NSRED: een slaap- en eetstoornis

NSRED: een slaap- en eetstoornis Als je in korte tijd veel aankomt, 's ochtends geen trek hebt en last hebt van buikpijn, dan kan het misschien zijn dat je leidt aan een slaapgerelateerde eetstoornis. Met NSRED of SRED ben je 's nachts gedeeltelijk wakker. Je kunt het vergelijken met slaapwandelen, echter heeft deze stoornis ernstige gevolgen en is het belangrijk dat je er hulp bij zoekt.

Wat is NSRED of SRED precies?

Nocturnal Sleep-Related Eating Disorder (NSRED) of Sleep-Related Eating disorder (SRED) is een zogeheten parasomnie. Iemand met deze stoornis heeft ongecontroleerde eet- of drinkbuien in zijn of haar slaap.

Een parasomnie is een reeks ongewenste gedragingen of gebeurtenissen die zich in de slaap voordoen. Zo is er bijvoorbeeld een slaapstoornis waarbij je zonder dat je het wilt seks hebt met anderen.

Wanneer een eet- of drinkbui zich voordoet, noemt men dit een episode. Tijdens een episode slaap je gedeeltelijk, en soms kun je je (vaag of in flarden) herinneren wat er is gebeurd. Er zijn mensen die zich veel herinneren van de eetbui, maar zij kunnen zichzelf op het moment van de episode niet wakker maken. Je kunt iemand tijdens een episode vaak ook niet wakker maken, vergelijkbaar met iemand die slaapwandelt. Een episode duurt vaak maar kort - tot tien minuten per keer, inclusief het lopen naar de keuken(kast) en het teruglopen naar bed.

NES

de NSRED is niet te verwarren met NES, de Night Eating Syndrome, een stoornis waarbij iemand ook eetbuien heeft in de nacht. Bij NES ben je je echter goed bewust dat je een eetbui hebt.

Wat wordt er vooral gegeten/gedronken?

Met name calorierijke voedingsmiddelen worden genuttigd tijdens een episode. Hiervoor hoeft iemand niet per se honger of dorst te hebben - het helpt dus weinig om overdag voldoende te eten zodat je 's nachts geen eetbui krijgt.

Hoe ontstaat een (Nocturnal) Sleep-Related Eating disorder?

Het is nog niet precies duidelijk hoe de stoornis ontstaat. Men denkt dat het te maken kan hebben met bepaald medicijngebruik, zoals medicijnen die tegen depressies of (ironisch genoeg) slaapstoornissen worden voorgeschreven.

Als je minder slaapt en dus minder uitgerust bent, kan de stoornis verergeren. Hiermee houdt deze zichzelf in stand, want je slaapt minder goed doordat je in de nacht eetbuien hebt.

De meeste mensen met (N)SRED zijn tussen de 22 en 29 jaar oud als de stoornis zich manifesteert.

Is behandeling mogelijk?

Ja, behandeling is goed mogelijk, onder meer met medicatie.

Hoe wordt de stoornis vastgesteld?

Zelftest

  • Heb je het idee dat je 's nachts eet- of drinkbuien hebt?
  • Verdwijnen er voorraden eten en vraag je je in de ochtend af waar die toch zijn gebleven?
  • Heb je absoluut geen honger in de ochtend?
  • Probeer je overdag minder te eten en extra te sporten omdat je het idee hebt dat je 'van lucht' aankomt?
  • Blijf je maar aankomen zonder dat je hier grip op hebt?
  • Heb je verwondingen als je wakker wordt, zoals brand- of snijwonden*?
  • Heb je vaak buikpijn (als je wakker wordt)?
  • Ben je (aanhoudend) moe, ook al ga je op tijd naar bed en heb je het idee voldoende te slapen?
  • Deed je als kind veel aan slaapwandelen?
  • Heb je last (gehad) van rusteloze benen?

Herken je jezelf hierin? Het kan verstandig zijn een dokter op te zoeken met je bevindingen. De huisarts kan je indien nodig doorverwijzen.

* Het kan zijn dat je eten bereidt in je slaap en dat dit niet zo 'netjes' gebeurt als je overdag aan de slag zou gaan.

Gevaarlijk

Veel patiënten met NSRED eten in de nacht producten die rauw, over datum, te heet of te koud zijn, of zij werken giftige stoffen naar binnen of producten waar ze allergisch voor zijn.

Slaaponderzoek

Met een slaaponderzoek kan uitwijzen of je leidt aan de NSRED. Men kijkt of je 's nachts wakker wordt, wat je vervolgens doet, en of je je bewust bent van je nachtelijke gedrag. Een arts kan je hier meer over vertellen.
© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Binge eating en de rol van gezamelijke maaltijdenBinge eating en de rol van gezamelijke maaltijdenBinge eating disorder is een eetstoornis waarbij men in een korte periode een grote hoeveelheid voedsel tot zich neemt.…
Wat zijn de symptomen van het Binge Eating disorderHet Binge Eating Disorder is een eetstoornis die veel lijkt op de twee andere eetstoornissen Anorexia Nervosa en Boulimi…
Binge eating disorder: Eetbuistoornis met vreetbuienBinge eating disorder: Eetbuistoornis met vreetbuienPeriodes van overmatig veel eten is voor de meeste mensen bekend, bijvoorbeeld op vakantie of tijdens een speciale geleg…
‘Nieuwe’ en onbekende eetstoornissenMensen met een eetstoornis zijn geobsedeerd door eten, hun gewicht en het uiterlijk. Ze hebben een vertekend beeld van h…

Verzakking: oplosbaar matje mogelijk beter alternatiefVerzakking: oplosbaar matje mogelijk beter alternatiefVeel vrouwen krijgen te maken met een zogenaamde verzakking. Bij deze aandoening raken inwendige organen van hun plek. D…
Rosacea: symptomen, diagnose en behandeling van de huidRosacea: symptomen, diagnose en behandeling van de huidHet hebben van puistjes, roodheid en overgevoeligheden in het gezicht komt vaak voor en wordt geregeld vergist met acne.…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Nocturnal_sleep-related_eating_disorder
  • http://www.chronomed.nl/factsheet.php?id=6
Maresa (130 artikelen)
Gepubliceerd: 24-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.