Onverklaarbaar afvallen: waarom zomaar veel gewichtsverlies?

Onverklaarbaar afvallen: waarom zomaar veel gewichtsverlies? Val je zonder aanwijsbare reden bij normale voeding extreem veel en snel af, dan heb je zeker iets onder de leden. Het is praktisch altijd aanleiding om zorgen te gaan maken, aangezien er verschillende minder tot zeer ernstige aandoeningen of zieken aan ten grondslag liggen. Een medische check kan noodzakelijk zijn. Waardoor kan onverklaarbaar afvallen worden veroorzaakt en wat zijn de consequenties?

Onverklaarbaar afvallen


Gluten- of lactose-intolerantie

Indien de persoon intolerantie heeft voor een bepaalde eiwit op granen of in melk, dan kan het lichaam daarop heftig reageren. Vaak zal de dunne darm ernstige pijn geven, waarbij ingenomen voeding in hoog tempo uit het lichaam wordt gehaald. Dit kan via overgeven gaan maar ook middels dunne slijmerige soms groene diarree. Naast vermoeidheid, het niet binnen kunnen houden van voedsel kan het ook leiden tot uitslag op de huid. Omdat het gepaard kan gaan met ernstige overheersende darmpijnen zal een aanpassing van het dieet noodzakelijk zijn. Op die manier kan het afvallen worden gestopt door producten met daarin gluten of koeienmelk te vermijden.

Hyperthyreoïdie

De schildklier is verantwoordelijk voor een drietal belangrijke hormonen, zijnde het T3 en T4 hormoon met calcitonine. De eerste twee zijn daarbij verantwoordelijk voor de stofwisseling en dus hoe effectief het lichaam met energie of vetten omgaat. Calcitonine is verantwoordelijk voor de aanmaak van botcellen, zodat het skelet sterk blijft. Indien de schildklier te hard werkt, krijgt het lichaam teveel hormonen. Daardoor wordt energie sneller verbrand. De persoon voelt zich opgefokt, is prikkelbaar en kan overal pijntjes hebben. Men is snel warm en kan dus veel zweten. Doordat energie overmatig snel wordt verbruikt, is men eerder moe en kan het zijn dat men geen kracht meer in de spieren heeft. Het lichaam onttrekt sneller dan normaal energie uit opgeslagen vetten, waardoor men snel afvalt.

Een parasiet of eencellige darminfectie

Soms kan het voorkomen dat de persoon onverhoopt besmet voedsel heeft ingenomen. Daarnaast kunnen ook eitjes van wormpjes onbewust door het kind zijn ingenomen, waardoor het diertje inwendig groeit. Het kan leiden tot aarswormen, spoelwormen of een lintworm. De laatste twee komen relatief minder voor, echter vormen een grote bron van ellende. Een derde vaak voorkomende aandoening betreft de dientamoeba fragilis infectie. Dit is een eencellige welke via onpropere gezamenlijke toiletten van mens op mens worden overgebracht. Ook ongewassen handen spelen hier parten bij. De parasiet nestelt zich in de darmen en zal explosief groeien door energie uit voeding te halen. De persoon eet dus normaal, echter krijgt zelf veel minder energie. Gewichtsverlies gaat daarbij gepaard met vermoeidheid, aanhoudende diarree en buikpijn.

Teveel alcohol drinken

Iedereen weet dat je van veel bier en andere alcoholische dranken aankomt. Probleem is echter als er sprake is van een chronische verslaving dan treedt er insulineresistentie op, waardoor de persoon steeds minder normaal voedsel gaat innemen. Nadat de persoon overgewicht heeft gehad, zal er steeds meer op het eigen lichaam worden geteerd. Oftewel de persoon zal bij aanhoudende alcoholverslaving sterk vermageren.

