Taboe, maar een echt probleem: anale jeuk of bloedverlies
De positiviteitsgoeroe en bestsellerschrijver Louise Hay adviseerde ooit eens in een boek: 'Love your anus, like you love the rest of your body.' Helaas lijkt ons dat niet zo goed te lukken. Wist u dat een op de vijf Nederlanders per jaar - waarschijnlijk stiekem - een periode lang anaal bloedverlies heeft? De Helder Kliniek durft het aan om het taboe te doorbreken. Daarom hier: feiten en duidelijkheid rondom anaal bloedverlies.
Er zijn dingen waarmee je monter naar de dokter stapt. En er zijn dingen waar je in stilte onder lijdt, omdat de schaamte te machtig wordt. In die laatste categorie vallen klachten op dat plekje aan ons lichaam waar de zon niet schijnt: de anus. Ik voel de glimlach op uw gezicht al aankomen, maar volgens cijfers van deskundigen is dit echt geen grapje. Geloof het of niet, maar 20% van de Nederlanders krijgt in een jaar last van anaal bloedverlies. Naast deze veel voorkomende klacht in de ongeziene gebieden van het menselijk lichaam, is er ook nog jeuk of pijn. Vaak gaan mensen niet naar huisarts of specialist omdat ze de moed niet opbrengen om dit probleem te bespreken. Niet in het minst omdat we eigenlijk zo zelden horen van anale klachten: je zou bijna denken dat je de enige bent. Maar het is gewoon een keihard medisch taboe.
Woord van de dag: proctoloog
Ooit geweten? De deskundige die ons van dienst kan zijn in geval van anale klachten, heet de proctoloog
Einde taboe?
Het is de Helder Kliniek die via een persbericht het startschot geeft aan een campagne die bedoeld is om het taboe rond anale kwalen en klachten te verminderen. Een van de meer aansprekende delen van die campagne bestaat uit een nieuw door Helder Kliniek ontwikkelde zelftest.
Naar de dokter
Een realiteitscheck is de eerste stap over de drempel van de huisarts. De dokter ligt echt niet 's avonds in bed bulderend van het lachen haar of zijn echtgenoot te vertellen over uw rectale problemen. Een anus is voor de arts hetzelfde als een ander lichaamsdeel. Het doel is gewoon zoals altijd, een medisch probleem op te lossen. Een beetje huisarts heeft bovendien waarschijnlijk alle begrip voor uw schaamte. Er zijn twee manieren om met gene om te gaan. De eerste is, zo zakelijk mogelijk te blijven en het erover te hebben alsof u er totaal geen moeite mee heeft. Is dat niet uw ding en staat het schaamrood u toch op de kaken? Breek de discussie gerust meteen open, en deel uw schaamte met de huisarts. Een beetje geruststelling helpt al een heleboel.
3,4 miljoen mensen: jaarlijks rectaal bloedverlies
Om nog even verder te gaan met de cijfers, de aantallen mensen met klachten liegen er niet om. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) kwam met de rapportage ‘Rectaal bloedverlies.’ Deze rapportage meldt dat niet minder dan 3,4 miljoen Nederlanders in een jaar komen te lijden aan een periode van rectaal bloedverlies. Misschien nog onrustbarender is het aantal mensen dat zich met die klacht durft te melden. In een gemiddelde huisartsenpraktijk komt maar een luttele zes mannen en vrouwen - de klachten zijn naar sekse ongeveer gelijk verdeeld - opdagen op een totaal van 1000 mensen met klachten.
Een arsenaal aan problemen
De anale streek kan, behalve voor bloedverlies, ook nog zorgen voor een heel arsenaal aan andere problemen. Patienten melden pijn bij het naar het toilet gaan, een branderig gevoel, aambeien, scheurtjes, zogenaamde fistels en zelfs - het is niet anders - anale wratjes. Het is des te wranger dat mensen dit leed vaak stilletjes blijven doormaken. Want de oorzaak van zulke rectale problemen is door de huisarts in veel gevallen wel degelijk simpel vast te stellen. En een adequate behandeling is praktisch in alle gevallen mogelijk. Maar goed, je moet wel die drempel over.
De Zelftest: helderheid dankzij Helder
In elk geval heeft Helder Kliniek al een aardige stap in de goede richting gezet om het probleem op te lossen. Via een zelftest kun je in drie minuten erachter komen wat de oorzaak van anale klachten kan zijn. De test staat online op
www.analeklachten.nl. Het gaat om acht compacte vragen, waarmee een eerste antwoord meteen binnen handbereik is. Het zal overigens niemand verbazen dat Helder kliniek gespecialiseerd is in het behandelen van anale klachten.
Meer over Helder Kliniek
Helder kliniek is onderdeel van Equipe Zorgbedrijven. De kliniek heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van rectale klachten en problemen, maar ook in behandeling van spataderen en in huidoncologie. Helder Kliniek kent geen wachtlijsten, en behandelingen komen - net als geldt voor een gangbaar ziekenhuis - in principe in aanmerking voor vergoeding door verzekeraars. De kliniek heeft vestigingen in Eindhoven, Enschede, Hilversum, Rotterdam en Velp.Meer weten? Surf naar www.helderkliniek.nl