Aften behandelen met natuurlijke middelen

Aften behandelen met natuurlijke middelen De meeste mensen hebben het wel eens een keer gehad. Ineens heb je een blaasje in je mond, of op je tong of tandvlees en het geeft een vervelende pijn in je mond. Je weet niet hoe het er komt, maar je weet wel dat je er heel snel van af wilt. De fabel die bij aften wordt genoemd is dat ze veroorzaakt worden door vitaminegebrek. Dit is onjuist. Wel komen ze vaak voor bij een verminderde weerstand. Maar er kunnen ook andere problemen zijn waardoor aften ontstaan. Gelukkig zijn er verschillende veilige en natuurlijke manieren om aften te behandelen, zodat je er weinig last van hebt en ze snel verdwenen zijn.

Inhoud


Wat zijn aften

De wetenschappelijk naam van aften is stomatitis aftosa. Het is eigenlijk een vorm van mondslijmvliesontsteking die pijnlijke blaasjes veroorzaakt in de mond, op de tong, op de wangen, aan de binnenkant van de lippen of op het tandvlees. De blaasjes zijn wit of gelig en er zit een rood randje omheen en ze verschillen in grootte. Je hebt aften die zo klein zijn als een speldenknop, maar ze kunnen ook groter zijn. Wat de exacte oorzaak van deze blaasjes zijn, is niet helemaal bekend. Je kunt ze krijgen in een tijd waarin je weerstand iets minder is, vaak werkt dan je afweersysteem niet zo goed, waardoor bacteriën in de mond hun slag kunnen slaan. Vitaminegebrek en slaaptekort horen ook bij een verminderde weerstand, dus dan kunnen ook aften ontstaan. Dit wil dus niet zeggen dat het komt door vitaminegebrek, maar door een verminderde weerstand waarbij meerdere factoren een rol spelen.

Aften behandelen met natuurlijke middelen

Pijnlijke aften duren over het algemeen niet zo heel erg lang en binnen een of twee weken zijn ze op eigen kracht weer weg. Maar je kunt er veel last van hebben en dan zijn er een aantal veilige en natuurlijke middelen die je kunt toepassen om de pijn te verlichten of om aften tegen te gaan. Je kunt gebruik maken van sommige huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals de bekende 'oma's tips', maar ook andere natuurlijke middelen zoals de kruidengeneeskunde en de homeopathische middelen.

Aften bedekken

Je kunt aften behandelen door middelen die een beschermende laag geven over de aft, waardoor de aft sneller geneest en de pijn minder wordt. Je moet hiervoor eerst de aft droogdeppen met watten voor je dit middel aanbrengt. Bij de natuurwinkel zijn er o.a. speciale kauwtabletten te verkrijgen die bestaan uit zoethoutextract en die geven een beschermende laag over de aft. De werkzame bestanddelen uit zoethout moeten zich mengen met speeksel voor een betere opname. Het sap van de meest geneeskrachtige plant Aloë vera kan ook voor een aangename verlichting zorgen. Snij een stukje blad af en knijp wat gel hieruit. Dep de aft droog met watten en breng de gel op de aft aan. Dit kun je onbeperkt blijven doen. Ook kun je een capsule vitamine E opensnijden en dan een paar keer per dag een druppeltje van deze olie aanbrengen op de aft.

Neutrale oplossingen

De pijn van aften wordt veroorzaakt door zuren en spijsverteringsenzymen die het weefsel van de aft aantasten. Om dit tegen te gaan kun je er voor kiezen om een maagzuur neutraliserend middel te gebruiken. Door dit middel worden de zuren geneutraliseerd en gaat de de genezing van de aften sneller. Voor meer informatie over deze middelen kun je bij de apotheek zijn. Ook kun je een klein beetje vloeibare magnesiumhydroxide gebruiken als mondspoeling. Wil je liever aanstippen, dan kun je het drie tot vier keer per dag aanbrengen op de aft. Wat iedereen wel in huis heeft is thee en dit werkt ook goed tegen aften. Thee is alkalisch en dit betekent dat het zuren neutraliseert die de pijn veroorzaken. Bovendien zit er in thee samentrekkende stoffen die de pijn verzachten.

