Acne en het behandelen

Acne en het behandelen Acne is een huidaandoening die niet alleen zeer vervelend is, maar het is ook iets waar veel mensen last van hebben. Acne bestaat uit puistjes die zich in het gezicht, de hals, de nek of op de rug vormen. De huid bestaat uit kliertjes die talg produceren. Talg is een vet dat dient om het afval uit de huid af te voeren via de poriën. Als een talgkliertje verstopt raakt kan deze gaan ontsteken. Zodra het gaat ontsteken ontstaat er een puist. Als je last hebt van acne dan heb je vaak in grotere hoeveelheden last van deze puistjes. Als je last hebt van acne is het zeer belangrijk om de huid goed te reinigen. Zo kun je voorkomen dat de talgkliertjes verstopt raken en er zich puistjes ontwikkelen. Bij acne is de huid al geïrriteerd door de ontsteking. Overmatig reinigen is dan ook niet goed omdat je op deze manier de huid verder kunt irriteren. Denk hierbij aan het scrubben van de huid. Beperk dit tot maximaal twee keer per week zodat de huid niet te veel geïrriteerd wordt.

Producten

Het is belangrijk dat je de huid reinigt met zachte producten. Producten die afgestemd zijn op de huid. Mensen met acne hebben vaak last van een vettere huid. Als je gezichtsproducten haalt let er dan goed op dat de stof sodium lauryl sulfate hier niet op staat. Deze stof is dan wel goed voor het oplossen van vet, maar staan wel hoog op de lijst bij het creëren van huidirritatie. Aangezien de huid al geïrriteerd is, is het (vooral als je last hebt van acne in extremere mate) aan te raden deze stof te vermijden. Ook worden producten met alcohol en parfum afgeraden om dezelfde reden dat het de huid flink kan irriteren.

Voor de gemengde tot vette huid wordt salicylzuur aangeraden. Deze stof wordt aangeraden omdat het een exfoliërende werking heeft. Exfoliatie is een proces waarbij vervuilde of beschadigde cellen worden afgestoten.

Reinigen

Er bestaat geen ‘beste’ manier om de huid te reinigen. Elke huid is anders en reageert anders op producten. Voor de huid met acne is het wel belangrijk deze goed schoon te houden.

Om de huid te reinigen is het belangrijk elke avond goed de make-up van het gezicht te verwijderen. Hiervoor kun je het beste een reinigingsmelk gebruiken op wattenschijfjes. Reinigingsdoekjes werken vaak irritatie opwekkend. Ook kun je gebruik maken van een facewash. Vervolgens spoel je de huid goed af met water. Je kunt de huid met acne het beste wassen met lauw water. Na het wassen van de huid waarbij je zo min mogelijk in het gezicht wrijft, verzorg je de huid met een tonic. Ook deze verdeel je over de huid met een wattenschijfje. Het gebruik van een tonic is aan te raden voor de huid met acne (let hierbij wel weer op de stoffen in het product). Een tonic zuivert en verfrist de huid en herstelt (vaak) de PH-waarde van de huid. Ook helpt het om wat sneller van de roodheid van de huid af te komen. Als laatste kun je gebruik maken van een ochtend/avond crème.

Het is aan te raden deze routine ’s ochtends en ’s avonds uit te voeren voor een optimaal resultaat.
Daarbij kun je de huis scrubben om dode huidcellen te verwijderen. Beperk dit wel tot maximaal twee keer per week om de huid niet te veel te irriteren. Ook kun je de huid af en toe opfrissen met een kleimasker. Let ook hierbij weer op de stoffen in het product.

Voeding

Acne is ook te bestrijden van binnenuit. Om de huid soepel te houden en te reinigen van binnenuit moet je genoeg water drinken. Het is aan te raden 2 tot 3 liter water per dag te drinken. Dit is veel en niet altijd mogelijk om hier elke dag aan toe te komen, maar het is het proberen zeker waard.

Ook het voedsel heeft invloed op acne. Eerder kon niet bewezen worden dat er een verband bestaat tussen voeding en acne. Nu is er na onderzoek toch aangetoond dat er wel degelijk een verband bestaat. Er is onderzocht dat acne verergert bij het gebruik van melkproducten. Dit lijkt te liggen aan hormoonstoffen in deze producten. Ook voeding met een hoog suikergehalte heeft invloed op de talgproductie. Het is dus aan te raden te letten op de hoeveelheid suikers.

Belangrijke aandachtspunten

Om de huid zo rustig mogelijk te houden is het belangrijk dat je huid rust krijgt. Er veel aan zitten of wrijven kan de huid alleen maar verder irriteren. Ook is het belangrijk dat je zo min mogelijk aan de puistjes zelf komt. Als je de puistjes gaat uitknijpen kunnen de vuiltjes van de ontsteking zich verder verspreiden over de huid en andere puistjes veroorzaken. Acne is namelijk besmettelijk. Ook kunnen er door het uitknijpen van de puistjes littekens ontstaan. Wil je de huid toch behandelen ga dan naar een dermatoloog of schoonheidsspecialist, deze kunnen je verder advies geven of je de juiste producten wijzen.

Ook kun je liever geen make-up dragen. Deze kunnen de huid verder verstoppen of irriterende stoffen bevatten. Wil je liever toch make-up dragen om bijvoorbeeld de roodheid van huid te camoufleren zorg dan dat je producten hebt op waterbasis en die mineralen bevatten. Goede cosmetica voor de onrustige huid kun je ook bij de schoonheidsspecialist vinden.

Als laatste tip, probeer zo min mogelijk te stressen. Ja, ook dit heeft echt gevolgen voor de huid. Uit studies lijkt aan te kunnen tonen dat stress acne kan verergeren. Het kan de acne niet veroorzaken maar je stresslevel verlagen kan nooit kwaad.
© 2015 - 2022 Evaelora, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen puistenEen puist is een kleine ontsteking in de huid, met een klein, wit kopje. Er zijn veel verschillende soorten. De bekendst…
Puistjes bestrijdenPuistjes bestrijdenAcne of puistjes komt meestal voor bij jongeren, sommigen krijgen het en sommigen niet. Acne kan je niet voorkomen en ko…
Acne, wat is er aan te doen?Veel mensen hebben last van acne. Ze proberen van alles om er van af te komen. Maar hoe kom je je acne af?
Tieneracne onder de loep genomenAcne is de meest voorkomende huidprobleem bij tieners. Negen van de tien tieners worden ooit geconfronteerd met puistjes…

Bruine afscheiding: oorzaken van bruine vaginale afscheidingBruine afscheiding: oorzaken van bruine vaginale afscheidingBruine afscheiding komt relatief vaak voor. Er zijn meerdere oorzaken van (rood-)bruine afscheiding, slijmverlies of voc…
Mentalisation Based TreatmentMBT therapie is de afkorting van "Mentalization-Based Treatment". Het is een therapie speciaal voor mensen met een borde…
Evaelora (1 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.