Bekende (inter)nationale personen en oogproblemen

Bekende (inter)nationale personen en oogproblemen Heel wat mensen hebben wel eens oogklachten of dienen een oogoperatie te ondergaan. Maar als BV's, BN'ers en andere nationale en internationale sterren, dan springt de pers hier op en haalt dit veelal het (wereld)nieuws. Dit kan van belang zijn voor het grote publiek zodat mensen zich meer bewust worden van hun gezichtsvermogen en regelmatig een uitgebreid oogonderzoek laten doen. Daarnaast spelen bekende personen soms een rolmodel voor andere mensen die eenzelfde soort behandeling of operatie dienen te ondergaan, of voor zij die volop bezig zijn met de verwerking van de visuele beperking.

Bijziend

Johnny Depp onthulde in 2013 dat hij erg bijziend is. Met zijn linkeroog ziet hij al van kleins af aan zo goed als niets en zijn rechteroog is erg slechtziend. Hierdoor draagt hij bijna steeds een bril met gekleurde glazen.

Blessure

Begin 2012 liep de Deense Nicklas Bendtner, die bekend is van het voetballen, een oogblessure op doordat hij botste tegen de Swansea-speler Angel Rangel. Hij zag enkel rood toen hij na de botsing zijn ogen weer opende. Gelukkig kon hij na een medische behandeling weer voetballen.

Een andere man die bekend is van de voetbal, Luc Castaignos, liep in 2014 een oogblessure op tijdens de uitzege op FC Dordrecht. Begin 2015 bleek hij hersteld van de oogoperatie en kon hij weer gaan voetballen.

In mei 2016 had Dinand Woesthoff een speedbootongeluk waardoor hij hard met zijn gezicht in het water belandde. Zijn ogen waren bloeddoorlopen, maar na enkele minuten was zijn gezichtsvermogen weer hersteld. Hij moest wel naar het ziekenhuis want hij had naast bloeddoorlopen ogen, ook nog onderkoelingsverschijnselen (hypothermie) en een bedwelmd hoofd.

De Braziliaan Robert Firmino, die bekend is van het voetbal, kreeg een vinger van een andere voetballer in zijn oog in oktober 2018, waardoor hij vreesde om met dat oog blind te raken. Hij herstelde gelukkig van zijn oogletsel.

Cataract

In februari 2013 onderging de voormalig Amerikaanse UFC welter- en lichtgewicht kampioen B.J. Penn een cataractoperatie (een vertroebeling van de ooglens).

Prinses Beatrix is in oktober 2015 in Londen geopereerd aan staar aan haar linkeroog. In augustus 2011 was haar rechteroog reeds aan de beurt.

Eind december 2015 werd bekend dat komiek Bill Cosby ook aan groene staar en karatoconus zou lijden. Zijn zicht zou verdubbeld en vervormd zijn.

In augustus 2017 liet Linda De Mol zich eveneens opereren aan cataract en dit aan beide ogen. Zij zag erg slecht, viel over stoepjes en kon teksten niet meer goed lezen.

Koningin Margrethe liet zich in november 2018 opereren aan staar van beide ogen.

Paus Franciscus onderging ook een staaroperatie in 2019.

Esotropie

De kleindochter van koningin Elisabeth onderging begin 2014 een oogoperatie om de oogaandoening esotropie (binnenwaarts scheelzien met afwijkende oogstand)te verhelpen. Eén of beide ogen van het meisje waren naar buiten gericht. Na de operatie kon het Lady Louise Mountbatten-Windsor weer goed zien.

Glaucoom

Bono, de frontzanger van de populaire groep U2, gaf in 2014 toe dat hij leed aan glaucoom. Hij is hierdoor extreem gevoelig voor licht en draagt daarom steeds een zonnebril, ook in huis. Hij krijgt een goede behandeldeling voor de sluipende oogziekte waarbij de inwendige oogboldruk te hoog is. Dit meet de oogarts via een tonometrie.

Eind 2014 vertelde ook Pat Krimson, zanger van 2 Fabiola, dat hij aan de erfelijke vorm van glaucoom leed. Hij is hieraan geopereerd in Leuven begin 2015 omdat hij anders mogelijk blind zou worden. Zijn verloren gezichtsvermogen krijgt hij hiermee evenwel niet terug. Aan zijn éne oog was hij nl. reeds 50% gezichtsvermogen kwijt. In tegenstelling tot Bono heeft Pat Krimson geen last van fel licht. Wel vond hij dit op mentaal vlak erg moeilijk.

