Mazelen: oorzaken, symptomen en behandeling
Mazelen kan men omschrijven als een infectieziekte – veroorzaakt door een virus – en gaat gepaard met vlekken en hoge koorts. Het virus kan zich zowel in de neus, mond of keel bevinden. Besmetting is mogelijk wanneer tijdens het praten of hoesten besmette speekseldruppeltjes worden overgedragen. Omwille van de vlekken op het lichaam is de ziekte erg vervelend. De ziekte komt vooral voor bij kinderen van één tot zes jaar. Mazelen verdwijnt na een periode van zeven tot tien dagen. Het aantal gevallen loopt fel terug door de systematische vaccinatie met het vaccin tegen bof, mazelen of rubella (rode hond).
De ziekte kenmerkt zich door vlekjes op de huid. /
Bron: Geralt, PixabayWat is mazelen?
Mazelen (morbilli) wordt veroorzaakt door een virus uit de groep van de pseudomyxovirussen. Het is een zeer besmettelijk virus dat zich verspreidt door direct contact met vochtdruppeltjes afkomstig uit de neus, mond of keel. Mazelen kan worden overgezet op een ander persoon van zes tot drie dagen vóór én tot één week na het fysiek uitbreken van de huiduitslag. Dankzij een systematische inenting met het vaccin tegen bof, mazelen of ronde hond, is het aantal gevallen fors teruggelopen. De besmettingskans is het hoogst in de periode tussen de leeftijd van één tot zes jaar. Kinderen die ermee te maken krijgen vóór de leeftijd van drie jaar, riskeren ernstige symptomen te ontwikkelen.
Epidemieën van mazelen
In oktober 2014 was er een uitbraak van mazelen in Berlijn. In totaal werden er toen 145 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, waarbij het grootste deel van de patiënten niet gevaccineerd was. Er was ook een grote uitbraak van mazelen in de Verenigde Staten in de periode van 17 tot 20 december 2014. Er werden 150 patiënten met mazelen vastgesteld, waarvan er 128 patiënten een link hadden met Disneyland. Ook hier waren de meeste patiënten niet gevaccineerd tegen mazelen. Echter de omvang van beide uitbraken bleef beperkt. Zoals duidelijk is bewezen, is het van groot belang om ingeënt te zijn om besmetting te voorkomen.
Symptomen van mazelen
Mazelen start meestal met een gewone verkoudheid, gepaard gaand met hoest, rode ogen en koorts. Enkele dagen later kunnen besmette patiënten witte vlekjes in de mond vaststellen, gevolgd door allerlei rode vlekjes in het gezicht. De rode vlekjes verspreiden zich heel snel over het volledige lichaam, waarbij ze groter kunnen worden. Als gevolg van de vlekjes kan de huid ook wat jeuken. Na een tiental dagen geneest de ziekte vanzelf. De vlekjes zullen dan terug de normale huidskleur aannemen. De ziekte is alvast geen lachertje. Patiënten kunnen er ernstig ziek van zijn, waarbij er ook diarree of een oor- of longontsteking kan ontstaan. In zeer beperkte gevallen kunnen de hersenen ontstoken geraken, of zeer uitzonderlijk kan iemand zelfs overlijden.
Oorzaken
De oorzaak van mazelen is een heel besmettelijk virus. Het virus zit in de mond, neus of keel en kan worden overgedragen via speekseldruppels, zelfs via bestek, speelgoed of via de handen. De incubatietijd bedraagt ongeveer tien dagen alvorens men echt ziek wordt. Gezien men pas ziek wordt na tien dagen, is er een groot gevaar dat een kind ook andere speelvriendjes of klasgenootjes kan besmetten. Aangezien de eerste symptomen pas zichtbaar zijn na tien dagen, kan men dit onmogelijk vroeger weten, met als gevolg dat leeftijdsgenootjes ook besmet kunnen zijn.
Bij een vermoeden van mazelen dien je snel bij de huisarts langs te gaan. /
Bron: Darko Stojanovic, PixabayVoorkomen van mazelen – behandeling
Er is geen specifieke behandeling voor mazelen. Meestal word je vanzelf beter na een zevental tot tiental dagen. Via vaccinatie kan de ziekte echter wel voorkomen worden. Preventieve vaccinatie vindt zowel plaats in België als Nederland.
België
Sinds 1985 is het vaccin tegen mazelen opgenomen in het standaard vaccinatieprogramma. In België wordt dit gratis aangeboden, samen met het vaccin tegen bof en rode hond. Het combinatievaccin wordt toegediend via de huisarts, de kinderarts, het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) of via Kind en Gezin.
Nederland
In Nederland is eveneens een vaccinatie beschikbaar om te voorkomen dat je de mazelen krijgt. Deze vaccinatie is opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Kinderen in Nederland worden gevaccineerd op de leeftijd van 14 maanden en negen jaar. Na deze vaccinaties zijn de kinderen beschermd tegen mazelen. 100% zekerheid heb je echter niet. Indien je toch besmet bent of vermoedt dat je besmet bent, dan kan een vaccinatie binnen drie dagen na besmetting toch nog werken.
Ouders wensen geen inenting
Ouders kunnen bewust de keuze maken om hun kind niet te laten inenten. Er wordt bij deze zogenaamde "weigeraars" bezwaar gemaakt vanuit de geloofsovertuiging. Ook kunnen deze ouders overtuigd zijn van alternatieve geneeswijzen, waardoor zij geen inenting wensen voor hun kinderen. Zelden is er een medische reden waarom een kind niet ingeënt mag worden. Het grote nadeel is dat deze kinderen een groter risico lopen om een besmettingsziekte op te lopen. Indien de groep niet-ingeënte kinderen groter wordt, dan is het logisch dat er weer ziektes kunnen opduiken die verdwenen waren in de maatschappij. Een vaccinatie is niet alleen belangrijk voor een individueel kind, maar ook voor een hele bevolking.
Wanneer moet je een dokter bezoeken?
In principe moet je bij een vermoeden van mazelen onmiddellijk bij de dokter langsgaan. De ziekte zal echter heel weinig voorkomen, aangezien men via vaccinatie de ziekte wil elimineren. Daarnaast doe je er goed aan om contact met je arts op te nemen indien je kind in contact is gekomen met een ander besmet kind, en je eigen kind niet ingeënt is. Bij oorpijn, een gebrek aan drinklust, hoofdpijn of hoge koorts is het eveneens aan te raden om langs te gaan bij de huisarts.