Acht gevolgen van een hoge bloeddruk
Je bloeddruk schommelt voortdurend door inspanningen, emoties, angsten enzovoort. Een verhoogde bloeddruk of hypertensie wordt door dokters vastgesteld als men waarden heeft die hoger zijn dan 140 mmHg bovendruk en 90 mmHg onderdruk. Dit kan men pas vaststellen na een aantal metingen, waarbij men vervolgens een gemiddelde gaat maken van deze metingen. Hart- en bloedvaten krijgen het hard te verduren bij een hoge bloeddruk. Vaak heb je geen besef dat je bloeddruk te hoog staat. Men noemt verhoogde bloeddruk dan ook de “stille doder”. Een gezonde levensstijl – vanaf jonge leeftijd – is een goede optie om een te hoge bloeddruk te voorkomen.
Wat bepaalt je bloeddruk?
De bloedsomloop is een gesloten circuit waarbij het hart voortdurend bloed door de slagaders gaat pompen. Hierbij drukt het bloed op de wanden van de bloedvaten. De grootte van de kracht die wordt uitgeoefend, wordt de bloeddruk genoemd. De bloeddruk wordt uitgedrukt in een boven- en onderdruk. De bovendruk wordt gemeten als het hart samentrekt en bloed door de slagaders duwt. De onderdruk meet net het tegenovergestelde. Het meet de waarde wanneer het hart zich ontspant en de druk op de vaten afneemt.
De bloeddruk kan automatisch worden gemeten maar heel vaak wordt het nog traditioneel gemeten met een opblaasbare armband en een stethoscoop. Het resultaat wordt uitgedrukt in mmHg (Hg is de benaming voor kwik). De ideale bloeddruk heeft een bovendruk lager dan 120 mmHg en een onderdruk lager dan 80 mmHg. Indien je bloeddruk hoger is, dan kan je spreken van verhoogde bloeddruk. Een waarde boven de ideale bloeddruk, hoeft uiteraard geen ramp te betekenen. Het begint slechts problematisch te worden wanneer de waarden fors boven de ideale bloeddruk zitten.
Bron: Geralt, Pixabay Hoe krijg je een hoge bloeddruk?
Hoge bloeddruk kan het gevolg zijn van een lichamelijke afwijking. Toch is in ongeveer 95% van de gevallen geen directe oorzaak te vinden voor een hoge bloeddruk. Wel is bewezen dat een aantal risicofactoren ervoor kunnen zorgen dat je een grotere kans hebt op hoge bloeddruk. Voorbeelden hiervan zijn roken, overgewicht, te veel alcohol, bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen en overmatige blootstelling aan stress. De erfelijkheid kan ook een rol spelen bij een hoge bloeddruk.
Acht gevolgen van een hoge bloeddruk
Minder bloed naar je ledematen
Door hoge bloeddruk heb je een verhoogde kans op verstoppingen in de bloedbaan. Bloedstolsels en vetten in de bloedsomloop hechten zich aan het littekenweefsel aan de aderwanden. Roken en weinig beweging maken deze hechting nog sterker. Bij een verminderde bloedtoevoer naar de ledematen heb je meer kans op een trombose in de benen. Een verminderde bloedstroming kan ook de bloedstroom naar je armen verminderen. Blokkeringen richting de armen kunnen er ook voor zorgen dat er te weinig bloed naar het hart, hersenen, ogen of andere organen vloeit.
Risico op andere tromboses
Vetten zorgen ervoor dat je aders dichtslibben. Niet enkel de vetten zorgen ervoor dat je aderen dichtslibben. Ook kleine bloedstolsels hechten zich aan de plaatsen in je lichaam waar littekenweefsel is ontstaan. Hierdoor kan het bloed niet meer voldoende naar bepaalde plaatsen in het lichaam stromen, waardoor er een vergroot risico op trombose ontstaat.