Hoornvlies

Ingrid De Putter, voormalig nieuwsanker bij de VTM, kreeg in 2004 tijdens opruimwerkzaamheden in het bos een boomtak in haar oog geslingerd. Dit veroorzaakte een beschadiging aan het het hoornvlies. Zij kon de autocue niet meer lezen en is verder gaan werken achter de schermen van het nieuws.

Jürgen Roelandts, die bekend is van het wielrennen, moest in 2013 enkele dagen rusten omdat de koude zijn beide hoornvliezen beschadigd hadden. Hij zag tijdens het fietsen het achterwiel van zijn ploegmaat Greg Van Avermaet niet meer. Door de pijn kon hij zijn ogen ook niet langer dan een halfuur achter elkaar openhouden. Hij heeft hieruit geleerd dat hij steeds een gesloten bril moet dragen als het erg koud weer is.

Mel B. heeft een hoornvliestransplantatie gekregen begin 2015 omdat ze aan haar linkeroog blind was na een mislukte laseroperatie vijftien jaar eerder.

Bill Cosby lijdt aan keratoconus waardoor het koepelvormige hoornvlies verdunt. De ogen beginnen dan uit te puilen in een soort koepelvorm waardoor het gezichtsvermogen vervaagt. Hij is hierdoor maatschappelijk blind.

Laseroperatie

Lucille Werner, tv-presentatrice, liet zich in 2009 laseren aan beide ogen omdat ze al jarenlang problemen had om informatie te lezen tijdens het spel "Lingo" dat ze presenteerde van 2005 tot 2014. Lucille heeft de napijn na de ingreep als zeer pijnlijk ervaren.

Ook de DJ Sunnery James liet zich in 2012 behandelen via een laseroperatie zodat hij beter kon zien zonder lenzen of bril. De operatie verliep succesvol en de DJ kon beter dan ooit van tevoren zien.

In 2013 was het de beurt aan Astrid Bryan om een ooglaseroperatie (refractiechirurgie aan het oog) te ondergaan. Ze liet zich bewust in België opereren omdat een Amerikaans chirurg waar ze op consultatie ging, zelf een bril droeg. Ze had erg veel schrik voor de operatie maar het viel goed mee.

De acteur Jan Van Looveren liet zich in 2013 eveneens opereren zodat hij zijn bril niet meer hoefde op te zetten. De ingreep verliep uitstekend en na de operatie kon hij meteen weer goed zien.

De topdarters Gary Anderson en Raymond van Barneveld alias "Barney" maakten eind 2014 bekend dat ze oogproblemen hadden en eigenlijk een laseroperatie moesten ondergaan. Anderson wilde de laseroperatie liever niet laten doen en blijft verder brillen. Van Barneveld begon aanvankelijk met een bril maar omdat deze besloeg tijdens het spelen, is hij hiermee gestopt. Hij gebruikt nu oogyoga om op een natuurlijke manier het probleem met zijn gezichtsvermogen te verhelpen.

Zangeres Demi Lovato biechtte in maart 2016 op dat ze een laseroperatie moest ondergaan daar ze reeds gevallen was bij het surfen omdat ze haar bril of lenzen niet droeg.

Maculadegeneratie

Judi Dench, een Britse topactrice, maakte in 2012 bekend dat ze ernstig slechtziend is. Ze lijdt nl. aan maculadegeneratie waardoor ze haar teksten vanbuiten moet leren omdat ze haar scripts niet meer kan lezen. Bovendien herkent ze nauwelijks nog gezichten. Dench gebruikt lenzen, een bril en extra verlichting om met haar slechtziendheid om te gaan. Ondanks de zware visuele beperking staat Dench positief in het leven en is ze vastbesloten om verder te werken.

Een andere actrice, Roseanne Barr, biechtte in april 2015 eveneens op dat zij leed aan maculadegeneratie. Zij kreeg te horen dat ze wellicht volledig blind zal worden al is de termijn hiervan onduidelijk. Barr gebruikt op medicinale wijze marihuana om haar oogziekte te behandelen.

Netvlies

Pelé alias "Edson Arantes do Nascimento", is in 2004 in Sao Paulo geopereerd aan een verschuiving van het netvlies van zijn linkeroog. Hij zag hierdoor niets meer met zijn linkeroog.

