Gebroken bekken: oorzaken en behandeling

Gebroken bekken: oorzaken en behandeling Een bekkenfractuur oplopen is geen pretje, vooral niet als je al wat ouder bent. Meestal wordt een bekkenbreuk bij ouderen veroorzaakt door een val en bij jongeren door een verkeersongeval of een val vanaf grote hoogte. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van de ernst en de aard van de breuk. De arts zal bepalen welke behandeling het meest geschikt is.

Wat is het bekken?

In het menselijk lichaam is het bekken - pelvis in het Latijn - een geheel van botten tussen de buik en de benen. Het bekken is samengesteld uit vier botten: het rechter- en linkerheupbeen, het heiligbeen en het staartbeen. Dit geheel van botten vormt een stevige, komvormige ring, de bekkenring, en verbindt de wervelkolom met de onderste ledematen. Het bekken heeft een belangrijke functie in het geven van een juiste houding en in de beweging van het lichaam. Het ligt ongeveer in het midden van het skelet en beweegt mee met de romp en ook met de benen. Het draagt het hele gewicht van het bovenlichaam. Verder vormt het bekken ook een beschermende kom voor interne organen. Het bovenste gedeelte van het bekken wordt het grote bekken of pelvis major genoemd en het onderste gedeelte heet het kleine bekken of pelvis minor. Het grote bekken vormt de ondergrens van de buikholte; hierin liggen de darmen. In het kleine bekken liggen de geslachtsorganen, de endeldarm en de blaas. Omdat een vrouw een kind moet kunnen baren is het bekken van de vrouw breder en heeft een meer afgeronde bekkeningang in vergelijking met het bekken van de man.

Wat is een bekkenfractuur?

Men spreekt van een gebroken bekken of bekkenfractuur wanneer één of meerdere botten of botdelen in het bekken gebroken zijn. Bekkenfracturen kunnen mild tot ernstig zijn. Er zijn twee categorieën van bekkenfracturen:
  • stabiele bekkenfractuur: de bekkenring is alleen aan de voorkant gebroken (ter hoogte van het schaambeen) en het bekken blijft stabiel.
  • instabiele bekkenfractuur: de bekkenring is zowel aan de voorkant als aan de achterkant gebroken en daardoor verliest het bekken zijn stabiliteit. De instabiliteit kan ook ontstaan wanneer het bekken aan de voorkant gebroken is en er tegelijk aan de achterkant, of aan beide kanten, een letsel is aan de ligamenten.

Ernstige bekkenfracturen kunnen schade veroorzaken aan organen en er kunnen inwendige bloedingen optreden doordat de gebroken botfragmenten verschuiven. In sommige gevallen is deze schade zelfs levensbedreigend. Door het verschuiven van de gebroken botten kunnen ook zenuwen geraakt worden.

Hoe wordt een bekkenbreuk veroorzaakt?

Bij de mogelijke oorzaken van een bekkenbreuk moeten we een onderscheid maken tussen een bekkenbreuk bij jonge mensen en een bekkenbreuk bij ouderen.
  • Bij jonge mensen heeft het bekken een sterke botstructuur en er is al heel wat kracht nodig om de botten te doen breken. Veelal wordt een bekkenfractuur bij jongeren veroorzaakt door een ernstige val vanaf grote hoogte of door een verkeersongeval.
  • Oudere mensen daarentegen hebben vaak al osteoporose, een verminderde botdichtheid. Bij hen gaat het bekken veel sneller breken. Een simpele val op een effen oppervlak is vaak al voldoende om een breuk te veroorzaken.

Wat zijn de symptomen?

  • Pijn is uiteraard het belangrijkste symptoom, het gaat tenslotte om een breuk. De persoon in kwestie voelt pijn in de lies, de heup en de bekkenzone. Lopen is onmogelijk door de pijn.
  • Zwelling kan ontstaan in de gekwetste zone.
  • Er kan gevoelloosheid optreden in de benen doordat een zenuw in de heup geraakt werd.
  • Plassen kan moeilijk zijn en er kan bloed in de urine zitten doordat de blaas geraakt werd.
  • Wanneer de bekkenring op verschillende plaatsen gebroken is, kunnen er zeer hevige bloedingen ontstaan doordat de aders in de binnenzijde van het bekken geraakt werden door verschuivende botfragmenten. Het bloedverlies kan zo ernstig zijn dat de persoon in kwestie in shock raakt.

Behandeling van een bekkenbreuk

Nadat een diagnose gesteld werd aan de hand van lichamelijk onderzoek, röntgenopname en/of CT-scan, bepaalt de arts welke behandeling moet worden toegepast.

