Oogcosmetica: verzorging en ontspanning

Oogcosmetica: verzorging en ontspanning Onze ogen hebben het in onze moderne maatschappij harder te verduren dan door de natuur bedoeld is. Oogcosmetica, waaronder vooral een goede verzorging en regelmatige ontspanning wordt verstaan, is absoluut noodzakelijk voor een goede conditie van je ogen.

Gun je ogen eens een pauze

In vrijwel geen enkel beroep wordt vandaag de dag nog zonder computer gewerkt. De toegenomen tijd die elke mens voor een beeldscherm doorbrengt, of het nu voor zaken of privé is, betekent meer werk voor de ogen. Daarbij moeten de ogen zich vaak op visuele situaties instellen, die niet in die vorm in de natuur voorkomen:
  • verkeerd ingestelde beeldschermen met weinig contrast;
  • fletse kleuren;
  • flikkerende beeldbuizen;
  • oppervlaktereflectie.

Rode ogen, hoofdpijn en vermoeidheid

Dat alles maakt het niet bepaald gemakkelijk voor onze ogen. In je eigen tijd zou je gewoonweg een andere kant opkijken bij dit soort onvolkomenheden, maar op je werk kan je dat niet maken. Rode ogen, hoofdpijn en vermoeidheid kunnen het gevolg zijn. Je staart urenlang geconcentreerd op je monitor en "vergeet" daarbij met de ogen te knipperen om zo het hoornvlies van het oog te bevochtigen.

Ontspanningsoefeningen voor de ogen

Dat onze ogen in de huidige maatschappij meer belast worden, is deels te wijten aan een grotere werklast en deels aan milieuvervuiling, maar dus ook aan het lange zoeken op computermonitors op het werk of thuis (internet). We doen er dan ook goed aan om onze ogen van tijd tot tijd een pauze met enige ontspanning geven. Het sluiten van de ogen of ontspanningsoefeningen zijn daarvoor bijzonder geschikt.

Groen, de optimale kleuromgeving

Goede effecten kunnen worden bereikt met een juiste kleuromgeving. Het groen van de natuur is zeer ontspannend voor de ogen. Heb je geen goed uitzicht vanuit je raam, dan kunnen groene kamerplanten of harmonie uitstralende afbeeldingen ook voor een ontspannen toestand van de ogen zorgen.

IJskoud water, een weldaad voor het oog

IJskoud water helpt ook om de ogen te verfrissen. Dompel je gezicht onder in een bak met koud water en open je ogen onder water. Bij apotheken en drogisten is ook speciaal ogenwater te krijgen. Soms wordt daar ook nog een “ogenkuipje” bij verstrekt dat je over de oogkas kan plaatsen. Je kunt dan je ogen spoelen en op die manier een herstellende werking bereiken.

Droge ogen, een veel voorkomend euvel

Wijdverbreid, vooral bij vrouwen, zijn zogeheten "droge ogen". In dat geval is de tranenhuishouding van het oog verstoord en komt het tot irritaties en soms zelfs tot infecties of ontstekingen. Droge ogen zouden eigenlijk een serieuze aansporing moeten zijn om in ieder geval eens een oogarts te bezoeken. Die kan vaststellen wat de oorzaak is (bijvoorbeeld een allergie). Bij een uitgesproken ziektebeeld als gevolg van "droge ogen" komt eventueel ook een acupunctuurbehandeling in aanmerking. De therapeutische resultaten op dit gebied zijn zeer goed en hebben al veel getroffen patiënten geholpen.

Speciale oogcrèmes

Voor het overige zijn voor het verzorgen van de huiddelen rondom de ogen speciale oogcrèmes bijzonder geschikt gebleken. Overdag kan je lichte gel-producten gebruiken. Het is belangrijk dat het vocht van de huid behouden blijft. Crèmes moeten in principe de basis voor de make-up rondom de ogen zijn.
© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Droge ogen (keratoconjunctivitis sicca)Droge ogen (keratoconjunctivitis sicca)Iedereen krijgt in zijn leven een keer te maken met droge ogen. Lees in dit artikel wat de klachten zijn en wat je er te…
Het droge ogen syndroomMet droge ogen worden verschijnselen bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvl…
Droge ogen verhelpen - Symptomen, oorzaak en behandelingDroge ogen verhelpen - Symptomen, oorzaak en behandelingDroge ogen zorgen ervoor dat de ogen pijn doen, rood worden en jeuken. Ook het zicht kan wazig worden en je kan het gevo…
Kleverige ogen in ochtend: Oorzaken van korsten op oogKleverige ogen in ochtend: Oorzaken van korsten op oogSoms kampen patiënten met een korstige substantie in de binnenhoeken van de ogen of de wimpers. Het vaakst komen deze pl…

Pijnlijke gewrichten, putjes in nagels: artritis psoriatica?Pijnlijke gewrichten, putjes in nagels: artritis psoriatica?Een enkel putje in de nagel hoeft uiteraard niet te duiden op een ongeneeslijke aandoening. Maar wanneer er gedurende la…
Kleine, witte bultjes op gezicht bij baby, kind & volwasseneKleine, witte bultjes op gezicht bij baby, kind & volwasseneHeb je last van kleine, witte bultjes of stipjes op je gezicht ter grootte van een speldenknop? Of zie je deze minuscule…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 02-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.