Verklevingen in de buikholte

Verklevingen in de buikholte Door een operatie of baarmoederslijm kan littekenweefsel met kleine bloedingen ontstaan, waardoor verklevingen optreden. Het zorgt ervoor dat weefsels en organen minder goed in de buikholte kunnen bewegen, waardoor pijnlijke klachten, verkrampingen en aanvullende klachten ontstaan. Wat houden verklevingen in de buikholte in, waardoor wordt het veroorzaakt en wat kan men doen om de pijn te verlichten?

Verklevingen buikholte


Plakkend weefsel

In de buikholte zit tussen de verschillende organen bindweefsel. Het is een relatief soepel weefsel, zodat de darmen, blaas, baarmoeder enzovoorts onderling kunnen bewegen. Het vormt de snelweg voor zenuwen en bloedvaten. Indien bindweefsel langdurig in contact met bloed komt, kan het verhoogde plakkerigheid krijgen. Oftewel het verhardt, waardoor één en ander aan elkaar blijft vastzitten. Dit houdt in dat de beweeglijkheid tussen organen en weefsels afneemt. Indien er dan wel beweging optreedt, zal het tot pijn en/of kramp in de buik leiden. Wat zijn zoal de veroorzakers van verklevingen?

Symptomen verklevingen in de buikholte

Door toedoen van verklevingen kunnen weefsels en organen minder goed bewegen. Meest voorkomende klacht is dat het pijn of krampen geeft. Denk aan meer heftige pijn tijdens de menstruatie. Daarnaast kan het gaan om een aangetaste werking van de darmen, waardoor koliekpijn ontstaat. Het kan gepaard gaan met een verstoorde stoelgang, opstoppingen (obstipatie) en soms ongewild broekpoepen. Daarnaast kan het gaan om misselijkheid, veel scheetjes moeten laten en een opgezette buik. Betreft het ernstig verklevingen, dan kan het eveneens om een complete afsluiting van de darmen gaan.

Een ingreep

De meest voorname reden waarom verklevingen ontstaan, is door toedoen van chirurgische ingrepen. Het littekenweefsel gecombineerd met enige inwendige bloedingen resulteert in de onderlinge binding van weefsels en organen. Denk aan een buikoperatie of door toedoen van een keizersnee. Daarbij wordt inwendig bewust schade aangebracht, om een opening te forceren. Na de ingreep wordt één en ander weer gehecht, waardoor littekens ontstaan en bloed kan lekken. Let wel de klachten door toedoen van verklevingen bij baarmoederoperaties zijn meestal heftiger dan andere buikoperaties.

Endometriose

Normaal zit baarmoederslijmvlies in de baarmoeder zelf. In het geval van endometriose komt het ook buiten de baarmoeder voor. Indien bij de vrouw de menstruatie op gang komt, wordt ook het buiten de baarmoeder gelegen slijmvlies losgelaten. Dit leidt eveneens tot kleine bloedingen, waarbij het bloed niet via de schede verlaat echter in de buikholte terechtkomt. Dat bloed zal vervolgens verharden, waardoor tussen zekere organen stugge verbindingen tot stand komen.

Bruine vloed

Door de verklevingen kan ook het syndroom van Asherman ontstaan. Deze afscheiding kan aanhoudend zijn en onderbuikpijn veroorzaken. Bovendien kan geslachtsgemeenschap pijnlijk zijn. Aan deze vloed kan meestal niets worden gedaan, behoudens het verwijderen van de verklevingen. Dat kan echter ook weer tot verklevingen leiden en dus zal meestal deze optie niet worden gedaan. Oftewel men zal blijven ervan last ondervinden.

Behandeling bij verklevingen buikholte

Zoals gezegd veroorzaakt het verwijderen van verklevingen opnieuw verklevingen. Het kan daarbij soms tot ergere complicaties leiden. Indien men kiest om het te laten verwijderen, dan wordt het via een kijkoperatie uitgevoerd. Daarnaast kan men overwegen om laxeertabletten toe te passen, de buik regelmatig te masseren eventueel gecombineerd met pijnstillers. Door het masseren worden de verklevingen soepeler. Smeert men eveneens magnesiumzalf of ľolie, dan kan de pijnintensiteit afnemen en buikspieren minder gespannen zijn. De combinatie daarvan leidt in de meeste gevallen tot een verminderde overlast.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Endometriose: symptomen, diagnose en behandelingEndometriose: symptomen, diagnose en behandelingOngeveer 10% van de vrouwen lijdt aan endometriose, vaak zonder het zelf te weten. Bij endometriose is baarmoederslijmvl…
Thorax-endometrioseThorax-endometrioseThorax-endometriose is endometriose in de borstkas. Baarmoederslijmvlies dat zich gewoonlijk in de baarmoeder bevindt, i…
Verklevingen in de darmenVerklevingen in de darmenEen verkleving is een verbinding tussen weefsels in het lichaam, die normaliter niet aan elkaar vast horen te zitten. He…

Vitrectomie: Glasvochtoperatie in het oogVitrectomie: Glasvochtoperatie in het oogEen patiënt met glasvocht- en/of een netvliesaandoening krijgt soms een glasvochtoperatie. Bij een vitrectomie (chirurgi…
Retinoschisis: Splijting in netvlies (retina) in het oogRetinoschisis: Splijting in netvlies (retina) in het oogRetinoschisis is een aandoening waarbij een gebied van het netvlies gescheiden is in twee lagen. Meestal zijn zowel het…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 18 augustus 2015:
  • https://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Opname-voor-meerdere-dagen/Gynaecologie-Algemeen-en-Oncologisch/Patientenfolders/Endometriose.htm
  • http://www.mlds.nl/ziekten/150/verklevingen/klachten/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 07-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.