Ziekte van Pfeiffer: symptomen en behandeling

Ziekte van Pfeiffer: symptomen en behandeling De ziekte van Pfeiffer is een virale infectie die ook wel de kusjesziekte of klierkoorts wordt genoemd. Men spreekt van de kusjesziekte omdat het virus wordt overgedragen via speeksel, meer bepaald via het zoenen. De ziekte komt heel vaak voor bij jongvolwassen. Hoe ouder de leeftijd, hoe ernstiger de symptomen zullen ervaren worden. Het virus noemt men ook het Epstein-Barr-virus. De ziekte van Pfeiffer kan je slecht één keer in je leven krijgen. Een vermoeden van de ziekte wordt bevestigd via een bloedonderzoek. De symptomen zijn ernstige vermoeidheid, keelpijn en opgezette klieren in de hals. Voldoende rusten is de enige manier van behandeling.
Vermoeidheid is één van de symptomen van de ziekte van Pfeiffer. / Bron: Dechatorn, PixabayVermoeidheid is één van de symptomen van de ziekte van Pfeiffer. / Bron: Dechatorn, Pixabay

Wat is de ziekte van Pfeiffer?

Klierkoorts komt hoofdzakelijk voor bij kinderen en bij adolescenten of jongvolwassenen. Het virus wordt overgezet van de ene persoon op de andere door speekseloverdracht. Heel vaak valt de ziekte voor bij kinderen, die zelfs niet eens beseffen dat ze de ziekte hebben gehad. Hoe jonger men is, hoe minder de symptomen tot uiting komen. Bij kinderen zijn de enige symptomen veelal een opspelend griepje of wat keelpijn. Bij klierkoorts - op adolescentie-leeftijd - is men vaak heel erg moe, heeft men keelpijn en concentratieproblemen en kan de ziekte een hele tijd blijven aanslepen. Dit kan gaan van enkele weken of maanden tot zelfs jaren.

Oorzaken

De oorzaak van de ziekte van Pfeiffer ligt bij het Epstein-Barr-virus. Deze ziekte wordt overgedragen via speeksel. Indien je in contact komt met speeksel dat besmet is, dan is de kans heel groot dat je ook besmet zult zijn. De meest voorkomende oorzaak van klierkoorts is via het zoenen, maar het kan eveneens via besmette handen of besmet bestek worden overgedragen. Hygiëne is dus erg belangrijk indien je weet dat er iemand het virus draagt. Na besmetting word je niet onmiddellijk ziek. Het kan zelfs tot twee maanden duren alvorens de ziekte echt uitbreekt. Het voordeel is dat je de ziekte slechts één keer kan krijgen.

Symptomen van de ziekte van Pfeiffer

Kleine kinderen (jonger dan 5 jaar) hebben bijna geen last van de symptomen. Tijdens de puberteit zijn de symptomen vaker merkbaar. De meest frequente symptomen zijn keelpijn, koorts of opgezette klieren in de hals. Door de zwelling van de lymfeklieren in de hals en de amandelen kan slikken heel erg pijnlijk zijn. De keelpijn blijft veel langer aanslepen dan bij een gewone verkoudheid. Al deze symptomen gaan heel vaak gepaard met een langdurige vermoeidheid. Deze vermoeidheid kan heel erg verschillen van persoon tot persoon. De ene persoon heeft er bijna geen last van, en een ander persoon moet echt wel rustmomenten inbouwen. Nog andere symptomen zijn spierpijnen en een gezwollen lever of milt. Hoe meer rust er genomen wordt, hoe sneller men zal hersteld zal zijn van deze vervelende ziekte.

De diagnose van klierkoorts wordt vastgesteld via bloedonderzoek. / Bron: PublicDomainPictures, PixabayDe diagnose van klierkoorts wordt vastgesteld via bloedonderzoek. / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Voorkomen van de kusjesziekte

De ziekte van Pfeiffer is niet te voorkomen. Je kan wel enkele preventieve maatregelen nemen om het risico zo klein mogelijk te maken. Anno 2018 bestaat er nog geen vaccin tegen klierkoorts. Er wordt wel aangeraden om niemand te kussen die klierkoorts heeft, of niets gemeenschappelijks qua bestek of glazen te gebruiken. Het virus zal zich zelden verspreiden via het bloed, maar toch bestaat er een hele kleine kans op een besmetting via het bloed. Bloed doneren wordt bij klierkoorts afgeraden.

Behandeling van klierkoorts

De behandeling van klierkoorts kan pas starten nadat de diagnose is gesteld. Deze diagnose kan enkel gesteld worden door middel van een bloedonderzoek. Na de diagnose van klierkoorts kan men geen indicatie geven van hoe lang de ziekte nog zal aanslepen. Een echt geneesmiddel is er (nog) niet voor de ziekte van Pfeiffer.

Remedies tegen klierkoorts

De enige remedie bestaat eruit om goed uit te rusten en enkele hulpmiddeltjes in te nemen die de pijn wat kunnen verlichten. Een keeltablet kan bijvoorbeeld helpen tegen de onaangename keelpijn. Een pijnstiller zoals paracetamol kan de algemene malaise wat verlichten. Let echter op dat je er niet teveel van inneemt. Vloeibaar voedsel of ijsjes kunnen eveneens de slikproblemen verhelpen. IJsjes zijn ook altijd goed bij hevige keelpijn. Je zal echter zelf moeten ondervinden wat het meest aangewezen is voor jou. Indien je helemaal geen last ondervindt, dan kan je gewoon je dagelijkse activiteiten voortzetten. Bij veel keelpijn of grote vermoeidheid doe je er goed aan om voldoende rust te nemen en je activiteiten op een lager niveau voort te zetten of in sommige gevallen zelfs helemaal stop te zetten.
© 2016 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ziekte van Pfeiffer: Symptomen, diagnose en behandelingDe ziekte van Pfeiffer: Symptomen, diagnose en behandelingDe ziekte van Pfeiffer is een infectie ziekte die voornamelijk voorkomt onder jongeren. Deze ziekte wordt overgedragen d…
Ziekte van Pfeiffer bij een kindZiekte van Pfeiffer bij een kindDe ziekte van Pfeiffer is een virale infectieziekte. Het meest in het oog springende verschijnsel van de ziekte is een e…
De ziekte van PfeifferDe ziekte van Pfeiffer is een infectie ziekte. Het wordt ook wel 'kissing disease' genoemd, omdat het virus veroorzaakt…
Ziekte van Pfeiffer - symptomen, genezing en verspreidingRuim negentig procent van alle mensen raakt ooit in zijn leven geïnfecteerd met de ziekte van pfeiffer, de effecten van…

Retinitis pigmentosa: Verlies kegeltjes en staafjes in oogRetinitis pigmentosa: Verlies kegeltjes en staafjes in oogRetinitis pigmentosa is een verzamelnaam voor (erfelijke) oogaandoeningen waarbij de patiënt geleidelijk aan het gezicht…
Rothmund-Thomson-syndroom: HuidaandoeningRothmund-Thomson-syndroom: HuidaandoeningHet Rothmund-Thomson-syndroom is een zeldzame autosomaal recessieve aandoening die zich kenmerkt door huidaandoeningen,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kitty Terwolbeck, Flickr (CC BY-2.0)
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Klierkoorts, 5 januari 2016
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=835, 5 januari 2016
  • Afbeelding bron 1: Dechatorn, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.