Oorzaken van slapeloosheid

Slecht slapen is niet echt een ziekte maar een verschijnsel dat het symptoom is van een andere aandoening. Ziekten die kunnen leiden tot slaapproblemen zijn: stress, hoge bloeddruk, overgewicht, menopauzeproblemen, hart- en vaatziekten, verhoogde bloedsuikerspiegel, hoofdpijn en darmproblemen. Slecht slapen kun je zelf proberen tegen te gaan met een paar eenvoudige middelen. Ten eerste is het verstandig om zo weinig mogelijk slaapmiddelen te gebruiken. Ook de natuurlijke slaapmiddelen dienen vermeden te worden, hoewel deze aanmerkelijk minder bijwerkingen hebben dan synthetische slaapmiddelen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Bron: Peter Griffin, PublicDomainPicturesBron: Peter Griffin, PublicDomainPictures

Inhoud:


Slecht slapen vergroot kans op ongelukken

Het is van levensbelang om goed te slapen. Slecht slapen zorgt voor verminderde concentratie en dat kan tot ongelukken leiden als je werkt met machines of je voort beweegt in het verkeer. Slecht slapen is slopend en kan tot allerlei ziekten leiden. Het immuunsysteem reageert minder goed als je slecht slaapt.

Van slecht slapen word je sneller dik

Chronisch moe zijn door langdurig slecht slapen is een risicofactor voor overgewicht. Hoe werkt dat? Als je slecht slaapt voel je je futloos. Je hebt een gebrek aan energie. Daardoor heb je minder weerstand om voor verstandige voeding te kiezen; je kiest ervoor om energierijke (lees suikerrijke) voeding te nuttigen. Je gaat snoepen en jezelf verliezen in het eten van koekjes, en allerhande zoetwaar. Veel mensen doen extra suiker in de koffie en zelfs mensen die normaliter geen suiker gebruiken doen soms suiker in de koffie of thee om wat extra brandstof in te nemen en actiever te worden. Maar zo werkt het lichaam niet. Het lichaam is geen machine waar je extra pure brandstof in gooit om het te laten draaien. Als we gewoon eten krijgen we genoeg brandstof binnen. Suiker is een totaal overbodig product, weliswaar pure brandstof, maar zo puur dat het lichaam er niks mee kan een een teveel aan suiker omzet in een vetlaag. Dat komt omdat de cellen zelf allemaal een brandstofreserve hebben en suikerrijke voeding vult deze reserve zeer snel aan; zo snel dat het lichaam overschakelt in het aanbrengen van een vetlaag.

Slecht slapen en impotentie

Slecht slapen leidt tot een verminderde bloedsomloop en verminderd zuurstoftransport. Hierdoor komt het lichaam in een soort reservestand te staan. Alleen de meest vitale lichaamsonderdelen zoals het orgaanstelsel en de hersenen krijgen nog genoeg zuurstof. Er kunnen indirect door slaaptekort klachten ontstaan zoals impotentie.

Slecht slapen en depressie

Langdurig of eigenlijk chronisch slaaptekort leidt tot een mentaal probleem. Men raakt sneller gevangen in een negatieve gedachtenspiraal en heeft niet meer de veerkracht om zich hieraan te onttrekken. Daardoor kunnen mensen depressief worden van te weinig slaap. Daarnaast is er sprake van elkaar versterkende oorzaken. Stel dat iemand veel suiker eet om het moeheidsgevoel tegen te gaan, dan komt deze persoon een half uur na de suikerconsumptie in een suikerdip terecht. Deze suikerdip zorgt ervoor dat men zich nog lamlendiger voelt. Daardoor kunnen depressieve gevoelens versterkt worden.

Bron: Peter Griffin, PublicDomainPicturesBron: Peter Griffin, PublicDomainPictures

Je maakt te weinig gelukshormoon aan

Melatonine en serotonine zijn twee belangrijke hormonen die worden aangemaakt bij de slaap. Serotonine wordt ook het gelukshormoon genoemd. Als je genoeg slaapt voel je je gelukkig omdat de serotonineniveaus in het bloed op peil zijn. Een tekort aan serotonine leidt tot depressie.

Tryptofaan is een belangrijk aminozuur voor het menselijk lichaam dat samen met vitamine C, zink, magnesium en zonlicht zorgt voor de aanmaak van serotonine.

Licht leidt tot minder goede slaap

De mens zit zo in elkaar dat tijdens het donker worden er meer melatonine wordt afgegeven waardoor er een vermoeidheidsgevoel ontstaat. Door het gebruik van lampen, computers en televisie wordt de afgifte van dit hormoon verstoord. Televisie kijken kan een moe gevoel opleveren door een andere oorzaak dat de melatonine-afgifte; het is een hypnotiserend medium daar de beeldwisseling en de bewegingen in het beeld je bewustzijnsniveau verlagen. Daardoor kun je in slaap vallen voor de televisie zonder dat het bijdraagt aan daadwerkelijk uitrustend slapen, zoals we dat allemaal gemiddeld acht uur per dag nodig hebben.

In een kamer waar een gebrek aan donkerheid is tijdens de nachtrust maakt het lichaam minder melatonine aan. Hierdoor kan het waak-slaapritme verstoord worden.

Onregelmatigheid is een medefactor

Het lichaam hangt aan elkaar van gewoonten. De mens is een echt gewoontedier. Wanneer je elke avond precies op hetzelfde tijdstip gaat slapen dan programmeer je het lichaam om op te staan. Iedereen die op vakantie gaat zal merken dat hij of zij vrij snel in een ander ritme overgaat. Sommige vakanties maken het zelfs noodzakelijk dat je een stuk vroeger opstaat dan normaal, De eerste dagen kan dat problemen geven maar na een dag of twee a drie kom je in een bepaald ritme terecht. Je kunt dan makkelijker in slaap vallen en opstaan omdat je in korte tijd je lichaam hebt geherprogrammeerd. Wanneer je elke avond op een totaal ander tijdstip gaat slapen is de kans groter dat je slecht slaapt.

Eet goed!

Gezonde voeding; het eten van veel verse producten en weinig suiker draagt sterk bij aan een goede slaap. Soms lig je gewoon wakker omdat je te weinig of te weinig voedzaam hebt gegeten. Je maag knort dan nog niet maar je bent wel onrustig. Zowel te weinig eten als niet voedzaam genoeg eten kan leiden tot een hongerstand van het lichaam waardoor het erg lastig is om de slaap te vatten. Je kunt als je ´s nachts wakker ligt snel iets eten maar zorg dat je iets gezonds en vullends tot je neemt. Soms kan het eenvoudig weg eten van fruit zoals een banaan al helpen.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapproblemen, de rol van melatonineSlaapproblemen, de rol van melatonineSlaapproblemen komen vaak voor. We hebben allemaal wel eens een slapeloze nacht. Maar wanneer je structureel slapeloze n…
Goed slapen met melatonineGoed slapen met melatonineMelatonine wordt beschouwd als het menselijk slaaphormoon. Het hormoon komt vrij in het lichaam zodra het donker wordt.…

Poepen lukt niet, maar ik moet wel! Wat kan ik doen?Dagelijks nemen we veel voedsel in en dat wordt in de maag met darmen verteerd. Het geeft ons energie, mineralen en ande…
Bronnen en referenties
  • Boek, Ineke Haisma, Met verstand gezond
  • Foto´s: publiek domein
  • Afbeelding bron 1: Peter Griffin, PublicDomainPictures
  • Afbeelding bron 2: Peter Griffin, PublicDomainPictures
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 16-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.