Conservatieve behandeling

Wanneer het gaat om een stabiele bekkenfractuur waarbij de botdelen niet verschoven zijn, bestaat de behandeling uit bedrust en pijnbestrijding. Het duurt enkele weken vooraleer de pijn vermindert en de pijnbestrijding kan worden afgebouwd. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kan de patiënt langzaam aan weer beginnen te lopen. De fysiotherapeut zal ook oefeningen geven om de spieren rond het bekken weer sterker te maken. Het duurt gemiddeld zes tot twaalf weken vooraleer de breuk hersteld is.

Operatieve behandeling

Bij een instabiele bekkenring moet er een operatieve ingreep gebeuren. De gebroken botdelen zijn te veel verschoven en een interne fixatie of een externe fixatie moet de stabiliteit van de bekkenring herstellen. Bij een interne fixatie wordt het bekken inwendig gestabiliseerd met een plaat en schroeven. Bij een externe fixatie plaatst de arts, langs kleine openingen in de huid, pennen in het bekkenbot. Die pennen worden aan de buitenzijde met elkaar verbonden in een frame. In een acute fase, als er sprake is van ernstig bloedverlies, zal de arts onmiddellijk een externe fixatie aanbrengen om de bekkenring weer stabiel te krijgen. Doordat de delen van het bekken dan niet meer bewegen ten opzichte van elkaar, zal het bloeden verminderen.

In beide gevallen zal de patiënt, wanneer hij weer mag belasten, enige tijd een looprek of krukken nodig hebben. Het duurt gemiddeld drie tot zes maanden vooraleer de patiënt weer pijnvrij kan lopen. Bij gecompliceerde breuken kan herstel nog langer duren. Soms moet de patiënt enige tijd opgenomen worden in een revalidatiecentrum.
© 2015 - 2024 Puccini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebroken bekken: symptomen & behandeling van een bekkenbreukGebroken bekken: symptomen & behandeling van een bekkenbreukEen gebroken bekken staat ook bekend als bekkenfractuur of bekkenbreuk. Het gaat hierbij om een gebroken bot (of delen)…
Bekkenfractuur (breuk in bekkengebied): Oorzaken & symptomenBekkenfractuur (breuk in bekkengebied): Oorzaken & symptomenHet bekkengebied (bekken) is de stevige ring van botten aan de basis van de wervelkolom. Het bekken helpt de spieren te…
Een gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup komt vooral voor bij ouderen. Van alle mensen die een heup breken is 95% ouder dan 65. Hieronder vind…
Gescheurde blaas: symptomen en behandeling van blaasruptuurGescheurde blaas: symptomen en behandeling van blaasruptuurEen gescheurde blaas of blaasruptuur is een aandoening waarbij de urineblaas openscheurt. Blaasblessures kunnen het gevo…

Bekende (inter)nationale personen en oogproblemenBekende (inter)nationale personen en oogproblemenHeel wat mensen hebben wel eens oogklachten of dienen een oogoperatie te ondergaan. Maar als BV's, BN'ers en andere nati…
Leven met een stofwisselingsziekte: De ziekte van CanavanLeven met een stofwisselingsziekte: De ziekte van CanavanSlechts weinig mensen zullen ervan gehoord hebben: de ziekte van Canavan. De ziekte van Canavan is een recessief overerf…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.learningsupport.nl/operatie-inzicht/bekken/bekkenfractuur.html
  • https://www.uzleuven.be/bekkenbreuk
  • http://www.fysiotherapie4all.nl/mijn-lijf/item/wat-is-een-bekkenfractuur
  • http://www.trauma.nl/letsel/gebroken-bekken-heupkom
  • http://medicinapertutti.altervista.org/argomento/pelvi-o-bacino
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bekken_(anatomie)
Reacties

Alexander, 13-05-2019
Wat een herkenning in de bijdragen! Mijn echtgenoot met osteoporose en "bijvangst" beenmergkanker, begon in ziekenhuis na slecht lopen over langere tijd al, met slechte voetafwikkeling, van alles te breken, steeds iets anders en er was geen verband met de beenmergkanker, maar wel met ouderdom osteoporose. Nu blijft het bekkenfractuur over. En daarmee wordt hij "gerevalideerd". Dat is met extra Abstral [opiaat] moeten lopen achter rollator. Na 30 meter is de pijn opgelopen op schaal 0-10 van 1, naar 7 tot 8. Hij wordt in ziekenhuis hiertoe aangemoedigd. Het levert niks op. Hij ligt het liefste in bed. Er kan niet worden geopereerd, gelet zijn 79 jaren. Wat moeten wij denken van 3 weken revalidatie in verpleeghuis? Er wordt toch al bij alle opnames "gerevalideerd"? Ik heb hem weer thuis na enkele weken en moet hem overal in helpen, dus WC, in en uit bed, douchen. Ook brood smeren. Staan is ook verschrikkelijk pijnlijk. Ik vroeg het looprekje, maar dat kwam niet. Hij duwt de rollator enkele centimeters vooruit en knijpt de de rem. Het naar en in bed krijgen is een pijnlijk avontuur. Hij schreeuwt het uit.
Men zegt in het ziekenhuis dat hij tevoren iets buiten het bed te doen, een opiaat, dat snel werkt moet innemen, maar daardoor is hij morfinist. Moet dit zo? Kan dit wel zo? Wie kan mij melden of hij naar traumatologie of reumatologie moet? Hij ligt op interne-oncologie en wellicht erg verkeerd. Wie herkent dit en kan mij advies uitbrengen? Reactie infoteur, 13-05-2019
Wat een triest verhaal… Ik kan helaas geen raad geven. Maar ik wens jullie veel moed en ik hoop dat jullie snel een degelijk advies krijgen.

