Ontstoken haarzakje in lies, op rug of hoofdhuid behandelen

Ontstoken haarzakje in lies, op rug of hoofdhuid behandelen Last van een ontstoken haarzakje? Folliculitis is een medische term die verwijst naar een ontsteking van het bovenste deel van het haarzakje, ook wel 'haarfollikel' genoemd. Geïnfecteerde haarzakjes komen zeer vaak voor en ze verschijnen als rode bultjes, met vaak een ontsierend puskopje. Deze huidaandoening treft mensen van alle leeftijden, van baby's en kinderen tot ouderen. De kleine gladde rode bultjes worden vaak gezien op het gezicht, benen, lies, rug, borst en hoofdhuid rond de haarzakjes. Gezonde mensen kunnen folliculitis krijgen en het is gemakkelijk te behandelen. Meestal trekt het spontaan weer weg, maar soms is er behoefte aan onderhoudstherapie.
Ontstoken haarzakje: rood bultje met een puskopje / Bron: Jmarchn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ontstoken haarzakje: rood bultje met een puskopje / Bron: Jmarchn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is folliculitis?

Folliculitis is een ontsteking van de haarfollikels. Elke haar op je lichaam groeit uit een klein zakje, een zogeheten haarfollikel of haarzakje. Je kunt folliculitis ontwikkelen op elk deel van je lichaam dat haar heeft. Voorkeursplekken zijn het gelaat, met name het baardgebied en armen, rug, lies, billen en benen.

Oorzaken van een ontstoken haarzakje

Micro-organismen

Een geïnfecteerde haarfollikel kan worden veroorzaakt door bacteriën, gist, schimmels, of een virus. Vaak zijn Stafylokokken de boosdoeners. Deze behoren tot de 'gewone' huidbacteriën. Wanneer een haarzakje beschadigd is, heb je meer kans om folliculitis te krijgen. Kleding die tegen de huid wrijft of scheren kan de haarzakjes irriteren, wat kan leiden tot folliculitis. Irritatie of verstopping kan ook optreden als gevolg van het gebruik van make-up, huidolie of huidcrème, of door zweet. Zodra een follikel is beschadigd, is de kans aanwezig dat deze ontstoken raakt.

Risicofactoren

Je loopt in de volgende gevallen een groter risico om folliculitis te krijgen:
 • een verlaagde weerstand of verlaagde immuniteit, zoals bijvoorbeeld bij hiv het geval is;
 • een wondje dat een porte d'entrée is voor schimmels of bacteriën;
 • je werkt of gebruikt stoffen die verstopping of irritatie kunnen veroorzaken aan de follikels, bijvoorbeeld vettige (huid)producten of make-up;
 • gebruikmaken van een zwembad, een hot tub of whirlpool die niet goed wordt schoongemaakt met chloor;
 • het dragen van ​​strakke kleding.

Ontstoken haarzakjes in de nek / Bron: Lforlav, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ontstoken haarzakjes in de nek / Bron: Lforlav, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ontstoken haarzakje in lies, rug of hoofdhuid symptomen

Verschijnselen

Symptomen van een ontstoken haarzakje of haarfollikel zijn onder meer:

Voorkeursplekken

Voorkeurslocaties van ontstoken haarzakjes zijn de behaarde hoofdhuid, het gezicht en de nek, de ledematen (armen en benen) en de lies en billen.

Diagnose en onderzoek

De arts zal je huid bekijken en je allerlei vragen stellen over je klachten en je (algemene) gezondheid. De diagnose wordt vaak à vue gesteld, waarbij een huidbiopsie normaal gesproken niet nodig is. De arts zal proberen te achterhalen wat de mogelijk oorzaak of trigger is van de ontstoken haarzakjes. Dit is van belang voor de genezing en om recidief te voorkomen.