Antonis Samaras, minister-president van Griekenland in 2012, moest net na zijn benoeming in 2012 een oogoperatie ondergaan omdat hij leed aan een netvliesloslating. De operatie was een succes en hij mocht een dag later het ziekenhuis reeds verlaten.

Andreas Lubitz, copiloot van het neergestorte vliegtuig van Germanwings in 2015, had last van een loslatend netvlies (medische term is "ablatio retinae"). Hij heeft hiervoor tweemaal het oogziekenhuis bezocht maar onduidelijk is wel of hij zich hiervoor liet behandelen. Hij vreesde echter wel blind te worden.

In september 2018 moest de Vlaamse acteur Bart Van Avermaet met spoed geopereerd worden voor een netvliesloslating omdat hij anders met dat oog dreigde blind te worden.

Oculaire myasthenie

De Vlaamse zanger Raymond van het Groenewoud leed vanaf 2009 aan oculaire myasthenie waardoor hij steeds een ooglapje moest dragen. De oogzenuwspieren waren verzwakt waardoor hij alles dubbel zag. Hij kon in 2014 behandeld worden en is hierdoor verlost van het ooglapje.

Ooginfectie / Oogontsteking

Silvio Berlusconi moest in 2013 behandeld worden aan de interne oogontsteking uveïtis. Hierdoor lag hij in het ziekenhuis en moest hij ook één week thuis rusten.

Boy van Poppel, die bekend is van het wielrennen, leed begin 2015 aan een ooginfectie waardoor hij niet kon deelnemen aan de tweede etappe van de Driedaagse De Panne-Koksijde. De infectie liep hij op doordat er vuil in zijn oog was gekomen enkele dagen eerder.

In mei 2015 speelde een oogontsteking Alonso parten in aanloop naar de GP Spanje. Hij droeg een zonnebril maar verscheen wel op de wedstrijd.

De choreograaf Dan Karaty postte in juni 2015 een foto op Instagram waarop een dik oog te zien was. Dit was het gevolg van een ooginfectie, maar hij moest daarvoor zijn werkzaamheden niet onderbreken.

In mei 2017 meldde de Canadese popzanger Justin Bieber dat hij lijdt aan een oogbindvliesontsteking (conjunctivitis) in zijn linkeroog. Hij bleek in 2015 reeds gelijkaardige klachten te hebben.

Tijdens het verslag van de Veteranendag in juni 2017 kwam de Nederlandse premier Mark Rutte in beeld met een gezwollen oog. Hij leed eveneens aan een onschuldige oogontsteking.

Door opengesprongen ontsteking van een oog, moest Koen Crucke, een Vlaams zanger, acteur, auteur en politicus, met spoed geopereerd worden aan een oog in augustus 2018. Hij herstelde snel van deze ingreep.

Alex Klaasen, die bekend is uit de cabaretwereld, meldde eind november 2019 dat hij leed aan een dubbele oogontsteking waardoor hij enkele shows had moeten annuleren.

Ooglidcorrectie

Begin september 2017 werd bekend dat VTM-nieuwslezer Dany Verstraeten een ooglidcorrectie liet ondergaan omdat hij 'zware oogleden' had. Hij zag er na de operatie een stuk jonger uit; de vermoeide ogen waren verdwenen.

Ook Patty Brard liet zich in november 2018 opereren omdat ze schrok toen ze op tv haar hangende oogleden zag.

Oogspiertjes

De ex-bokser Sugar Jackson sukkelde in 2013 met een oogspiertjesprobleem waardoor hij vele medische testen moest laten doen en tijdelijk niet kon boksen.

Oogzenuw

Gennaro Gattuso, die bekend is van het voetballen, moest in 2011 gedurende vijf maanden stoppen met voetbal omdat de oogzenuwen aan één oog beschadigd waren. De oogzenuw die normaal gesproken het oog aanstuurt, was bij Gattuso uitgevallen. Hij voetbalde hierdoor als een dronkaard omdat hij een andere speler bijvoorbeeld op vier verschillende plaatsen zag staan. Hij kon pas na een half jaar terugkeren naar het voetbal, maar moest nog wel even vechten tegen een opspelende ooginfectie.

Tranende ogen

Sandra Schuurhof liet zich in 2014 opereren aan haar altijd tranende rechteroog dat vol littekenweefsel zat. Schuurhof wilde aanvankelijk geen operatie maar het werd te erg met het tranende oog waardoor ze altijd met wattenstaafjes op zak liep. De operatie slaagde en Schuurhof was verlost van het vervelende probleem.

