Bekende (inter)nationale personen en oogproblemen

Bekende (inter)nationale personen en oogproblemen Heel wat mensen ervaren ooit oogklachten of ondergaan een oogoperatie. Wanneer echter bekende persoonlijkheden, zoals BV's, BN'ers en internationale sterren, geconfronteerd worden met oogproblemen, krijgt dit vaak veel media-aandacht en belandt het in het (wereld)nieuws. Dit kan belangrijk zijn voor het grote publiek omdat het hen bewust maakt van hun eigen gezichtsvermogen en hen aanmoedigt om regelmatig een uitgebreid oogonderzoek te ondergaan. Bovendien kunnen bekende personen als rolmodel dienen voor anderen die vergelijkbare behandelingen of operaties ondergaan, of voor degenen die zich aanpassen aan een visuele beperking.

Bijziendheid

In 2013 onthulde Johnny Depp dat hij ernstige bijziendheid heeft. Zijn linkeroog ziet sinds zijn jeugd bijna niets, terwijl zijn rechteroog ook slechtziend is. Dit heeft geleid tot het bijna constant dragen van een bril met gekleurde glazen.

Oogblessures

Begin 2012 liep de Deense voetballer Nicklas Bendtner een oogblessure op door een botsing met Swansea-speler Angel Rangel. Na de botsing zag hij tijdelijk niets en voelde hij enkel rood. Na medische behandeling kon hij gelukkig weer voetballen.

Een andere voetballer, Luc Castaignos, liep in 2014 een oogblessure op tijdens een wedstrijd tegen FC Dordrecht. Begin 2015 bleek hij volledig hersteld van de oogoperatie en hervatte hij zijn carrière.

In mei 2016 had Dinand Woesthoff een speedbootongeluk, waarbij hij hard met zijn gezicht in het water terechtkwam. Zijn ogen waren bloeddoorlopen, maar na enkele minuten herstelde zijn gezichtsvermogen. Hij moest echter naar het ziekenhuis voor onderkoeling (hypothermie) en een bedwelmd hoofd naast de bloeddoorlopen ogen (bloeddoorlopen ogen).

In oktober 2018 kreeg de Braziliaanse voetballer Robert Firmino een vinger van een tegenstander in zijn oog. Hij vreesde tijdelijk blind te worden, maar herstelde gelukkig van deze oogletsel.

Cataract

In februari 2013 onderging voormalig Amerikaanse UFC-welter- en lichtgewichtkampioen B.J. Penn een cataractoperatie, waarbij de vertroebeling van de ooglens werd verholpen.

Prinses Beatrix onderging in oktober 2015 een staaroperatie aan haar linkeroog. Haar rechteroog was al eerder in augustus 2011 geopereerd.

In december 2015 werd bekend dat komiek Bill Cosby leed aan zowel groene staar als keratoconus, wat leidde tot vervormd zicht.

In augustus 2017 onderging Linda De Mol een cataractoperatie aan beide ogen. Ze had ernstige problemen met zicht en viel over stoepjes, en kon teksten niet goed meer lezen.

Koningin Margrethe onderging in november 2018 een staaroperatie aan beide ogen.

Paus Franciscus onderging in 2019 ook een staaroperatie.

Esotropie

Begin 2014 onderging Lady Louise Mountbatten-Windsor, de kleindochter van koningin Elisabeth, een oogoperatie om esotropie (binnenwaarts scheelzien) te corrigeren. Na de operatie kon ze weer normaal zien.

Glaucoom

Bono, de frontzanger van U2, onthulde in 2014 dat hij aan glaucoom lijdt. Hij is extreem gevoelig voor licht en draagt daarom vrijwel altijd een zonnebril, ook binnenshuis. Hij krijgt goede medische behandeling voor deze sluipende oogziekte, waarbij de oogdruk verhoogd is. Dit wordt gemeten door een tonometrie.

