Dulcogas Simeticon: opgeblazen gevoel verhelpen

Dulcogas Simeticon: opgeblazen gevoel verhelpen Dulcogas Simeticon is een product dat een opgeblazen gevoel snel kan verhelpen. Vrijwel iedereen weet wel wat er bedoeld wordt wanneer je het hebt over een opgeblazen gevoel: je buik voelt opgeblazen, je buik rommelt en borrelt en je hebt last van winderigheid. De sleutel tot het oplossen van dit probleem is het doen laten afnemen van de hoeveelheid gas in je darmen. Dit kun je bereiken door het aanpassen van je voeding. Daarnaast kun je een zelfzorgmiddel op basis van simeticon of een homeopathisch middel gebruiken om je darmen effectief te ondersteunen.

Dulcogas tegen een opgeblazen gevoel


Wat veroorzaakt een opgeblazen gevoel?

In het maag-darmkanaal van de mens is altijd een zekere hoeveelheid gas aanwezig. Dit gas bestaat vooral uit koolstofdioxide, stikstof, zuurstof, zwavel en soms methaan. Het wordt veroorzaakt door darmbacteriën die daar hun werk doen. In kleine hoeveelheden zorgt dit niet voor klachten maar het eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen kan de hoeveelheid gas dusdanig doen laten toenemen dat je er wel last van krijgt. Je krijgt dan last van winderigheid, boeren en het gevoel dat je buik erg opgeblazen is. In sommige gevallen kun je er zelf misselijk van worden. Dit komt vooral door koolhydraten die niet verteerd worden in de dunne darm maar als voer voor de dikke darm doorgaan.

Daarnaast zijn er nog andere factoren die kunnen bijdragen aan een opgeblazen gevoel. Dit zijn onder meer stress, medicijngebruik, ouderdom, roken en verschillende aandoeningen zoals Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) en de Ziekte van Crohn. Ook kan er sprake zijn van een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld een lactose-intolerantie.

Gas verminderen door het aanpassen van je voeding

Veel van het gas dat gerelateerd is aan een opgeblazen gevoel wordt veroorzaakt door je voedingspatroon. Enkele tips kunnen je helpen om het opgeblazen gevoel te verminderen door het aanpassen van je dieet.
  • Eet niet te gehaast, neem de tijd om je eten goed te kauwen
  • Eet en praat niet tegelijk, hierbij slik je ook veel lucht in
  • Sla geen maaltijden over, veel gas wordt veroorzaakt doordat je darmen een tijd leeg zijn
  • Drink geen koolzuurhoudende frisdrank
  • Eet minder zetmeelhoudende groenten als ui, bonen, erwten, linzen en prei
  • Vermijd overige producten die zorgen voor extra gasvorming zoals knoflook, pruimen, eieren, aardappel, pasta, paprika en scherpe kruiden en specerijen
  • Zorg voor minimaal 30 minuten beweging per dag
  • Stop met roken

Zelfzorgmiddelen die kunnen helpen een opgeblazen gevoel te verminderen

Als het aanpassen van je voeding niet of niet voldoende helpt dan kun je ook kiezen voor een zelfzorgproduct om je darmen een handje te helpen om van die gassen af te komen. Producten die je goed kunt gebruiken bevatten meestal het ingrediënt simethicone (soms gespeld als simeticon). Dit zorgt er is essentie voor dat de belletjes met gas in je darmen snel samensmelten waarna ze het lichaam op natuurlijke wijze verlaten. Als je dit gas eenmaal kwijt bent komt het bovendien minder snel weer terug.

Ook kun je kiezen voor een homeopathisch middel om een opgeblazen gevoel te bestrijden. Dergelijke producten bevatten vaak natuurlijke ingrediënten als citroenmelisse, venkel, pepermunt, pau d'arco, robertskruid of argilla clay.