Ouderdomsdiabetes

Naarmate we ouder worden neemt de kans op suikerziekte toe oftewel Diabetes Mellitus type 2. Het houdt in dat er in toenemende mate onvoldoende insuline door de alvleesklier wordt aangemaakt. Daardoor kan glucose in het bloed minder goed worden opgenomen, waardoor de persoon energietekort heeft. Oftewel men zal vaak moe zijn en dat neemt chronische vormen aan. Daarnaast is er sprake van te zure urine en verliest men veel gewicht. Deze aandoening kan ook gepaard gaan met het geleidelijk voorkomen van amyloïse. Dit is een eiwitstapelingsziekte, waardoor de werking van het orgaan in toenemende mate verslechtert en dus de aanmaak van insuline daarmee afneemt.

Verschillende kankersoorten

Kanker vormt altijd een ernstige bedreiging, waarbij in veel gevallen het immuunsysteem tegen het eigen lichaam keert. Praktisch alle kankersoorten leiden tot vermoeidheid, gewichtsverlies en een progressieve verslechtering van de werking van lichaamsprocessen. Denk ook aan de volgende kankersoorten.

Leukemie

Het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam. Er is sprake van een bloedkanker, waarbij onjuiste witte bloedlichaampjes overmatig worden aangemaakt. De eerste klachten kunnen vermoeidheid, flauwvallen en krachtsvermindering zijn. Daarna neemt de weerstand snel af en is men voor vele aandoeningen vatbaar.

Longkanker

Door teveel roken, ingeademde roet, deeltjes in combinatie met vrije radicalen kan het longweefsel worden aangetast. Het zorgt ervoor dat in toenemende mate de werking van longen afneemt maar ook de weerstand. Dit type kanker leidt tot de meeste overlijdens per jaar.

Non-Hodgkin lymfoom

Dit is een aan de lymfklieren gerelateerde kankersoort, waarbij onjuiste lymfocyten worden aangemaakt. Deze ziekte verspreidt zich over het algemeen razendsnel via het lymfklieren systeem, waardoor het complete lichaam snel is aangetast.

Overig

Bij de ziekte van Kahler is er sprake van plasmacelkanker oftewel het bloedcel dragende plasma is aangetast. Bij de ziekte van Waldenström gaat het om beenmergkanker, waarbij de aanmaak van bloedcellen door stamcellen is aangetast. Het zorgt ervoor dat de persoon in toenemende mate verzwakt, doordat zuurstof niet meer goed vervoerd kan worden en de weerstand zeer is verzwakt. Bij de laatste twee zal men ernstig nachtzweten hebben, snel gewicht verliezen, waarnaast de weerstand snel afneemt.

Medische check bij onverklaarbaar afvallen

Naast voorgenoemde zullen vele kankersoorten een zeer negatieve invloed uitoefenen op het lichaam en gewicht. De aanleiding van ernstig gewichtsverlies kunnen ernstig zijn en dus dien je alert te zijn. Het is in de meeste gevallen noodzaak om tijdig in te grijpen om erger te voorkomen. Laat je bij overmatig gewichtsverlies altijd medisch onderzoeken, aangezien een levensbedreigende ziekte van toepassing kan zijn.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onbedoeld gewichtverlies: Onverklaarbaar verlies van gewichtOnbedoeld gewichtverlies: Onverklaarbaar verlies van gewichtDiverse factoren bepalen het gewicht van een persoon: de calorie-inname, het activiteitsniveau, de algemene gezondheid,…
Hyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie wil zeggen dat er teveel schildklierhormoon wordt aangemaakt, door een te hard werkende schildklier. Dit…
De symptomen van diabetesDe symptomen van diabetesDiabetes is een veel voorkomende ziekte. Door de syptomen te herkennen kun je tijdige vaststellen of je diabetes hebt. E…
Vermageren of afvallen zonder oorzaak/ redenVermageren of afvallen zonder oorzaak/ redenVermageren noemen we ook wel afvallen of gewichtsverlies. De meeste mensen vermageren bewust en met een doel: er slanker…
Triggerpoints - Knie klachten (Vastus Lateralis)Triggerpoints - Knie klachten (Vastus Lateralis)Triggerpoints in de brede zijspier (Vastus Lateralis) kunnen erg vervelend en erg pijnlijk zijn. Vooral sporters die aan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gesinek, Rgbstock
  • http://www.thuisarts.nl/wormen/mijn-kind-heeft-wormen
Reacties

