Witte vlekjes op benen of armen? Denk eens aan Bier spots!

Bier spots zijn witte vlekjes die vooral voorkomen op de armen en benen van jongvolwassenen. Ze zijn echter alleen te zien als de ledematen naar beneden worden gehouden! Zodra een arm of been maar hoog genoeg opgetild wordt, verdwijnen ze min of meer. Daarom moeten ze niet verward worden met pigmentstoornissen zoals vitiligo of idiopathisch guttate hypomelanosis. Deze Bier spots ontstaan namelijk door lokale verschillen in de doorbloeding van de huid.

Hoe te herkennen?

Bier spots werden voor het eerst officieel beschreven door August Bier in 1898. Andere veelvoorkomende namen voor deze aandoening zijn hagelhuid, multiple anemic macules en constitutive speckled vascular mottling. Bier spots zijn gemakkelijk te herkennen. Het zijn kleine witte vlekjes verspreid in een regelmatig patroon op de armen en benen (en heel soms op de romp). Je kunt ze alleen zien als de ledematen naar beneden worden gehouden. Zodra je de ledematen optilt, verdwijnen ze grotendeels, omdat de bloedstroom dan verbetert. Als je een paar seconden op de Bier spots drukt, wordt de huid eromheen ook even helemaal wit, maar daarna kleurt de huid weer donkerder bij zodat je de Bier spots weer ziet. Ze ontstaan meestal spontaan en komen vooral voor bij jongvolwassenen, maar soms kunnen zwangere vrouwen ze ook krijgen. Het kan zijn dat de Bier spots erger worden in de loop van de tijd of dat ze zich uitbreiden, maar in de meeste gevallen gaat het uiteindelijk ook weer helemaal over. Bij de een kun je ze overigens veel duidelijker zien dan bij de ander. Behoorlijk wat mensen hebben deze aandoening.

Wat is de oorzaak?

Het is niet zeker hoe en waarom deze Bier spots ontstaan. Ze hebben in ieder geval te maken met verschillen in de doorbloeding van de huid. Op de plek van de witte Bier spots zijn de bloedvaten wellicht meer vernauwd waardoor er minder bloed door stroomt en/of in de donkerdere huid eromheen zijn ze juist meer verwijd. Er zijn ook bronnen die beweren dat het bloed in de huid rondom de spots misschien minder zuurstof bevat, waardoor het bloed daar paarser is en de huid daar dus ook paarser kleurt. Een combinatie van deze factoren kan ook.

Duiden ze op een achterliggend ziekte?

Omdat Bier spots dus te maken hebben met de doorbloeding zou je denken dat het misschien duidt op een achterliggende hart- of vaatziekte. Toch zijn er maar enkele gevallen bekend waarbij mensen die Bier spots hadden ook hieraan leden. De meeste mensen met Bier spots hebben voor de rest helemaal niets! Er is zelfs veel kans dat je dokter helemaal nog nooit van Bier spots gehoord heeft, omdat mensen met Bier spots er vaak geen last van hebben en er dus ook niet mee naar de dokter gaan! Voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten is het wel handig om te checken bij je huisarts of je Bier spots een aanwijzing zijn voor een achterliggende ziekte. Daarnaast hoor je vaak dat mensen die lijden aan een leverziekte Bier spots hebben. Toch hebben zij dan ook vaak last van meerdere dingen die bij leverziekten horen (vermoeidheid, opgezwollen buik) en niet alleen de Bier spots.

Wat kun je eraan doen?

Alhoewel er wel mee geëxperimenteerd wordt, zijn er tot dusver nog geen behandelingen of medicijnen gevonden die helpen tegen Bier spots. Zo is er getest met het medicijn Nifedipine dat vaak wordt voorgeschreven bij mensen met een hoge bloeddruk, maar dat was niet effectief.
Sommigen vinden dat de spots minder opvallen als hun huid gebruind is door de zon, hoewel anderen juist weer vinden dat dit ze benadrukt. Bijna iedereen vindt dat de vlekjes erger worden in de winter en als ze het koud hebben. Kleed je daarom altijd warm genoeg aan! Voor de rest vinden sommigen het helpen als ze stoppen met roken en een gezonder leven gaan leiden met voldoende beweging. Bij vrouwen die ze krijgen vanwege hun zwangerschap verdwijnen ze meestal weer na de bevalling. Ook bij de meeste jongvolwassenen gaan ze uiteindelijk helemaal over naarmate ze ouder worden.
© 2014 - 2022 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bier spots (hagelhuid): symptomen, oorzaak en behandelingBier spots (hagelhuid): symptomen, oorzaak en behandelingBier spots of hagelhuid zijn typische witte vlekjes op armen, handen, benen of romp, welke ontstaan door vasoconstrictie…
Witte vlekken op de huid: oorzaken van witte huidvlekjesWitte vlekken op de huid: oorzaken van witte huidvlekjesWitte vlekken op de huid kunnen als cosmetisch storend worden ervaren. Witte vlekken op de huid duiden meestal op een ve…
Idiopathische guttata hypomelanosis: symptomen & behandelingIdiopathische guttata hypomelanosis: symptomen & behandelingBij idiopathische guttata hypomelanosis (IGH) ontstaan er kleine, gedepigmenteerde vlekjes op de huid, vooral aan de arm…
Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?De huid is het grootste orgaan van de mens. De huid kan gevoelig zijn voor plekken en vlekken. Sommige plekken zijn over…

Duizelig bij het opstaan, oorzaak en behandelingDuizelig bij het opstaan, oorzaak en behandelingDuizelig bij het opstaan overkomt iedereen wel eens. Je voelt je licht in het hoofd, ziet zwart voor de ogen of valt som…
EPP: overgevoeligheid voor zonlicht, rood en gezwollen huidEPP: overgevoeligheid voor zonlicht, rood en gezwollen huidVelen van ons houden van de zon en liggen er dan ook graag in. Niet iedereen kan goed tegen de zon. Heeft men het zeldza…
Bronnen en referenties
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/btxt/Bier-spots.htm
  • http://www.huidinfo.nl/hagelhuid.html
Kraio (46 artikelen)
Gepubliceerd: 10-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.