Ontstoken haarzakje behandelen

Milde vorm van folliculitis geneest doorgaans vanzelf binnen ongeveer 2 weken. Je kunt zelf het volgende doen om genezing te bevorderen en klachten te verlichten:

Warm kompres

Een warm kompres kan jeuk verlichten en de genezing bevorderen. Om een ​​warm kompres te maken, dompel je een handdoek in warm water. Wring het overtollige water uit en plaats de handdoek op de aangetaste huid.

Medicinale shampoo

Dit kan worden gebruikt voor de behandeling folliculitis op de hoofdhuid of baard. Op andere plekken kun je desinfecterende zeep (jodium of chloorhexidine) toepassen.

Medicatie

Als de ontsteking erger wordt of niet weggaat, moet je je huisarts raadplegen. Hij kan medicijnen voorschrijven, zoals een antibioticum, anti-gistcrème, een anti-gistshampoo, een anti-schimmelcrème of anti-schimmeltabletten. Wat de arts voorschrijft, is afhankelijk van de oorzaak.

Gebruik iedere keer een schone handdoek / Bron: Pexels, PixabayGebruik iedere keer een schone handdoek / Bron: Pexels, Pixabay

Folliculitis voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je folliculitis krijgt of houdt, of dat het zich verspreidt. Neem de volgende maatregelen in acht:
 • Dagelijks baden of douchen met een milde zeep.
 • Ga ook baden of douchen na lichamelijke inspanning en nadat je hebt gewerkt met chemicaliën.
 • Vermijd het delen van handdoeken, washandjes, of andere persoonlijke items.
 • Gebruik iedere keer een schoon washandje en een schone handdoek.
 • Voorkom dat je krabt aan de ontstoken haarzakjes.
 • Vermijd scheren in geval van bultjes. Als je je toch wilt scheren, gebruik dan iedere keer een schoon scheermesje.
 • Vermijd het gebruik van olie op je huid. Oliën kunnen ervoor zorgen dat bacteriën in de poriën van de huid vast komen te zitten en dit kan folliculitis veroorzaken.
 • Na het gebruik van openbare hot tubs, jacuzzi, etc., meteen douchen met zeep. Als je een eigen hot tub hebt, volg dan de instructies van de fabrikant op met betrekking tot de reiniging ervan.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstoken haarzakje - wat kun je er aan doen?Met ons lichaam kan werkelijk van alles aan de hand zijn, maar gelukkig zijn er ook veel onschuldige klachten die vanzel…
Hordeolum (strontje)Hordeolum (strontje)Een hordeolum is een vervelend pijnlijk bobbeltje aan het ooglid. Dit bultje veroorzaakt veel pijn. Wie al eens een hord…
Verstopte talgklier: symptomen & behandeling talgkliercysteVerstopte talgklier: symptomen & behandeling talgkliercysteEen verstopte talgklier, kun je die uitknijpen of kun je een verstopte talgklier het beste laten verwijderen? Een talkli…
Haar, haarzakje, haargroeiHaar, haarzakje, haargroeiIn de huid zitten overal haarzakjes. Die worden bij een baby al gevormd nog voordat hij geboren is. Na de geboorte komen…

Vitamine B12-tekort: oorzaken, klachten en oplossingenVitamine B12-tekort: oorzaken, klachten en oplossingenEen tekort van vitamine B12 komt niet vaak voor. De reden hiervoor is het feit dat de meeste mensen een behoorlijke hoev…
Menostril voor een natuurlijke balans tijdens de overgangMenostril voor een natuurlijke balans tijdens de overgangMenostril is er speciaal voor vrouwen in de overgang. Wanneer je in de overgang bent kunt je last krijgen van diverse kl…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
 • http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/folliculitis-topic-overview#1
 • http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/folliculitis-topic-overview#2
 • http://www.newhealthadvisor.com/Infected-Hair-Follicle.html
 • http://www.ifd.org/protocols/bacterial-infections-of-the-hair-follicles
 • http://patient.info/doctor/folliculitis-pro
 • http://www.phaa.com/folliculitis-inflamed-hair-follicles.htm
 • Afbeelding bron 1: Jmarchn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Lforlav, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Pexels, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 16-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.