Opgeblazen gevoel verminderen met Dulcogas

Een van de meest verkochte producten om een opgeblazen gevoel te verminderen is Dulcogas Simeticon 125 mg. Dit is een product op basis van simethicon, siliciumdioxide, natriumcarboxymethylcellulose en pepermunt. Het granulaat is verpakt in sticks die je zonder water kunt innemen waardoor ze handig zijn om mee te nemen. Het granulaat laat je gewoon smelten op de tong en kun je één tot drie keer per dag gebruiken, eventueel ook voor het slapengaan.

Wie mag Dulcogas Simeticon gebruiken?

Dit middel om een opgeblazen gevoel te doen laten afnemen kent voor zover bekend geen bijwerkingen of wisselwerkingen met andere producten en mag ook gebruikt worden door kinderen (vanaf 5 jaar), zwangere vrouwen en diabetici. Omdat het de maag passeert en niet door het lichaam wordt opgenomen is het tevens veilig Dulcogas te gebruiken wanneer je borstvoeding geeft. Het bevat geen suiker, lactose of gluten, wel sorbitol. Het heeft tevens geen invloed op de rijvaardigheid. Wie in het verleden overgevoelig is gebleken kan het product beter mijden, evenals mensen met een erfelijke vorm van fructose-intolerantie.

Simethicon

De simethicon in Dulcogas Simeticon is opgebouwd uit polydimethylsiloxaan en silica (siliciumdioxide). Polydimethylsiloxaan is een veelgebruikt ingrediënt in wat in het Engels ook wel anti-foaming agents wordt genoemd, oftewel iets dat de opbouw van schuim of gas tegengaat. Silicia of siliciumdioxide is een veel gebruikt additief in voedingsmiddelen en farmaceutische producten. Simethicon wordt gebruikt in diverse vrij verkrijgbare medicijnen ter bestrijding van een opgeblazen gevoel of winderigheid zoals Rennie Deflatine, Flatulex, Imodium, Imonogas en Lefax.

Boehringer Ingelheim

Dulcogas Simeticon is een product van het farmaceutische bedrijf Boehringer Ingelheim, dat een breed assortiment aan producten verkoopt gerelateerd aan de darmen en stoelgang. Zo biedt het onder meer het bekende product Dulcolax waarmee problemen als obstipatie en harde ontlasting kunnen worden bestreden. Voor de Nederlandse markt wordt Dulcogas Simeticon gedistribueerd door Consumer Health Care uit Alkmaar.

Verkrijgbaarheid

Dulcogas Simeticon wordt verkocht in verpakkingen van 18 sachets of sticks met granulaat en is vanaf een prijs van circa € 8 euro verkrijgbaar bij diverse (online) drogisterijen.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dyspepsie, zware maag of een opgeblazen gevoelIedereen heeft na de maaltijd wel eens last van een zware maag of een opgeblazen gevoel. In medische termen wordt dit dy…
Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Mensen die lijden aan obstipatie hebben te maken met darmproblemen. Obstipatie komt veel voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen…
Opgeblazen gevoel in de buik: oorzaken, behandeling & tipsOpgeblazen gevoel in de buik: oorzaken, behandeling & tipsIedereen heeft wel eens een opgeblazen gevoel gehad in de buik. Je hebt lekker en veel gegeten en na de maaltijd voelt a…
Hoe voorkom ik een opgeblazen gevoel?Hoe voorkom ik een opgeblazen gevoel?Een opgeblazen gevoel kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Het kan onder andere door bepaalde voedselsoorten, ee…

Cogan-syndroom: Blijvende ontsteking van de ogen en orenCogan-syndroom: Blijvende ontsteking van de ogen en orenEen patiënt met het Cogan-syndroom heeft een terugkerende of permanente ontsteking van de ogen en oren. Hierdoor ontstaa…
KID-syndroom: Afwijkingen aan oren, huid en ogenKID-syndroom: Afwijkingen aan oren, huid en ogenHet KID-syndroom is een uiterst zeldzame genetische multisysteemaandoening die wordt gekenmerkt door een combinatie van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dulcogas
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/opgeblazen-gevoel/item41865
  • https://www.dulcolax.com/
  • http://www.boehringer-ingelheim.be/content/dam/internet/opu/be_FR/documents/produits/medication_familiale/Dulcogas_FR.pdf
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 10-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.