In eind 2014 vertelde Pat Krimson, zanger van 2 Fabiola, dat hij aan de erfelijke vorm van glaucoom lijdt. In begin 2015 onderging hij een operatie in Leuven om verder verlies van gezichtsvermogen te voorkomen. Ondanks de ingreep kon hij het reeds verloren gezichtsvermogen niet terugkrijgen. Hij had al 50% gezichtsvermogen verloren aan één oog. In tegenstelling tot Bono ervoer Pat Krimson geen last van fel licht, maar vond hij de situatie mentaal zeer moeilijk.

Hoornvlies

Ingrid De Putter, voormalig nieuwsanker bij VTM, raakte in 2004 tijdens opruimwerkzaamheden in het bos ernstig gewond aan haar hoornvlies door een tak. Hierdoor kon ze de autocue niet meer lezen en besloot ze achter de schermen van het nieuws te blijven werken.

In 2013 moest wielrenner Jürgen Roelandts enkele dagen rust nemen vanwege beschadigde hoornvliezen door de koude. Tijdens het fietsen zag hij het achterwiel van zijn ploegmaat Greg Van Avermaet niet meer en kon hij zijn ogen vanwege de pijn slechts kort openhouden. Hij leerde hierdoor om bij koud weer altijd een gesloten bril te dragen.

Mel B. onderging begin 2015 een hoornvliestransplantatie na een mislukte laseroperatie vijftien jaar eerder, waardoor ze aan haar linkeroog blind was geworden.

Bill Cosby lijdt aan keratoconus, waarbij het hoornvlies dunner wordt en uitpuilt, wat leidt tot vervormd zicht. Dit heeft geleid tot maatschappelijke blindheid.

Laseroperaties

Lucille Werner, tv-presentatrice, onderging in 2009 een laserbehandeling aan beide ogen omdat ze problemen had met lezen tijdens haar werk bij "Lingo". Ze ervoer de napijn als zeer intensief.

DJ Sunnery James onderging in 2012 een laseroperatie om zonder bril of lenzen beter te kunnen zien. De operatie was succesvol en verbeterde zijn zicht aanzienlijk.

In 2013 onderging Astrid Bryan een ooglaseroperatie (refractiechirurgie) in België. Ze had aanvankelijk veel angst voor de ingreep, maar deze viel gelukkig mee.

Acteur Jan Van Looveren onderging in 2013 ook een ooglaseroperatie zodat hij zijn bril niet meer nodig had. De ingreep verliep goed en hij kon direct weer goed zien.

Topdarters Gary Anderson en Raymond van Barneveld, alias "Barney", maakten eind 2014 bekend dat ze oogproblemen hadden en eigenlijk een laseroperatie nodig hadden. Anderson besloot echter om geen operatie te ondergaan en blijft een bril dragen. Van Barneveld gebruikte aanvankelijk een bril, maar omdat deze besloeg tijdens het spelen, stopte hij met het gebruik ervan. Hij maakt nu gebruik van oogyoga om zijn gezichtsvermogen op een natuurlijke manier te verbeteren.

Zangeres Demi Lovato meldde in maart 2016 dat ze een laseroperatie onderging na een val tijdens het surfen, waarbij ze haar bril of lenzen niet droeg.

Maculadegeneratie

In 2012 maakte de Britse actrice Judi Dench bekend dat ze aan maculadegeneratie lijdt, wat haar zicht ernstig heeft aangetast. Ze kan haar scripts niet meer lezen en herkent nauwelijks gezichten. Dench gebruikt lenzen, een bril en extra verlichting om met haar visuele beperking om te gaan. Ondanks haar zware visuele beperking blijft ze positief en is ze vastbesloten om door te gaan met haar carrière.

Actrice Roseanne Barr onthulde in april 2015 dat zij ook aan maculadegeneratie lijdt. Ze kreeg te horen dat ze mogelijk volledig blind zal worden, hoewel de termijn onduidelijk blijft. Barr gebruikt medicinale marihuana om haar oogziekte te behandelen.

Netvlies

In 2004 onderging voetballegende Pelé een operatie aan een verschuiving van het netvlies in zijn linkeroog, waardoor hij tijdelijk niets meer zag met dat oog.

Antonis Samaras, minister-president van Griekenland in 2012, onderging kort na zijn benoeming een operatie voor een netvliesloslating. De operatie was succesvol en hij kon een dag later het ziekenhuis verlaten.