Verziendheid

In 2013 onderging de voormalige Argentijnse voetbalster Diego Maradona een routineoperatie om zijn verziendheid te verhelpen.

Vochtophoping

De ex-tv-presentatrice Inge Moerenhout werd begin 2009 plots zo goed als blind door een vochtophoping in beide ogen. Ze zag hierdoor dusdanig slecht dat ze niet eens haar man herkende, en evenmin kon koken, autorijden, televisiekijken enzovoort. Ze moest een tijdlang teksten uit het hoofd leren bij haar tv-presentaties. Dankzij een zware bril en een corticosteroïdenkuur herwon ze haar gezichtsvermogen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogproblemen bij het syndroom van DownOogproblemen bij het syndroom van DownBij het Down-syndroom gebeurt een duplicatie van (een gedeelte van) chromosoom 21, waardoor drie kopieën van het chromos…
Oogonderzoeken: Soorten oogtesten bij de oogartsOogonderzoeken: Soorten oogtesten bij de oogartsMensen jonger dan veertig jaar zonder oogproblemen krijgen het best om de twee jaar een oogonderzoek. Veertigplussers la…
Esotropie: Binnenwaarts scheelzien met afwijkende oogstandEsotropie: Binnenwaarts scheelzien met afwijkende oogstandCirca één tot twee procent van de bevolking lijdt aan esotropie. Esotropie (strabismus convergens) is een oogaandoening…
Peters anomalie: Oogafwijking met vertroebeld hoornvliesPeters anomalie: Oogafwijking met vertroebeld hoornvliesBij Peters anomalie treden oogproblemen op aan het voorste segment van het oog. Het voorste segment omvat de lens, het g…