Freyer, 03-05-2019
Op 18/02/19 een kop staart aanrijding gehad met overal pijn op het moment na de aanrijding, in het ziekenhuis werden rx beelden gemaakt en alles leek normaal. Gewone pijnmedicatie met ontstekingsremmers en het ging vrij vlot, gedurende de eerste twee weken. Nadien kwam de pijn terug in het bekken, buitenzijde en lies en stillaan ook uitstralingen naar de voet. In eerste instantie werd de pijnmedicatie opgedreven en rust voorgeschreven. Toen ik begin april nog steeds meer pijn bleef krijgen, werd opnieuw een RX opname gedaan en bleek ik toch een breuk van het boven schaambeen opgelopen te hebben, weliswaar heel moeilijk te zien op de beelden, maar de omringende kalkvorming heeft hier de breuk verraden, echter heb ik bijna twee maanden gewoon op die breuk gesteund en is er niet echt een herstel kunnen optreden. Nu loop ik eindelijk met krukken en krijg ik een magnetische behandeling om de calciumvorming terug te regelen en volgende week nog een MRI om verdere details te bespreken, want de pijn straalt steeds verder uit. De verklaring blijkt: Bij een stabiele breuk is het niet altijd zichtbaar en komt zelden voor bij jonge mensen, tenzij bij een hevige klap zoals bij een verkeersongeval. Ik deel dit verhaal om lotgenoten te waarschuwen dat na een dergelijk ongeval de pijn langer dan twee weken blijft aanhouden of zelfs verergert, wacht dan niet om een tweede beeldvorming te laten doen. Als de breuk volledig stabiel is, is het vaak pas dan dat het zichtbaar wordt op RX beelden. Succes aan iedereen in dergelijke situatie Reactie infoteur, 03-05-2019
Bedankt om uw verhaal te delen en heel veel sterkte!

Annemiek, 12-02-2018
2Januari j.i. Gleed ik uit in supermarkt. Over een bloemkoolblad dat op de grond lag. De pijn was niet direct hevig, ben nog naar huis gereden, 10 km. verderop. Echter thuis kon ik amper nog uit auto. Huisarts gebeld, die direct ambulance en in ziekenhuis bleek dat mijn bekken, rechts, gebroken was.
Had van huisarts en later verpleegkundige van ambulance morfine gehad. Toch kreeg ik in ziekenhuis nog 2x extra morfine om te zien of ik paar stappen kon zetten en meteen naar huis kon. Dat lukte van geen kanten, kon mijn been amper bewegen.
Moest direct lopen oefenen met krukken en rollator. Ben er 3 dagen geweest, maar daarna, op eigen initiatief, naar zorghotel gegaan. Indicatie kreeg ik niet, daar men vond dat ik naar huis kon.
Ik heb eensgezinswoning, moest traplopen en in bad douchen.
Advies wat ik meekreeg, veel rusten, maar ook veel bewegen! Nu ik al weken thuis ben deed ik dat, maar daar de klachten niet veel minder worden, na info bij huisarts, blijkt dat ik teveel liep.
Zowel over hoeveel ik mocht lopen, alsmede hoe en wanneer afbouwen met medicatie kreeg ik uit ziekhuis geen enkel advies mee. Ben over het feit dat men mij dezelfde avond naar huis wilde sturen, als gebrek aan info slecht te spreken.
Nu 6 weken verder neemt pijn eerder toe dan af. Reactie infoteur, 12-02-2018
Heel jammer dat je zo weinig info en hulp kreeg vanuit het ziekenhuis… Ik hoop voor jou dat de pijn snel afneemt. Als de pijn nog steeds maar blijft toenemen, zou je misschien beter een tweede advies vragen? Veel moed in ieder geval!