Andreas Lubitz, copiloot van het neergestorte vliegtuig van Germanwings in 2015, kampte met een loslatend netvlies (ablatio retinae). Hoewel hij het oogziekenhuis tweemaal bezocht, is het onduidelijk of hij daadwerkelijk werd behandeld. Hij vreesde echter voor zijn gezichtsvermogen.

In september 2018 onderging Vlaamse acteur Bart Van Avermaet met spoed een operatie voor een netvliesloslating om te voorkomen dat hij blind zou worden met dat oog.

Oculaire Myasthenie

De Vlaamse zanger Raymond van het Groenewoud leed vanaf 2009 aan oculaire myasthenie, wat hem dwong een ooglapje te dragen vanwege verzwakte oogzenuwspieren en dubbelzien. Hij onderging in 2014 een behandeling en is sindsdien verlost van het ooglapje.

Ooginfecties en Oogontstekingen

Silvio Berlusconi onderging in 2013 behandeling voor een interne oogontsteking, uveïtis, wat leidde tot ziekenhuisopname en een week thuisrust.

Wielrenner Boy van Poppel leed begin 2015 aan een ooginfectie, veroorzaakt door vuil in zijn oog, waardoor hij niet kon deelnemen aan de tweede etappe van de Driedaagse De Panne-Koksijde.

In mei 2015 kampte Alonso met een oogontsteking, wat hem dwong om een zonnebril te dragen, hoewel hij wel verscheen bij de GP van Spanje.

Choreograaf Dan Karaty postte in juni 2015 een foto op Instagram van zijn gezwollen oog, veroorzaakt door een ooginfectie. Ondanks de aandoening onderbrak hij zijn werkzaamheden niet.

In mei 2017 meldde popzanger Justin Bieber een oogbindvliesontsteking (conjunctivitis) in zijn linkeroog. Hij had soortgelijke klachten in 2015 gehad.

Tijdens de Veteranendag in juni 2017 werd de Nederlandse premier Mark Rutte gefilmd met een gezwollen oog, een onschuldige oogontsteking.

In augustus 2018 moest Koen Crucke, Vlaams zanger, acteur, auteur en politicus, met spoed worden geopereerd aan een oog door een ontsteking. Hij herstelde snel van de ingreep.

Alex Klaasen, bekend uit de cabaretwereld, meldde eind november 2019 dat hij leed aan een dubbele oogontsteking, wat hem dwong enkele shows te annuleren.

Ooglidcorrectie

Begin september 2017 werd bekend dat VTM-nieuwslezer Dany Verstraeten een ooglidcorrectie onderging om zijn 'zware oogleden' te verhelpen. Na de operatie zag hij er aanzienlijk jonger uit; de vermoeide ogen waren verdwenen.

Patty Brard onderging in november 2018 ook een ooglidcorrectie omdat ze geschrokken was van haar hangende oogleden op tv.

Oogspiertjesproblemen

Ex-bokser Sugar Jackson kampte in 2013 met problemen aan zijn oogspiertjes, wat leidde tot uitgebreide medische tests en tijdelijk boksen onmogelijk maakte.

Oogzenuwproblemen

Gennaro Gattuso, bekend van het voetballen, moest in 2011 vijf maanden stoppen met voetballen door beschadigde oogzenuwen aan één oog. De oogzenuw die normaal gesproken het oog aanstuurt, was uitgevallen, waardoor hij dubbelzag en niet goed kon functioneren. Na zes maanden kon hij weer voetballen, maar had hij nog last van een ooginfectie.

Tranende Ogen

Sandra Schuurhof onderging in 2014 een operatie aan haar altijd tranende rechteroog, dat vol littekenweefsel zat. Aanvankelijk aarzelde ze om te opereren, maar de situatie werd te ernstig. De operatie was succesvol en Schuurhof werd verlost van het vervelende probleem van tranende ogen.

Verziendheid

In 2013 onderging de voormalige Argentijnse voetballer Diego Maradona een routineoperatie om zijn verziendheid te verhelpen.

