Natuurlijke middelen om een bloedneus te stoppen

Natuurlijke middelen om een bloedneus te stoppen Een bloedneus is heel vervelend en kan zomaar ineens spontaan optreden. Het bloed dat opeens uit je neus loopt, kan veel zijn en daar kun je erg van schrikken. Meestal is dit niet het geval en gaat het maar om een klein beetje bloed dat eruit loopt. Probeer rustig te blijven, vaak is een bloedneus na een paar minuten voorbij. Als je vaak last hebt van een bloedneus, zijn er verschillende manieren om een bloedneus te stelpen en te voorkomen.

Inhoud


Wat gebeurt er bij een bloedneus

De neus is aan de binnenkant bedekt met heel dun slijmvlies. Door dit slijmvlies lopen veel bloedvaatjes. Deze bloedvaatjes kunnen snel kapot gaan door verschillende oorzaken. Oorzaken zoals te hard snuiten of te hard niezen. Ook neuspeuteren is een bekende oorzaak van een spontane bloedneus. Doordat je korstjes weghaalt uit je neus of je schaaft met je nagel tegen het neusslijmvlies aan. Hierdoor kan een bloedvaatje snel kapot gaan met een bloedneus als gevolg. Een bloedneus is meestal het gevolg van een beschadigd neusslijmvlies met een beschadigde bloedader.

Wat zijn de oorzaken?

Een bloedneus begint vaak spontaan, zonder dat er een oorzaak is. Bij de een komt het vaker voor en bij sommigen gebeurt het alleen in bepaalde perioden, zoals in het voorjaar of in het najaar. In het voorjaar zijn er veel mensen allergische voor pollen en stuifmeel, waardoor de neusslijmvliezen geïrriteerd raken. En in het najaar kunnen veel mensen last hebben van een allergie voor huisstofmijt, wat ook weer een reactie heeft op de neusslijmvliezen. Door irritatie binnen in de neus is de kans op een bloedneus groter. Maar een bloedneus kan ook het gevolg zijn van neuspeuteren of een klap op de neus, maar het kan ook voorkomen tijdens of ná een verkoudheid. Kleine kinderen willen nog wel eens een voorwerp in hun neus stoppen en dit kan ook een bloeding veroorzaken. Mensen met o.a. aderverkalking of die veel ontstekingsremmers gebruiken hebben vaker last van spontane bloedneuzen. Ook mensen die gebruik maken van een ontstekingsremmende neusspray hebben vaak als bijkomende klacht dat ze spontaan een bloedneus krijgen.

Beclometason; ontstekingsremmende neusspray

Beclometason neusspray wordt vaak door de huisarts voorgeschreven bij neuspoliepen, langdurig ontstoken neusslijmvlies en bij diverse vormen van allergie, zoals hooikoorts of huisstofmijt. Deze neusspray valt onder de noemer corticosteroïden. Een groep stoffen die een ontstekingsremmende functie hebben. Het gebruik van beclometason kan soms een bloedneus veroorzaken.

Bron: TenarAiuola, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: TenarAiuola, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Bloedneus stelpen op verschillende manieren

Je kunt bloedneuzen op verschillende manieren stoppen, maar doe dit altijd wel voorzichtig en op de juiste manier om verdere klachten of beschadigingen te voorkomen.

Knijpmanier

De snelste en makkelijkste manier om een bloedneus te stoppen is voor iedereen wel bekend, dat is de knijpmanier. Je moet hierbij rechtop zitten en je hoofd een klein beetje naar voren buigen. Dit doe je om er voor te zorgen dat het bloed in je keel terechtkomt. Snuit dan heel voorzichtig je neus om er voor te zorgen dat eventuele stolsels weggaan, want deze kunnen ervoor zorgen dat het gescheurde bloedvat niet dicht kan gaan. Daarna moet je zachtjes je neus dichtknijpen, pak hiervoor het zachtste stukje van je neus. Houd tien minuten lang dit vast. Is het daarna nog niet over, doe het dan nog eens tien minuten.

Kompres

Blijft je neus bloeden ná het knijpen, dan kun je het proberen te stoppen door een opgerold gaasje in het neusgat te stoppen en dan 15 tot 20 minuten vast te houden, door zachtjes de neus dicht te knijpen. Laat hierna het gaasje nog zo’n twee uur in het neusgat zitten.
Als je weet waar de wond in de neus zit, kan je ook proberen om een beetje citroensap of lavendelolie op de wond te leggen. Om de bloedvaten te vernauwen en de bloedstroom te verminderen kan een ijskompres werken, of een koud kompres dat geweekt is in toverhazelaar.

Homeopathie

Ook in de homeopathie zijn er middelen te verkrijgen die gebruikt kunnen worden bij een bloedneus, zowel bij een spontane of als gevolg van een soort letsel.
  • Tormentilla tinctuur. Als je hier een propje watten, of een tampon indoopt en dit in het bloedende neusgat duwt, zal de bloeding snel stoppen.
  • Arnica Montana D6-tabletten kun je gebruiken als de bloedneus ontstaat na een klap of het stoten van de neus.
  • Calendula crème, gelei of zalf helpt bij het herstellen van lichte verwondingen in de neus. Dit breng je dan heel voorzichtig in de neus aan.

