Valeriaan bij stress en spanning

Valeriaan bij stress en spanning Stress en spanning zijn niet prettig: ze zorgen voor een opgejaagd gevoel en slapeloosheid. Daarnaast treden er allerlei andere klachten op als overgewicht, diabetes, hartklachten, hoge bloeddruk, sneller ziek etc. Daarom moeten we stress en spanning zoveel mogelijk vermijden of, indien nodig, op zien te lossen. Bewegen (sporten) is een goede remedie, maar ook het gebruik van valeriaan kan hierbij helpen. Valeriaan wordt gemaakt vanuit de valeriaanwortel. Het is te verkrijgen als thee of als capsules. Ook druppels worden verkocht. Er zijn weinig bijwerkingen.

Stress en onrust

Hoewel we niet graag stress zien, is stress eigenlijk goed. Door stress komen er diverse processen in ons lichaam op gang. Dit wordt veroorzaakt door hormonen die bij stress vrijkomen. Zo komt er extra adrenaline en noradrenaline vrij. Deze hormonen worden in de bijnieren aangemaakt. Het hormoon versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. De spieren worden van extra bloed voorzien. Ook zullen de longen meer zuurstof opnemen doordat de bronchiën zich gaan verwijden. Opgeslagen glycogeen komt vanuit de lever vrij. Hierdoor komt er meer glucose in het bloed terecht. We kunnen wel zeggen dat de bloedsuikerspiegel omhoog gaat.

Maar dat is nog niet alles. We worden alerter door adrenaline. Het werkt in op het zenuwstelsel. De spijsvertering wordt vertraagd. Zo gaat alle energie naar de spieren en naar de hersenen toe.

Door de toename van adrenaline en noradrenaline komt er cortisol vrij. Het breekt eiwitten in de spieren af en zorgt ervoor dat vrijgekomen glycogeen wordt opgevangen. Ook door dit hormoon wordt de spijsvertering vertraagd.

Verminderd immuunsysteem en overgewicht

Tijdelijke stress zorgt ervoor dat we in staat zijn om te vechten of te vluchten. Een goed teken, want dit hebben we soms nodig. Maar steeds vaker ervaren we stress terwijl we er niks mee kunnen. Denk maar aan een te hoge werkdruk, relatiestress, examenvrees of andere vormen van stress of onrust. Omdat we er lichamelijk niks mee doen (vechten of vluchten) blijven we te lang in deze stress 'hangen'. Het gevolg is dat de spiegel van stresshormonen te lang hoog blijft.

Dit heeft nadelige gevolgen voor het lichaam. Zo blijft de bloeddruk langdurig hoog en de hartslag versneld. Dit kan leiden tot hartziekten en zelfs hartfalen. Ook kan er eerder suikerziekte (diabetes) ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door de verhoogde bloedsuikerspiegel. Hierdoor wordt er telkens insuline aangemaakt om dit weer op te vangen.

Door de afbraak van eiwitten uit de spieren en de lever worden spieren afgebroken. Omdat spieren energie verbruiken, wordt er dus minder energie aangesproken. Ook door de vertraagde stofwisseling wordt er teveel energie opgeslagen, Dit leidt tot overgewicht. Daarnaast wordt door stress het immuunsysteem niet meer onderhouden. Dit leidt eerder tot ziekten. langdurige stress kan uiteindelijk richting een depressie of een burn-out gaan.

Valeriaan als hulpmiddel

We moeten stress dus zoveel mogelijk zie te voorkomen, vooral wanneer het om langdurige stress gaat. Hier zijn een aantal hulpmiddelen voor. Als eerste is het beter om stress te voorkomen door efficiënt met tijd, geld en relaties om te gaan. Praten helpt hierbij. Maar dit is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Wie al midden in de stress zit kan proberen dit weg te bewegen. Sporten zorgt voor ontspanning en maakt stofjes aan die stress helpen voorkomen en bestrijden. Door te sporten wordt de energievoorraad die extra vrij is gekomen, aangesproken.

Maar er zijn ook andere hulpmiddelen om stress te lijf te gaan. Valeriaan bijvoorbeeld. Dit middel wordt veel gebruikt en is verkrijgbaar bij drogist en apotheker.

Wat is valeriaan?

Valeriaan wordt verkregen uit de valeriaanwortel. Echte valeriaan is een kruidachtige plant en groeit in Europa en Azië. Het wordt gebruikt bij slapeloosheid, nervositeit en lichte spanning of stress. Het kan dus zeker helpen wanneer stress net ontstaan is. Bij depressie of een burn-out helpt valeriaan niet. Valeriaan heeft dan ook een rustgevend effect dat licht is.

Hoe werkt het?

Valeriaan wordt veel in capsule-vorm (tablet) gebruikt. Ook is het verkrijgbaar in druppels of als thee. Valeriaan wordt gedurende 2 tot 4 weken gebruikt. Zijn de klachten dan nog niet over, bezoek dan een (huis)arts. Valeriaan begint al te werken na een half uur tot een uur. Het werkt daarmee snel in op het zenuwstelsel.

Valeriaan vermindert de prikkelbaarheid van het zenuwstelsel. Hierdoor verdwijnen lichamelijke klachten als hartkloppingen, zweten, angstgevoelens, buikpijn, slapeloosheid en andere klachten.

Over het algemeen zijn er geen tot weinig bijwerkingen bekend. Het kan daarom veilig gebruikt worden. Zwangere vrouwen en mensen met leverproblemen kunnen beter eerste en arts om advies vragen. Zelden treden er klachten op. Mocht dit wel het geval zijn dan bestaan deze vaak uit buikpijn of andere maagklachten. In dit geval moet er gestopt worden met valeriaan. Het is ook niet de bedoeling dit middel langer dan 4 weken te gebruiken. Volg altijd de aanwijzingen op die in de bijsluiter vermeldt staan. Werkt valeriaan niet, vraag dan de huisarts om advies. Deze kan bekijken wat de klachten zijn en wat een juiste behandeling is.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden om beter te slapenKruiden om beter te slapenNiks is vervelender dan slecht kunnen slapen. Slapeloosheid vormt tegenwoordig een groot probleem waar meer en meer mens…
Kalmerende kruidenmengselsDe kruidenmengsels die ik hier vermeld zijn historische recepturen uit oudere kruidenboeken en officiële farmacopees. Me…
Natuurlijke remedies om Angst te behandelenNatuurlijke remedies om Angst te behandelenDoor onze levenswijze leiden meer en meer mensen aan stress en alle soorten angsten. Het is natuurlijk normaal om af en…
Slapeloosheid; slapen om te overlevenSlapeloosheid; slapen om te overlevenIeder mens moet slapen al kan de een met minder slaap toe dan de ander. Zonder slaap zou een mens hallucinaties krijgen…

Korstjes in neus: oorzaken & behandeling van korsten in neusKorstjes in neus: oorzaken & behandeling van korsten in neusLast van korstjes in de neus of korstvorming in de neus? Bijna iedereen heeft wel eens last van korstjes in de neus. Vaa…
Tanden of kiezen trekken, doet dat pijn?Tanden of kiezen trekken, doet dat pijn?Ons gebit heeft een duidelijke functie: het kauwen van voedsel, helpen bij de spraak en een functie bij het uiterlijk. W…
Bronnen en referenties
  • http://stressplein.eu/stress-beheersen-door-te-sporten
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Echte_valeriaan
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.