Vochtophoping

Ex-tv-presentatrice Inge Moerenhout werd begin 2009 plotseling bijna blind door een vochtophoping in beide ogen. Ze kon haar man niet herkennen en had moeite met alledaagse activiteiten. Na behandeling met een zware bril en een corticosteroïdenkuur herwon ze haar gezichtsvermogen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogproblemen bij het syndroom van DownOogproblemen bij het syndroom van DownBij het Down-syndroom is er een duplicatie van (een gedeelte van) chromosoom 21, wat resulteert in drie kopieën van dit…
Oogonderzoeken: Soorten oogtesten bij de oogartsOogonderzoeken: Soorten oogtesten bij de oogartsMensen jonger dan veertig jaar zonder oogproblemen krijgen het best om de twee jaar een oogonderzoek. Veertigplussers la…
Esotropie: Binnenwaarts scheelzien met afwijkende oogstandEsotropie: Binnenwaarts scheelzien met afwijkende oogstandCirca één tot twee procent van de bevolking lijdt aan esotropie. Esotropie (strabismus convergens) is een oogaandoening…
Peters anomalie: Oogafwijking met vertroebeld hoornvliesPeters anomalie: Oogafwijking met vertroebeld hoornvliesBij Peters anomalie treden oogproblemen op aan het voorste segment van het oog. Het voorste segment omvat de lens, het g…

