Eenvoudige tips tegen buikpijn

Eenvoudige tips tegen buikpijn Buikpijn kan op vele manieren ontstaan. Deze veelvoorkomende kwaal ontstaat meestal vanwege stress en slechte leefgewoontes. Het eten van ongezond voedsel is een veel voorkomend probleem. Naast je voedselkeuze, is het belangrijk om niet te snel te eten en te drinken. Dit kan een opgeblazen gevoel teweegbrengen. Het is van essentieel belang om een regelmatig en stabiel eetpatroon te hebben. Gelukkig kan buikpijn op verschillende manieren voorkomen en genezen worden. Er bestaan specifieke methodes om buikpijn op een alternatieve wijze te bestrijden. Hierbij gaat men zonder medicijnen te werk. Wanneer je last hebt van een zeer heftige buikpijn, is het aangeraden om een huisarts te raadplegen.

Tips tegen buikpijn


Mogelijke oorzaken

Buikpijn is een kwaal die verschillende oorzaken heeft. De exacte aanleiding is hierdoor lastig te onderzoeken. Er zijn mogelijk meerdere factoren betrokken bij het creëren van dit nare gevoel. Een aantal oorzaken staan in verband met welbekende darmklachten. Andere factoren staan in verbinding met een ongezonde levensstijl. Een aantal oorzaken zijn:
 • ontstopping in de darmen
 • buikgriep
 • ongezond voedsel
 • longproblemen
 • voedselvergiftiging
 • stress
 • auto-immuunziekten

Voedsel en drank

De gesteldheid van je gezondheid is afhankelijk van de dagelijkse voedingsmiddelen die je nuttigt. Deze producten kunnen zowel een positieve, of negatieve invloed hebben op jouw welzijn. Er moet rekening gehouden worden met een eventuele voedselallergie of voedingsintolerantie. Een diëtist kan hulp bieden met het samenstellen van een dieet, dat zo min mogelijk klachten veroorzaakt.

De juiste hoeveelheid voedsel

Naast de inhoud van je dieet, zijn er ook andere factoren die je gemoedstoestand bepalen. Zo speelt balans een belangrijke rol voor jouw darmen. Het is noodzakelijk om per etmaal de juiste hoeveelheid voedsel te nuttigen. Deze hoeveelheid kan per persoon verschillen. Wanneer dit balans verstoord is, kunnen er maagklachten optreden. "Goed kauwen" zorgt ervoor dat het voedsel op de juiste manier gemengd wordt met verteringsenzymen. Deze enzymen in het speeksel zorgen ervoor dat het verteringsproces bevordert wordt. Wees bewust dat je vóór, tijdens en ná het nuttigen van je maaltijd zo min mogelijk drinkt. Je darmen kunnen vanwege het drank van streek raken en een opgeblazen gevoel creëren.

Het ontstaan van een opgeblazen gevoel

Specifieke voedingsmiddelen zoals spaghetti, aardappelen en bruine bonen, kunnen eenvoudig een opgeblazen gevoel opwekken. Vooral producten die veel koolhydraten bevatten, kunnen een opgeblazen gevoel bevorderen. Het goed koken van deze voedselproducten zorgt ervoor dat een aantal complexe moleculen verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat het opgeblazen gevoel verminderd. Anderzijds zijn deze complexe moleculen juist goed, omdat ze voor een sterke weerstand zorgen. Wanneer je een opgeblazen gevoel hebt, is het van belang dat je ontspant. Zorg ervoor dat overtollig lucht jouw lichaam kan verlaten, het tegenhouden hiervan kan namelijk maagklachten teweegbrengen.

Het dragen van strakke kleding tijdens een maaltijd

Het dragen van een strakke broek kan buikpijn veroorzaken. Zorg ervoor dat je kleding geen hinder geeft. Alvorens je met jouw avondmaaltijd begint, is het aangeraden om wijde kleding aan te trekken. Voor de zekerheid kun je de broek die je draagt wat losser maken.

De bijwerkingen van (levens)middelen onder de loep genomen

Net als met andere kwalen, is er ook voor buikpijn geen "magische pil". Er moet gekeken worden naar meerdere factoren. Door te experimenteren met verschillende producten, krijg je een beter beeld van wat jouw lichaam nodig heeft. Dit verschilt aanzienlijk per persoon. Ondanks de individuele verschillen, is het handig om te kijken naar de werking van specifieke producten op het lichaam.