Bloedneus voorkomen

Bij onschuldige, spontane bloedneuzen is het fijner om deze te voorkomen. Probeer als eerste er voor te zorgen dat de slijmvliezen in je neus vochtig blijven. Daar kun je zelf voor zorgen, door elke dag veel water te drinken, ongeveer 8 glazen op een dag. Je kunt je vochtpeil in de gaten houden door te kijken naar je urine, deze moet er licht uitzien en niet donker. In de winter heb je meer kans dat de neusslijmvliezen droger worden, omdat de luchtvochtigheid in je leefomgeving droger is door gebruik van de centrale verwarming. Wil je de luchtvochtigheid in je huis verhogen, dan kun je natte was binnen ophangen of op de verwarming leggen. Ook kun je een bakje met water op de verwarming zetten of een bevochtiger ophangen.

Allergie in de neus

Heb je last van een allergie die zich openbaart in de neus, probeer er dan zo snel mogelijk iets aan te doen. Stoffen die de allergische reactie oproepen in de neus, geven irritatie aan de neusslijmvliezen. Hierdoor kun je veel gaan niezen of veel je neus moeten snuiten. Dit alles is niet goed voor de neusslijmvliezen, waardoor je meer kans hebt op gescheurde bloedvaten. Probeer de allergie onder controle te houden.

Medicijnen

Aspirine is een medicijn dat gebruikt wordt bij koorts, pijn en ontstekingen. Maar let wel op bij het gebruik hiervan, want aspirine heeft invloed op de bloedstolling en dat komt dus niet ten goede als je veel last hebt van een bloedneus. Als je aspirine hebt gekregen van je huisarts als voorschrift, stop er dan niet zelf mee, maar neem dan contact op met je huisarts om te kijken of er een alternatief is.

Vitaminen

In de neus zit de stof collageen, die voor de vochtige, beschermende laag in de neusvleugels zorgt. Deze stof bestaat o.a. uit vitamine C. Om bloedneuzen te verminderen, kan het raadzaam zijn om extra vitamine C te slikken. Niet alleen om de beschermende laag gezond te houden, maar vitamine C helpt ook bij het versterken van de haarvaten. Vitamine C vind je o.a. in sinaasappelen, grapefruits, kiwi’s en in heel veel groene groenten. Bij het innemen van supplementen moet je niet meer dan 1000 mg. per dag innemen.

Oma's tips voor een bloedneus

Uit grootmoeders tijd zijn er een aantal tips die je zou kunnen toepassen:
  • Als je een bloedneus hebt, moet je koude spons of sleutelbos in de nek leggen.
  • Een beetje zout strooien op een stukje bruin pakpapier en deze tussen je tandvlees en bovenlip stoppen, vlak onder de neus.
  • Een geldstuk of een platte knoop onder je bovenlip stoppen, recht onder het bloedende neusgat.

Wanneer moet je naar een huisarts gaan

Als de bloedneus na twee uur nog niet is gestopt, neem dat contact op met je huisarts, het kan zijn dat de bloedader dichtgeschroeid moet worden. Dit kan ook, als je té vaak last hebt van een bloedneus. Het is sowieso raadzaam om een huisarts te bezoeken als je vaak last hebt van bloedneuzen, zonder dat er een reden voor is. Als je een hoge bloeddruk hebt of lijdt aan arteriosclerose en je hebt een bloedneus die langer dan 10 minuten duurt, neem dan ook contact op met je huisarts.

Als je een bloedneus krijgt na een hard klap op je hoofd, of zwaar letsel/ongeval en vooral als het bloed heel dun is en waterachtig eruitziet, zoek dan heel snel medische hulp. Dit wijst er namelijk op dat er hersenvocht inzit. Als de bloedneus na een halfuur niet stopt en je gaat je zwak voelen, ga dan gauw naar de spoedeisende hulp.
© 2015 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een bloedneusIedereen heeft wel een bloedneus, maar weinigen raadplegen hier een dokter voor. Als het om een moeilijk te stelpen bloe…
Een bloedneus stelpenEr is geen reden tot paniek wanneer men last heeft van een bloedneus want is vrij onschuldig en stopt na een aantal minu…
Een bloedneus, hoe te handelenIedereen in zijn leven krijgt wel eens te maken met een bloedneus. Of het nou van je zelf is of van een ander, kan het h…
Wat te doen bij een bloedneusWat te doen bij een bloedneusVeel mensen ervaren wel eens een bloedneus, iets wat niet echt een prettige ervaring is. Gelukkig is een bloedneus zelf…

Oculaire neovascularisatie: Nieuwvaatvorming in het oogOculaire neovascularisatie: Nieuwvaatvorming in het oogOculaire neovascularisatie is de medische term voor onregelmatige of abnormale ontwikkeling van zeer kleine en lekkende…
Kearns Sayre-Syndroom: StofwisselingsaandoeningKearns Sayre-Syndroom: StofwisselingsaandoeningPatiënten met het Kearns Sayre-Syndroom hebben oogafwijkingen, ontwikkelingsstoornissen en hartproblemen. Door een genmu…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/spontane-bloedneus/item43352
  • Boek Natuurlijk & gezond ISBN 978-90-75690-54-5
  • http://www.avogel.nl/Indicaties/Bloedneus.php
  • http://www.apotheek.nl/medicijnen/beclometason-neusspray?product=beclometason-neusspray#wat-zijn-mogelijke-bijwerkingen
  • Afbeelding bron 1: TenarAiuola, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 03-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.