Help, ik vermager sterk, val ongewoon veel af: de oorzaken!

Help, ik vermager sterk, val ongewoon veel af: de oorzaken! Normaal eten en het hebben van standaard gewoonten, betekent, dat we een “gezond” lichaam hebben met een onveranderd gewicht. Door toedoen van aandoeningen, parasieten, orgaanproblemen of kanker kan het gewicht ineens sterk afnemen, waardoor we sterk vermageren. Probleem is vaak dat we veel minder energie hebben en continu moe zijn. Waardoor wordt sterk vermageren veroorzaakt en welke ziekten leiden tot ongewoon veel afvallen?

Sterk vermageren


Geen reden om af te vallen!

Mensen die niet op dieet zijn of het levenspatroon niet hebben aangepast, moeten normaal gezien een relatief stabiel lichaamsgewicht hebben. Men eet normaal en dat houdt in dat het energie-niveau in het lichaam ongewijzigd is. Het kan voorkomen dat men normaal eet en van het ene op het andere moment wel stevig vermagert. Wat kunnen daarvan de oorzaken zoal zijn?

Een parasiet

Door de inname van bedorven, ongaar en met eitjes besmet vlees of vis, kan men een parasiet in het lichaam krijgen. Meest tot de verbeelding sprekende parasiet is de lintworm. Het hecht zich aan de darmwand, waarbij de huid van de worm voedingsstoffen opneemt. Ongeacht dat de persoon voldoende voeding inneemt, zal men continu blijven afvallen. De lengte van de worm neemt daarbij geleidelijk toe. Heeft u kleine witte bewegende deeltjes in de ontlasting, dan heeft u zeker wormen. Het is van belang om een anti-worm kuur te nemen. Ga daartoe naar uw huisarts. Let wel indien een lintworm werkelijk volgroeid is, dan is het lastig om deze te verwijderen. De persoon kan dan sterk vermageren.

Darmaandoeningen

Er zijn uiteenlopende problemen aan de darmen mogelijk, waardoor de vertering van voedsel is verstoord. Ontstekingen kunnen de darmwand aantasten, waardoor men geen energie krijgt. Denk aan de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa waarbij bloedingen, zweren en fistels kunnen ontstaan. In het geval van dysenterie is er sprake van een bacil-infectie, waardoor het darmslijmvlies en de darmwand wordt aangetast. Deze infectie is extreem besmettelijk en komt in de minder propere delen van de wereld voor. Het leidt tot rode loop oftewel zeer dunne ontlasting met veel bloed, waarbij men om het uur de neiging om te poepen heeft. Indien dit niet tijdig met een langdurige antibiotica kuur in isolatie wordt behandeld, zal het tot het overlijden leiden. Meestal kunt u aan de ontlasting zien of het lichaam zekere problemen heeft. Donkere tere stukken feces kan een bloeding aan de dunne darm zijn, terwijl een rode kleur wondjes in de dikke darm of endeldarm kan betekenen.

Overactieve organen

De organen in het lichaam zijn verantwoordelijk voor essentiële lichaamsprocessen, zodat we levensvatbaarheid hebben. Het is van wezenlijk belang, dat deze organen normaal werken en geen abnormale activiteiten vertonen. Door toedoen van vergroeiingen, afwijkingen of overmatige inname van verkeerde stoffen worden organen overmatig gestimuleerd. Het kan aanleiding zijn voor stevig ongewenst afvallen.

Overactieve schildklier

Dit orgaan geeft stofwisselingshormonen af, zodat we een zeker stabiel gewicht hebben. Indien de schildklier te snel werkt, haasten de stofwisselingsprocessen zich als het ware. De persoon kan daardoor opgefokt zijn, trillen maar ook te weinig gewicht hebben. Ondanks wat men eet, blijft het gewicht relatief laag.

Lever door alcohol

Neemt men grote hoeveelheden alcohol in, dan zal de lever overactief zijn. Veel suikers worden aan het lichaam onttrokken, waardoor men veel minder energie heeft. Doordat ook insulineresistentie kan optreden, neemt het hongergevoel af. De combinatie zorgt ervoor dat men alcohol blijft drinken, weinig eet en daardoor sterk vermagert.

Lever en milt bij bloedaandoeningen

De levensader van het lichaam is het bloed. Het bestaat uit rode en witte bloedlichaampjes met bloedplaatjes en –plasma. Het plasma vervoert bloedcellen, bloedplaatjes laten het stollen, rode bloedlichaampjes zijn voor het vervoer van zuurstof en witte bloedlichaampjes zijn voor het immuunsysteem. Bloedaandoeningen kunnen in verschillende varianten voordoen. Komen er teveel bloedcellen van één type voor, waardoor andere bloedcellen niet goed werken (bijvoorbeeld by leukemie), dan moet dat worden gecorrigeerd. Daarnaast kunnen afvalstoffen overmatig in het lichaam aanwezig zijn. De bloedzuiveraars zijnde de milt en lever moeten in beide gevallen overuren draaien, waardoor de persoon veel minder energie overhoudt en afvalt.

Kanker als energieverbruiker

Het hebben van kanker is een zeer ingrijpende omstandigheid voor het lichaam. Kankercellen maken gebruik van versnelde glucolyse, waarbij in hoog tempo opgeslagen glucose wordt aangewend voor kankercelgroei. Ten opzichte van normale gezonde lichaamscellen vragen kankercellen tot op 200 maal meer energie per tijdseenheid (lit.1). Oftewel kanker vormt een ernstige drain op de aanwezige energievoorraad. Het leidt tot overmatig of ernstig verlies van gewicht, waarnaast ook andere klachten van toepassing zijn. Denk aan krachtverlies, flauwvallen, overmatig nachtzweten, misselijkheid, duizeligheid en pijnlijke klachten. Het kan daarbij gaan om uiteenlopende kankersoorten, welke soms ook als stille sluipmoordenaar te werk gaan.

Medische controle bij sterk vermageren

Let wel voorgaande is slechts een greep uit de verschillende mogelijkheden, waarom men potentieel veel gewicht verliest. Overmatig en snel onverklaarbaar afvallen, dient altijd in de gaten te worden gehouden. Bij twijfel is het noodzakelijk om u medisch te laten onderzoeken, aangezien er verschillende ernstige aandoeningen of ziekten aan ten grondslag kunnen liggen.

Lees verder

© 2014 - 2022 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vermageren of afvallen zonder oorzaak/ redenVermageren of afvallen zonder oorzaak/ redenVermageren noemen we ook wel afvallen of gewichtsverlies. De meeste mensen vermageren bewust en met een doel: er slanker…
Vuistregel voor gezond afvallen - disciplineVuistregel voor gezond afvallen - disciplineDiscipline is de belangrijkste vuistregel voor gezond afvallen. Gezond afslanken door middel van goede kan maanden tot j…
Hollywood beautysecrets - VermagerenHeb je zin om minimum 5 tot 10 kilo te vermageren op slechts enkele weken tijd, maar weet je niet hoe? Wil je slank en f…
Melk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelMelk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelEen dieet op basis van melk? Dat gaat misschien een beetje te ver, maar zuivelproducten zijn wel degelijk van essentieel…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 21 november 2014:
  • Lit.1: http://en.wikipedia.org/wiki/Warburg_effect#Basis
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.