Yoghurt

Je darmflora is met yoghurt effectief in evenwicht te brengen. Zorg er voor dat je voor volle yoghurt kiest. Magere yoghurt bevat namelijk niet de gezonde vetten die je lichaam nodig heeft. Yoghurt kan echter ook een negatief effect teweegbrengen. Dit gebeurt wanneer er sprake is van een zogenaamde "lactose intolerantie". Personen met een lactose intolerantie hebben een darmstelsel dat moeite heeft met het verteren van lactose (melk). Lactose intolerantie kan problemen veroorzaken rondom de maagstreek. Het gevolg is dat je hierdoor maagkrampen kunt krijgen.

Thee

Thee zorgt ervoor dat je maag zich ontspant. Dit wordt mede veroorzaakt door de warmte en de verschillende stoffen die hier in zitten. Er bestaan meerdere theesoorten die een genezende werking hebben. De meest effectieve soorten zijn:
 • Engelwortelthee
 • Kaneelthee
 • Kamillethee
 • Rooibosthee
 • Venkelthee
 • Wilde tijm thee

Cola

Cola is in 1886 ontstaan, een periode waarbij men bezig was met de ontwikkeling van hoestdrank. Het medicijn heeft een zijwaartse ontwikkeling ondergaan waardoor een frisdrank is ontstaan. Ondanks dat er geen directe verband gevonden is met cola en maagpijn, blijkt het in sommige gevallen een positief effect te hebben. Het drinken van cola als "wondermiddel" tegen maagpijn werkt helaas niet bij iedereen. Het is noodzakelijk om mensen erop te wijzen dat het niet wetenschappelijk bewezen is, dat cola een positief effect kan hebben tegen buikpijn. Het is aangeraden om in elk geval niet teveel van het drankje te nuttigen. Het drankje kan namelijk vanwege de koolzuur een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Alcohol en drugs

Het nuttigen van alcohol kan buikpijn veroorzaken. Hiernaast kan het een opgeblazen gevoel teweegbrengen. Alcohol heeft namelijk direct effect op je hormoonhuishouding. Het lichaam kan hier sterk op gaan reageren. Net als alcohol, kan drugs ervoor zorgen dat je hormoonbalans veranderd. Een extra hoeveelheid van het stresshormoon cortisol zorgt voor onrust in jouw maag.

Het verband tussen buikpijn, stress en je hormoonhuishouding

Het menselijk lichaam bevat vele verschillende hormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat jouw lichaam op de juiste wijze functioneert. Wanneer je zorgen maakt om bijvoorbeeld een examen, komt er in je lichaam een verhoogde hoeveelheid cortisol vrij. Je buik is hier zeer vatbaar voor. Dit kan uiteindelijk tot klachten leiden.

De gevolgen van stress

Het komt regelmatig voor dat stress een impact heeft op het welzijn van een persoon. Stress kan een aanhoudende buikpijn teweegbrengen. Het is verstandig om dan rustig adem te halen. Blijf hierbij op je plek zitten. Zet ondertussen de dagelijkse zorgen van je af. Een positieve afleiding helpt hierbij. Het is medisch bewezen dat mentale afleiding ervoor kan zorgen dat jouw buikpijn verdwijnt.

Liggen kan negatieve gevolgen hebben

Buikpijn kan mogelijk verergeren wanneer je op bed ligt. Heb je slaap tekort en besluit je toch te rusten, is het aangeraden om op je linker zij te liggen. Hiermee voorkom je onnodige belasting op de organen. Wanneer voedsel niet de hoofdoorzaak is, helpt het om op je rug te gaan liggen. Op je rug liggen kan echter soms averechts werken. Wanneer je dit merkt, is het beter om op jouw buik te gaan liggen of op je zij. Experimenteer hiermee door aan te voelen of het minder of juist pijnlijker aan voelt in de desbetreffende houding. Dit is afhankelijk van de locatie van de pijn.