Coloboom: Oogziekte - Ontbreken van deel van het oogColoboom: Oogziekte - Ontbreken van deel van het oogIedereen heeft wel eens één of meer foto’s gezien van de verdwenen Britse peuter Maddie McCann. Aan één van haar ogen is…
Gebroken bekken: oorzaken en behandelingGebroken bekken: oorzaken en behandelingEen bekkenfractuur oplopen is geen pretje, vooral niet als je al wat ouder bent. Meestal wordt een bekkenbreuk bij ouder…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Toddpoirier, Pixabay
 • Cabaretier Alex Klaasen gevloerd door oogontsteking, https://www.rtlnieuws.nl/entertainment/artikel/4931006/cabaretier-alex-klaasen-gevloerd-door-oogontsteking, geraadpleegd op 23 november 2019
 • Paus ondergaat staaroperatie, https://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/paus-ondergaat-staaroperatie, geraadpleegd op 28 oktober 2019
 • Koen Crucke, https://nl.wikipedia.org/wiki/Koen_Crucke, geraadpleegd op 28 oktober 2019
 • Koen Crucke met spoed aan oog geopereerd, https://www.gva.be/cnt/dmf20180803_03647790/koen-crucke-met-spoed-aan-oog-geopereerd, geraadplegd op 28 oktober 2019
 • Bart Van Avermaet met netvliesloslating onder het mes, https://www.kimbols.be/medisch/oogziektes-behandelingen/bekende-personen-oogproblemen/bart-van-avermaet-met-netvliesloslating-onder-het-mes.html, geraadpleegd op 28 oktober 2019
 • Firmino was bang aan één oog blind te worden, https://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/firmino-was-bang-aan-een-oog-blind-te-worden~a37c768a/, geraadpleegd op 28 oktober 2019
 • Koningin Margrethe geopereerd aan ogen, https://blauwbloed.eo.nl/artikel/2018/11/koningin-margrethe-geopereerd-aan-ogen/, geraadpleegd op 28 oktober 2019
 • Flink afgevallen Patty kiest voor ooglidcorrectie, https://www.ad.nl/show/flink-afgevallen-patty-kiest-voor-ooglidcorrectie~a6817bf6/, geraadpleegd op 28 oktober 2019
 • Lingo, https://nl.wikipedia.org/wiki/Lingo#Uitzendingen_en_presentatie, geraadpleegd op 28 oktober 2019
 • Dany Verstraeten laat ooglidcorrectie uitvoeren: "Hij ziet er zo anders uit", http://www.hln.be/hln/nl/929/TV-Gids/article/detail/3248558/2017/09/01/Dany-Verstraeten-laat-ooglidcorrectie-uitvoeren-Hij-ziet-er-zo-anders-uit.dhtml
 • Linda De Mol heeft zich aan staar laten opereren, http://retina.nl/linda-mol-staarbehandeling/, geraadpleegd op 17 augustus 2017
 • 'Mysterie' rondom dik oog Rutte, http://www.telegraaf.nl/binnenland/28466475/___Mysterie__rondom_dik_oog_Rutte__.html, geraadpleegd op 25 juni 2017
 • Oogontsteking Justin Bieber, https://www.top40.nl/nieuws/nieuws/oogontsteking-justin-bieber-16682, geraadpleegd op 22 mei 2017
 • Foto: Dinand Woesthoff gewond na speedbootongeluk, http://www.rtlnieuws.nl/boulevard/entertainment/foto-dinand-woesthoff-gewond-na-speedbootongeluk, geraadpleegd op 26 mei 2016
 • Het Nieuwsblad/Jommekeskrant, Wo. 23 Mar. 2016, Pagina 1
 • http://www.vibe.com/2016/01/bill-cosby-blind-eye-disease/
 • AD.nl, 4 juli 2011
 • Algemeen Dagblad, 18 februari 2012
 • ANP, 11 juni 2015
 • ANP, 25 oktober 2011
 • ANP, RTL Nieuws, 20 april 2015
 • ANP, Zo. 29 maart 2015
 • De Standaard, 26 februari 2013
 • De Telegraaf, 20 februari 2012
 • Het Belang van Limburg, 1 maart 2012
 • Het Belang van Limburg, 24 december 2004
 • Het Belang van Limburg, 29 oktober 2014, p.35
 • Het Laatste Nieuws [Antwerpen Noord, ….], 18 november 2014, p.48
 • Het Laatste Nieuws, 24 april 2004
 • Het Laatste Nieuws, 4 maart 2009
 • Het Nieuwsblad, 26 februari 2013
 • Het Nieuwsblad, 4 maart 2009
 • http://nos.nl/?npo_cc=na&npo_rnd=189422991&npo_cc_skip_wall=1, 23 juni 2012
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1017/Buitenlands-voetbal/article/detail/3481063/2013/07/24/Succesvolle-oogoperatie-Diego-Maradona.dhtml
 • http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2344864/Johnny-Depp-reveals-real-reason-famous-tinted-glasses.html
 • http://www.fcupdate.nl/, 28 februari 2012
 • http://www.goal.com/nl/news/213/eredivisie/2015/01/03/7628602/schreuder-zijn-gezichtsvermogen-is-weer-volledig-terug
 • http://www.gva.be/cnt/aid1411038/oogproblemen-houden-sugar-jackson-nog-altijd-uit-de-ring
 • http://www.gva.be/cnt/dmf20141028_01346004/pat-krimson-geteisterd-door-oogziekte-volgende-zomer-kan-ik-blind-zijn
 • http://www.hellendoornsnieuwsblad.nl/_incs/oogoperatie_voor_lady_louise_2810337.html
 • http://www.knack.be/nieuws/, 8 maart 2013
 • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141028_01346003
 • http://www.showbiznewz.nl/, 18 april 2012
 • http://www.spitsnieuws.nl/sport/2014/12/slechtziende-barney-heeft-geen-bril-nodig
 • http://www.story.be/nieuws/bekend-vlaanderen/261427/primeur-jan-van-looveren-ondergaat-oogoperatie
 • http://www.telegraaf.nl/telesport/darts/23481525/__Oogproblemen_Gary_Anderson__.html
 • http://www.telegraaf.nl/telesport/darts/23490324/__Bijzonder_ritueel_helpt_Barney__.html,
 • http://www.voetbalhistorie.net/wie-is-wie/p/pele.htm
 • http://www.weekend-online.nl/nieuws/11951/sandra-schuurhof-onder-het-mes
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/57242/boy-van-poppel-verlaat-driedaagse-de-panne-door-ooginfectie.html/comment-page-1
 • https://www.voetbalkrant.com/, 7 maart 2012
 • Novum nieuws, http://showbizznieuws.nl, 4 juni 2015
 • Nu.nl, 18 februari 2012
 • Nu.nl, 7 mei 2015
 • Story, 16 april 2013
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 56
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.