het gebit, maar het kan ook je partner wakker houden. De huisarts kan een behandeling adviseren om tandenknarsen te voorkomen. De tandarts kan een speciaal bitje maken, zodat je tanden beschermd blijven.

Slaapgebrek

Slapeloosheid kan vele oorzaken hebben, waarvan slaapgebrek door stress een veelvoorkomende oorzaak is. Het lukt niet meer om je dagelijkse bezigheden los te laten en wanneer je in bed ligt, ga je erover piekeren. Dit lijdt tot spierspanning, vermoeidheid en tot ochtendhoofdpijn. Naast stress kan slapeloosheid vele andere oorzaken hebben, zoals: pijn, snurkende partner, onaangename kamertemperatuur, geluidsoverlast, teveel cafeïne of teveel te hebben gegeten voor het slapengaan. Probeer te ontspannen
ís avonds, geen koffie te drinken en zorg voor een aangename slaapomgeving. Raadpleeg een huisarts wanneer slaapproblemen aanhouden.

Roken

Mocht je de avond ervoor stevig hebben gerookt, kan de nicotine ervoor zorgen dat de bloedvaten naar je hoofd toe wat zijn vernauwd. Sommige mensen zijn er zo gevoelig voor dat ze hier zelfs al last van krijgen als ze een avond in een rokerige omgeving hebben doorgebracht.

Andere oorzaken

Wanneer je niet precies weet wat de oorzaak is van je ochtendhoofdpijn, kun je proberen na te gaan waar dit vandaan komt. Ga je te laat naar bed, heb je problemen op het werk of in je relatie? Drink je teveel koffie of cola ís avonds of heb je andere redenen om je zorgen te maken? Mocht dit niet het geval zijn, probeer dan te ontspannen ís avonds en op vaste tijden naar bed te gaan. Mocht het niet lukken om zelf van de ochtendhoofdpijn af te komen, raadpleeg dan de huisarts.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van hoofdpijn in de ochtend en wat eraan te doenOorzaken van hoofdpijn in de ochtend en wat eraan te doenWord je regelmatig wakker met hoofdpijn? Je bent dan niet alleen. Ongeveer een tiende deel van de bevolking lijdt vaak a…
Koffie tegen hoofdpijn, migraine of een katerKoffie tegen hoofdpijn, migraine of een katerKoffie is één van de populairste dranken in ons land. Veel mensen beginnen de dag met een kop koffie. Nederlanders behor…
Combinatie cafeïne en hartkloppingenCombinatie cafeïne en hartkloppingenWe weten allemaal dat teveel cafeïne en hartkloppingen niet goed zijn én iets met elkaar te maken kunnen hebben. Toch st…

Sarcoom. Wat is weke delen kanker?Sarcoom. Wat is weke delen kanker?Sarcomen, of kanker van de weke delen, is kanker die zich in de zachte weefsels van het lichaam bevinden. Het zijn de we…
Europese Dag van de Beroerte - Stroke PreventiedagEuropese Dag van de Beroerte - Stroke PreventiedagDe Nederlandse CVA-vereniging organiseert de Dag van de Beroerte in navolging van de Europese organisatie SAFE, die de E…
Bronnen en referenties
 • www.gezondnu.nl
 • www.leerwiki.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 31-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.