Hartfalen
Door de permanent té hoge bloeddruk kan je hart op termijn bezwijken door de extra belasting. De hartspier krijgt onvoldoende bloed omdat de kransslagaderen minder bloed kunnen aanvoeren. Overbelasting zorgt voor een grotere linkerkamer. Kleine hartinfarcten kunnen zorgen voor extra littekenweefsel. Uiteraard is dit op termijn geen gezonde situatie. Op een gegeven moment is je hart zo beschadigd dat het ophoudt met te kloppen.
De kans op dementie vergroot
Door een verminderde bloedaanvoer, raken grotere delen van de hersenen ernstig aangetast. De hersenen worden beschadigd en je krijgt problemen met het spraak- en denkvermogen. Na iets langere tijd verlies je je geheugen. Dit zijn de eerste signalen van dementie. Op langere termijn zullen je hersenen niet meer in staat zijn om je lichaam aan te sturen en takel je meer en meer af omdat er geen signalen meer gegeven worden door de hersenen aan het lichaam.
Nierfalen
De nieren filteren de gifstoffen uit je bloed. Net als bij het hart kunnen de aderen, die de nieren voorzien van bloed, ook verstopt geraken. Hoge bloeddruk vermindert de nierfunctie langs beide kanten. In de eindfase van de schade die door de hoge bloeddruk wordt aangebracht, zullen je nieren geleidelijk stoppen met werken. Op dat moment ben je afhankelijk van een nierdialyse of een donororgaan om nog verder te kunnen leven.
Verminderde denkfunctie
Door aderverkalking, als gevolg van een te hoge bloeddruk, komt er minder bloed naar je hersenen dan voorheen. In de beginfase krijgen je hersenen nog genoeg bloed om te kunnen functioneren. Toch wordt deze bloedtoevoer steeds minder naarmate je ouder wordt. Het denkvermogen neemt geleidelijk af, door een minder goed geheugen en problemen met je concentratie.
Groter risico op impotentie
Een blokkade van de aderen door aderverkalking is niet echt bevorderlijk voor de potentie. Een verminderde bloedtoevoer naar de penis zorgt voor een minder stevige erectie. Bij oudere mannen kan de combinatie van een hoge leeftijd, samen met een hoge bloeddruk, een mogelijke oorzaak zijn van impotentie.
Minder zin in intimiteit bij vrouwen
De doorbloeding van de vagina kan door een hoge bloeddruk worden aangetast. Het gevolg is een mindere grote opwinding en het moeilijker bereiken van een orgasme.
Bron: Cocoparisienne, Pixabay Wat kan je zelf doen bij een hoge bloeddruk?
Bij een hoge bloeddruk doe je er goed aan om gezond door het leven te gaan. Een preventief gezonde levensstijl kan het risico op een verhoogde bloeddruk fors verminderen. Enkele tips om zelf je bloeddruk onder controle te houden:
- Eet gezond: fruit, groenten, bruin brood, volkorenpasta, enzovoort zijn onontbeerlijk in een gezonde levensstijl. Specifieke voeding voor de bloeddruk laag te houden zijn citrusvruchten (kalium), zuivelproducten (natrium) en groene groenten zoals spinazie, broccoli, bonen en erwten (magnesium).
- Drink weinig alcohol: te veel alcohol heeft een negatief effect op de bloeddruk. Maximaal twee glazen per dag voor een man en één glas voor een vrouw volstaan.
- Vermijd roken: tabak beschadigt en vernauwt de bloedvaten. Op deze manier werk je een verhoogde bloeddruk in de hand.
- Wees voorzichtig met overgewicht: zwaarlijvigheid leidt niet alleen tot een verhoogde bloeddruk, maar gaat ook vaak gepaard met een te hoog cholesterolgehalte.
- Beweeg voldoende: voldoende beweging houdt je hart en longen in conditie, de bloedvaten soepel en je gewicht beter op peil. Genoeg bewegen is dus alvast een troef in het bestrijden van een hoge bloeddruk.
- Ontspanning: door voldoende te ontspannen krijgt stress in je leven geen kans. Geen stress vermindert het risico op een hoge bloeddruk.