De ontspannende werking van het opwarmen van je buik

Je kunt je buik (plus jezelf) op een simpele manier ontspannen. Dit doet je door je buik op te warmen. De opgewekte warmte veroorzaakt een verzachtend gevoel. Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken om je buik op te warmen. Deze middelen zijn onder andere:
 • Een kruik
 • Zak met pitten
 • Met behulp van een warme douche

Wat te doen bij extreme gevallen van buikpijn

Het is aangeraden om een arts te raadplegen wanneer je last hebt van een hevige pijn. Dit symptoom kan mogelijk wijzen op een blindedarmontsteking. Bij blindedarmontstekingen ontstaat de pijn rechts onder de navel. In dit geval kan de pijn op een zeer plotselinge wijze ontstaan. Er zijn ook andere gevallen wanneer het noodzakelijk is om een arts te raadplegen. Hierbij moet men denken aan symptomen zoals: plotselinge en hevige buikpijn, onverwachte afslankverschijnselen, zwart gekleurde ontlasting, het gevoel dat eten of drinken blijft steken, of het overgeven van bloed.

Lees verder

© 2015 - 2020 Tijger3, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Intolerantie en overgevoeligheid voor lactoseIntolerantie en overgevoeligheid voor lactoseBij een allergie is er sprake van een te heftige reactie van het lichaam op een normale stof, ook wel allergeen genoemd,…
Intolerantie voor lactoseIntolerantie voor lactoseWanneer het lichaam niet in staat is om de melksuiker lactose volledig te verteren, is er sprake van lactose-intoleranti…
Dyspepsie, zware maag of een opgeblazen gevoelIedereen heeft na de maaltijd wel eens last van een zware maag of een opgeblazen gevoel. In medische termen wordt dit dy…
Wat is lactose-intolerantie en wat doen we eraan?Wat is lactose-intolerantie en wat doen we eraan?Vier op tien landgenoten hebben problemen met het verteren van lactose. Velen voelen zich na het drinken van melk of het…

Mentalisation Based TreatmentMBT therapie is de afkorting van "Mentalization-Based Treatment". Het is een therapie speciaal voor mensen met een borde…
Baarmoederhalsontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingBaarmoederhalsontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingBaarmoederhalsontsteking symptomen kunnen bestaan uit abnormale vaginale bloeding na het vrijen, na de menopauze of tuss…
Bronnen en referenties
 • http://www.buikpijntips.nl/
 • http://nl.wikihow.com/De-symptomen-van-blindedarmontsteking-herkennen
 • http://voedzo.nl/gezondheid/heb-jij-ook-wel-eens-darmproblemen-lees-dan-dit/
 • http://www.mlds.nl/ziekten/136/blindedarmontsteking/klachten/
 • http://www.dehormoonfactor.nl/de-lekkende-darm
 • http://www.dokterdokter.nl/aandoening/maagklachten/
 • http://drugsforum.info/xtc-mdma/xtc-en-het-stresshormoon-cortisol-t3041.html

Reageer op het artikel "Eenvoudige tips tegen buikpijn"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Marian Nijhof, 18-10-2018 15:11 #2
Ik heb spastische darmen en heb al veel geslikt. de laatste weken keijmea, wat best goed hielp. nu heb sinds 4 dagen buikpijn en slik ik ze niet meer. is dat normaal? Reactie infoteur, 28-10-2018
Beste Marian,

Het beste is om met deze vraag naar de huisarts te gaan. Veel sterkte en ik hoop dat het snel voorbij is!

Lucy, 10-04-2017 17:51 #1
Ik lijd aan PDS. NIETS helpt tegen de buikpijn. Ben al tweemaal van huisarts veranderd, ze kunnen mij niet helpen. Ja, medicijnen voorschrijven die constipatie veroorzaken, gevolgd nog meer buikpijn! Ik volg een darmsparend dieet met goede pre en probiotica, het helpt een beetje, meestal niet. Ik zoek mij half suf naar een oplossing via internet, want de dokters weten blijkbaar niets! Meestal lig ik in de zetel te creperen! Leuk leven heb ik! Reactie infoteur, 18-04-2017
Beste Lucy, zeer erg wat je allemaal moet doorstaan. In mijn directe omgeving heb ik vernomen van iemand met PDS dat minder vet eten de darmen wat meer tot rust brachten. Maaltijden met rijst leken bevorderlijk te zijn (bami juist niet). Ik wil je geen valse hoop geven, maar het werkte bij desbetreffende persoon wel verzachtend. Heel veel sterkte in ieder geval! Vergeet niet dat ik en vele anderen voor je klaar staan.

Infoteur: Tijger3
Laatste update: 28-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Veelvoorkomende kwalen
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!