Verdoving

Om de pijn weg te halen kun je gebruikmaken van middelen die de pijn weghalen bv. een plaatselijk verdovend middel, zoals lidocaïne in de vorm van een aanstip vloeistof. Deze moet je dan een paar keer per dag aanbrengen op de aft. Ook kun je ervoor kiezen om tandvleesgel voor baby's te gebruiken op de aft, deze hebben ook een licht verdovend effect. Er zijn ook pijnstillende tabletten te verkrijgen die de stof benzocaïne in zich hebben, deze stof heeft een pijnstillende werking en heeft geen bijwerkingen. De tabletten laat je dan smelten in je mond, zodat de pijn vermindert.

Natuurlijke mondspoeling

Om de bacteriën te bestrijden die deze aften veroorzaken, kun je aantal oplossingen gebruiken als mondspoeling. Je kunt een mengsel maken van een eetlepel waterstofperoxide met een half glas water. Vervolgens roer je hier nog een theelepel zuiveringszout en een theelepel zout door en spoel je hiermee je mond. Wel uitspugen. Waterstofperoxide is een heel sterk ontsmettingsmiddel dat dus zeer goed werkt omdat de aft een open wond is en dus vatbaar is voor infecties die alleen maar meer pijn geven. Zuiveringszout is net als thee alkalisch en geeft verlichting door de zuren te neutraliseren.

Kruidengeneeskunde en homeopathie

Vanuit de kruidengeneeskunde zijn er ook verschillende kruiden en planten die kunnen helpen bij de genezing van aften. Veel planten en kruiden hebben genezende eigenschappen en hebben een medicinale werking. Om aften te behandelen is het niet nodig om reguliere medicijnen te gebruiken. In de kruidengeneeskunde en in de homeopathie zijn er verschillende middelen verkrijgbaar die erg goed helpen bij het bestrijden van de bacteriën die aften veroorzaken.

Canadese geelwortel

Deze plant heeft een grote genezingskracht voor veel verschillende klachten en heeft veel antibacteriële eigenschappen. Bovendien staat deze plant bekend om zijn ontspannende werking op alle slijmvliezen in het lichaam en is daarom dus zeer geschikt voor het behandelen van aften. Voor aften kun je de Canadese geelworteltinctuur gebruiken. Stip drie keer per dag de aft aan en zorg ervoor dat je ná het aanstippen een uur lang niets eet of drinkt. Je kunt deze tinctuur ook gebruiken in combinatie met echinacea.

Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Echinacea purpurea
Dit is de bekendste plant uit het geslacht Echinacea met medicinale eigenschappen. Deze plant helpt bij het versterken van ons natuurlijk afweersysteem, maar heeft ook medicinale eigenschappen om beschadigd weefsel te herstellen en ontstekingen te verminderen. Echinacea heeft ook een krachtige werking om bij te dragen aan de verhoging van de witte bloedlichaampjes, en dit zorgt er dan weer voor dat infecties in het lichaam beter bestreden kunnen worden. Als je echinacea gebruikt in combinatie met de Canadese geelwortel dan lijkt de samenwerking tussen deze twee medicinale planten op de werking van een antibioticakuur.
Van dr. A. Vogel is echinacea verkrijgbaar als echinaforce in tabletten en druppels.

Calendula

Een andere genezende plant is de goudsbloem, ook wel bekend als calendula. De bladeren en de bloemen van deze plant kun je eten, maar er worden ook zalf en tinctuur van gemaakt. De eigenschappen zijn het samentrekken van wonden, ze herstellen de huid en ze werken desinfecterend. De etherische olie die in de bloembladen zit wordt veel gebruikt in zalf. Je kunt van de bloemblaadjes ook een thee maken. Giet hiervoor een kop kokend water over de gedroogde bloemblaadjes. Laat dit mengsel tien minuten trekken en zeef dan de thee. Laat het daarna afkoelen tot het lauw geworden is en gebruik het dan zo vaak als je wilt om je mond er mee te spoelen of te gorgelen.

