Huismiddelen bij hardnekkige haaruitval

Huismiddelen bij hardnekkige haaruitval Haaruitval is het loslaten van een haar uit het haarzakje. Haaruitval is heel gewoon bij de mens en normaal gesproken worden haren die uitvallen vervangen door nieuwe haren. Haaruitval kent verschillende oorzaken, de meest voorkomende oorzaak is erfelijke aanleg en vervolgens medicijngebruik, stress of een aandoening. Het is van belang om goed en gevarieerd te eten en daarnaast kunnen we gebruikmaken van huismiddelen op natuurlijke basis voor zowel in- als uitwendig gebruik. Het is belangrijk om bij haaruitval altijd een arts te raadplegen.

Ons haar

Elke haar groeit vanuit het haarzakje, waarbij het zichtbare haar bestaat uit dode, hoornachtige cellen. Het deel van de haar dat leeft is de haarwortel uit het haarzakje die wordt gevoed door een haarvat. Daar vindt ook de lengtegroei van de haren plaats.
Elke haar groeit per maand zo'n 1,25 cm en valt na drie jaar uit. Naast het haarzakje bevinden zich talgkliertjes die een vettige substantie afscheiden waarmee het haar in een goede conditie wordt gehouden. Als er een haar wordt uitgetrokken groeit er in dezelfde haarwortel een nieuwe haar, op de hoofdhuid bevinden zich zo'n 100.000 tot 200.000 haren.

Oorzaken van hardnekkige haaruitval

Helaas zijn er mensen die last hebben van haaruitval, dat kan verschillende oorzaken hebben. Bij mannen is het vaak een kwestie van erfelijke aanleg, bij vrouwen kan het worden veroorzaakt door stress, het gebruik van medicijnen, een verkeerd voedingspatroon of door een aandoening die de haarzakjes heeft aangetast. Ook regelmatig bleken of verven of het langdurig dragen in een strakke paardenstaart kan de structuur van het haar aantasten.

Zorg voor voldoende vitamines en mineralen

Het spreekt vanzelf dat ook aan de voeding van binnenuit moet worden gedacht. Zorg er voor dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt om je haar in goede conditie te houden. Ter ondersteuning kan er gebruik worden gemaakt van huismiddeltjes waarvan de ingrediënten bestaan uit natuurlijke grondstoffen zonder toevoegingen en conserveringsmiddelen.

Ter voorkoming van haaruitval

Was het haar een of tweemaal per maand met een alkalivrije zeep (Sebamed) die de natuurlijke beschermingslaag van huid en haar niet aantast en masseer een sterk aftreksel van brandnetels of kamille in het haar. Gebruik hiervoor geen zakjes thee maar haal kamille uit een reformzaak. Bij roos kan het haar worden ingewreven met klitwortelolie. Het beste is om de behandeling ook toe te passen na iedere kappersbeurt.

Voor het brandnetelaftreksel

Laat een handvol brandnetels in 1 liter azijn en 1 liter water gedurende tien minuten koken.

Een uitstekend en simpel huismiddel tegen haaruitval

 • 1 tot 2 eierdooiers (afhankelijk van lengte en dikte van het haar)
 • 1 tot 2 likeurglaasjes alcohol

Vermeng de eierdooiers met de alcohol en wrijf met het mengsel de (vochtig gemaakte) haren in. Laat de massa een poosje intrekken en spoel het weer uit. Het recept mag om de drie à vier weken worden gebruikt, niet vaker!

Huismiddelen bij haaruitval met ronde, kale plekken

Wrijf de kale plekken in met een geneeskrachtige zeep (Aleppo, verkrijgbaar bij De Tuinen) en laat dit een uur inwerken. Vervolgens uitspoelen met heet water. Om resultaat te krijgen moet dit gedurende een maand elke dag worden herhaald.

De huismiddelen voor uitwendig gebruik zijn nog effectiever als er wordt gedacht aan de inwendige mens

 • drink elke dag kleine slokjes suikerrietstroop, te krijgen in de reformwinkel
 • neem elke dag heermoes, heermoesthee of geneeskrachtige aarde driemaal daags vóór elke maaltijd

Maak hiervoor 1 theelepel klei aan met mineraalwater. Laat het kleiwater een poos staan, roer het mengsel door en drink het op. Doe dit gedurende drie weken. Hierna stop je een hele week en vervolgens neem je de klei nogmaals drie weken in maar dan elke week afgewisseld met een week pauze. Het is belangrijk om hierbij genoeg te drinken.

