Eenvoudige tips tegen buikpijn
Buikpijn kan op vele manieren ontstaan. Deze veelvoorkomende kwaal ontstaat meestal vanwege stress en slechte leefgewoontes. Het eten van ongezond voedsel is een veel voorkomend probleem. Naast je voedselkeuze, is het belangrijk om niet te snel te eten en te drinken. Dit kan een opgeblazen gevoel teweegbrengen. Het is van essentieel belang om een regelmatig en stabiel eetpatroon te hebben. Gelukkig kan buikpijn op verschillende manieren voorkomen en genezen worden. Er bestaan specifieke methodes om buikpijn op een alternatieve wijze te bestrijden. Hierbij gaat men zonder medicijnen te werk. Wanneer je last hebt van een zeer heftige buikpijn, is het aangeraden om een huisarts te raadplegen.
Tips tegen buikpijn
Mogelijke oorzaken
Buikpijn is een kwaal die verschillende oorzaken heeft. De exacte aanleiding is hierdoor lastig te onderzoeken. Er zijn mogelijk meerdere factoren betrokken bij het creëren van dit nare gevoel. Een aantal oorzaken staan in verband met welbekende darmklachten. Andere factoren staan in verbinding met een ongezonde levensstijl. Een aantal oorzaken zijn:
- ontstopping in de darmen
- buikgriep
- ongezond voedsel
- longproblemen
- voedselvergiftiging
- stress
- auto-immuunziekten
Voedsel en drank
De gesteldheid van je gezondheid is afhankelijk van de dagelijkse voedingsmiddelen die je nuttigt. Deze producten kunnen zowel een positieve, of negatieve invloed hebben op jouw welzijn. Er moet rekening gehouden worden met een eventuele voedselallergie of voedingsintolerantie. Een diëtist kan hulp bieden met het samenstellen van een dieet, dat zo min mogelijk klachten veroorzaakt.
De juiste hoeveelheid voedsel
Naast de inhoud van je dieet, zijn er ook andere factoren die je gemoedstoestand bepalen. Zo speelt balans een belangrijke rol voor jouw darmen. Het is noodzakelijk om per etmaal de juiste hoeveelheid voedsel te nuttigen. Deze hoeveelheid kan per persoon verschillen. Wanneer dit balans verstoord is, kunnen er maagklachten optreden. "Goed kauwen" zorgt ervoor dat het voedsel op de juiste manier gemengd wordt met verteringsenzymen. Deze enzymen in het speeksel zorgen ervoor dat het verteringsproces bevordert wordt. Wees bewust dat je vóór, tijdens en ná het nuttigen van je maaltijd zo min mogelijk drinkt. Je darmen kunnen vanwege het drank van streek raken en een opgeblazen gevoel creëren.
Het ontstaan van een opgeblazen gevoel
Specifieke voedingsmiddelen zoals spaghetti, aardappelen en bruine bonen, kunnen eenvoudig een opgeblazen gevoel opwekken. Vooral producten die veel koolhydraten bevatten, kunnen een opgeblazen gevoel bevorderen. Het goed koken van deze voedselproducten zorgt ervoor dat een aantal complexe moleculen verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat het opgeblazen gevoel verminderd. Anderzijds zijn deze complexe moleculen juist goed, omdat ze voor een sterke weerstand zorgen. Wanneer je een opgeblazen gevoel hebt, is het van belang dat je ontspant. Zorg ervoor dat overtollig lucht jouw lichaam kan verlaten, het tegenhouden hiervan kan namelijk maagklachten teweegbrengen.
Het dragen van strakke kleding tijdens een maaltijd
Het dragen van een strakke broek kan buikpijn veroorzaken. Zorg ervoor dat je kleding geen hinder geeft. Alvorens je met jouw avondmaaltijd begint, is het aangeraden om wijde kleding aan te trekken. Voor de zekerheid kun je de broek die je draagt wat losser maken.
De bijwerkingen van (levens)middelen onder de loep genomen
Net als met andere kwalen, is er ook voor buikpijn geen "magische pil". Er moet gekeken worden naar meerdere factoren. Door te experimenteren met verschillende producten, krijg je een beter beeld van wat jouw lichaam nodig heeft. Dit verschilt aanzienlijk per persoon. Ondanks de individuele verschillen, is het handig om te kijken naar de werking van specifieke producten op het lichaam.
Yoghurt
Je darmflora is met yoghurt effectief in evenwicht te brengen. Zorg er voor dat je voor volle yoghurt kiest. Magere yoghurt bevat namelijk niet de gezonde vetten die je lichaam nodig heeft. Yoghurt kan echter ook een negatief effect teweegbrengen. Dit gebeurt wanneer er sprake is van een zogenaamde "lactose intolerantie". Personen met een lactose intolerantie hebben een darmstelsel dat moeite heeft met het verteren van lactose (melk). Lactose intolerantie kan problemen veroorzaken rondom de maagstreek. Het gevolg is dat je hierdoor maagkrampen kunt krijgen.