Asma, 28-10-2017
Hallo,
Ik ben 6 kg afgevallen in een korte tijd. Weeg nu 54, en het lijkt alsof ik steeds meer af val. Ik ben ook heel erg moe. Heb op dit moment ook zwaar ijzertekort ivm teveel bloed verloren door miskraam. Voel me nu nog slechter door bijkomende probleem. Kan ik gewoon bij de huisarts bloed laten prikken? Reactie infoteur, 31-10-2017
Het lijkt me zeker verstandig om naar de huisarts te gaan. Erg moe, veel afvallen en bloedarmoede zijn signalen dat er iets aan de hand is.

Jessica, 20-06-2017
Ben de aflopen 3 weken 6 kilo afgevallen. schildklier en hormonen zijn goed. dokter zegt dat het stress kan zijn. Zie deze hier niet bij staan. Ik word doorgestuurd naar een diëtiste maar maak me zorgen want ben nu onder de bmi grens gekomen. ik wil het liefst beter onderzocht worden maar waar moet ik dan preses op laten prikken? Reactie infoteur, 21-06-2017
Het zou mogelijk stress kunnen zijn, waardoor de activiteit van het lichaam toeneemt en je mogelijk minder goed eet en minder goed slaapt. Zeker als er iets heftigs in de nabij omgeving is gebeurd, kan het fysiek gevolgen hebben. 6 kilo in 3 weken is best veel en dus moet je het terecht in de gaten houden.

Kelly, 23-11-2016
Vraagje, ik eet enorm veel, 3xper dag en drink daarbij zelfs 3xeen shake als extra voeding, toch kom ik amper bij, verlies zelfs gewicht… terwijl je met shakes bij je voeding zelfs zou moeten bij komen. Mijn schildklier hebben ze is onderzocht en bleek normaal te werken. Vooral in mijn gezicht verlies ik zeer snel… ben ten einde raad en weet niet wat ik hier aan kan doen of wat het kan zijn. Reactie infoteur, 24-11-2016
De ene persoon is de ander niet. Soms werkt het metabolisme iets te goed en kan men eten wat men wil zonder ervan aan te komen of juist afvallen. Raadpleeg bij twijfel de huisarts.

Emelda Vaes, 12-08-2016
Ik heb COPD klasse gold IV. Nu ben ik op een jaar tijd 20 kilo vermagerd. Schildklier ok. Meeste onderzoeken ook ok. Heb in 2005 borstkanker gehad en pas laten controleren. Ook ok.
Wat zou dit kunnen zijn. Ben ook ontzettend moe en geen kracht meer.
Vriendelijke groeten Emelda Vaes Reactie infoteur, 15-08-2016
COPD gold 4 is het meest vergevorderde stadium van COPD en kan bij directe verslechtering ook levensbedreigend zijn. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot het uitputten van het lichaam, waardoor men stevig kan afvallen. Meest logische verklaring is dat het stevig vermageren door COPD wordt veroorzaakt. Laat u bij twijfel verder door de behandelend arts informeren.

Baten, 04-08-2016
Ik ben op 1 jaar zeven kilo afgevallen, eet normaal maar drink wel zes a zeven wijntjes per dag. Ik voel mij echter niet moe en voor de rest voel ik mij ook niet bepaald slecht maar het valt wel iedereen op dat ik fel ben vermagerd. Graag meer inlichtingen, bij voorbaat dank en de beste groeten Jean Reactie infoteur, 05-08-2016
Het kan zijn dat u door iets teveel wijntjes, relatief minder voedsel inneemt. Daarnaast geldt dat de lever overactief is en dus veel energie nodig heeft. De combinatie opgeteld kan leiden tot gewichtsverlies. Deze omstandigheid hoeft op zich nog niks ernstigs te betekenen, er is simpelweg een tekort aan energie. Mochten er aanvullende klachten zoals langdurige vermoeidheid, nachtzweten etc dan moet u zeker naar de dokter gaan. Uiteraard is het ook verstandig om de hoeveelheid wijntjes nu al per dag te verminderen. Laat u bij twijfel door de huisarts informeren.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.