Frederik, 21-10-2017
Eind mei dit jaar ben ik nogal hard uit mijn rolstoel gevallen en had veel pijn.
Doordat ik rolstoelgebonden ben door een beenamputatie rechts, had ik nu aan de linkerkant veel pijn in mijn bekken, wat na twee a drie weken rust weer over ging. Ik dacht dat het toen gekneusd was. Maar niets is minder waar. Vijf of zes weken geleden kreeg ik zoveel pijn in mijn linker bekken dat ik naar de huisarts ben gegaan. Omdat lichamelijk onderzoek niet mogelijk was door de pijn hebben ze direct foto's gemaakt en CT scan. Uitslag: groot linker bekkenfractuur maar wel stabiel. Ortopeed heeft me weer naar huis gestuurd met adequate pijnbestrijding en rust. Aangezien ik alleen mijn linker been nog heb, komt alle belasting op de linkerkant wat vreselijk veel pijn veroorzaakt. Slik nu vijf morfine, 10 mg, en drie oxycodon, 10 mg. Slaap gelukkig veel en ben wel suffig en sloom. Aanstaande dinsdag zal de arts weer bellen om te horen hoe de gang van zaken is. Reactie infoteur, 23-10-2017
Wat een pech, beste Frederik… Veel pijn hebben is verschrikkelijk. Ik wens je heel veel moed en hopelijk gaat het snel weer beter.

Marian, 04-05-2017
Vorige week dinsdag behoorlijk gevallen en lig nu op bed met gebroken bekken (stabiele breuk) Loop met behulp van een rollator naar het toilet, kan niet los staan. Wilde niet in het ziekenhuis blijven en mocht naar huis omdat ik 24 uurs zorg thuis heb(mijn dochter woont sinds kort weer thuis). Krijg 2xdgs oxycodon 10mg, zn 6xdgsoxycodon 5mg gebruik 2xdgs, 4x2 pcm pd.
Slaap heel erg veel, na enige inspanning val ik zo drie tot vier uur in diepe slaap. Voor mijn gevoel absurt veel.Slaap snachts goed.Boven benen geven beide een doof gevoel en soms pijnlijk warm( li-been)Hoesten is erg pijnlijk( heb copd)lichte temp on der de 38. Misselijk tot braken toe dagelijks.
Hoop alles met elkaar dat de bijwerkingen niet te lang duren. Reactie infoteur, 05-05-2017
Heel veel sterkte, Marian, en een spoedig herstel!

Martine, 06-04-2017
Ik brak begin januari bij een val met de fiets mijn linkerbekken op drie plaatsen. Breukstukken waren niet verplaatst dus conservatieve behandeling. Eerst weekje ziekenhuisopname, daarna na huis : 6 weken bedrust en enkel uit bed om met een looprek naar het toilet te gaan. Drie keer per week kiné aan huis voor passieve mobilisatie. Linkerbeen mocht totaal niet belast worden. Breuk was na 7 weken voldoende geheeld om linkerbeen geleidelijk te beginnen belasten : ik mocht met twee krukken lopen met beperkte belasting op het linkerbeen. Twee weken later, kon ik overschakelen op lopen met één kruk en sinds een week loop ik binnenshuis kleine afstanden zonder kruk. Ik krijg nog drie keer per week kiné in de praktijkruimte om meer kracht te krijgen in mijn beenspieren.
Als ik overdag veel rondgelopen heb, al dan niet met steun van één kruk of zonder, heb ik wel last aan mijn onderrug, last vanaf schaambeen naar bovenbeen toe en beetje last in de linkerheup. Op de linkerkant kan ik nog steeds niet liggen aangezien dat te pijnlijk is. Reactie infoteur, 06-04-2017
Hallo Martine, ik ben blij voor jou dat het herstel tot nu toe goed is verlopen. Het zal alleen nog wat tijd vragen vooraleer je helemaal van de pijn zal verlost zijn. Veel succes verder!

E. de Waardt, 22-03-2017
Mijn schaambeen heb ik op twee plaatsen gebroken door een skiongeval (aangeskied van achter met zeer hoge snelheid). De eerste dagen kon ik het bed niet uit, zeer zware pijnstillers gekregen en toen het bed uit. Eerst achter een looprekje en daarna het bed weer in. Alles zeer pijnlijk, ik moest mijn benen optillen om ze van en op het bed te krijgen. Na vijf dagen kon ik met krukken lopen en werd ik per vliegtuig naar Nederland gebracht. Het is nu vier weken geleden, ik kan me douchen en aankleden en sinds twee nachten op mijn buik slapen. 's Nachts slik ik Oxycodon, maar mijn linkerbil en mijn dijen doen nog veel pijn. Ik train zelf mijn bekkenbodemspier en mijn bilspieren maar na 11 april a.s. (nieuwe foto's) hoor ik hoe het verder gaat. Gelukkig slaap ik wel weer boven in mijn eigen bed, maar loop wel op twee krukken. Reactie infoteur, 22-03-2017
Hopelijk verloopt de verdere genezing goed, heel veel sterkte!

Puccini (74 artikelen)
Laatste update: 22-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.