Last van droge ogen, wat helpt?

Last van droge ogen, wat helpt? Je hebt vaak last van droge, geïrriteerde ogen en je hebt al van alles geprobeerd; Verschillende merken oogdruppels, compressen voor vermoeide ogen, luchtbevochtiger. Wat bij de meeste mensen niet bekend is, is dat het probleem vaak niet ligt aan een tekort aan traanvocht, maar aan de kwaliteit van het traanvocht. Een probleem wat veroorzaakt wordt door verstopte talgkliertjes in de oogranden. Wat hebben verstopte talgkliertjes te maken met droge ogen en wat kun je zelf aan dit probleem doen?

Talgkliertjes in de oogranden

In de ooglidranden van zowel het onder- als bovenooglid bevinden zich talgkliertjes. Deze kliertjes worden ook wel de Meibomse kliertjes genoemd en produceren een vettige substantie, talg genaamd. Deze talg vermeng zich met het traanvocht. Er vormt zich zo een vetlaag op het traanvocht waardoor dit minder snel verdampt. Op deze manier blijven de ogen langdurig vochtig en worden zo beschermt tegen droogte en beschadiging van het oogoppervlak.

Verstopping van de Meibomkliertjes

De meest voorkomende oorzaak van te weinig talg in het traanvocht wordt veroorzaakt door een verstopping van de Meibomkliertjes. De talg in de kliertjes is hard en droog geworden. Hierdoor stapelt de talgsubstantie zich op in de kliertjes en wordt onvoldoende afgescheiden. Soms als je de kliertjes uitdrukt kun je zien dat de talg troebel en taai is, dit is echter niet altijd zo duidelijk waar te nemen.

Klachten bij een te lage talgklierproductie

Bij een tekort aan talg in het traanvocht kunnen zich verschillende klachten voordoen zoals irritatie, zandkorrelgevoel, brandende, tranende ogen. Als de klachten al langer duren kan er ook wazig zicht ontstaan of moeite met lezen. Door het gebruik van contactlenzen worden de klachten meestal verergerd.

Behandeling van verstopte Meibomkliertjes

Je kunt de verstopte talgkliertjes vrij eenvoudig zelf behandelen. Het is echter wel belangrijk dit een tijdje consequent vol te houden om langdurig resultaat te boeken.

Verwarmen van de oogleden

Wanneer de klachten al enige tijd aanwezig zijn is het allereerst belangrijk de talg weer goed vloeibaar te krijgen. Dit is te bereiken door verwarmen van de oogleden en vervolgens de oogleden te masseren zodat de talg weer goed afgescheiden wordt.
Het verwarmen van de oogleden zal gedurende minimaal twee weken minimaal eenmaal, maar liefst tweemaal per dag moeten gebeuren gedurende ongeveer 10 minuten. Je kunt dit doen door een hotpack ongeveer anderhalve minuut te verwarmen in de magnetron. Vervolgens wikkel je het pack in een doek en legt het over je ogen. Je kunt hiervoor ook een pittenzak gebruiken of warmte kompressen. Na 10 minuten masseer je de ogen.

Oogmassage

Oogmassage kan als volgt gedaan worden. Om het onderste ooglid te masseren kijk je naar boven en bij het bovenste ooglid kijk je naar benden. Plaats je wijsvinger evenwijdig langs de ooglidrand en rol de vinger in de richting van de wimpers terwijl je enige druk uitoefent tegen de oogbol. Doe dit zowel op het boven ooglid als het onder ooglid vanuit drie posities, de binnenhoek van het oog, het midden en de buitenhoek van het oog. In elke positie de massagebeweging 8 keer herhalen. In totaal maak je dus per oog 6 keer 8 massagebewegingen (drie keer boven en drie keer onder). Door op deze manier de ogen te masseren wordt de talg uit de kliertjes gedrukt.

Schoonmaken oogranden

Vervolgens is het belangrijk de ooglidranden goed schoon te houden. Dit kan met een wattenstaafje wat gedrenkt is in een ooglotion. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van een speciale ooglotion die verkrijgbaar is bij opticien of drogist. Het is ook mogelijk om zelf een oplossing te maken van lauw water met een klein beetje babyshampoo.

Hoe vaak en hoe lang?

Het verwarmen van de oogleden zal alleen de eerste weken nodig zijn. Het masseren van de oogleden en het reinigen van de ooglidranden zal echter dagelijks gedaan moet blijven worden om blijvend resultaat te boeken. Wanneer je dit een tijdje achterwege hebt gelaten en de klachten weer toegenomen zijn zal het verwarmen van de oogleden weer een tijdje toegepast moeten worden.

Wanneer bovengenoemde adviezen onvoldoende resultaat hebben is het raadzaam een (oog)arts te raadplegen. Via de startpagina ogen is informatie beschikbaar over oogspecialisten en uiteenlopende informatie m.b.t. de ogen en oogproblemen.
© 2015 - 2024 Femm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij droge, rode of gezwollen ogen?Niemand vindt het leuk om er altijd moe of zelfs ziek uit te zien. Of om continu rond te moeten lopen met rode, geïrrite…
Branderige, jeukende, droge, rode en vermoeide ogenBranderige, jeukende, droge, rode en vermoeide ogenBranderige, jeukende, vermoeide, droge ogen, iedereen kent het gevoel. Meestal is het van korte duur, maar als het aanho…
Kunsttranen tegen droge ogenKunsttranen tegen droge ogenDroge ogen is een veel voorkomende klacht en kan erg hinderlijk zijn. Het komt veel voor bij ouderen, mensen die contact…
Het droge ogen syndroomMet droge ogen worden verschijnselen bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvl…

Endocarditis: symptomen, oorzaak, behandeling & complicatiesEndocarditis: symptomen, oorzaak, behandeling & complicatiesEndocarditis duidt op een infectie die sommige delen van het endocard, de binnenbekleding van het hart, aantast. Vaak zi…
Epidermolysis bullosa of vlinderhuidEpidermolysis bullosa of vlinderhuidEpidermolysis bullosa, ook gekend als vlinderziekte, is een zeldzame, erfelijke huidaandoening met een prevalentie van é…
Bronnen en referenties
  • www.vissercontactlenzen.nl
  • www.oogheelkunde.org
  • www.oogartsen.nl
  • www.eyecure.nl
  • www.fuva.nl/contactlenzen/
Femm (6 artikelen)
Laatste update: 08-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.