Ontstoken haarzakje - wat kun je er aan doen?

Met ons lichaam kan werkelijk van alles aan de hand zijn, maar gelukkig zijn er ook veel onschuldige klachten die vanzelf weer over gaan. Een voorbeeld van een onschuldige klacht is een ontstoken haarzakje. Een haarzakje is iets waar een haartje uitgroeit en komt voor over ons hele lichaam. We hebben ten slotte ook overal haren, dus ook haarzakjes. Het kan dus ook overal voorkomen dat er een haarzakje ontstoken raakt, hoewel het vaak komt door het scheren. Denk dus aan de benen, oksels of bij vrouwen de bikinilijn. Het is een veelvoorkomende klacht en je hoeft je er zeker niet voor te schamen.

Mogelijke oorzaken

De ontsteking van een haarzakje wordt ook wel folliculitis genoemd. Hierbij gaat het om een ontsteking in het bovenste deel van een haarzakje. Een andere benaming is een haarwortelontsteking, maar het komt allemaal op hetzelfde neer: een ontsteking in het haarzakje. Het begint in de meeste gevallen bij huidirritatie die veroorzaakt kan worden door bijvoorbeeld scheren. Ook ontharingswax kan ervoor zorgen dat er een ontsteking komt en ten slotte zijn het nog strakke en schurende kleding die een rol kunnen spelen. Door schurende kleding kan het gebeuren dat de haartjes afbreken waardoor haarzakjes beschadigen. Sommige mensen gebruiken ook nog eens de verkeerde zalfjes of oliën. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat de poriën zich sluiten waardoor de haarzakjes verstopt zullen raken, en dus ook ontstoken kunnen raken.

Een ander probleem dat voorkomt zijn ziekteverwekkers. Onze huid is een van onze beschermlagen die ervoor moeten zorgen dat we niet ziek worden. Zodra er een ontsteking plaatsvindt, kunnen bacteriën gemakkelijker ons lichaam binnen komen. Onze beschermende laag is op dat moment namelijk weg, waardoor het voor de bacteriën geen moeilijke opgave is om binnen te dringen. Het probleem is echter dat de verstopte poriën ervoor zorgen dat de bacteriën ons lichaam ook niet uit kunnen. Door de warmte zullen de bacteriën zich snel vermenigvuldigen en dit gebeurt steeds opnieuw. Iets dat je liever niet wilt.

Ondertussen zullen de bacteriën er ook voor zorgen dat de huid geïrriteerd raakt, omdat het haarzakje ontstoken is. Het is dus niet vreemd dat je last krijgt van uitslag als er een ontstoken haarzakje is. Vervolgens zal je last krijgen van kleine bultjes die je doen denken aan puistjes, maar dit zijn het dus niet. De kleine bultjes kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar komen het meest voor op ons bovenlichaam. Op de bultjes zit een puskopje. De bultjes kunnen erg jeuken, maar zodra je gaat krabben, zul je het openkrabben en is de kans groot dat de ontsteking zal verergeren. Hoe dieper de ontsteking zit, hoe groter de bulten zullen zijn. Over het algemeen zijn het maar kleine bultjes die er niet ernstig uit zullen zien, maar wel vervelend zijn omdat ze erg jeuken en het er niet mooi uitziet. Vooral een ontsteking van het haarzakje in het gezicht is erg vervelend.

Ingegroeide haren

De kans is groot dat je er wel eens last van hebt gehad: ingegroeide haartjes. Deze komen voor in het gezicht, de schaamstreek en de benen. Misschien is het je al opgevallen dat ze voorkomen op de plekken waar de meeste mensen zich scheren. Het komt dus ook in de meeste gevallen door het scheren. Een ingegroeid haartje is relatief onschuldig, maar kan wel erger worden en er kan vervolgens een ontsteking voorkomen in het haarzakje, zoals hierboven uitgelegd is. Gelukkig zijn ingegroeide haren goed te voorkomen. De grootste oorzaak is dat veel mensen een scheermesje gebruiken dat te bot is, oftewel al te vaak gebruikt. Gebruik altijd een scherp scheermes om ingegroeide haren te voorkomen.