Coloboom: Oogziekte - Ontbreken van deel van het oogColoboom: Oogziekte - Ontbreken van deel van het oogIedereen heeft waarschijnlijk wel eens één of meer foto's gezien van de vermiste Britse peuter Maddie McCann. Aan één va…
Gebroken bekken: oorzaken en behandelingGebroken bekken: oorzaken en behandelingEen bekkenfractuur oplopen is geen pretje, vooral niet als je al wat ouder bent. Meestal wordt een bekkenbreuk bij ouder…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Toddpoirier, Pixabay
  • Cabaretier Alex Klaasen gevloerd door oogontsteking, https://www.rtlnieuws.nl/entertainment/artikel/4931006/cabaretier-alex-klaasen-gevloerd-door-oogontsteking, geraadpleegd op 23 november 2019
  • Paus ondergaat staaroperatie, https://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/paus-ondergaat-staaroperatie, geraadpleegd op 28 oktober 2019
  • Koen Crucke, https://nl.wikipedia.org/wiki/Koen_Crucke, geraadpleegd op 28 oktober 2019
  • Koen Crucke met spoed aan oog geopereerd, https://www.gva.be/cnt/dmf20180803_03647790/koen-crucke-met-spoed-aan-oog-geopereerd, geraadplegd op 28 oktober 2019
  • Bart Van Avermaet met netvliesloslating onder het mes, https://www.kimbols.be/medisch/oogziektes-behandelingen/bekende-personen-oogproblemen/bart-van-avermaet-met-netvliesloslating-onder-het-mes.html, geraadpleegd op 28 oktober 2019
  • Firmino was bang aan één oog blind te worden, https://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/firmino-was-bang-aan-een-oog-blind-te-worden~a37c768a/, geraadpleegd op 28 oktober 2019
  • Koningin Margrethe geopereerd aan ogen, https://blauwbloed.eo.nl/artikel/2018/11/koningin-margrethe-geopereerd-aan-ogen/, geraadpleegd op 28 oktober 2019
  • Flink afgevallen Patty kiest voor ooglidcorrectie, https://www.ad.nl/show/flink-afgevallen-patty-kiest-voor-ooglidcorrectie~a6817bf6/, geraadpleegd op 28 oktober 2019
  • Lingo, https://nl.wikipedia.org/wiki/Lingo#Uitzendingen_en_presentatie, geraadpleegd op 28 oktober 2019
  • Dany Verstraeten laat ooglidcorrectie uitvoeren: "Hij ziet er zo anders uit", http://www.hln.be/hln/nl/929/TV-Gids/article/detail/3248558/2017/09/01/Dany-Verstraeten-laat-ooglidcorrectie-uitvoeren-Hij-ziet-er-zo-anders-uit.dhtml
  • Linda De Mol heeft zich aan staar laten opereren, http://retina.nl/linda-mol-staarbehandeling/, geraadpleegd op 17 augustus 2017
  • 'Mysterie' rondom dik oog Rutte, http://www.telegraaf.nl/binnenland/28466475/___Mysterie__rondom_dik_oog_Rutte__.html, geraadpleegd op 25 juni 2017
  • Oogontsteking Justin Bieber, https://www.top40.nl/nieuws/nieuws/oogontsteking-justin-bieber-16682, geraadpleegd op 22 mei 2017
  • Foto: Dinand Woesthoff gewond na speedbootongeluk, http://www.rtlnieuws.nl/boulevard/entertainment/foto-dinand-woesthoff-gewond-na-speedbootongeluk, geraadpleegd op 26 mei 2016
  • Het Nieuwsblad/Jommekeskrant, Wo. 23 Mar. 2016, Pagina 1
  • http://www.vibe.com/2016/01/bill-cosby-blind-eye-disease/
  • AD.nl, 4 juli 2011
  • Algemeen Dagblad, 18 februari 2012
  • ANP, 11 juni 2015
  • ANP, 25 oktober 2011
  • ANP, RTL Nieuws, 20 april 2015
  • ANP, Zo. 29 maart 2015
  • De Standaard, 26 februari 2013
  • De Telegraaf, 20 februari 2012
  • Het Belang van Limburg, 1 maart 2012
  • Het Belang van Limburg, 24 december 2004
  • Het Belang van Limburg, 29 oktober 2014, p.35
  • Het Laatste Nieuws [Antwerpen Noord, ….], 18 november 2014, p.48
  • Het Laatste Nieuws, 24 april 2004
  • Het Laatste Nieuws, 4 maart 2009
  • Het Nieuwsblad, 26 februari 2013
  • Het Nieuwsblad, 4 maart 2009
  • http://nos.nl/?npo_cc=na&npo_rnd=189422991&npo_cc_skip_wall=1, 23 juni 2012
  • http://www.ad.nl/ad/nl/1017/Buitenlands-voetbal/article/detail/3481063/2013/07/24/Succesvolle-oogoperatie-Diego-Maradona.dhtml
  • http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2344864/Johnny-Depp-reveals-real-reason-famous-tinted-glasses.html
  • http://www.fcupdate.nl/, 28 februari 2012
  • http://www.goal.com/nl/news/213/eredivisie/2015/01/03/7628602/schreuder-zijn-gezichtsvermogen-is-weer-volledig-terug
  • http://www.gva.be/cnt/aid1411038/oogproblemen-houden-sugar-jackson-nog-altijd-uit-de-ring
  • http://www.gva.be/cnt/dmf20141028_01346004/pat-krimson-geteisterd-door-oogziekte-volgende-zomer-kan-ik-blind-zijn
  • http://www.hellendoornsnieuwsblad.nl/_incs/oogoperatie_voor_lady_louise_2810337.html
  • http://www.knack.be/nieuws/, 8 maart 2013
  • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141028_01346003
  • http://www.showbiznewz.nl/, 18 april 2012
  • http://www.spitsnieuws.nl/sport/2014/12/slechtziende-barney-heeft-geen-bril-nodig
  • http://www.story.be/nieuws/bekend-vlaanderen/261427/primeur-jan-van-looveren-ondergaat-oogoperatie
  • http://www.telegraaf.nl/telesport/darts/23481525/__Oogproblemen_Gary_Anderson__.html
  • http://www.telegraaf.nl/telesport/darts/23490324/__Bijzonder_ritueel_helpt_Barney__.html,
  • http://www.voetbalhistorie.net/wie-is-wie/p/pele.htm
  • http://www.weekend-online.nl/nieuws/11951/sandra-schuurhof-onder-het-mes
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/57242/boy-van-poppel-verlaat-driedaagse-de-panne-door-ooginfectie.html/comment-page-1
  • https://www.voetbalkrant.com/, 7 maart 2012
  • Novum nieuws, http://showbizznieuws.nl, 4 juni 2015
  • Nu.nl, 18 februari 2012
  • Nu.nl, 7 mei 2015
  • Story, 16 april 2013
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 56
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.