Thee
Thee zorgt ervoor dat je maag zich ontspant. Dit wordt mede veroorzaakt door de warmte en de verschillende stoffen die hier in zitten. Er bestaan meerdere theesoorten die een genezende werking hebben. De meest effectieve soorten zijn:
- Engelwortelthee
- Kaneelthee
- Kamillethee
- Rooibosthee
- Venkelthee
- Wilde tijm thee
Cola
Cola is in 1886 ontstaan, een periode waarbij men bezig was met de ontwikkeling van hoestdrank. Het medicijn heeft een zijwaartse ontwikkeling ondergaan waardoor een frisdrank is ontstaan. Ondanks dat er geen directe verband gevonden is met cola en maagpijn, blijkt het in sommige gevallen een positief effect te hebben. Het drinken van cola als "wondermiddel" tegen maagpijn werkt helaas niet bij iedereen. Het is noodzakelijk om mensen erop te wijzen dat het niet wetenschappelijk bewezen is, dat cola een positief effect kan hebben tegen buikpijn. Het is aangeraden om in elk geval niet teveel van het drankje te nuttigen. Het drankje kan namelijk vanwege de koolzuur een opgeblazen gevoel veroorzaken.
Alcohol en drugs
Het nuttigen van alcohol kan buikpijn veroorzaken. Hiernaast kan het een opgeblazen gevoel teweegbrengen. Alcohol heeft namelijk direct effect op je hormoonhuishouding. Het lichaam kan hier sterk op gaan reageren. Net als alcohol, kan drugs ervoor zorgen dat je hormoonbalans veranderd. Een extra hoeveelheid van het stresshormoon cortisol zorgt voor onrust in jouw maag.
Het verband tussen buikpijn, stress en je hormoonhuishouding
Het menselijk lichaam bevat vele verschillende hormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat jouw lichaam op de juiste wijze functioneert. Wanneer je zorgen maakt om bijvoorbeeld een examen, komt er in je lichaam een verhoogde hoeveelheid cortisol vrij. Je buik is hier zeer vatbaar voor. Dit kan uiteindelijk tot klachten leiden.
De gevolgen van stress
Het komt regelmatig voor dat stress een impact heeft op het welzijn van een persoon. Stress kan een aanhoudende buikpijn teweegbrengen. Het is verstandig om dan rustig adem te halen. Blijf hierbij op je plek zitten. Zet ondertussen de dagelijkse zorgen van je af. Een positieve afleiding helpt hierbij. Het is medisch bewezen dat mentale afleiding ervoor kan zorgen dat jouw buikpijn verdwijnt.
Liggen kan negatieve gevolgen hebben
Buikpijn kan mogelijk verergeren wanneer je op bed ligt. Heb je slaap tekort en besluit je toch te rusten, is het aangeraden om op je linker zij te liggen. Hiermee voorkom je onnodige belasting op de organen. Wanneer voedsel niet de hoofdoorzaak is, helpt het om op je rug te gaan liggen. Op je rug liggen kan echter soms averechts werken. Wanneer je dit merkt, is het beter om op jouw buik te gaan liggen of op je zij. Experimenteer hiermee door aan te voelen of het minder of juist pijnlijker aan voelt in de desbetreffende houding. Dit is afhankelijk van de locatie van de pijn.
De ontspannende werking van het opwarmen van je buik
Je kunt je buik (plus jezelf) op een simpele manier ontspannen. Dit doet je door je buik op te warmen. De opgewekte warmte veroorzaakt een verzachtend gevoel. Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken om je buik op te warmen. Deze middelen zijn onder andere:
- Een kruik
- Zak met pitten
- Met behulp van een warme douche
Wat te doen bij extreme gevallen van buikpijn
Het is aangeraden om een arts te raadplegen wanneer je last hebt van een hevige pijn. Dit symptoom kan mogelijk wijzen op een blindedarmontsteking. Bij blindedarmontstekingen ontstaat de pijn rechts onder de navel. In dit geval kan de pijn op een zeer plotselinge wijze ontstaan. Er zijn ook andere gevallen wanneer het noodzakelijk is om een arts te raadplegen. Hierbij moet men denken aan symptomen zoals: plotselinge en hevige buikpijn, onverwachte afslankverschijnselen, zwart gekleurde ontlasting, het gevoel dat eten of drinken blijft steken, of het overgeven van bloed.