Een andere optie is dat je te glad scheert, oftewel geen enkel haartje meer wilt zien en er daarom meerdere keren overheen gaat. Je kunt je voorstellen dat dit een behoorlijke aanslag is op de huid en het is dus logisch dat je last krijgt van ingegroeide haartjes. Als haartjes nog een klein beetje lengte hebben, zullen ze niet de moeite hoeven doen om hun weg terug te vinden de huid in. Hierdoor zullen er geen ingegroeide haartjes ontstaan. Ten slotte kan er het beste met de haargroei mee worden geschoren. Dit vinden de meeste mensen vervelend, omdat dit langzamer resultaat geeft dan wanneer je tegen de richting in scheert. Toch zul je uiteindelijk merken dat je huid er beter uitziet omdat je geen last meer hebt van ingegroeide haren en geen last hebt van ontstoken haarzakjes. Als je je gaat scheren, is het verstandig om te kiezen voor een goed product zoals een goede scheergel, in plaats van scheren op de droge huid. Waarschijnlijk heb je wel eens gemerkt dat je hierna meteen een hele droge huid hebt. Je huid is namelijk niet voorbereid op dat scherpe scheermesje.

Ontstoken haarzakjes, op welke plekken?

Een ontstoken haarzakje kan dus eigenlijk overal wel voorkomen, maar een veelvoorkomende plek is de oksel. Een ontstoken haarzakje oksel komt ontzettend vaak voor omdat de oksel de meest gekozen plek is om te scheren. Ook steeds meer mannen scheren zich op deze plek. Een andere plek die helaas vaak slachtoffer is, is de lies. Een ontstoken haarzakje in de lies komt wederom vaak door het scheren. Ook is de huid op deze plek erg dun en de kans op irritatie is daardoor een stuk groter. De meest belangrijke tip is om een scheermesje te gebruiken die scherp genoeg is, en natuurlijk speelt ook hygiëne een grote rol. Als je een scheermesje vaker gebruikt, zorg dan iedere keer weer dat hij goed schoon is zodat er geen bacteriën achterblijven van de vorige keer. Gebruik genoeg scheergel en verzorg de huid ook na het scheren met een goed middel zoals Aloë-vera.

Ten slotte is er nog een ontstoken haarzakje oog. Het klinkt misschien vreemd qua plek, maar het komt vaker voor dan je denkt. Het grootste deel van de mensen met een ontstoken haarzakje bij het oog heeft niet eens klachten. Een ander deel kan last hebben van jeuk, irritatie, droge of juist tranende ogen en ten slotte kan iemand ook last hebben van vermoeide ogen. Voor de meeste mensen is een behandeling niet nodig, maar oogdruppels kunnen nog wel eens helpen. Verder is het goed om de ogen iedere dag twee keer schoon te maken met wat water.
© 2014 - 2024 Nvaonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstoken haarzakje in lies, op rug of hoofdhuid behandelenOntstoken haarzakje in lies, op rug of hoofdhuid behandelenLast van een ontstoken haarzakje? Folliculitis is een medische term die verwijst naar een ontsteking van het bovenste de…
Hordeolum (strontje)Hordeolum (strontje)Een hordeolum is een vervelend pijnlijk bobbeltje aan het ooglid. Dit bultje veroorzaakt veel pijn. Wie al eens een hord…
Ingegroeide neushaar: symptomen en behandeling neusharenIngegroeide neushaar: symptomen en behandeling neusharenIngegroeide haren kunnen overal voorkomen op je lichaam waar je je haren scheert, epileert of waxt. Het komt regelmatig…
Verstopte talgklier: symptomen & behandeling talgkliercysteVerstopte talgklier: symptomen & behandeling talgkliercysteEen verstopte talgklier, kun je die uitknijpen of kun je een verstopte talgklier het beste laten verwijderen? Een talkli…

Meningokokken infectie: symptomen, diagnose, behandelingMeningokokken infectie: symptomen, diagnose, behandelingEen meningokokken infectie is een bacteriële infectie, waarbij vroege diagnose en behandeling cruciaal zijn. Behalve de…
Slikken met pijn, droogte en schuurpapiergevoelSlikken met pijn, droogte en schuurpapiergevoelOm voeding binnen te kunnen krijgen, wordt na het kauwen het mengsel doorgeslikt. Het passeert daarbij de keel. Wil men…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org/wiki/Folliculitis
Nvaonline (19 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.