Andere homeopathische middelen

Er zijn ook andere middelen op homeopathische basis verkrijgbaar die helpen bij de behandeling van aften. Deze kunnen inwendig of uitwendig gebruikt worden:

Inwendig gebruik
  • Borax pentarkan is een algemeen middel die gebruikt wordt bij verschillende klachten in de mond, zoals spruw, aften, slechte adem en verschillende ontstekingen. Het zorgt voor een betere doorbloeding van de mondslijmvliezen, waardoor het beter kan functioneren. Het vermindert roodheid, zwelling en pijn.
  • Hepar sulfuris d4 is een homeopathisch geneesmiddel wat o.a. ondersteuning biedt bij kleine zweertjes en huidinfecties voorkomt.

Uitwendig gebruik
  • De smalle weegbree (plantago lanceolata) is een heilzame kruid bij snij- en steekwonden, is bloedstelpend en desinfecterend en kan dus zeer goed gebruikt worden bij kleine wondjes. Je kunt hiervoor de gekneusde, verse bladeren op de aft leggen of een doek in een thee gedrenkt erop leggen. Ook is er een tinctuur verkrijgbaar, waarmee je de aften kunt aanstippen. Het is een heel veilig middel en goed te gebruiken voor jonge kinderen en ouderen.
  • Spilanthes oleracea d1 wordt gebruikt voor de algemene verzorging van het mondslijmvlies en heeft een antibacteriële werking en vermindert de pijn.

Tips van oma

Al van oudsher zijn er diverse middeltjes die van mond tot mond gaan, de bekende 'oma's tips'. Ook voor aften zijn er aantal tips uit grootmoeders tijd:
  • Houd een stukje gember tien minuten tegen de aft aan en de pijn gaat vrij snel weg en na een dag is de aft ook verdwenen.
  • Wil je dat de pijn direct weggaat, laat dan een paracetamol smelten in je mond tegen de aft aan. De pijn gaat vrij snel weg en de aft is snel verdwenen.
  • Twee keer per wat kaneel op je aften stippen. Kaneel heeft een ontsmettende eigenschap, dus het kan iets prikken.
  • Je mond spoelen met coca cola is ook een tip om de pijn van de aft te verminderen.
  • Een pijnlijke tip is om keukenzout op de aft te doen. het doet even zeer, maar het desinfecteert wel.
  • Een homeopathische tip is om tuinkers zeer goed te kauwen en het sap ervan een paar minuten in je mond te houden.

Als laatste

Heb je hele erge pijn en is het zo erg dat je zelfs moeite hebt met drinken of praten ga dan naar je huisarts. Ook als je meer dan vier aften in je mond hebt, of als de aften langer dan twee weken aanwezig zijn. Als je vaak last hebt van aften kun je ook contact opnemen met je tandarts.

Lees verder

© 2015 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huismiddeltjes tegen aftenAften zijn nare blaasjes in de mond die ondanks hun geringe grootte veel pijn kunnen veroorzaken. Aften behandelen kan m…
Verstopte neus verhelpen - Natuurlijke middeltjesVerstopte neus verhelpen - Natuurlijke middeltjesEen verstopte neus wordt veroorzaakt door een ontsteking van de slijmvliezen van de neus. Dit kan komen door allergie, v…
Natuurlijke middeltjes tegen hoestenNatuurlijke middeltjes tegen hoestenHerhaaldelijk hoesten wijst meestal op de aanwezigheid van een virus of infectie, maar ook een allergie, stof, schimmels…
Homeopathisch geneesmiddel Echinaforce werktHomeopathisch geneesmiddel Echinaforce werktMet de griep die er aan komt of er al is: Echinaforce biedt uitkomst. Bescherm u met Echinaforce ofwel rode zonnehoed. B…

Winterhanden en wintertenen (perniones): oorzaak & preventieWinterhanden en wintertenen (perniones): oorzaak & preventieTijdens de winterperiode kunnen vervelende winterkwaaltjes opduiken. Kwaaltjes waar je nu echt niet zat op te wachten. W…
Lupus erythematodes: symptomen en behandelingLupus erythematodes: symptomen en behandelingLupus erythematodes of LE is een auto-immuunziekte, dat wil zeggen dat het gaat om een ziekte waarbij het afweersysteem…
Bronnen en referenties
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 21-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.