Klei werkt ontgiftend en het stimuleert de darmflora. Ook heeft klei een gunstige uitwerking op het immuunsysteem. Het is belangrijk om geen inwendige klei te nemen als er medicijnen worden gebruikt of als er sprake is van een slechte stoelgang.

Aanvullende tips

 • zorg voor een regelmatige stoelgang
 • draag niets op het hoofd, maar laat het haar ademen
 • was het haar niet elke dag
 • vermijd het gebruik van hete stylingtangen
 • laat de (strakke) elastiekjes in de la liggen, het haar kan daardoor afbreken
 • masseer de hoofdhuid ´s morgens en ´s avonds met koud water, daarna goed droogwrijven
 • geef het haar elke dag vijftig borstelstreken.

Borstel tegen de haarinplant in, van achteren naar voren, van rechts naar links en omgekeerd. Zorg voor een schone borstel, liefst geen nylon of plastic, maar een borstel van echt haar. Als het haar niet te dik is kan een borstel van rubber ook.

Raadpleeg bij haaruitval altijd een arts. Het is belangrijk om erachter te komen wat precies de oorzaak is van de haaruitval. Als het wordt veroorzaakt door medicijnen zou de haaruitval moeten stoppen met het beëindigen van het medicijngebruik. Vermijd ook zoveel mogelijk stressvolle situaties.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is haaruitval en hoe voorkom je hetHaaruitval is een natuurlijk proces waar de meeste mensen op een gegeven moment last van kunnen krijgen. Haaruitval is v…
Haaruitval: oorzaken, vormen van haaruitval, oplossingenHaaruitval: oorzaken, vormen van haaruitval, oplossingenHaaruitval, niet alleen mannen hebben er last van. Vrouwen worden ook vaak getroffen. Tot op zekere hoogte is dat heel n…
Haaruitval de oorzaken en hoe het te voorkomenHaaruitval de oorzaken en hoe het te voorkomenHaaruitval is iets, waar de meeste mensen niet aan moeten denken. Voor het grootste deel komt haaruitval, vooral bij man…
Haaruitval door erfelijkheidHaaruitval door erfelijkheidBij mannen is de haaruitval door erfelijkheid de meest voorkomende vorm. Maar vele weten niet dat ook vrouwen onder deze…

Herstellen na een beroerte (CVA)Ieder jaar krijgen talloze mensen een beroerte, ook wel CVA (cerebro vasculair accident) genoemd. In 2011 hebben ongevee…
Concentratieproblemen bij volwassenen en kinderenConcentratieproblemen bij volwassenen en kinderenEen concentratieprobleem houdt in dat je moeite hebt om je aandacht erbij te houden als je iets aan het doen bent of bij…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
 • Beter leven: Margriet
 • Medische kennis voor hulpverleners: Martha van Endt-Meijling
Reactie

Roos, 16-01-2015
Leuk artikel. Ik ben uiteindelijk zelf naar de huisarts gegaan, aangezien ik steeds meer haar verloor. Had ook deels te maken met stress, maar ook leeftijd. Het advies was om te beginnen met Moxidil en Aminoplus. Moxidil Stopt het DHT, waardoor er geen haar meer uitvalt. Aminoplus zorgt voor het herstel van het haar door middel van aminozuren. Het zorgt voor een enorme boost.

Beide middelen kunnen eigenlijk niet zonder elkaar, omdat ze los van elkaar minder goed resultaat geven. Het advies was dan ook om ze in combinatie te gebruiken. Resultaat was dan ook niet te zien na een week, maar ik moest echt rekening mee houden dat het wel een paar maanden zou duren.

Uiteindelijk is alles herstelt en het was de moeite waard. Advies van je huisarts kan je echt helpen. Alhoewel je beide producten ook direct online kan bestellen zonder recept. Reactie infoteur, 16-01-2015
Dag Roos,

Wat fijn dat Moxidil en Aminoplus zo goed hebben gewerkt! Voor het artikel een prima aanvulling.

hartelijk bedankt voor uw reactie

Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 01-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.